Ik huil niet meer iedere dag. Het leven wordt een routine, ik heb mijn emoties leren beheersen. Ik lach helaas ook niet meer iedere dag, ik ben geen kind meer. Een jaar is voorbij voor ik het weet. Ik ben volwassen, een 40 plusser. Wat ik wel probeer vast te houden is me te blijven verbazen. De ironie zoeken en zien. Opmerkzaam blijven. Omdat anders de collectivistische deken ook mij smoort. Met onderstaande foto’s deel ik zo’n moment van verbazing. Wellicht is het herkenbaar.

Ziet u de ironie? “Vrij” geschreven in grauwe grijze letters. Op de muren van woonkazernes. Zonder individualiteit. Eenvormigheid maakt vrij. Amsterdamse school. Voorbode van ergers dat nog zou komen. Steek nergens boven het maaiveld uit. De zwerm mentaliteit. Een collectivistische architectuurvorm gemodelleerd op insectenhuisvesting. Allemaal gelijkvormige wooncellen. Iedereen eenvormig.

Het is nog iets mooier. Deze foto is gemaakt op de voormalige Amstellaan in Amsterdam. Een straat die na de tweede wereldoorlog is omgedoopt tot Stalinlaan. Daarna op 5 november 1956 door een bewoner is omgedoopt tot 4 novemberlaan. Naar aanleiding van het neerslaan van de Hongaarse opstand door Russische tanks. Niet alleen de Russische soldaten deden hun best. De toendertijd ook al overijverige mokumse ambtenaren verwijderden de alternatieve straatnaambordjes. Maar het kwaad was al geschied. De Stalinlaan was niet meer, onder protest van de CPN werd de socialistische held verbannen uit het Amsterdamse straatnamen register. De Vrijheidslaan was geboren.

Dagdromend ga ik verder. Hoe moet de linksmensch indertijd omgegaan zijn met de Hongaarse lente in november? Stalin bleek een grote schurk en moordenaar te zijn. De kapitalistische uitbuiters leken opeens moreel superieur te zijn aan de grote Russische bevrijder. Er was geen internet maar het polygoon journaal liet toch duidelijk tanks zien die burgers onderwierpen. De schellen zouden van de ogen moeten vallen, de ultieme consequentie van collectivisme was opeens voor eenieder zichtbaar. In een vlaag van cerebrale luiheid werd niet overgegaan tot zelfreflectie. De fundamenten van het socialistische model bleven onder een laag drek bedekt. Volstaan werd met het verwijderen van Stalin uit het collectivistische pantheon. Zoals tal van collectivistische leidersfiguren voor en na hem eerst ook een plekje kregen als held. En daarna al dan niet met stille trom geamoveerd zijn.

Door het over mensen te hebben bleef de linksmensch de fundamentele discussie bespaard. Net zoals we het thans nog over mensen en onderling uitwisselbare partijen hebben. De PvdA, en ook de CDA, lijken nu zoals Stalin vroeger naar de politieke periferie verbannen te zijn. De besmette namen uit het verleden worden vervangen, ruim 50 jaar later wijzen we de oude partijen af en kiezen voor een geblondeerde loot voortkomende uit de door inmiddels nog wat diepere lagen drek bedekte collectivistische fundamenten. Niet de laan van de vrijheid maar de partij voor de vrijheid is thans de leus. Net als de straat hetzelfde is, zijn hier de onderliggende principes hetzelfde en onveranderd.

Een nieuwe Nederlander, waarschijnlijk uit de iets noordelijker gelegen diamantbuurt, kijkt me vuil aan. Afgunstig staart hij naar mijn op de stoep geparkeerde toch niet meer zo piepjonge Mercedes. Ook een manier om je staande te houden, haat en afgunst. Vooral veel afgunst. De politiek correcte manier in dit tijdperk. De basis van onze democratie. Mijn gedachtes zijn niet langer vrolijk. Ik huiver, geef gas, en rijd met 80 door een net op rood springend stoplicht.

3 REACTIES

  1. “Afgunstig staart hij naar mijn op de stoep geparkeerde toch niet meer zo piepjonge Mercedes.”

    Misschien heeft de vuile blik betrekking op het parkeren op de stoep, zo stond staan er soms mensen met dure auto’s asociaal in de weg omdat de boete voor hen toch niet voelbaar is, nou zijn het niet zo zeer de dure auto’s alswel het asociale parkeergedrag waar het om gaat maar als je denkt dat iemand een voor hem/haar aanzienlijk risico loopt dan is het anders als wanneer iemand in een positie is om schijt te hebben aan regels waaraan jij zelf wel onderworpen bent, dat is toch ook het probleem met politici ?? Ja ik zou graag radicaal minder regels zien maar waar ik echt boos over kan woorden is het feit dat regels gemaakt woorden door mensen die er zelf compleet schijt aan hebben, of deze mensen een financiele of diplomatieke grondslag heben voor de oneerlijkheid zal mij verder een worst wezen.

    Natuurlijk is het parkeren van jouw niet een manier om schijt te heben aan jouw medemens (alsthans dat hoop ik niet) maar in de tunnelvisie van het dagelijks bestaan bestaat de kans dat er mensen zijn die het wel om een dergelijke manier ervaren.

  2. Die buurt heeft wel meer rare straatnamen. Zoals de (J.F.) Kennedylaan, een van de meest treurige verkeersriolen van de stad. “Verkeersriool” is eigenlijke linkse nieuwspraak die haat tegen vooruitgang moet verwoorden, maar in deze straat/weg wel op zijn plaats.

    Verder verbaast het mij dat Amsterdam geen Adolf Hitlerstraat heeft. Zijn gedachtengoed en wetgeving is zeer populair daar. Komt zeker door die gestolen fietsen… Pol Pot wordt nog steeds vereerd met een winkel aan de KNSM-laan.

  3. Ik ben voor een Eberhard van der Laanlaan. Na bijna een decennium lang theedrinken onder de softe Cohen, liet hij laatst in het programma “De Vijfde Dag” zien nog geen vijf minuten nodig te hebben om drie probleemgezinnen uit huis te zetten, daar waar 35 kilometer Aleida Wolfsen de ene blunder op de ander stapelt.

Comments are closed.