Plaatjes vertellen meer dan 1000 woorden. De miljoenen nota is uitgelekt. Dit keer eens niet door politici maar door een blunderende ict-er. In dit artikel plaats ik de volgens mij meest relevante grafieken en tabellen uit de miljoenen nota en laat ik het aan de lezer over om zijn conclusies te trekken. Anders dan bijna alle andere sites waar de mening wordt voorgekauwd zonder dat de lezers van de feiten kennis nemen plaats ik liever de grafieken en laat ik het aan de lezers over hun conclusies te trekken. Ik stel wel enige vragen. En plaats toch wat commentaar, heb me niet kunnen inhouden. Maar de lezer moet eerst zelf maar analyseren en nadenken. Zelf de cijfers beoordelen.

Ik schaam me eigenlijk een beetje voor deze vragen, maar denk dat de lezers van andere sites deze meestal fout zullen hebben. Dus toch bij deze.

Vraag 1, het inkoppertje, neemt de staatschuld af?
Vraag 2, indien niet, met hoeveel neemt deze toe in 2012? (EMU collectieve sector)
Vraag 3, hoe groot is de staatsschuld in 2015, neemt die met meer of minder dan 50 mld toe sinds 2011 volgens de vriendelijke definitie van de EU? Indien waar, hoe zit het dan met de 18 miljard bezuiniging in deze kabinetsperiode waar eenieder het over heeft?
Vraag 4, voor degenen die nog in guldens rekenen. Bedraagt eind 2015 de staatsschuld volgens EMU definitie meer of minder dan de kritische grens van 1000 miljard gulden? Hoeveel is dit per inwoner?

 

Uit onderstaand plaatje blijkt dat we toch een beetje het beste jongetje van de klas zijn, maar niet helemaal. Luxemburg, Estland en Finland doen het beduidend beter.

Uit onderstaande grafiek blijkt dat de grote stagnatie ook in Europa heeft toegeslagen. Als de rest het beter doet dan doe jij het relatief steeds slechter. De grote stagnatie van het westen (VS en EU) is een doodgezwegen onderwerp waarover we het toch een keertje op de Vrijspreker zouden moeten hebben. Als je in 1990 29 procent van de wereldeconomie uitmaakt en sinds de opkomst van de EU in 20 jaar tijd relatief bent gekrompen tot 23 procent van de wereld economie, dan zou het toch een keer tijd worden om je af te vragen wat er aan de hand is. Wellicht is de EU niet zo zaligmakend als gepropageerd.

En dan de tekort pagina:

Een addertje zit in de garantstellingen. Die worden steeds risicovoller. Ik licht er enkele uit. Zou je garant willen staan voor Griekenland en andere varkenslanden? Een heel gemeen regeltje staat onder enkele tabellen over de garantstellingen. Hieronder de risico’s die gelopen worden voor de financiele sector en de redding van de euro:

De garantie stelling voor het EFSF is volgens mij de angel van deze miljoenen nota. De EFSF leent door de garantstellingen van EU lidstaten goedkoop geld, ze hebben een AAA rating. En koopt de slechte leningen op. Niet echt een slim idee. De kans is immers groot dat je de slechte leningen, ook al heb je ze beneden de nominale waarde aangeschaft, op een gegeven moment verder zal moeten afwaarderen. Het eigen vermogen van de EFSF bedraagt minder dan 20 miljoen euro, dus dat betekent dat er dan bijgestort moet gaan worden. Voorgaand jaar hebben we voor 30 miljard garanties verstrekt, waardoor ons risico eind 2011 is gestegen tot bijna 56 miljard. Omdat er zoveel onzekerheid is, is het bedrag dat we met zijn allen gaan storten in deze put nog niet verwerkt in de miljoenen nota. Wel vermeld wordt dat we in 2012 waarschijnlijk 44 miljard aan de redding der euro gaan bijdragen, bijna 2500 euro per inwoner. De kleine lettertjes stellen namelijk dat de garant stelling EFSF tot boven de 100 miljard zal kunnen stijgen. Dit betekent dat we naast de staatsschuld toename in 2012 van een miljard of 15 we ook nog eens voor een miljard of 44 extra garant gaan staan voor slechte leningen.

We weten pas met de najaarsnota hoe groot het volgens mij gevoeligste cijfer van de begroting is.

zie pagina 120 voor bovenstaand staatje, de EFSF storting 2012 is nog niet verwerkt en komt pas bij de najaarsnota.

