Stel, je hebt 245 miljard te besteden. Wat is er zoal te koop voor 245 miljard? Je kan het natuurlijk weggeven aan de Grieken. Dan weet je zeker dat je over 10 jaar weer een soortgelijk bedrag mag aftikken om opnieuw zogenaamd de euro te redden. Als we al besluiten dit uit te geven, wat zouden we er in Europa anders voor kunnen terug krijgen?

Ik stel een alternatief boodschappenlijstje op om duidelijk te maken hoe bruin de Grieken het hebben gebraden. Democratie is een dure hobby. Net als de euro. Door zomaar wat zaken te noemen die we ook voor 245 miljard kunnen aanschaffen wordt hopelijk duidelijk hoe episch de Griekse tragedie is.

Je zou als EU een GPS systeem met tientallen satellieten kunnen bouwen, bijvoorbeeld Galileo. Dit is een Europees programma en als tegenhanger van het Amerikaanse GPS bedoeld. Dit systeem is in gevaar, het zou in eerste instantie de belastingbetaler minder dan 3 miljard euro kosten en in 2012 operationeel zijn, nu ziet het eruit dat het in 2018 operationeel is en 22 miljard euro kost. Zelfs binnen de EU is het met een dergelijke vorm van projectmanagement lastig een project als dit te handhaven.

Naast een leuk satelliet navigatie systeem doet een ruimtevaart programma het altijd goed. Laten we kijken wat de Space shuttle kostte. Dit was rond de 220 miljard dollar, reken dit om naar euro’s en je bent 150 miljard verder. We nemen grote stappen maar hebben nog niet de 245 miljard bereikt die de Grieken er door hebben gejaagd.

Stel dat je je geld niet geheel de ruimte in wil schieten, maar om even iets geks te noemen, je eigen automobilisten na tientallen jaren file ellende een tweede Coentunnel wil aanbieden. Dan ben je inclusief het doortrekken van de A5 (Westrandweg)  2 miljard kwijt.

Als je iets voor automobilisten doet moet je het onrendabelen transport natuurlijk ook een steuntje in de rug geven, door bijvoorbeeld een noord zuid lijn in Amsterdam aan te leggen voor 3 miljard.

Laten we dan ook maar een kanaal tunnel aanleggen tussen Frankrijk en Engeland, in huidige euro’s waren de bouwkosten 13 miljard euro. Een Betuwe route is dan opeens een koopje voor maar 4,7 miljard.

We moeten de architectuur niet vergeten, de hoogste wolkenkrabber ter wereld in Dubai, de Burj Khalifah, kost ongeveer een miljard.

Wetenschap is belangrijk, laten we dan eens shoppen voor een deeltjesversneller. De LHC heb je al voor 7,5 miljard. Dan kopen we nog voor 15 miljard JSF’s (totale kosten van het programma, niet alleen aanschaf), en het kassabonnetje van onze verlanglijst is iets minder dan 220 miljard.

Dit soort vergelijkingen hebben natuurlijk altijd hun beperkingen. Ik wil slechts duidelijk maken hoe enorm veel geld de redding van de Grieken moet kosten, geld dat ook anders aangewend had kunnen worden. Geld dat van U en mij en andere inwoners van belastingboerderijen die iets minder verspillend zijn dan de Grieken moet komen. En dat waarschijnlijk nooit wordt terugbetaald.

Met bovenstaand voorbeeld probeer ik de enorme verspilling van een democratie weer te geven. Een van de kleinere EU landen aan de periferie is in staat om gigantische hoeveelheden geld te verbrassen, zonder dat het veel oplevert. Ik heb bewust vooral staatsprogramma’s gekozen als alternatieve voorbeelden, omdat die van nature al verspillend zijn. Had ik private aanwending van deze geldsom behandeld dan waren de alternatieve baten nog vele malen groter. Helaas betreft de 245 miljard nog slechts een deel van de Griekse schuld. Bovendien is de Griekse schuld relatief klein in verhouding met de schuld van de Italianen en de Spanjaarden, welke we ongetwijfeld ook mogen betalen.

Het potverteren in een democratie, de welvaartsverspilling, de verspilling aan kapitaal, de noodzakelijke beknotting van talent en vrij ondernemerschap, de totale ontkenning van het principe eigendom, die deze dure hobby met zich meebrengt, is echt van epische proporties. Nog groter gemaakt door de euro en de EU. De euro en de EU brengen geen welvaart maar vernietigen het als zelden tevoren een staatssysteem heeft gedaan.

NB: uit dit schema van wikipedia blijkt de schuldgroei van de Grieken, 10 jaar Grieks verbrassen kost ruim 175 miljard…..

