Van tijd tot tijd ontvang ik reclamefolders van internetdrukkers die voor een scheet en drie knikkers een fullcolor krant drukken. Stel je eens voor: Vrijspreker die 25.000 exemplaren laat drukken, 32 pagina’s dik. Die krant wordt dan gratis uitgedeeld aan treinreizigers op stations. Samen met de Metro. Zou dat zoden aan de dijk zetten: onze eigen MSM?

Het zou de eerste echte kennismaking zijn voor veel Nederlanders met het Libertarisme. Wat zou er in zo’n krantje moeten staan? Welke verhalen? Wordt het “Libertarisme voor beginners” of hakken we er in met “Daar komen ze met een pistool“? Zouden er adverteerders te vinden zijn (Toine, kom er maar in)? Zouden er Vrijsprekers te porren zijn om een stapel kranten naar het station te brengen in de ochtendspits? Kortom: Zou het haalbaar zijn?

Graag jullie reactie!

40 REACTIES

 1. Nee, het moet een eigen iets zijn. De SP is ook brutaal genoeg om huis-aan-huis hun giftige denkbeelden te verspreiden. Dan moeten wij het toch ook kunnen? De trein is ideaal omdat het vaak jongeren betreft (de volgende generatie) en de krantjes blijven circuleren in de trein (waardoor het leesbereik enorm hoog ligt).

  Ratio [3] reageerde op deze reactie.

 2. @Ron A te A [2]: Ik heb nooit veel voor het OV gevoeld en ik denk dat ik niet de enige ben. Ook tijdens mijn studententijd reed ik de hele tijd auto. Gewoon wat extra werken. Ik fiets of loop nog liever dan dat ik met een bus ga en ik heb het OV altijd zoveel mogelijk gemeden.

  Kortom, ik wil op het spanningsveld wijzen van collectief gesubsidieerd transport waar we gaan adverteren voor individuele vrijheid.

 3. Ron,

  Als een ideologie niet aanslaat, hoeft dat niet aan de bekendheid ervan te liggen. Atlas Shrugged van Rand is zowat bekender dan de bijbel in Amerika. Toch slaat de ideologie niet genoeg aan om haar in de praktijk te brengen. Wellicht zijn velen er gewoon van overtuigd dat het libertarisme in de praktijk niet gaat werken. Nog afgezien van het feit dat huidige belanghebbenden bovenin de piramide niet zonder slag of stoot hun positie zullen opgeven. Het Apenrotsprincipe zit de mensheid nu eenmaal ingebakken. Ik kan me daar wel in vinden en vind het vrij naief om te denken dat een samenleving vol egoisten die uitsluitend hun eigenbelang najagen tot iets positiefs zal leiden. Om nog maar te zwijgen van de naieve gedachte van het non-agressie principe. Leuk op papier allemaal, net als zoveel ideologieen….

  Vilseledd [5] reageerde op deze reactie.
  Polity [6] reageerde op deze reactie.
  Bon Vivant [8] reageerde op deze reactie.

 4. @frank [4]:
  Atlas Shrugged van Rand is zowat bekender dan de bijbel in Amerika. Toch slaat de ideologie niet genoeg aan om haar in de praktijk te brengen. Wellicht zijn velen er gewoon van overtuigd dat het libertarisme in de praktijk niet gaat werken
  Wanneer ik weer eens in een eindeloze discussie terecht kom over vrijheid vs slavernij, is mijn eerste doel de tegenpartij te laten beseffen dat een overheid een kwaad is. Misschien in hun ogen een noodzakelijk kwaad maar een kwaad desondanks. Pas als ze dat beseffen kunnen we graven naar oplossingen hoe we in een samenleving kunnen leven zonder deze kwaadachtige instantie. Hoeveel mensen hoor je nu in Amerika schreeuwen dat de overheid een (noodzakelijk)kwaad is?

  Nog afgezien van het feit dat huidige belanghebbenden bovenin de piramide niet zonder slag of stoot hun positie zullen opgeven.
  Gelukkig leven we op een moment dat de klasse daaronder, ook wel genoemd de middenklasse steeds meer van hun zuur verdiende centjes, of naar onder- of naar boven zien vertrekken zonder dat zij daar enige controlle over hebben. Dat opent de deuren voor voor ons.

