Politici, met onder andere deJager, Rutte en Verhagen, liegen als ze steeds maar verkondigen dat de euro “ons” (u ???) zoveel welvaart heeft gebracht. Het tegendeel is waar.

Syp Wynia (Elsevier)  verdient lof voor een korte video waarin hij dat duidelijk uit de doeken doet.

Wat gaat na deze duidelijke aankondiging nu gebeuren?
Maar eerst een aantal feiten.
De verklaring van Syp Wynia dat de euro ons geld, welvaart, kost, is duidelijk in deze 4 minuten video:

[HTML1]

Min af meer toevallig waren Vrijspreker Schrijvers ook bezig met een verhaal over kosten voor de burgers veroorzaakt door de euro /EU.
Hoewel nog niet helemaal af, publiceren we het hierbij passende deel vandaag toch al:

Kosten van de euro:
—Het begon al met te veel guldens betalen voor de euro. Peanuts vergeleken met:
—Bail-out Griekenland-Portugal-Ierland etc en nog miljarden in euro-noodfonds. Voor Nederland tientallen miljarden, oplopend naar honderden miljarden.

Kosten van de EU:
—Jaarlijks miljarden bijdragen EU contributie. Deeltje dat we terugkrijgen (Voor fietspaden) zitten we niet om te springen)
—Kosten van extra ambtenaren en Europarlementariërs met hun staven.
—Kosten van nodeloze wetten, voorschriften en controles.
—Daardoor vele uren verspild die anders productief hadden kunnen zijn.
—Meer betrokken bij oorlogen; Irak, Afghanistan, Libië,    (Balkan ??)
Bovendien de nodige doden en gewonden, en haat tegen ons van vele moslims.(gevaar door terroristen??)

Besparingen opbrengsten:
—Wisselen guldens voor vakanties (peanuts, en het meeste deden creditcards automatisch)
—Wisselen voor zakenlieden was ook geen probleem. Met een druk op knop steeds gedaan.
—Grenzen afschaffen. Kan belangrijk zijn, maar daarvoor hadden we toch geen EU nodig.
Bovendien was dat al vóór de EU-tijd, en al heel ver voordat de euro kwam. Dat was tijdens de EEG (of EG)

Dan is er ook nog:
–De EU heeft nog geen enkel jaar een goedkeurende accountantsverklaring gekregen.
–Het kwijtraken van de eigen soevereiniteit.

Zelfs zonder dat bij elke post de exacte bedragen uitgezocht zijn, zal het duidelijk zijn dat euro/EU vele miljarden, vele duizenden per belastingbetaler cq inwoner gekost hebben en nog meer gaan kosten.

Nogmaals een compliment aan Syp Wynia voor deze duidelijke verklaring.

29 REACTIES

 1. @Hub
  Is er misschien ook een link naar deze video?

  edit: Sorry de video werd een paar minuten later zichtbaar.

 2. Deze argumenten zijn mij iets te veel gebaseerd op het verhaal van politici. Politici zeggen namelijk: we hebben de euro, dus moeten we wel geld steken in Griekenland (en andere landen). Ik vraag me af of dat wel klopt. Zou Nederland echt zoveel slechter af zijn, als we Griekenland niet hadden gesteund. Ik betwijfel het eerlijk gezegd….

  En voor wat betreft de euro. Het inflatoir beleid van de ECB lijkt mij wel een probleem. Alleen waarom moet een europese munt per definitie een probleem zijn? Als er op Europees niveau een gouden standaard komt, zou dat toch prima zijn?

  Hub Jongen [7] reageerde op deze reactie.

 3. @Rechtse Rakker [4]:

  Zover ik weet heeft op deze site nog nooit iemand tegen een gouden munt-valuta bezwaar gemaakt.

  De bezwaren zijn tegen het bedrog van de politici!

