De AFM heeft het eindelijk voor elkaar (wie volgt?). Goldmoney stopt (tijdelijk) zijn activiteiten met klanten wonende in Nederland wegens druk van de AFM welke van mening is dat de activiteiten van goldmoney onder de noemer investeringen valt en daarom GoldMoney verplicht een licentie te bezitten. Nederlandse holdings worden per eind oktober opgeheven. Het is me nog niet duidelijk of dit ook effect heeft voor klanten met een Nederlands passport maar wonende buiten Nederland.

In februari rapporteerden we al over het niet accepteren van nieuwe klanten wonende in Nederland. Zie https://www.vrijspreker.nl/wp/2011/02/afm-sluit-de-grens-voor-goud-zorg-voor-jezelf-voor-het-te-laat-is/

Zie hier het oorspronkelijke bericht:

Dear Valued Customer,

It is with tremendous regret that I am writing to inform you
of our recent decision to discontinue offering our services
to all customers resident in the Netherlands. Please note,
we at GoldMoney have explored all possible options to
prevent this outcome, and this is not a decision we have
taken lightly. This position is unique to the Netherlands,
and unfortunately because you are resident in the
Netherlands, you are one of those affected, which we very
much regret. Kindly allow me to explain our position:

On 27 January 2011, we were contacted by the Autoriteit
Financiële Markten (AFM), the Netherlands financial
regulator, which indicated that, in its view, GoldMoney was
“offering investment objects in the Netherlands without a
licence” in breach of Section 2:55 of the Netherlands
Financial Supervision Act (Wet op het financieel toezicht,
Wft). At the end of 2010, the AFM first announced publicly
its policy viewpoint that investments in precious metals
could – under certain circumstances – be characterised as
offering of investment objects. The AFM demanded that we
cease to do so until we agreed to subject our business to
their regulation by applying for a licence as an offeror of
investment objects within the meaning of Section 2:55 Wft.
Although we disagreed with the AFM’s assessment, we
voluntarily offered to stop accepting new
Netherlands-resident customers as of 1 February 2011 until
we could resolve this matter with the AFM.

We have dedicated the last few months to working with our
Netherlands lawyers to present our case to the AFM, namely
that precious metals are not included within the concept of
“investment objects” regulated by the AFM, and that, in any
case, Netherlands regulation is not applicable to GoldMoney
because we do business in Jersey, rather than within the
Netherlands. Unfortunately, we have been unsuccessful in
changing the AFM’s view on this matter. As we do not want to
subject ourselves, and by extension our customers, to
unnecessary and unpredictable regulatory requirements, we
have reached the difficult conclusion that the only way to
resolve this situation is to cease all business with
Netherlands-resident customers.

We intend to resolve this issue and return to doing business
with residents in the Netherlands in the future. Should this
be the case we will make an announcement. But in the
meantime, unfortunately, I am very sorry to inform you that
we are unable to offer you our services any longer. Subject
to article 10-A of our Customer Agreement, we will require
you to close your GoldMoney Holding. This is to occur no
later than the close of business on Monday 31 October 2011.
We have outlined below a number of possible options for how
you may liquidate your current position, including the
physical delivery of small gold bars to your home address or
a sale to cash with a free transfer of the proceeds to your
bank account.

By offering you the option to take physical delivery of your
gold, we hope to fulfil your expectations with regards to
the physical ownership of your metals. We thank you for your
business and the trust you have placed in us.

Sincerely,
Geoff Turk
CEO – GoldMoney

 

63 REACTIES

 1. Vergeet het lezen van Atlas shrugged.
  Je leeft er in!

  Dit is echt weer een stevig staaltje corruptie en dwingelandij van de heren politici. Mensne die vrijwillig goud kopen bij iemand die het vasthoudt voor je. En daar is die overheid weer met zijn dwanggedrag.

  Wel jjammer van Goldmoney… het meest gepaste zou zijn als ze gewoon zeggen” fuck you” de dikke vinger geven en gewoon doorgaan. Dan toon je karakter.

