Onder veel invloedrijke en succesvolle entrepreneurs is het libertarisme actief aanwezig. In deze serie zetten wij een aantal van hen in de schijnwerpers. Dit keer Jimmy Wales, (mede-) oprichter van Wikipedia, objectivist en internetondernemer. Op jonge leeftijd las hij The Fountainhead van Ayn Rand waarna hij in 1992 een e-mailinglijst opzette voor een discussie rond de objectivistische filosofie. Zijn kernwaarden omschrijft hij als integriteit en de kracht van onafhankelijkheid.

Jimmy Wales begon in 1994 als optiehandelaar bij handelshuis Chicago Options Associates maar raakte snel in de ban van internet. In 1995 zette hij met twee partners Bomis op waar hij niet veel geld mee verdiende maar wel flink wat ervaring opdeed. In 2000 startte hij Nupedia (de gratis encyclopedie) dat later veranderde in het inmiddels wereldberoemde Wikipedia.

Jimmy wil dat Wikipedia open is voor iedereen en hij houdt niet van bannen. Daarnaast heeft hij groot respect voor privacy zodat IP nummers bij Wikipedia veilig zijn en blijven. Het idee voor Wikipedia heeft hij uit Hayek’s essay The Use of Knowledge in Society. Hij zegt: ‘Je kan mijn ideeën over Wikipedia niet begrijpen als je Hayek niet begrijpt. Stel je een wereld voor waarin ieder individue op de planeet gratis toegang heeft tot het totaal van alle menselijke kennis’.  Directe wereldwijde toegang tot informatie heeft inderdaad enorm bijgedragen tot onze maatschappij op manieren die Hayek zelfs niet voor mogelijk had gehouden.

Belangrijk hier is dat Wikipedia gratis is en geen betaalde dienst. Libertariërs worden vaak aangevallen op het winst- en verdienmodel maar hier gaat dit stereotype niet op. Wikipedia wordt geheel en al door donaties betaald en is advertentievrij. Het is een perfect voorbeeld van wat een gratis dienst en liefdadigheid kunnen doen in een vrije maatschappij.

Dit jaar kreeg Jimmy Wales de Zwitserse Gottlieb-Duttweilerprijs ter waarde van 100.000 Zwitserse franken. Hij kreeg de onderscheiding vanwege zijn ‘drang om kennis te delen.’

 

2 REACTIES

  1. Uitstekend stukje! ’t zou leuk zijn als meer van dit soort artikelen op de Vrijspreker verschijnen!

  2. Zeker een goed stuk, sluit me ook aan bij Henk, laat er meer van dit soort stukjes komen.

Comments are closed.