  Verder zul je zien als je goed leest/luistert dat de bezwaren niet zijn gebaseerd op verhalen van politici. In tegendeel de verhalen van politici worden net helemaal onderuit gehaald.

  Was dit artikel zo moeilijk voor je?

 4. @David [6]: Daar heb ik ook aan zitten denken. Vroeger had je in Rusland de roebel voor huis-tuin-en-keuken gebruik en dollars als je eens een onderbroek wilde kopen die niet van het merk Brezhnjev was.

  Wellicht een oplossing voor Griekenland? Sterker nog, als Griekenland terug mocht keren naar de drachme, dan komt er automatisch zo’n systeem. De drachme voor intern gebruik en de euro voor het internationale betalingsverkeer.

  In Zwitserland kun je ook in euri’s betalen.

 5. Toen ik hier vroeger kwam werd ik onpasselijk van het feit dat het libertarisme in NL gekaapt is door zelfgenoegzame rechts radicale conservatieven die niets begrepen hebben van libertarisme maar alles van rechts uiterst conservatief populisme.
  Nu men hier steeds meer op het “factfree politics” pad is geraakt en vanuit de onderbuik wordt meegemurmeld met de mainstream Dutch Teaparty en, en passant de pratende populistische trekpop Wynia als “bron” wordt aangehaald zie ik dat ik er goed aan gedaan heb mijn commentaren hier niet langer te verspillen.
  Behalve dan mijn huidig commentaar, die moest ik nog ff kwijt 😉

  Hub Jongen [10] reageerde op deze reactie.

 6. @Banken [11]:
  “Denk dat we niet moeten vergeten dat de euro ons ook geld heeft opgeleverd,….”

  Interessant. Vertel eens wat en hoeveel.
  Ik heb er naar gezocht, maar “niets” kunnen vinden.

 7. @Mordicant [12]:
  Geen idee wat het verschil is tussen Tea partt leden die alle klassen van de Amerikaanse bevolking bestrijken, en de grote verschillen die er zijn tussen de bezoekers van de Vrijspreker onderling.
  Dit zou een enorme sudie kosten en m.i. niets interessants opleveren.

  Zie artikel:
  http://www.vrijspreker.nl/wp/2011/02/hoeveel-soorten-libertariers-zijn-er/#more-86201

  Er zijn grote verschillen in onze bezoekers. Verreweg het grootste deel heeft het inzicht dat het fout gaat in de maatschappij en dat onze vrijheid steeds meer beperkt wordt. Velen zoeken de oorzaak en willen er iets tegen doen.

  En het zou kunnen helpen als mensen met ideeën daarvoor, deze hier kunnen/willen inbrengen.

  Alleen een open, feitelijke discussie kan ons verder brengen.

  Mordicant [15] reageerde op deze reactie.

 8. @Hub Jongen [14]:

  Dat laatste ben ik helemaal met je eens Hub.
  Daarom vind ik het ook zo jammer dat deze site tot een podium is verworden voor het Anti Alles Sentiment. De enige bewegingen die hier op een beetje sympathie kunnen rekenen zijn juist de uiterst conservatieve rechtse partijen, elke vorm van pragmatiek of progressiviteit wordt neergesabeld.
  Ik ben uiterst liberaal en wil voor persoonlijke vrijheid ageren en ben dus juist géén liefhebber van de pvvd en ik heb te vaak de indruk dat juist die vijanden van de vrijheid hier bejubeld worden.
  jammer.

  Joep [16] reageerde op deze reactie.

 9. @Mordicant [17]: ja vervelend he de afschaffing van de slavernij en dat vrouwenkiesrecht. Die nare progressiviteit ook!

  Mordicus ‘vergeet’ progessieve verworvenheden op te sommen zoals daar zijn: de Gulag’s, multikul/020-Gaza en de ineenstorting van het familieleven tgv van al die emancipatie.

  Ik vrees dat de Europese beschaving niet nog eens een paar decennia progressiviteit gaat overleven.

  http://www.amren.com/mtnews/archives/2011/08/09/Stripping.jpg
  Mordicant [20] reageerde op deze reactie.