Ik kan het niet nalaten toch even mijn mening te geven, voor wat die waard is. Niet alleen is het tekort nog veel te hoog, de grotere risico’s echter zitten niet langer alleen in het tekort maar ook in de garantiestellingen. Daarnaast zou de deelneming van ABN AMRO toch ook met vele miljarden, zo niet 10 miljard, neerwaarts moeten worden bijgesteld. Een verlies dat we eigenlijk ook hadden moeten nemen. Als ik dan een berekening op de achterkant van een sigarendoosje maak, voor wat het waard is, dan is naast het tekort van 15 tot 17 miljard een extra afwaardering van 10 mld voor Abn Amro nodig. En zou toch zeker de helft van het geld dat we in het putje EFSF gaan storten, waarvan ik dan maar aanneem dat dit in 2012 45 mld is, ook bij het begrotingstekort moeten optellen. Dan komen we dus tot een tekort in 2012 van 15 plus 10 plus 22 is 47 miljard. Dit is natuurlijk speculatief, maar niet minder speculatief dan eind volgend jaar een EFSF garantie stelling van in totaal 100 mld opnemen voor het opkopen van de slechte leningen van de varkenslanden, en daar geen enkel verlies op incalculeren.

===================================================
linkjes
miljoenen nota
belasting plannen
(controleer de autobrief indien je een nieuwe auto wil aanschaffen)

30 REACTIES

 1. “Beste jongetje van de klas”??????

  Daar heb je dus zo’n voorgekouwde mening.
  Schulden van de Nederlandse burger: 3 keer zo hoog als staatsschuld.
  Nederlanders hebben hoogste hypotheekschuld ter wereld!!!!

  De Nederlandse burger staat er heeeeeeeeeeeeeeeeeeeel belabberd voor!!!!Natuurlijk leven we nog allemaal in de illusie dat dit niet zo is.

  Neem het voorbeeld van Belgie. Belgie: “één van de slechtste jongetjes uit de klas”
  Maar daar geld de uitdrukking voor de regering. Als men naar het vemrogen van de belgische burger gaat kijken zal men tot de conclusie komen dat hij tot de beste jongetje van de klas behoord. Gemiddeld vermogen van 85.000 euro per persoon!!! Exclusief onroerend goed vermogen.

  http://www.express.be/business/nl/economy/belgische-particulier-heeft-vermogen-van-85000-euro/152357.htm

  Als men het dus over beste jongetje van de klas heeft zou ik me toch maar eens gaan bedenken wat dat precies inhoud.Het vermogen van de Nederlander zit bijna volledig in het onroerend goed.En deze gaat intstorten.

  Met andere woorden: Nederland heeft precies hetzelfde gedrag vertoond als Griekenland. VER BOVEN ZIJN STAND GELEEFD
  En daar hebben wij de effecten nog niet van ondervonden maar die zitten er nu aan te komen, en die zullen niet mild zijn.

  J.H [4] reageerde op deze reactie.
  Armin [12] reageerde op deze reactie.
  leo [14] reageerde op deze reactie.

 2. @J.H [3]:

  Vervolg:

  En wat zegt de staat aan de burger?:

  – neem je spaarloon op en ga consumeren
  -overdrachtsbelasting is verlaagd, ga in godsnaam een huis kopen
  -Subsidies om nu een auto te kopen zullen ook niet lang op zich laten wachten

  Regeringen bedoelen dus: Jullie zitten al tot je nek in de stront maar als jullie door je neus gaan ademhalen kunnen jullie nog een stukje verder in de stront zakken.

  Mr. B [5] reageerde op deze reactie.

 3. Ik wordt zo zenuwachtig van dit gezeik!
  Ik ben 21 jaar en zit midden in mn opleiding geneeskunde, vooralsnog zonder enig diploma.
  Ik heb zelf weinig spaargeld en ik kan mn ouders maar niet overhalen om goud of zilver te kopen als back-up.
  Gelukkig heb ik destijds de studiefinanciering geweigerd dat ze me daar niet later op kunnen pakken.
  Aan de ene kant vrees ik voor de toekomst, aan de andere kant vind ik het er spannend op een goede manier

  Hub Jongen [9] reageerde op deze reactie.
  Armin [13] reageerde op deze reactie.

