De zomer loopt op zijn eind, de zomervakantie is voorbij en dat houdt in dat de speciale zondagopenstellingen van supermarkten hier in Heiloo zijn verlopen en de normale, door de gemeente vastgestelde openingstijden weer gelden.

Wat ik mij nu afvraag is wat de gemeente, politici en ambtenaren dus, precies te maken heeft met wanneer een winkelier zijn winkeltje open wil stellen, kan zo’n man dat eigenlijk niet het beste zelf bepalen ? Het lijkt mij zuiver een kwestie van vraag & aanbod en dat zo’n winkel open zal zijn wanneer de klanten komen en dicht als ze niet komen, dat regelt zichzelf prima zonder staatsbemoeienis.

Door van de openingstijden van winkels een overheidszaak te maken pretenderen politici en ambtenaren dat zij de juiste openingstijden beter zouden kunnen bepalen dan de betrokken winkeleigenaren dat doen terwijl niet één van deze ambtenaren en politici supermarkteigenaar is of ooit is geweest zodat het mij een raadsel is waar zij de nodige expertise vandaan hebben gehaald om hier een dwingende mening over te hebben.

Wethouders hier zijn voornamelijk ex-onderwijzers aardrijkskunde die wethouder zijn geworden omdat zij 800 partijvergaderingen hebben overleefd en ambtenaren zijn doorgaans figuren die geen echte baan hebben kunnen vinden en dus bij de staat zijn beland om niet te verhongeren en dat lijkt mij toch wel erg weinig bagage om allerlei voor anderen belangrijke beslissingen te mogen nemen.

Het is verder ook niet zo dat winkeliers bepaald zitten te wachten op dit soort richtlijnen vanuit de alwijze socialistische dwangstaat, ze hebben hierin gewoon geen keus want als ze toch op niet door de staat toegestane tijden open zouden gaan dan zal de overheid geen seconde twijfelen om geüniformeerde lieden op ze af te sturen om met gebruik van lichamelijk geweld de winkel alsnog te sluiten.

Overigens ziet de gemeente zo’n vergunning om op zondag open te zijn als een “product”, ik zou het meer als “afpersing” willen beschouwen.

Het lijkt mij dat dit nu een mooi voorbeeld is van “taken” die de staat kan afstoten zodat de betrokken ambtenaren en wethouders de gelegenheid krijgen om een echte baan te zoeken, werk waar zij wel iets nuttigs voor anderen doen.

Ik hoor dat Albert Heijn nog vakkenvullers nodig heeft.

17 REACTIES

 1. @Hub Jongen [2]:
  Ik denk dat het begrip “zakkenvullers” toch impliceert dat de zakken binnen afzienbare tijd gevuld zijn, iets wat bij de meeste vakkenvullers maar niet wil lukken 🙂

 2. N.b. winkels zijn in die landen tot 10, 12 uur of zelfs 24 uur open en dat 7 dagen per week!

 3. Gevaarlijk om politici en/of ambtenaren altijd voor dom te verslijten.

 4. Helaas zijn het ook andere winkeliers die van de overheid vragen of ze de deuren dicht willen doen op zondag, om hun eigen gewoontes te leven, zonder zich zorgen te hoeven maken dat ze via klandizie kwijtraken. Is dus een vorm van concurrentie vervalsing, eigenlijk.

 5. 2 jaar geleden was ik nog ambitieus én lid van D66. Ben toen ook wat bijeenkomsten af gegaan, hier in Alkmaar. Op enig moment kwam de sluitingstijd van café’s aan bod. De D66-wethouder vertelde dat de Alkmaarse ondernemers zélf hadden gevraagd om wetgeving. Bang dat ze waren dat de concurrent een hogere omzet haalde dan zij zelf… Mensen, óók ondernemers, willen kennelijk gewoon betutteld worden 🙁

  Scrutinizer [8] reageerde op deze reactie.

 6. @Ron Arends [8]: “Mensen, óók ondernemers, willen kennelijk gewoon betutteld worden”
  Neen, ze willen anderen betuttelen (hier: hun concurrenten) op zo’n manier dat het voor henzelf niets uitmaakt door een wetgeving te maken die op hun eigen maat geschreven is.
  Het is alsof een wat luie en ongedisciplineerde atleet een wet zou maken die iedereen verplicht om 2 ijsjes per dag te eten en verbiedt langer dan 3u per dag te trainen. Als hijzelf precies zo leeft is het t.o.v. hemzelf nl. geen betutteling, maar hij slaagt er alzo wel in de concurrentie uit te schakelen.
  Overigens geldt dit eveneens voor werknemers die via vakbonden CAO’s maken die ervoor zorgen dat een ander zijn diensten in dezelfde sector niet aan een lagere prijs kan aanbieden of die bereid zou zijn voor zijn maandasalaris werkweken van 48 u te maken.
  En als ze konden zouden ze wellicht nog een wet maken die verbiedt om mensen aan te nemen die per uur meer presteren dan hun eigen gezapige tempo.