 2. de staat, AFM, weet wat het beste is voor u. U mag dus niet zelf bepalen wat u met uw geld doet, of om uw geld in veiligheid te brengen.
  Vertrouw me, ik ben er om u te helpen, zegt de staat.

 3. Ik heb het gezien, ja. Ronduit schandalig, net als in 1940 meewerken met de nazi’s. Dat is Nederland. Zelfs zo erg, dat de nazi’s moesten lachen en de ‘Nederlanders’ afremmen.

 4. Wat hierboven staat allemaal wetende, wat kunnen we nu dan het beste doen om onze koopkracht veilig te stellen?
  Een rekening openen bij goldrepublic?

  Ik vind een confiscatie van goud en zilver hierdoor wel angstvallig dichtbij komen met Griekenland op het randje van faillissement.

 5. @Vilseledd [9]:
  Onuitvoerbaar? Het reguleren door de overheid van edelmetalen lijkt me niet zo’n heel moeilijke opgaaf.

  Zodra goud niet meer buiten de boeken kan worden gehouden, dan is het over met de pret.

 6. @10 Ik heb het over fysieke munten, die mensen thuis bewaren, zoals in Amerika gedurende 1933 – 1975. Daar valt niet op te handhaven; men moest het hebben van de gezagsgetrouwheid en aangezien de Bijbel een voorname plaats innam en nog inneemt in het leven van veel Amerikanen, hebben ze toen grotendeels al het goud braaf ingewisseld tegen pleepapier. Voor zover ik weet zijn er geen een veroordeling voor het bezit van een stof met het foute aantal neutronen en protonen in de kern.

  Ron Paul Fan [18] reageerde op deze reactie.
  pcrs [32] reageerde op deze reactie.

 7. Zojuist goldmoney aan de telefoon gehad. Ze zijn zeer behulpzaam en leven erg mee. Mocht je in het buitenland wonen dan zijn er opties om je holding te behouden!

 8. Jongens, koop gewoon echt goud die je onder je kussen kunt leggen. Dit soort onzin zullen vaker voorkomen.

 9. @Vilseledd [9]:
  Wat bedoel je precies met ‘Dat is onuitvoerbaar.’?

  Er is een artikel in de grondwet dat samengevat zegt: als de nationale veiligheid ermee in het geding komt en de minister-president acht het noodzakelijk mag goud en zilver geconfisceerd worden.

 10. @16 En dan 7 miljoen adressen langs? En dan heb ik het nog niet over het verstoppen in holle bomen, biels 231 geteld vanaf de laatste spoorwegovergang van Simpelveld richting Eys of in blikken “corned beef” zoals in de Zwarte Madam. Die 7 miljoen adressen moet je ook nog allemaal tegelijk langs. Ik wens onze Mark veel succes.

 11. @Vilseledd [11]: Ik heb het over fysieke munten, die mensen thuis bewaren, zoals in Amerika gedurende 1933 – 1975. Daar valt niet op te handhaven; men moest het hebben van de gezagsgetrouwheid en aangezien de Bijbel een voorname plaats innam en nog inneemt in het leven van veel Amerikanen, hebben ze toen grotendeels al het goud braaf ingewisseld tegen pleepapier.

  Dat zeg je nu wel, maar zie nog maar eens een partij goud kwijt te raken als de handel illegaal is geworden. Een incidenteel muntje gaat nog wel lukken met veel moeite (uiteraard niet via marktplaats.nl), maar tienduizenden euro’s is een heel ander verhaal.

  Het kan wel zijn dat de meeste Nederlanders niet meer bijbelvast zijn, maar gezagsgetrouw (op basis van angst voor justitieele represailles en ‘verlies van goede naam’) zijn ze nog wel. In ieder geval de hardwerkende ietwat schaapachtige ..ahem.. echte Nederlanders. Een verbod op goud- en zilver-handel zal in de praktijk de handel zo goed als tot staan brengen.

  Dat moeten de goud-enthousiasten, en dat zijn de libertariers, er wel even bij zeggen als ze goedbedoelde adviezen rondstrooien.