  Ik kan me daar wel in vinden en vind het vrij naief om te denken dat een samenleving vol egoisten die uitsluitend hun eigenbelang najagen tot iets positiefs zal leiden.
  We leven in een samenleveing vol egoisten! Dat is per definitie niet verkeerd zolang er geen gelegimiteerde instantie is die de egoisme van persoon A op persoon B kan forceren << de overheid. zie: http://www.vrijspreker.nl/wp/2010/12/altruisme-wat-is-het-werkelijk/ Hoezo is egoisme onder een vrij 'systeem' slechter dan egoisme onder een totalitair systeem?

  Om nog maar te zwijgen van de naieve gedachte van het non-agressie principe. Leuk op papier allemaal, net als zoveel ideologieen….
  Leg uit, waar ben je bang voor? Mogelijk beantwoord: http://www.vrijspreker.nl/wp/2011/01/het-non-agressieprincipe/ al aardig wat van je vragen. Anders hoor ik ze graag

  vrijeradikaal [30] reageerde op deze reactie.

 5. Ik denk dat als je met een krant komt (leuk idee) dit vooral op een speelse en eigenzinnige manier moet gebeuren. En met een zekere regelmaat. Denk aan het marketingprincipe dat een ‘prospect’ toch zeker 5 tot 10 ‘contactmomenten’ moet hebben gehad met een bedrijf om er een beetje vertrouwen in te krijgen. Daarnaast, mensen zijn gewoontedieren. Liever het vertrouwde dat niet deugt dan het onbekende.

  De Vrijspreker is (naar mijn mening) een beetje vervallen tot een zure boe-roep website met te veel “de overheid deugt niet” preken. Geldt niet voor jouw stukjes, overigens. Mede hierdoor slaat de boodschap niet aan bij een groter publiek. En er is (te) veel verloop onder reageerders die inhoudelijk goede dingen hebben te melden.

  Meervrijheid.nl deed het beter -al weet ik niet hoe het bereik was- maar die site is op sterven na dood. Misschien kan hun aanpak (deels) worden overgenomen? Zoals het vroeger was, uiteraard.

 6. @frank [4]:

  Het ontgaat mij wat er mis zou zijn met egoisme. Dat egoisme “slecht is”, is een dogma uit de gristelijk/socialistische kerk.

  Ik vind de gezondheid en welvaart van ‘me eigen’ en mijn familie belangrijker dan die van de buren. Wat zou daar mis mee zijn?

  Als ik niet eerst goed voor mijzelf zorg, kan ik al helemaal niets betekenen voor mijn medemens, mocht ik voor hen iets willen doen.

 7. Tja, je kunt de folders ook uitdelen bij de sociale dienst. Werkloosheid wordt immers gecreëerd door de overheid. Als je de markt zijn werk laat doen bestaat er geen werkloosheid. Maar ik denk dat slechts weinigen op die informatie zitten te wachten.

  Wie is er eigenlijk (direct) beter af met een kleinere overheid? Dat is niet de uitkeringstrekker of de mensen met een overheidsbaantje. Het libertarisme spreekt vooral mensen aan die hun zaakjes goed op de rails hebben en het zat zijn de vruchten van hun arbeid af te geven aan de staat die voor Sinterklaas speelt.

  Uiteindelijk kunnen ook de mensen die nu een uitkering of staatsbaantje hebben beter af zijn in een libertarische maatschappij omdat ze de vruchten van hun arbeid vrijwel geheel zelf mogen houden. Velen zijn verslaafd geraakt aan de staat.

 8. Goed Idee ! Zal zeker aanslaan. Des te meer potentiële lezers, des te beter ! Overal gratis beschikbaar maken. Kosten de dragen door de adverteerders.

  Count me in als textschrijver ! Ook heel goed zou zijn …. een eigen video/tv nieuws / broadcasting systeem. Makkelijk te organizeren, kost vrijwel niets !
  J.H [14] reageerde op deze reactie.