 10. @Ron Paul Fan [19]:

  Dank voor het bevestigen van mijn stelling
  Je pleit dus voor het conservatief handhaven van een blanke christelijke monocultuur (buitenlanders eruit) waar de kostwinnende Vader op zondag het vlees komt snijden en waar moeders de vrouw zonder stemrecht trotsch de scepter zwaait in de keuken en zonder te klagen de kinderen baart.

  Hoe je Gulags aan progressiviteit weet te koppelen is mij overigens een raadsel. Als je wilt zeggen dat er ook wel eens iets mis gaat als je progressief je samenleving wilt runnen, ja, klopt, er gaat dan wel eens iets mis. Maar wat mij betreft beter dan alles bij het oude houden want dan waren we namelijk nooit uit de bomen geklommen. Geestelijk hebben bepaalde mensen dat overigens nog steeds niet. Ik zal geen namen noemen 😉

 11. http://www.businessspectator.com.au/bs.nsf/Article/Sarkozy-Merkel-Eurobonds-EU-sovereign-debt-budget-pd20110822-KY7DH

  Het ESM ‘Europees Stabiliteits Mechanisme’ (lachwekkende naam) is de zoveelste aanval van de elites op de restanten van de parlementaire democratie. Het ESM mag ten allen tijde geld eisen van ons, en parlementaire controle erop is onmogelijk, en daarbij blijft alles ten allen tijde achter gesloten deuren.

  De politici en bankiers beginnen langzaam ook door te krijgen dat het financieel-economische model van sinds 1945 (gebaseerd op eeuwigdurende bevolkingsgroei en steeds meer en meer lenen en uitgeven van geld dat je feitelijk niet hebt) en hebben besloten dat de ‘financiele markten’ en de bankiers ten koste van alles gered moeten worden, en democratie maar iets vervelend is want de volken zouden immers niet instemmen met fiscale transfers van de middenklasse naar de bankiers en hun politieke vrienden.

  Nederland is de grootste verliezer van de Euro, daarover heb ik geen twijfel. Wij waren feitelijk het ‘rijkste’ land dat de Euro in kwam. We werden bij het wisselen naar de euro al voor 10% genaaid, en nu mogen we garant gaan staan voor andere landen hun schulden en betalen en betalen en het meeste zien we nooit meer terug.

  Vergeet niet: de EU en de Euro hebben geen toegevoegde waarde gehad voor de handesvolumes. De EU en Euro afschaffen en teruggaan naar de EEG zou geen catastrofe zijn, maar de redding. De Euro is onderdeel van het probleem, van het onhoudbare financieel-economische systeem van de laatste 60 jaar. Politici willen per sé hun Europese Sovjet Unie en zijn de laatste tijd bezig u en mij bang proberen te maken door te suggereren dat zonder EU en Euro het een catastrofe zou worden, maar ook hier is het feit omgekeerd: de Euro IS de catastrofe. En de ondemocratische EU is misschien een droom van grote bedrijven (goedkoper personeel), banken (garanties van landen B tot M voor leningen aan land A) en Eurofielen (haten democratie), maar voor het volk is het altijd al slecht geweest. EEG is genoeg.

  Over progressief denken gesproken: de eugenetica was in de jaren 20 hét progressieve onderwerk bij uitstek. Totdat het in de jaren 30 en 40 in diskrediet werd gebracht, zou je zeggen. Maar progressieve staten als Zweden gingen door met gedwongen gesteriliseren van gehandicapten tot diep in de 70er jaren. En zaken als AOW en dergelijke hebben niks te maken met progressiviteit, maar met democratie.

  Ron Paul Fan [24] reageerde op deze reactie.

 12. @Mordicant [17]: Die nare progressiviteit ook!