  Goud is mooi en aardig, maar zoals Jim Rogers al maanden lang loopt te beweren, echt aan te bevelen investeringen zitten in de sfeer van andere commodities & agriculture. Een lapje grond bv., duurzame energiezuinige consumptiegoederen, brillen, electronica, dingen die je onder normale omstandigheden toch zou kopen. Het kan wel wezen dat in een niet al te verre toekomst goud naar de $3000,- gaat, maar dat wil nog niet zeggen dat dat dezelfde $ is als vandaag. Volgens mij is NU goud verkopen geen slechte strategie, maar alleen als je het geld onmiddelijk kunt uitgeven aan iets nuttigs. Nu je winst pakken voordat de staat zijn groezelige vingertjes erop gaat leggen. En meerdere tekenen wijzen daarop dat dat zou kunnen gaan gebeuren.
  Offthegrid [22] reageerde op deze reactie.

 12. “Dat moeten de goud-enthousiasten, en dat zijn de libertariers, er wel even bij zeggen als ze goedbedoelde adviezen rondstrooien.”

  Ik neem aan, dat de libertariër weet, dat de overheid publiekelijk verklaart, dat goud iets onbeduidends is, maar wel maatregelen tegen goud afkondigt en zelf stiekem aan het hamsteren slaat. En als de libertariër gelooft, dat goud en zilver het enige echte geld zijn, dan moet hij dat ook uitdragen en zijn mening niet comprommiteren naar wat de overheid daarvan vindt.

  “Een incidenteel muntje gaat nog wel lukken met veel moeite (uiteraard niet via marktplaats.nl), maar tienduizenden euro’s is een heel ander verhaal.”

  Daar ga ik ook van uit, maar met kilo’s kom je ook nog wel weg. Een kilo is niet groter dan een mobieltje.

 13. Handelen in goud zal ongeveer gelijk staan aan landverraad, wie zich laat pakken krijgt hoogstwaarschijnlijk de strop. We praten over de toekomst en niet over de tijd van nu. Nu is alles nog paai en vree, maar zodra de boel echt los gaat en het leger de straat op moet dan is een leven geen stuiver meer waard. Goud zal hoe dan ook in de toekomst als gloeiend ijzer in je hand liggen.

  Laat men er alvast maar aan wennen dat we in de toekomst slaven zullen zijn en niet meer dan dat. Goud zal uiteindelijk niet de redding geven, misschien eerder diamanten, want die glimmers prikkelen de ogen van de haakneuzen….

 14. Het woordje “Money” zal de AFM voor het hoofd gestoten hebben. Een deuk in het monopolie.

 15. @Ron Paul Fan [18]:

  Dat zeg je nu wel, maar zie nog maar eens een partij goud kwijt te raken als de handel illegaal is geworden. Een incidenteel muntje gaat nog wel lukken met veel moeite (uiteraard niet via marktplaats.nl), maar tienduizenden euro’s is een heel ander verhaal.

  1 kg is inderdaad kleiner dan een GSM en momenteel moet je daar toch tegen de 40.000 euro voor neertellen. En ik mag zo ontzettend hopen, dat goud en zilver illegaal worden. Want wat denk je, dat illegaliteit met de prijs zal doen? Goud is al zwaar ondergewaardeerd (fixed price) en indien je de wereld-valuta-voorraad afzet tegen de wereld-goudvoorraad zou je misschien nog wel eens kunnen schrikken. Er is zoveel valuta bijgedrukt door de valsemunters (overheden, centrale banken), dat je voor een troy ounce goud misschien wel meer dan 100.000 dollar zou moeten betalen.

  Een verbod op goud- en zilver-handel zal in de praktijk de handel zo goed als tot staan brengen.

  Jaja… net zoals het illegaal maken van drugs de handel daarin tot staan heeft gebracht? Of de Drooglegging de handel in alcohol heeft gestopt? Ik weet niet welke kritsallen bol u gebruikt voor uw voorspellingen, maar ik zou eens een nieuwe aanschaffen. Ik ben bang dat uw huidige kristallen bol defecten vertoont. 😉

  Ron Paul Fan [25] reageerde op deze reactie.

 16. “Handelen in goud zal ongeveer gelijk staan aan landverraad, wie zich laat pakken krijgt hoogstwaarschijnlijk de strop.”