 9. Goed idee! Mogelijke onderwerpen:
  – Dat wat men ziet en dat wat men niet ziet. (exportsubsidies, natuurrampen etc.)
  – De overheidmonopolie op het geld.
  – Grondslag van het libertarisme.
  – Vrijhandel & ‘uitbuiting’
  – Vrij wapenbezit
  – Zaken die de overheid nu verprutst (woningmarkt bijv.)
  – Orgaanhandel
  – Legalisering van drugs
  – Ter verdediging van van het onverdedigbare
  – Ron Paul
  – Boekbespreking: De Democratie Voorbij

 10. Geweldig idee! En als dat geen gat in de markt is weet ik het ook niet meer.

  Maar het hoeft helemaal niet duur te zijn. Het moet vooral goed in elkaar zitten.Het moet niet verpruts worden door slechte artikels. Keiharde feiten die allemaal nagetrokken kunnen worden. Linkjes naar Vrijspreker,W.Middelkoop,RT news etc etc
  Vrijspreker lezers kunnen zo’n folder vervolgens thuis uitprinten en zoveel mogelijk uitdelen.Facebook pagina openen en zoveel mogelijk leden werven.

  En hier is nog een leuk idee: 1 pagina besteden met de titel: De echte betekenis van globalisering. De oorzaken van oorlogen worden keer op keer door politici veroorzaakt. Zij zetten landen tegen elkaar op. Geen enkele burger hier wilt oorlog, hetzelfde geld voor een Afghaanse, Irakese of Russische burger. En als ze het willen komt dat door de indoctrinatie en bangmakerij van regeringen. Zo’n Vrijspreker krant zou dus internationaal uitgegeven moeten worden. En steeds 1 pagina besteden aan het informeren van mensen dat wij niet bereid zijn om elkaar af te gaan maken. Dat politici zichzelf maar af gaan maken. Dat zou globalisering moeten zijn, het volk als één geheel tegen deze duivelse huichelaars. Wij het volk pikken het niet meer. Alle oorlogen uit de geschiedenis zijn door politici en koningen ontstaan. Welk burger haalt het in zijn hoofd om 3000 km verderop mensen te gaan afslachten? Geen enkele!
  Dit zou een vast onderdeel moeten zijn van zo’n krant.

 11. @Hoc Voluerunt [15]:

  Ik weet niet hoeveel lezers Vrijspreker heeft maar als het er een paar duizend zijn kun je veel meer exemplaren verspreiden als alle lezers 50 kopietjes uitprinten en uitdelen.
  En het wordt over het hele land verspreid, en de kosten bedragen 50 velletjes papier en wat inkt per lezer.

 12. Is het niet veel handiger om korte, krachtige, grappige videoboodschappen, plaatjes, motivationals etc. te verspreiden via dumpert, FOK etc?

 13. Stront krant en gebreide ondergoed.

  Stront krant; Het zegt niets over de kwaliteit of inhoud van de krant, maar over zijn eindbestemming. Dat zat namelijk zo. Wij hadden maar één krant en dat was de Leekster Courant, bijgenaamd Leekster bokkenblad. Voor ons was dat het belangrijkste blad, want een ander hadden wij niet. Er stond een leuke strip in en uiteraard nieuws uit de omgeving. Wereld nieuws hoorden wij soms maanden later pas. Helaas is deze krant later opgeheven en nu zitten wij binnen een minuut met alle ellende van de wereld opgescheept. Andere tijden andere gewoonten, neem nu eens het “gebreide” ondergoed wat je vroeger aan had, Hemd, borstrok, onderbroek en kousen. Je kunt je niet voorstellen hoe dat kriebelde, je werd er soms gek van, maar je moest het wel aan hebben, want veel verwarming hadden we toen nog niet.
  Als het heel erg koud was, dan deden wij een oude krant onder onze kleren, anders was het buiten dan niet te harden, en we moesten wel lopend naar school. Als je naar de WC moest had je vaak een probleem, de gebreide kousen zaten met een knoop aan je onderbroek vast, dus dat kon je een keer naar beneden doen. Je broek zat met bretels ( hupzelen ) vast en al die knopen moesten wel losgemaakt worden. Als het koud was en je had knoffelige handen dan was dat behoorlijk lastig. Ook moest je er opletten of er wel papier was om je kont mee af te vegen, Was dat er niet dan moest je dat regelen, vergat je het dan ging je schreeuwen van; “ breng mij een stuk papier “ dan was er altijd wel iemand die jou een oude krant bracht.