 4. Ze hebben het weer voor elkaar, het gesprek gaat volledig over het uitlekken van het rapport ipv over de inhoud.
  Maar wees gerust en denk vooral niet dat dit bewust is.

 5. @GenStudent [6]:
  Ik hoop dat er (veel) meer jongeren zijn met een dergelijke realistische, positieve houding.
  Blijf proberen de feiten als feiten te zien. Bedenk welke mogelijkheden je in handen hebt voor je eigen toekomst en handel naar bevinden.
  Terecht vrees je voor de toekomst. Die is veel onzekerder dan indertijd de toekomst van je ouders. Ook dat is een feit.
  En de Vrijspreker staat open om je eventuele vragen te beantwoorden.

 6. “Maar de lezer moet eerst zelf maar analyseren en nadenken.”

  Mmm, nee niet echt.

  Begrijp me niet verkeerd, het is allemaal wel leuk wat je zegt en presenteert. Maar uiteindelijk, voor mij, zonder waarde. Zelfs als de regering een plus draaide en er geen staatsschuld was, dan nog zou ik zonder regering willen leven.

 7. @J.H [3]: Klopt, maar Belgie heeft geen pensioenkassen. Die moet je bij NL erbij tellen of bij Belgie eruit halen. Verder is de staatschuld in Belgie aanzienlijk hoger per hoofd en uiteindelijk wordt geld altijd gehaald waar het zit.

  Mijn punt, je analyse is geheel correct voor Nederland maar Belgie doet het niet beter maar eerder nog slechter. Het BNP per hoofd in Belgie is immers nog altijd significant lager dan Nederland.

  Afsplitsing daarbinnen zal op basis van BBP cijfers waarschijnlijk de Vlamingen overigens wel net boven het NL gemiddelde doen eindigen, en de Walen ver daaronder. Maar moeilijk is te bepalen exact hoeveel daar de Belgische staat al jaren weigert een afsplitising in BNP per regio te geven. Men geeft enkel BBP hetgeen een misleidend plaatje is, daar het in de internationale moderne wereld geen recht doet aan werkelijke vermogens en verdiencapaciteit.

  Ook relevant is de vermogensverdeling. Rijk zijn in een arm land is beter dan rijk zijn in een gemiddeld land, daar in dat laatste geval zaken als BTW, ecotaksen etc vaak hoger gemaakt kunnen worden omdat ook de onderste regionen meer kunnen dragen. Hoe groter een arme onderlaag, hoe meer koopkracht je vaak hebt als ‘rijke’. Ik heb geen flauw benul hoe de inkomensverdelingen in NL en BE zijn, maar als er bijvoorbeeld meer armen in BE zjin is dat in zekere zin positief voor zij die wel geld hebben en visa versa.

  J.H [15] reageerde op deze reactie.

 8. @GenStudent [6]: Maak je opleiding af en je zit goed.
  In relatieve zin dan. Kijk naar landen waar het echt ingestort is (o.a. Argentinie, Duitsland). Mensen met vakopleidingen zoals artsen en ingenieurs waren binnen een korte tijd weer aan het werk tegen een bovengemiddeld inkomen.

  Zij die de grootste klappen krijgen zijn altijd eerst de ongeschoolden en ten tweede de generiek geschoolden (veel nodig, maar ook veel van beschikbaar) zoals economie en administratie.

  Ja, Nederland is een semi-communistisch land, dus verwacht geen gouden bergen aangezien jij minstens 50% van je verdienencapaciteit zal moeten afdragen maar jij zal normaal altijd in de bovenste inkomenshelft eindigen.

  Nadeel is wel dat emigratie als arts vrijwel onmogelijk is ivm wetgeving. Een artsdiploma van NL is zo goed als waardeloos in een land buiten NL en visa versa dankzij beschermende wetgevende maatregelen. Anderzijds helpt dat uiteraard weer tegen concurentie vanuit het buitenland.

  Andre NI [21] reageerde op deze reactie.

 9. @J.H [3]:

  De Belgische particulieren hadden eind vorig jaar een gezamenlijk vermogen, exclusief vastgoed, van meer dan 900 miljard euro

  Bron: Nationale Bank.
  Op basis van cijfers voor 31/03/2011 (358,1 miljard) en de verwachtingen voor 31/12/2011 (357,1 miljard).

  Help! De overheidsschuld daalt!

  vrijeradikaal [18] reageerde op deze reactie.