  Lachuh! Zie net een tweetje voorbijkomen van ene Femke “mijn kinderen zijn geen sociaal experiment” Halsema:

  Jasses, wat heeft Derk Sauer van de NRC een antikapitalistisch, extreemlinks, crypto-communistisch blaadje gemaakt

  Ik dacht dat ik niet meer bijkwam van het lachen. Dit is het beste bewijs dat links-zijn wel zo ongelooflijk mega-out is. Zelfs die Paul Witteman wil niet meer links genoemd worden. En waarom dacht je dat Wouter Bos is weggeslopen uit de politiek: omdat ze geen zin hebben de aanvoerder te zijn van een bende moslim-fundamentalisten om vervolgens gekraakt te worden tussen diezelfde fundamentalisten en woedende tot watergeuzen gemuteerde Nederlanders.

  Links zijn dat is zoiets als SED-lid zijn in 1988, dwz maatschappelijke zelfmoord.

  Mordicant [26] reageerde op deze reactie.

 13. Er is maar één regel. Alleen door export kan een economie groeien. Voor Nederland is zo’n lage munt weldegelijk een voordeel. Voor Zuid Europese landen is een te dure munt funest. Dat zijn ten eerste geen handelslanden, innovatief zijn ze ook niet, daarmee lopen ze al uit de pas met Noord Europese landen. Voorbeels Spanje. 50% jeugdwerkeloosheid. Zonde van al dat talent. Een landje als Nederland kan geen Spanje draaiende houden. Dat soort landen horen niet in de eurozone thuis. Leuk voor korte termijn. Wanneer ze kaalgeplukt zijn, dan betalen we met onze pensioenen en belastingcenten hun import. Van zo’n constructie is nu sprake. Banken hebben eindeloos geld geleend aan Zuid Europa om van onze export te kunnen genieten. Vervolgens is dat als winst opgenomen en hebben wij misschien veel te veel aan de EU moeten afdragen. Nu blijkt dat Zuid Europa helemaal geen centjes heeft en mag Noord Europa bijspringen om voor onze eigen geëxporteerde goederen borg te staan (diefstal). Zuid Europa kan nog steeds niet betalen en dan knabbelen we aan onze eigen pensioenen om zo naïef mogelijk te blijven, dat ze zoiets misschien wel zouden kunnen. Nou Zuid Europa wil niet zuinig of bezuinigen, zoiets is hun nooit geleerd en dat was ook niet de EU belofte en het is niet hun cultuur. Noord Europa is calvinistisch en Zuid Europa is katholiek. Het bourgondische, geen zorgen voor morgen en laat Noord Europa er maar wat van bakken, want we zitten allemaal toch gezellig in één muntunie. De discipline ontbreekt volledig in Zuid Europa en ze hebben geen munt om mee te concurreren of financiële markten die hun op hun echte waarde beoordelen. Waar Nederland aan ten onder gaat, is voornamelijk zaken doen binnen Europa met alle slappe economiën. De Duitsers zijn daar meer verstandig en richten zich meer op Azië. Iets wat Zuid Europese landen niet kunnen met hun dure munt; de euro. Voor Nederland zou zoiets ook prima weggelegd zijn (zolang we die !@munt nog hebben).

 14. @Ron Paul Fan [23]:
  Ik ben niet links, nooit geweest ook, dus zal het mij aan de bout hachelen hoe erg links wel niet zelfmoord is. Als ik mezelf al in een politiek hokje moet proppen zou het rechts liberaal progressief zijn.
  Verder is het tamelijk kortzichtig om totaal zwart/wit te veronderstellen dat ik er vanuit zou gaan dat alles wat vooruitstrevend/progressief is dan ook gelijk goed is. Niet elke verandering is vooruitgang en niet elke vooruitgang is per definitie goed, maar conservatief alles bij het oude houden is zeker de doodsteek voor een groeiende samenleving.