  Nou, dat zie ik niet zo snel gebeuren. Fred Teeven is voor strenger straffen, maar het moet wel om misdrijven gaan, die de veiligheid in de publieke ruimte ondermijnen. Dit is strijdig met het proportionaliteitsbeginsel.

  “Nu is alles nog paai en vree, maar zodra de boel echt los gaat en het leger de straat op moet dan is een leven geen stuiver meer waard.”

  Dat blijft ook zo, want dat is allemaal stevig verankerd in onze wetgeving en collectief bewustzijn. Invoeren van de doodstraf betekent zelfs uittreden uit de EU.

 17. “Een verbod op goud- en zilver-handel zal in de praktijk de handel zo goed als tot staan brengen.

  Jaja… net zoals het illegaal maken van drugs de handel daarin tot staan heeft gebracht?”

  Met de gloeilampen is het de overheid anders toch aardig gelukt.

  Offthegrid [27] reageerde op deze reactie.

 18. @Offthegrid [22]: Jaja… net zoals het illegaal maken van drugs de handel daarin tot staan heeft gebracht? Of de Drooglegging de handel in alcohol heeft gestopt? Ik weet niet welke kritsallen bol u gebruikt voor uw voorspellingen, maar ik zou eens een nieuwe aanschaffen. Ik ben bang dat uw huidige kristallen bol defecten vertoont.

  Flauwe vergelijking. Illegale drugs- en -alcoholhandel zijn van te voren al in handen van criminelen, terwijl de goudhandel die wij hier bediscussieeren, gaat over eerzame burgers die hun zuurverdiende centjes proberen veilig te stellen. Die staan niet te springen om een strafblad.

  Maar goed, wellicht dat iemand hier een linkje kan produceren over de situatie in de VS, nadat oorlogshitser Roosevelt goud had geconfisceerd. Kwam de goudhandel na die confiscatie nu tot stilstand of niet?

  Iemand?

  Offthegrid [27] reageerde op deze reactie.

 19. @25 Veranderende wetgeving maakt je op slag crimineel. Criminaliteit is een sociologisch verschijnsel, afgezien van enkele voor de hand liggende vergrijpen als moord en doodslag, diefte en mishandeling.

 20. @Vilseledd [24]: En wat hebben mensen thuis nog in hun kast liggen? Ik heb een aardige voorraad, hoor. Wil je er een paar kopen?
  @Ron Paul Fan [25]: De vergelijking met het beleid van die (door velen) zo hoog geachte Roosevelt in 1931 is net zo flauw. Mensen wisten toen niet beter, waren volgzamer, hadden geen internet en de omstandigheden waren anders dan nu. Ook was de dollar toen nog een IOU met een vermelde tegenwaarde in goud. Die tekst stond toen nog op de dollarbiljetten (is er later afgehaald toen er geen goud meer als tegenwaarde voor de schuldbrief “dollarbiljet” was).
  Uw vergelijking met Roosevelt’s beleid in 1931 is dus net zo flauw. Als goud en zilver illegaal worden, vermoed ik dat er een illegale handel zal ontstaan, waarin niet de prijzen op fixed basis worden bepaald, zoals nu 2 x per dag en waar omheen de spotprijzen schommelen, maar dat de vrije markt in de illegaliteit de waarde van goud en zilver gaat bepalen. Ik kan niet wachten, maar liever heb ik, dat dit pas over een jaar of 10 gebeurt, wanneer ik mijn voorraad op gewenst niveau heb en ik langzaam kan denken aan stoppen met werken. 😉

 21. Velen denken nog teveel in de huidige tijd, verplaats de geest eens in de toekomst waar voedselschaarste heerst en/of prijzen de pan uitrijzen en landen moeite hebben het volk rustig te krijgen of mensen elkaar zowat opvreten….De huidige/toekomstige tijd is met geen enkel andere tijd meer te vergelijken, men kan in de toekomst alles verwachten, maar dan ook echt alles en of goud daarin nog een belangrijke rol speelt betwijfel ik ten zeerste.

Comments are closed.