 10. @Armin [12]:
  Pensioenkassen?????!!!! Whahahahaqhhahahahaha whahaahaha neem me niet kwalijk hooor…..Whahahahahahahahaha Whahahahaha
  Bedoel je die kassen waar je voor iedere euro die je erin stopt 20 cent terug krijgt? Of binnenkort nog maar 16 cent?: 67 jaar!
  Ik bedoel het niet slecht hoor maar die pensioenkassen is één grote illusie. Die zijn er niet voor het volk!!!!! Die zijn er om 1:tekorten aan te vullen,2:de wapenindustrie te financieren 3:de luxe te betalen van de elite die er werken en dan de laatste kruimels4: Degene die het betaald heeft.
  Of geloof jij ook dat we langer moeten doorwerken omdat wij (de Mcdonald generatie) met zijn allen langer gaan leven?
  Maar je begrijpt niet zo goed wat ik schrijf, lees het nog maar een keer goed. Wie is de beste jongen van de klas in Nederland? De burger of de regering?
  En hoe zit dat in Belgie?
  Ook Italie heeft enorme schulden , maar ook daar liggen ze hoofdzakelijk bij de regering en niet bij de burger. De Italiaan leent weinig en spaart veel, de Belg ook. De Nederlandse burger heeft 10 jaar lang in een krediet illusie geleefd.
  Voor Nederland geld compleet het tegenovergestelde, de schulden liggen hier bij de burger. En die schulden gaan de komende jaren enorm uit de hand lopen en voor enorme problemen zorgen.

  Belgen zou ik wel willen aanraden om snel te emigreren voordat de grote inflatie spook op gang komt.

  vrijeradikaal [16] reageerde op deze reactie.
  Ron Arends [17] reageerde op deze reactie.

 11. @J.H [15]:

  De Nederlandse burger heeft 10 jaar lang in een krediet illusie geleefd.

  Vertel het ze maar…………….veel geluk.

 12. @J.H [15]:
  Een gemiddeld Nederlands gezin blijkt ongeveer 40.000 euro aan spaargeld te hebben. Daarnaast is er natuurlijk die hypotheekschuld, de hoogste ter wereld zelfs. Maar hoewel die schuld reusachtig is, is het onderpand (het huis) vooralsnog twee keer zo veel waard. Zelfs als de huizenmarkt dus met 50% in elkaar stort, kan de gemiddelde Nederlander er schuldenvrij uitstappen. Ik overigens niet, maar die schuld is pas een schuld bij verkoop: ik blijf lekker zitten waar ik zit. Over 25 jaar heb ik mijn hutje afbetaald, dus zal het me bommen wat het me waard is.

  Vooralsnog zet ik mijn zeer ernstige twijfels bij jouw suggestie dat de Belgen (Vlamingen) beduidend rijker zijn dan Nederlanders: ik heb vaak genoeg Jambers gezien en als ik naar mijn vrienden in Denderleeuw rijd, ben ik telkens blij als ik dat zonder klapband heb gered 🙂
  J.H [19] reageerde op deze reactie.
  Armin [25] reageerde op deze reactie.

 13. @leo [14]:

  De Belgische particulieren hadden eind vorig jaar een gezamenlijk vermogen, exclusief vastgoed, van meer dan 900 miljard euro.

  Geen ………….

 14. @Ron Arends [17]:

  Het is niet mijn suggestie, het staat in dat artikel:

  http://www.express.be/business/nl/economy/belgische-particulier-heeft-vermogen-van-85000-euro/152357.htm

  Een triple AAA site volgens W.Middelkoop.

  En hier heb ik hem nog eens gevonden:

  http://www.beursduivel.be/nieuws/114007/Vermogen_Belgen_blijft_groeien

  En het is nieuws dat ik regelmatig voorbij heb zien komen. Spaarkampioenen van Europa worden ze vaker genoemd.Belgie behoort tot de top van landen met een hoog rijkdom per inwoner.
  Nou ken ik niet genoeg Belgen om dat te kunnen bevestigen.
  Maar ik ken wel genoeg Nederlanders om te kunnen bevestigen dat wij hier de KREDIET kampioenen zijn!!!!
  Tijd om wakker te worden dus in plaats van die voorgekauwde meningen na te praten.

  Die uitdrukking “beste jongetje van de klas”geld niet voor jou maar voor jouw regering.

  vrijeradikaal [20] reageerde op deze reactie.