8 REACTIES

 1. Het probleem is dubbelop:

  De 245 miljard hebben ze helemaal niet. Dit wordt een lening die door toekomstige belastingbetalers terugbetaald moet worden.

  Een schuldenprobleem wordt met meer schulden opgelost….

  Lafheid van de politicus, want het kost geen moeite.

  Tijd voor een goudstandaard…dan is het afgelopen met geld uitgeven dat ze niet hebben.

 2. Zou het niet een zo zijn dat de (meeste) grieken ook gewoon slachtoffer zijn van hun overheid?

 3. Grieken krijgen helemaal niks! Beetje sneu om dit nu nog steeds te blijven roepen.
  Het is toch echt van belang om in te gaan zien wie hier de echte daders zijn en wie er steeds met honderden miljarden gered worden.
  En dat zijn niet de Grieken! Dat is geen enkele Europese burger. Er worden alleen banken gered. Niks anders dan dat.

  Ga eens in Griekenland kijken naar de arbeidsmarkt. In duizenden bedrijfjes staan oude vrouwtjes voor een paar honderd euro per maand te werken. Dit kom je door heel het land tegen. En dan bedoel ik echt vrouwtjes van over de 70 jaar. De Griekse bevolking is keihard bedrogen. Door de Euro en door hun politici.
  Precies vergelijkbaar met hier, maar hier heb je nog een goed draaiende economie die dat goed verbergt. Maar dat zal ook niet meer lang duren.

 4. De oplichters zijn allang door de mand gevallen, geef je ze een vinger pakken ze de hele hand liegen en bedriegen en stelen, het grootste kwaad van de dag is onze regering van draaideur criminelen! Zij moeten door het volk gescreend worden, en bij overtreding de laan uitgestuurd worden en zonder uitkering de straat op worden geschopt. Daar staan anderen volop voor in de rij en zeker voor dat salaris wat zij beuren!

 5. Je zou er -aan de huidige prijzen- ook 20 jaar lang de Walen mee kunnen onderhouden. Zo kunnen de Vlamingen die dit al decennialang doen (aan momenteel ca. 13 mrd euro per jaar ofte 2000 per Vlaming ofte 6000 per gezin van 3 ofte 500 per maand per gezin van 3!) eens eindelijk hun eigen geld houden.
  U klaagt over Griekenland in de EU. Wees blij dat Wallonie niet in NL ligt (en dan proportioneel 3 keer groter zou zijn omdat er ook meer Nederlanders dan Vlamingen zijn).

  Ah en bedenk dan tevens dat Vlaanderen geen gasbel heeft om dit te bekostigen doch dat het dus echt van de productiviteit van haar slachtoffers moet komen.

 6. Las net dit bericht op RTLZ http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/32/italie_eurobonds-hadden-crisis-voorkomen.xml Het geeft aan hoe verrot de heren in hun hoofd zijn. Het mag duidelijk zijn dat de schuld niet ligt bij de maffiose regeringen die geld, ons geld, over de balk gooien laten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ook mag duidelijk zijn dat de EU zijn macht wil vergroten en er nog meer geld alle kanten op mag verdwijnen. De afspraken die men ooit heeft gemaakt over begrotingstekorten zijn een totale farce en zouden feitelijk aanleiding moeten zijn om oud politici aan de haren er bij te slepen en ze met de grond gelijk te maken. Wat een verrotte zooi, waarbij duidelijk mag worden opgemerkt dat wij de hun drek op ons bord mogen verwachten. Strippen en uitkleden van de burger zal in de toekomst en vanaf nu meer schering en inslag zijn dan een incident.

 7. Ik heb zo’n vermoeden dat komisch duo “Bulletje & Bonestaak” (Jager en Rutte), na hun staaltje wiskunde, zullen moeten toegeven dat die 245 miljard alleen al door de NL belastingbetaler moet worden opgebracht. Griekenland is nog maar een kleine ‘Pig’.

  De bobo’s bij JP Morgan en Goldman Sachs gaan lachend door naar de volgende rond bonussen. “Doing God’s Work”. Dr. Evil zou trots op ze zijn. Moehahahaahahahahah!!!!!

 8. Laten we Griekenland maar aan de Chinesen verkopen. Die hebben nog wel wat overtollige dollars in de kluis waar ze van af willen.

  Dan kunnen die Chinesen de Grieken wat bijspijkeren in het voeren van een stabiel econimisch beleid. (inkomsten – uitgaven > 0 )

  En wij kunnen onze goedkope spijkerbroeken bij Hong Chang kopen in Athene.

  Die 245 miljard hoeven we niet in de bodemloze punt de flikkeren. Kunnen wij deze pegels in noord europa dan mooi gebruiken om met 63 jaar (of nóg eerder) met pensioen te gaan.

Comments are closed.