 7. Het zou interessant als voorbeeld kunnen dienen als dit eens exact werd bekeken.
  Wie kan/wil eens uitrekenen hoeveel er bepaard, bezuinigd kan worden als de overheid stopt (moet stoppen) met bemoeienis over de winkel-openingstijden?
  –Hoeveel uren (geld) gespaard van wethouders, burgemeesters, raadsleden?
  –Hoeveel uren (geld) gespaard van politie en andere controle ambtenaren?
  –Hoeveel kan het opleveren als die politie/controleurs-uren worden besteed aan vangen van echte misdadigers?
  –Hoeveel uren en tijd en geld gespaard in regering en Tweede /Eerste Kamer?

  –Maar ook, hoeveel nieuwe banen en omzet kan het opleveren? (Met besparing op WW?

  Interessant om te leren hoeveel een dergelijke eenvoudige maatregel zou kunnen opleveren.
  WIE KAN en WIL DAT OVERZICHT MAKEN?

 8. in Thailand bemoeid de staat zich niet met openingstijden de 7/11 mini supers zijn 365 dagen per jaar 24 uur open, om 3 uur s’nachts bier, chips, water, wat anders, prima kan, gratis parkeren overal, ook in de parkeergarages van de winkel centra, ze zijn blij als de klanten komen.
  In het laatste bastion a la DDR=NL (soort Cuba)gaat het economisch niet goed, vindt dat niet vreemd, ondernemers vluchten weg naar een ander land .Dadelijk zijn er alleen nog maar slaven en ambtenaren , de slaven onderhouden de staat.

  Nico de Geit [11] reageerde op deze reactie.

 9. @Anno Zijlstra [11]:

  ‘In het laatste bastion a la DDR=NL (soort Cuba)’

  Veel mensen snappen niet dat een Nederlander in Cuba niet veel moeite zal hebben te acclimatiseren. Cuba is net Nederland, alleen is het klimaat daar beter. In China begint een goede communist tegenwoordig een eigen bedrijf.

 10. Openingstijden – nu wordt dat geregeld door een centrale overheid. Daar moeten we vanaf. Laat steden en dorpen zelf bepalen hoe ze hun dorp of stad inrichten.

  Brussel en Washington willen hun dictatuur aan iedereen opleggen. Laat mensen zoveel mogelijk hun eigen leven inrichten, steden hun eigen stad, dorpen hun eigen dorp, enz.

 11. Het kan nog leuker; ondernemers die hun eigenwijze gang gaan en de bureaucraten negeren!!

  Ze moeten gewoon worden opgesloten, werknemers uitbuiten is een schande, want werknemers kunnen niet zelf uitmaken of ze worden uitgebuit of slecht worden behandeld.

  Gelukkig heeft men de overheid die voor de zwakkeren in de samenleving opkomt en ondernemers wel even de nek zal omdraaien…..En terecht zeggen mensen op straat, op één domme vrouw na, dat justitie mevrouw de illegale asperge dealer opsluit, want justitie sluit toch geen onschuldige mensen op? Ben je mal!!…Zet cynische mode weer uit…

  http://www.youtube.com/watch?v=M4fPOF7asT8

  Ik ken de situatie verder niet en zal me ook worst zijn, maar ik weet met 99% zekerheid dat de bureaucraten altijd de handen in onschuld wassen en ze project- en makelaarsvrindjes heel graag aan goedkope huisjes en grond helpen (ronselen op niveau souteneurschap)….Tuig&schorem van de bovenste plank met hun witte boorden en strakgetrokken ambtenaren smoelen die vreten van onze centen, die weten wat goed is voor een ander…

  Of nog beter; sluit waxinelichtjesgooiers op in de kerkers van de psychiatrische inrichting zonder verdere vragen.

 12. Ik zie het probleem niet zo. Gewoon winkels dicht op zondag, lekker makkelijk toch? Als er op de vrije markt echt ergens vraag naar is dan zullen ze dat wel op zaterdag of maandag kopen, hoeft de gemeente ook niet zo’n sjacheraars-imago te krijgen vanwege het verkopen van vergunningen en het is ook schadelijk voor het imago van wetten als er uitzonderingen op worden gemaakt, het volk krijgt dan een dubbel signaal en gaat dan juist aan normen en waarden twijfelen.

 13. @Anno Zijlstra [15]:

  Klopt, die zit niet zomaar vast, ze wilde waarschijnlijk ondernemen op haar manier en zich niet conformeren aan de regels van de beleidsmakers. Ik ken het verhaal niet excact, maar uit eerdere stukken bleek dat mevrouw overhoop lag met de gemeente om de verkoop van een strook grond.

  En als je dit soort koppen leest ‘José Janssen verdacht van mensenhandel’ dan lach je je toch een ongeluk.

Comments are closed.