 15. Ik heb ergens gelezen dat de Nederlandse pensioenspaarpot ongeveer 1 biljoen euro bedraagt itt Belgie tbv 60 miljard. Het Nederlandse vehikel is oerdegelijk maar de vrees dat instituties en vermogenbeheerders deze snoepwinkel al langer viseren; alsook om de Europese schuldencrisis te verlichten voor knoflook-landen en zodoende eigenlijk hun pensioen zullen betalen binnen die context.
  Een collectief pensioenbedrag als uithangbord voor waarheid nemen en dan moeten vaststellen dat fondsen verkeerd geïnvesteerd hebben in bv waardeloos geworden staatsobligaties. De babyboom-generatie die zijn wettelijk pensioen claimt en een flinke hap neemt. Het behoud wordt volgens mij enkel nog gegarandeerd door productieve economische groei in overdrive…verder sluit ik mij aan bij de reacties van J.H

 16. Op pagina 43 staan een meerjaren forecast en daaruit blijkt dat er helemaal niet bezuinigd wordt, ieder jaar stijgen de uitgaven. Dit is uiteraard normaal gedrag van de politiek, maar geeft wel aan dat al die “einde-van-de-beschaving” schreeuwers de stukken totaal niet lezen.

  Ieder jaar is er ook een tekort, dus de schuld en renteuitgaven blijven maar groeien onder het motto laat onze kinderen er voor op draaien.

 17. @Andre NI [21]: Andre, neit teveel pavlov reageren maar de context van de post waar ik op reageerde meenemen.

  Als je nu als geneeskunde student je drukt maakt is het geruststellend om te weten dat de meeste overheden wetgeving hebbend ie artsen ins taat stelt aan kartelvorming te doen.

  Voorbeeld: Als je als perfect geschoolde Harvard arts in NL wilt gaan werken als arts, zul je ontdekken dat dat niet mag. Andersom zal een Nl arts in de VS niets mogen in de medische sector zonder deels opnieuw te scholen.

  Fijn voor geen die al een baan hebben (niet voor de rest van de samenleving), en dus in de context van de geneeskunde student een geruststelling voor een onzekere toekomst.

 18. @Ron Arends [17]:

  Met name in West-Vlaanderen hebben ze er een handje van zich te vaak met Nederland te willen vergelijken. Toch een beetje dat minderwaardigheidsgevoel dat men op vreemde wijze altijd schijnt te hebben? 🙂 Je hoort Vlamingen (het zijn nooit Walen) zich nooit vergelijken met de Fransen of Duitsers. Altijd met de Nederlanders. Kom op zeg, waarom die geldingsdrang 🙂

  De realiteit is dat Nederland financieel er niet best voor staat maar internationaal het relatief best meevalt omdat wij pensioenkassen hebben. Ongeacht wat er met onze pensioenen aan de hand is, zijn wij zo ongeveer het enige land ter wereld waar men op zijn minst gepoogd hebben te sparen. Dat de gegeven ‘rechten’ veel hoger zijn doet niet te zaken, dat is een kwestie van afwaarderen. Uiteindelijk zijn daar toch honderden miljarden in de kassen.

  En Belgie met haar bizarre staatschuld heeft wel degelijk een probleem. Uiteindelijk betaalt elke burger daar wel degelijk jaarlijks tot aan zijn pensioen de rente over. En die pensioenen die men daar heeft zijn niets anders dan belastingschulden op toekomstige generaties vgl met de NLse AOW.

  Ik wordt dus een beetje moe als ik weer zo’n kletsverhaal hoor dat Belgen het zo veel beter doen dan dan de ‘Ollanders. Het is namelijk een kletsverhaal omdat het appels en peren vergelijkt.

  Zo hebben Belgen – en dan met name Vlamingen – inderdaad veel meer privaat vermogen dan Nederlanders. Deels komt dat juist omdat de wat meer vermogende Vlamingen gespaard hebben, waar men in Nederland gedwongen wordt dit af te dragen aan de pensioenkassen.

  Een groot deel van het genoemde gemiddelde vermogen dat Belgen hebben is dus ook pensioenvermogen. Mijn eigen levenskapitaalpolissen worden ook bij mijn spaargeld geteld, terwijl mijn collectief spaarpensioen niet bij die gemiddelde 40K die Nederlanders zouden hebben geteld wordt. Toch zijn beide pensioenvermogen. Vandaar dat ik zei dat je de pensioenen van NL erbij moet nemen.