  En daar zijn we dan bij de strontkrant, want de krant werd na het lezen in stukjes geknipt en er werd een gaatje in gemaakt om een touwtje door te doen, om het te kunnen ophangen aan een spijker in de wc. Dat was ons toiletpapier. Het was niet lekker zacht, soms net schuurpapier maar er was niet anders in die tijd. Ook ging alles nog in een ton waar je boven zat, en die werd geregeld leeg gehaald door een iemand, en als hij overvol was kon het wel eens lastig zijn. Ook werd er wel een gedeelte rondom een rabarberplant gegoten, dat was een goede mest, je had de mooiste en grootste rabarberplanten. Ook gebeurde de het wel dat de ton geleegd werd in een sloot, nou daar ging ook wel vaak wel eens van alles mis. Zal maar niet uitleggen hoe dat rook of voelde.
  Soms stond er op een erf een klein hokje met een deur waar een hartje in uitgesneden was, daar gingen de mensen hun behoefte dan doen. Je kon aan de onderkant van de deur de voeten zien en wist dan wel wie het was. Ook spookte het er wel eens, en daar werkten wij wel eens aan mee. Als het schemerig was hielden wij de ton uit dat hokje, dat ging eenvoudig want aan de achterkant van het hoekje zat een deurtje waar je de ton er uit kon halen. Als het schemerig was en wij wisten dan dat er iemand op de wc zat, sloegen wij met een plank hem of haar van onderen door dat gat heen. Dat gaf dan wel schrikbarende reacties en zal wel niet fris geweest zijn. Gelukkig stond dat nooit in de krant, en de gevolgen zal ik het maar niet over hebben.

  En als je geluk had zat er ook een halve krant bij jou in de broek, voelde je de tikken die je kreeg wat minder. Dus de krant was meer dan leesgenoegen

 14. Vindt het een goed idee, maar zoiets is al eens eerder geopperd..
  Er is GELD en heeel veel tijd voor nodig.

  Als community zouden we al deze aspecten wel in huis kunnen hebben:

  Voor het geld:
  – Sponsoren zoeken die wel geassocieerd willen worden met libertarisme..veel zijn overheids verslaafde, maar in het MKB moet markt zijn voor het libertarisme..
  – Donaties door community (3K met 6000 daylies is €0,50 PP)

  En dan komt het:
  – Iemand moet eind redacteur spelen, en dus beoordelen of stukjes voldoende kwalitatief zijn, diepgang hebben, en aantrekelijk + leesbaar zijn..
  – Stukjes moeten geschreven worden
  – Krant moet ontworpen worden

  @Hoc Voluerunt [15]:

  Voor hetzelfde geld heb je 24 pagina’s full color krant 20.000 stuks..

  http://www.reclameland.nl

  3080 euro ex diefstal (btw) helemaal klaar.

  https://www.reclameland.nl/goedkoop-drukken/22294/krant-24-paginas.html#drukwerk

 15. Waarom zou je nog lopen leuren met een medium dat absoluut geen toekomst meer heeft. Over een jaar of wat heeft iedereen een iPad en is er internet in de trein. Logistiek en economisch totaal achterhaald concept, zo’n dode bomen medium. Waarom niet deze site uitbouwen tot een krant? Waarom niet deze site uitbouwen tot een opinieblad en werk je met freelancers en met iemand als Hub als eindredacteur? Inkomsten uit reclame in de side bar, net als: http://www.telegraaf.nl/

  Deze jongens werken zonder reclame: http://www.hetvrijevolk.com/

  Net als deze one man show: http://www.deepjournal.com/

  Freelancers betaald naar click rato. Dat zal wel niet veel zijn, het zal voor een groot deel liefdewerk en oud papier worden, maar in ieder geval kan de freelancer het gebruiken als reputatie-vestiger.
  Oscar [22] reageerde op deze reactie.