 15. De Euro kost de mensen heel, heel, heel veel geld…de politici strijken er trouwens het beste deel van op…wel begrijp ik niet hoe dat krapuul zichzelf nog in de spiegel kan bekijken.

 16. Goede vraag. Antwoord: Ik weet niet hoeveel de euro heeft opgeleverd…Ik praat eigenlijk een beetje de economen na merk ik nu. Lijkt me ook moeilijk te meten. Daar waar vrije markt is met externe factoren als crisis etc. is het denk ik moeilijk te zeggen hoeveel de euro heeft opgeleverd. Misschien voor beleggers met het omwisselen, maar dat zijn inderdaad de grote jongens. Wat het heeft opgeleverd voor de kleine man…Geen idee…Je hebt me tuk

 17. Laat ik allereerst duidelijk zijn dat Syp Winia niet tot mijn favorieten behoort, menigeen van dit forum zou zijn plaats kunnen innemen.
  Onze tegenzin mbt tot de EU is eigenlijk grootendeels veroorzaakt door het gedrag van het EU-parlement. Naast ons eigen nationaal parlement hebben we daar een moloch gekreeerd die probeert zijn bestaan te bewijzen en doordat onze politici nog deels van de oude stempel zijn, leeftijd speelt geen rol, worden we vaak in de luren gelegd.
  Veel van onze huidige gekozen volksvertegenwoordigers gebruiken hun 2e kamer plekje om een goed betaalde baan te krijgen in het bedrijfsleven, hetgeen vaak een beloning is voor het lobbyen van het bedrijfsleven. 43% van onze parlementariers is verdwenen voor de volgende verkiezingen, het is dus duidelijk dat deze mensen dus werken aan hun karriere en minder zijn geinteresseerd in de belangen van het volk dat ze geacht worden te vertegenwoordigen. Nu het machtscentrum grootendeels verschoven is naar het EU-parlement waar het lobbyen tot kunst is verheven en de parlementariers, zeker nu ze door ons worden uitgekotst, volop bezig zijn om openlijk te werken aan hun eigen belangen, hoge belastingvrije salarissen, riante onkostenvergoedingen, die ze toucheren door het zetten van een handtekeningen en weer weg wezen. Het toezicht op het nakomen van wetgeving is meer uitzondering dan regel. Laten we eens kijken naar Griekenland. Dit land haalt tegenwoordig weinig geld uit het struktuurfonds, bedoelt voor onderontwikkelde gebieden. Reden is dat zij hiervoor minimaal zelf een derde op de plank moeten leggen. Een land in problemen heeft dat geld niet dus geen aanvullende uitkeringen uit het fonds. Nu wordt getracht door EU mensen Griekenland te steunen door de regels anders toe te passen zodat het alsnog kan beschikken over deze gelden. Let wel: recht hierop hebben ze niet maar er zit teveel in de pot. Een normalere gedachte zou zijn: EU landen buiten hun bijdrage aan het EU-parlement doneren reeds zoveel voor de redding van Griekenland, zou het niet van goed fatsoen getuigen deze middelen wegens niet gebruik te benutten voor een reduktie in de bijdrage van EU landen die hun best doen de zaak weer vlot te trekken. Omdat deze gedachtengang niet opkomt bij EU parlementariers is het duidelijk dat EU parlement en hun donateurs geen enkele binding hebben en DAAR zit ons huidige probleem. We zien het aan de opkomst bij EU verkiezingen, we zien het bij een referendum die niet uitvalt zoals zij hadden gewild, denk aan Ierland. Zie wat er binnenkort gaat gebeuren in Slovakije.
  Het is deze wijze van “regeren” en het niet reageren op gigantische staatsverschulding, waar zij het toezicht op uitoefenen, dat ons doet verlangen naar een uittreden uit de Euro.
  Maar een vergrote binnenmarkt gepaard gaand met een gemeenschappelijke Euro is geen probleem als de schulden maar niet de pan uitrijzen.

Comments are closed.