  Ik haalde ook al eerder aan dat een welvaartverdeling een grote rol kan spelen. Het hebben van flink wat armen in een samenleving is wrang genoeg positief voor zij die wel geld hebben, daar het geld drukt en het moeilijker maakt voor overheden consumptiebelastingen in te voeren.

  Omdat de inkomensverschillen in Belgie groter zijn dan in NL, kan dat dus best wel eens ‘voordelig’ uitpakken voor de rijkere Belgen.

  J.H [26] reageerde op deze reactie.

 19. @Armin [25]:

  “De realiteit is dat Nederland financieel er niet best voor staat maar internationaal het relatief best meevalt omdat wij pensioenkassen hebben”

  Best meevalt?

  Als ik zo’n dingen lees begrijp ik steeds beter hoe banken 5 miljoen woekerpolissen hebben kunnen verkopen.
  Ik begrijp ook steeds beter waarom ze de pensioenleeftijd schaamteloos op 67 zetten en de pensioen uitkeringen flink gaan korten.
  Geen hond kan in dit land rekenen!!!!

  Waar heb jij je verzekering liever? Op je eigen bankrekening of in één of ander vage pensioenfonds die iedereen rijk maakt behalve degene die ervoor betaald?

  Armin [28] reageerde op deze reactie.

 20. @J.H [26]: Dat is een andere discussie.

  Dat pensioenfondsen een probleem hebben en een verkeerde manier van vermogen beheren is waar. Dat ik liever in eigen beheer mijn pensioen doe is ook waar. (Vandaar dat ik aanvullende polissen heb, en nu blij ben in de VS te wonen en mijn eigen pensioen te kunnen regelen.)

  Blijft echter dat daar toch nog steeds honderden miljarden in de collectieve pensioenkassen zit. We krijgen minder dan beloofd, en met name zij die onder de 55 zijn krijgen minder, maar je krijgt nog altijd wat.

  Woon je in Belgie moet je alles zelf sparen. Dat doen Belgen dus ook (en kunnen ze ook makkelijker omdat ze niet verplicht maandelijks pensioenpremie moeten afdragen), en dus hebben ze meer vermogen. Maar je moet dus de pensioenkassen meenemen in een eerlijke vergelijking.

 21. Ik snap dat dus niet, ik ben geen econoom geen Drs. maar gewoon hbo opgeleid. Voor mij is het overduidelijk waar dit allemaal naartoe gaat. Het was al duidelijk toen Ierland omviel.

  Luister ik vandaag naar de debatten in het kabinet, en wat hoor ik. Ze maken zich zorgen om Wilders. HALLOOO crisis in Europa, Griekenland gaat ten onder en trekt ons mee. Wij als Nederlanders betalen de rekening tezamen met Duitsland.

  Ramp scenario willen ze niet over praten en ook niet echt toegeven. Maar die is er wel. Wanneer krijgen we die dan te horen? Als er nog meer banken omvallen en we weer onze spaarcenten en pensioenen verliezen??

  Wat een aanfluiting van een miljoenennota, waar zijn de berekeningen van als het allemaal fout gaat.

  Mocht je spaargeld hebben, dan is het nu de tijd om naar de Zwitserse Frank of Goud te gaan kijken. Diamanten ook een optie alleen is dat wat lastiger.

  Nou dat was dan mij tirade,

  Gegroet,
  Sabrina Muis

 22. Hoezo sociale democratie anno 2011 in Nederland ?

  De minister-president Marc Rutte verwijt dhr. Wilders zelf onlangs onfatsoenlijk taalgebruik.

  Echter bij diens vraag aan de minister-president tijdens het 2e Kamerdbat afgelopen donderdag
  22 september om in het kader van de sociale democratie onder het Nederlandse volk een
  referendum te houden over het wel of niet uittreden van Griekenland uit de euro toont
  Marc Rutte zelf openlijk totaal disrespect jegens zowel de invulling van de
  sociale democratie als jegens inspraak en beslissingsbevoegdheid van het Nederlandse volk.

  Ik citeer onderstaand de woorden van dhr. Rutte als antwoord op deze vraag van dhr. Wilders :
  “De huidige regering is voorstander van de representatieve democratie.
  Mijn antwoord op Uw vraag luidt dus: “NEE”, we houden GEEN referendum”, aldus zegt Marc Rutte.

