Wie kan helpen de vragen op te lossen?

Zondag 7 augustus 2011 is er mogelijk een historisch besluit genomen door de ECB. Als ik het goed begrepen heb mogen zij ongelimiteerd en zonder enig doorzicht wel duizenden miljarden euro’s uit het niet gaan creëren om hiervoor mogelijk waardeloze obligaties te kopen van onder andere Italië en Spanje. Mijn vragen zijn dan; hoe wordt de ECB gefinancierd?

 

Moet de ECD verantwoording afleggen en zo ja zijn daarvan (jaar)verslagen?

De FED moet voor haar geldschepping toestemming vragen aan het congres. De ECB is hiervan dus vrijgesteld?
Met andere woorden zij mogen hun eigen monetaire beleid bepalen zonder instemming en toestemming van onder andere de regeringsleiders.

Wat gebeurt er als de voorspelbare  waardedaling van de obligaties een feit is? Ze worden dan fors afgeboekt maar wie draagt de verliezen?

Andere vraag:
Volgens mij is een van de kerntaken van de ECB de inflatiebeheersing in de eurozone. De actie vanuit aankopen van waardeloze obligaties geeft volgens mij een turbo effect op de inflatie. Bij ongewijzigd beleid moet dat leiden tot hyperinflatie en komt er een tweede Weimar in het vizier.

Wie kan deze vragen beantwoorden?

Ingezonden door KW

13 REACTIES

 1. Van RT.com begreep ik dat Merkel wel mee wil betalen aan het redden van Italië en Spanje, maar niet meer dan dat er in het potje zit, en dat potje is 750 miljard. Dat wordt er niet bijverteld door de NOS en RTL.

  Wie gaat het betalen als Merkel slechts beperkt meedoet?

 2. Lees anders even het jaarverslag: http://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/annrep/ar2010nl.pdf

  Moet de ECD verantwoording afleggen en zo ja zijn daarvan (jaar)verslagen?

  pagina 222 jaarverslag. De Statuten van het ESCB voorzien in twee
  controlelagen, te weten de externe accountant,
  die is benoemd om de jaarrekening van de ECB
  te controleren (Artikel 27.1 van de Statuten van
  het ESCB), en de Europese Rekenkamer, die de
  doelmatigheid van het operationele beheer van
  de ECB toetst (Artikel 27.2).

  Inflatiebeheersing is maar 1 doelstelling. Als de liquiditeit tot stilstand komt, en men in de gaten lijkt te krijgen dat fiat geld fiat geld is, zoals onlangs met de banken crisis in de VS, dan is het inflatie risico secundair en probeert men te voorkomen dat het systeem in elkaar klapt.

  Wat gebeurt er als de voorspelbare waardedaling van de obligaties een feit is? Het SMP, securities markt program, is al eerder gestart (Ierland). Hierover staat op pagina 248-9 van het jaarverslag 2010 het volgende gesteld: De Raad van Bestuur heeft besloten de uit hoofde van beide programma’s aangekochte waardepapieren te classificeren als aangehouden tot vervaldatum (zie onder “Waardepapieren” in “Grondslagen voor de opstelling van de jaarrekening”). Op grond van de per 31 december 2010 uitgevoerde waardeverminderingstests werden voor deze waardepapieren geen waardeverminderingen opgetekend.. Als het fout gaat zullen de nationale centrale banken waarschijnlijk naar rato van de kapitaalbijdrage dienen bij te storten, maar dat heb ik niet onderbouwd en is mijn aanname.

 3. Heel veel zinninge informatie, maar het einde van het liedje is dat de belastingbetalers voor elke cent op zullen draaien, inclusief de jaarsalarissen van al deze “TOP”managers alla Trichet, Barrosso, van Rompuy en nog een zwik van die Eurioten (miljoen euro+, p.j. belastingvrij!) Die gasten lachen zich een hernia, en wij maar betalen……….. ZUCHT.ZUCHT ZUCHT.

 4. De politiek van dit moment is om beslissingen uit te stellen.

  De Duitsers gaan op 23 september besluiten om de EFSF (European Financial Stability Fund) uit te breiden.

  Om de problemen van vandaag op te lossen is er 2500 miljard euro nodig.

  Indien niet, gaan staten en banken failliet en de euro op de fles.

  Indien wel, komt de rekening voor de belastingbetaler van Duitsland en Nederland.

  Gaat de Nederlandse politiek het aandurven om U en uw (klein) kinderen in de armoede te storten?

  Ze hebben al aangegeven om voor “alles” of “niets” te gaan. En men weet een politicus zal zijn moeder en kinderen verkopen om herkozen te worden.

