Libië’s National Transitional Council bleek op zondag niet in staat een Kabinet samen te stellen en een vergadering daartoe moest worden uitgesteld” zoals een krantenartikel meldde, op de bekende toon van droefenis en getreur. Kennelijk heeft men – de pers- nog niet door dat de Libiërs heel monter, bezig zijn zelf een samenleving op te bouwen waarvoor ze geen Hand Van Boven nodig hebben!

Het libertarische experiment in Libië is, tegen de verdrukking en verwachting in, in stand gebleven en zelfs gegroeid! Eerder meldde ik al dat banken open waren maar dat waren uitsluitend Libische banken, dat terwijl geld geen grenzen kent, maar op 19 september meldde The Tripoli Post dat de eerste internationale bank was opengegaan, de Quatar National Bank die voor de helft in private handen is.   Ook de scholen gaan weer open, de lagere scholen al een paar dagen, middelbare scholen over een week. Onderwijzeres Naima Al-Sharif: „We openden op de eerste dag in een gelukkige stemming, een nieuw regime [het libertarische -ed], en een tijd van vrijheid na 40 jaar onderdrukking” [Reuters]. „Maar … hoe gaat dat dan, met onderwijs in een libertarische samenleving?” krijgen we als libertariërs vaak te horen, nou, dat gaat heel goed dus, net zoals het goed ging voordat de leerplichtwet in Nederland werd ingevoerd. Een andere twijfel die vaak geuit wordt, is die over nutsvoorzieningen, „Gaat dat zomaar, zonder staatstoezicht?!” Ja, zomaar…. Er is niet alleen weer elektriciteit en water in Tripoli en andere steden aan de kust, maar ook internet en telefoon zoals ik zelf heb kunnen constateren. Zoals ik al eerder schreef zijn de winkels open, en waar tekorten zijn, staan mensen geduldig in de rij zonder dat er zich ‘hobbesiaanse toestanden’ voordoen! De Daily Star meldt (http://www.dailystar.com.lb/Business/Middle-East/2011/Sep-20/149196-tripoli-port-back-in-business-airport-ready.ashx#axzz1YZrTTlx0) dat donderdag de luchthaven van Tripoli weer opengaat. Toch is er nog een probleem met het uitvoeren van vluchten. Dat probleem is, uiteraard, de overheid. Aangezien Navo het vliegen boven Libië verboden heeft, moet er speciale dispensatie worden gevraagd om toch vluchten te kunnen uitvoeren. Gelukkig gelden deze restricties niet voor de haven van Tripoli waar weer druk wordt geladen en gelost. Toch meldt ook hier havenmanager Abdel Hakim al-Ghazawi een probleem: de hoge verzekeringstarieven. Kennelijk begrijpen verzekeringsmaatschappijen nog niet zo goed dat een havenbedrijf ook zonder toezicht van een overheid kan werken, waarvan de haven elke dag het tegendeel bewijst, en hij roept ze dan ook op om hun tarieven te verlagen. Hoe lang zal het Libische Experiment nog zijn zonnige weg kunnen vervolgen? Mogelijk nog opmerkelijk lang, als we de indicaties daartoe mogen geloven zoals die staan in een artikel in het nieuwsblad van de Universiteit van North Carolina (UNC). Hierin beschrijft Andrew Reynolds van de UNC, adviseur van de Libische Overgangsraad, de Monty Python-achtige toestanden die hij in Benghazi aantreft, waar onder de inderhaast 17 opgerichte politieke partijen de ‘Groep van 17 februari’  ‘Het Verbond van opstandelingen van 17 februari’ zegt te haten. Een partijleider beargumenteert zelfs dat partijen niet zouden moeten worden toegelaten, „Een stoutmoedig,” zoals Reynolds het stelt, „en enigszins verbazingwekkend standpunt”.

Ingezonden door Ottovr  REKE


4 REACTIES

  1. Er liggen ook nog steeds nederlandse oorlogsbodems voor de kust voor een blokkade. Misschien dat de verzekeringsaanbieders dat toch wat eng vinden.
    Ik krijg het idee dat de westerse roverheden momenteel een beetje teveel landen bezet proberen te houden, gefinancierd met de belastingafdrachten van hun instortende economieen.

  2. De grondwet is gebaseerd op sharia en die staat zeker geen libertarische samenleving toe alleen een fascistische gebaseerd op de wetten van allah.

  3. Een beetje een flauwekul-artikel want die elektriciteit en die watervoorzieningen en die internetverbindingen zijn natuurlijk gewoon aangelegd onder het vorige regime en die liggen er verder nog. En de arbeiders die daarvoor zorgdragen waren ook nog aanwezig.

    Een beetje hetzelfde verhaal als met Belgie. Beiden zijn niet echt een voorbeeld van een libertarische staat verder, alleen een bewijs dat een land zonder regering ook wel doorhobbeld, maar dat wisten we al.

    Het is pas een bewijs dat libertarisme werkt als ook vanuit de bevolking weer nieuwe dingen aangelegd worden. Een nieuwe rondweg rond Tripoli cq Brussel of zoiets.

    Maar we blijven het wel met belangstelling volgen.

  4. We moeten samen eerst vaststellen dat het hele libie verhaal iets anders in elkaar zit dan ze ons nu willen doen geloven.
    De banden van MI6 en de CIA bijvoorbeeld zouden ons wakker moeten schudden.Het vrij laten van de lockerby verdachte was eingelijk de eerste aanzet om de hersens van de wereldbevolking in staat van vijandig denken te brengen.Dat meneer Blair er een heel goede band met het regime op na hield had je niet verwacht maar dat was voor iets teveel politieke collegas toen al meer dan duidelijk.
    Kortom de manier waarop de oorlog tegenwoordig aan de man wordt gebracht wordt steeds meer een spel in de digitale media.De onofficiele grondtroepen en contractors die al jaren voorbereidingen troffen zijn aardig buiten beeld gehouden door de westerse pers.De wapen export cijfers van Nederland zijn weer flink gestegen dus wie gaat nou eens kijken waar die nederlandse wapens nu blijven.Als ze niet worden gebruikt dan behoeven ze ook geen vervangers maar aangezien ons land in de dood handeld en we mensne als Mink Kok en Van Aanraat in dienst hebben om de vuile zaakjes af te handelen mogen we onszelf een afvragen waneer het boemerang effect komt opzetten

Comments are closed.