  Is dhr. Rutte vergeten dat dhr. Balkenende TEGEN DE WIL VAN HET VOLK, NEERGELEGD IN EEN REFERENDUM
  ACHTER DE RUG VAN HET NEDERLANDSE VOLK NEDERLAND BIJ EEN 2E RONDE GEWOON BIJ DE EU HEEFT GEDUWD ?

  DIT MOET TOT OP HEDEN NOG STEEDS WORDEN GECORRIGEERD.

  NEE is NEE en blijft NEE.

  HET NEDERLANDSE VOLK WIL NIET IN DE EU.

  Dat is helder en duidelijk.
  WAT DE MEERDERHEID NIET WIL GEBEURT OOK NIET.

  Wat betekenen deze woorden van dhr. Marc Rutte nu concreet, die hij, zoals zo vaak sneaky / stiekem
  “even snel erdoor jast” ?

  Nou, dhr. Marc Rutte lapt even snel kort door de bocht de sociale democratie en de wil van
  het Nederlandse volk compleet aan zijn laars.
  Hij probeert zich te verstoppen achter de verkiezingsuitslag met de VVD als NIPT MET HAKKEN
  OVER DE SLOOT GEKOZEN grootste partij.

  De minister-president meent werkelijk dat een clubje rechtse elite even voor heel Nederland mag
  bepalen wat REPRESENTATIEF goed voor ons is en wat wij vooral wel en niet voor plichten hebben
  als Nederlandse burgers.
  Daarbij vergeet dhr. Rutte voor het gemak even onze RECHTEN EN DE WIL VAN HET VOLK.

  HET VOLK BEPAALT NOG STEEDS IN EEN SOCIALE DEMOCRATIE EN NIET EEN PAAR RECHTSE VERTEGENWOORDIGERS
  NAMENS, VOOR EN DOOR 16 MILJOEN NEDERLANDERS.

  HET WORDT DRINGEND TIJD DAT SOCIALE DEMOCRATIE WORDT UITGEVOERD, ZOALS SOCIALE DEMOCRATIE
  HOORT TE ZIJN, NL. UITVOERING DOOR EEN REGERING VAN DE WIL VAN HET VOLK.
  HET VOLK BEPAALT, NIET EEN KLEIN ELITE-CLUBJE.

  Dhr. Rutte meent wellicht deze arrogante houding te kunnen rechtvaardigen door daarbij met de
  grondwet te kunnen schermen waarop hij zijn arrogantie baseert.
  Of heeft hij een andere verklaring om zich eruit te proberen te draaien ?

  Feit is dat hij zijn uitspraak van de representatieve democratie MEENT.

  Conclusie:

  Alsnog moet er ANNO MODERNE 2011 IN HET KADER VAN WERKELIJKE SOCIALE DEMOCRATIE MET SPOED
  zowel een referendum komen over uittreding uit de EU, uittreding van Griekenland en HERZIENING
  VAN DE GRONDWET MIDDELS UITBREIDING VAN BESLISSINGSRECHT EN INSPRAAK DOOR HET NEDERLANDSE VOLK.

  Het wordt hoog tijd dat sociale democratie eindelijk eens wordt toegepast,
  zoals sociale democratie hoort te zijn.
  DE MACHT AAN HET VOLK EN NIET AAN EEN “REPRESENTATIEVE ( ??? ) ELITE VAN WELKE SOORT DAN OOK.

  Partijen BELOVEN IN THEORIE VERKIEZINGSPROGRAMMA’s VAN ALLES, MAAR DOEN IN DE PRAKTIJK
  GEWOON WAT ZIJ ZELF GOED VINDEN EN WILLEN, VAAK COMPLEET HAAKS OP DE WIL VAN HET VOLK.
  DIE TIJDEN ZIJN NU VOORBIJ.
  DAT TOLEREERT HET VOLK NIET MEER.
  HET KABINET DIENT VOORTAAN DAADWERKELIJK UIT TE VOEREN WAT HET VOLK WIL EN NIET MEER HETGEEN WAT
  HET KABINET HET VOLK OPDRINGT, VOORSPIEGELT, VOORGOOCHELT EN HET VOLK MIDDELS BANGMAKERIJ EN
  MANIPULATIE MEE OVER DE STREEP PROBEERT TE TREKKEN.
  .

Comments are closed.