 16. Zo lang er mensen in het openbaar vervoer zitten is een krantje best een goed medium. Sinds een maand of 8 heb ik zelf het AD (omdat ik er een gratis BlueRay speler bij kreeg als welkomstgeschenk) en die lees ik braaf elke dag. Niet omdat ik wáár voor mijn geld wil hebben, maar zelfs ik ontbijt en met een krantje er bij gaat dat best relaxed.

  Ook forenzen willen best in een krantje snuffelen: na 200 keer naar buiten kijken weet je echt wel hoe een route er uit ziet. Een krantje is dan een welkome afwisseling.

  Wat Doompie al zei op #25: een krantje laten drukken bij Reclameland of Drukwerkdeal kost niets. Voor 20 cent per stuk heb je met de trein dat 4 keer zo hoog ligt als de oplage. Zo informeer je een heleboel mensen tegelijk!

 17. “Waarom zou je nog lopen leuren met een medium dat absoluut geen toekomst meer heeft.”

  Het voordeel van gedrukte media is, dat de inhoud beter is. Internet kun je bijna gratis en eindeloos volgooien met de grootste onzin, omdat virtueel papier eindeloos is. Iemand, die zijn gedachten drukt, moet keuzes maken en besteedt dus meer zorg aan zijn product dan al die bloggers.

 18. Okay, wat is nu de eerste stap? Ron, stel jij een eindredactie samen? Dan kun je beslissen wat voor artikelen je wel of niet in de Vrijspreker krant wil hebben. Vervolgens kun je kijken of er al artikelen over het onderwerp zijn geschreven en of die wellicht verbeterd kunnen worden.

  Als deze artikelen er niet zijn kun je bijv. een essay wedstrijd houden. Artikelen met een economische onderleg kun je laten ‘nakijken’ door iemand als Albert Spits, Marcel Meijer of iemand van het Rothbard Instituut.

  Ben bereid om te doneren btw!

 19. @Ron Paul Fan [25]:

  Ook in dat geval wordt het leveren van kwaliteit niet bevorderd. Wel het leveren van seks, spanning en sensatie. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar wel als je een kwalitatiefs wil neerzetten.

 20. Ik vindt het een goed idee, en ik zie ook wel mogelijkheden om het op een originele manier te verspreiden en dus niet “enkel” via het OV. Ik denk wel dat het belangrijk is om er een normale krant van te maken, maar dan met een “duidelijke scheiding tussen nieuws en opinie”, ook een zekere regelmaat/herhaling zal nodig zijn en dat gaat het toch in de knikkers lopen denk ik voor bv een wekelijkse uitgave.

 21. @J.H [14]:

  Mee eens, maar hoe wordt het dan gefinancieerd ?

  En wat indien de publicisten juist die krant kiezen omdat ze onder die bevolkingsgroep klanten willen generen ? Niet iedereen verkoopt z’n ziel voor geld.

  Ik denk dat ideologie en de infomatie uitwisseling – zo onafhankelijk als dat überhaupt mogelijk is – van de beoogde publicatie het DOEL dient te zijn, niet de belangen van de publicisten die daaraan beduidend ondergeschikt is en dient te zijn/blijven.

 22. @Polity [6]:

  We leven in een samenleveing vol egoisten! Dat is per definitie niet verkeerd zolang er geen gelegimiteerde instantie is die de egoisme van persoon A op persoon B kan forceren << de overheid.

  Juist ….maar dan even een andere insteek….wie is mijn " overheid " ? , een symbiose tussen bedrijfsleven en een paar THUGS ( ook wel in de volksmond aageduid als politici ) , of een parlement , bestaande uit volksvertegenwoordigers , met daaronder resoterend een handhavende c.q. uitvoerende macht.

  Welke de agenda v/h electoraat uitvoerd.

  Heb je al ontdekt dat men bezig is drempels op te werpen voor elke politieke tegenstander.

  Elke politieke partij , nu aanwezig in de tweede kamer , heeft hier zelf nimmer aan hoeven te voldoen.

  Dus een staatsgreep vanuit de kamer….incluis uw PVV.

Comments are closed.