  Nico de Geit [6] reageerde op deze reactie.
  Reteip [10] reageerde op deze reactie.

 5. Ja ze gaan dat aandurven. Alles of niets. Je weet van een politicus ZEKER dat hij de juist keuze maakt. Maar alleen als alle andere keuzes al zijn uitgevoerd… Daarna roepen ze ‘dat konden wij toch niet weten?’

 6. We moeten onderscheid maken tussen obligaties die al in omloop zijn, en obligaties die nieuw worden uitgegeven. Daarbij moeten we obligaties die gerouleerd worden beschouwen als obligaties die niet opnieuw worden uitgegeven.

  Zolang alle obligaties afgelost worden is er over de lange termijn geen toename van de hoeveelheid geld, en dus ook geen inflatie.

  Voordat we nu opgelucht ademhalen valt te bedenken dat overheden over het algemeen geen schulden afbouwen. Er komen dus vrijwel altijd meer obligaties bij dan er afgelost worden. Dit veroorzaakt natuurlijk wel inflatie. Maar er komt een tijd dat dit niet langer werkt omdat de rente die betaald moet worden te hoog wordt. Dan komt de credietwaardigheid in het geding. Dit is nu het geval.

  Dit is alleen op te lossen door defaults, i.e. deflatie. Maar dat wil men niet. Door de ECB nu de obligaties te laten opkopen worden de defaults en daarmee de deflatie vermeden (of beter: uitgesteld).

  En dat is imo het effect van deze maatregelen: het voorkomen van deflatie.

  Een hyperinflatie zie ik daardoor niet ontstaan.

 7. Enkele dagen geleden stond in de VK een stuk over de ECB. Voor de obligaties die het opkoopt, trekt ze ook een zelfde hoeveelheid geld uit de markt door geld aan te trekken bij banken. Dit gaat niet altijd goed, maw er is te weinig surplus in de markt. Als de ECB nog meer obligaties op gaat kopen zal het steeds vaker gebeuren dat er een mismatch is en er dus wel degelijk geld gecreëerd wordt.

  En waar haalt het EFSF eigenlijk zijn geld vandaan. Dit wordt gegarandeerd door de diverse euro landen, maar die maken geen geld over naar een of ander bankrekening lijkt me. Al het geld dat het EFSF uitleent is dan direct gecreëerd. Of loopt dit toch via een andere constructie?

 8. @Reteip [10]:

  ” Of zijn de politici daar nu doodsbenauwd voor?”

  Natuurlijk. Na het fiasco (voor hen) met HET referendum, durfden ze niet meer voor het verraad van Lissabon. Dat hebben ze (inclusief Trix) en maar doorheen geritseld.

 9. De ECD, zou verantwoordelijkheid af moeten leggen, maar aan wie?
  Alle landen van de EU zijn verdeeld. De schijn van Griekenland redden. Op korte termijn is het niets meer dan de franse en duitse banken redden. Griekenland is failliet en de meest grieken zijn straatarm.

  Eerst dachten we dat de regeringen borg stonden voor de banken tijdens de kredietcrises. Nu kunnen de regeringen niet meer borg staan voor hun eigen.

  Best eng dat we nu waardeloze euro’s in onze handen gedrukt krijgen waar wij minimaal 40 uur hard voor hebben moeten werken.

  De volgende crises zal zijn de hyperinflatie! Dan hebben we een volle tas met euro’s nodig om een portemonnee eten te kunnen kopen. Voordeel is dat de schulden in relatieve zin mooi wegslinken.

  Rien [13] reageerde op deze reactie.

 10. @Jan [12]:

  “Best eng dat we nu waardeloze euro’s in onze handen …”

  Hoezoo waardeloos?
  Ik kan er nog steeds mee betalen bij de AH.

  “De volgende crises zal zijn de hyperinflatie!”

  Ik vermoed dat we er nog wel een aantal andere eerst zullen hebben 🙁

  “Voordeel is dat de schulden in relatieve zin mooi wegslinken.”

  Alleen als je schulden hebt. Zoals bv Italie, Griekenland etc.
  Denk je echt dat het zo gemakkelijk zal gaan?
  Dat de USA op deze manier van zijn schulden afkomt is mogelijk. Zij hebben een flink militair apparaat. Maar binnen europa zit dat toch wel anders.
  Ik weet niet hoe alles zal verlopen, maar ik denk niet dat de N-euro regio de schulden van de Z-euro regio zo gemakkelijk zal vergeven…

Comments are closed.