“Je kunt niet ontkennen dat wij heersers een gevoel voor ironie hebben”

–Opperdienaar

“Papiergeld had het effect in onze staat dat het altijd zal hebben, de vernietiging van ondernemingen, het onderdrukken van de eerlijken, een open deur richting alle soorten fraude en ongerechtigheid. Andere staten vallen ook voor de schandalige plannen om papiergeld uit te geven.”

–George Washington, afbeelding op het biljet van 1 dollar

“Om ongefundeerd papier uit te geven als een teken van waarde, behoort geen onderdeel te zijn van de grondwet, noch hierna te worden uitgevoerd; omdat het, van nature, beladen is met misbruik, en kandidaat is om een aanjager te worden van onderdrukking en corruptie, verleidingen in het verschiet leggend even schadelijk als de integriteit van overheid en de moraal van de bevolking”

–Alexander Hamilton, afbeelding op het biljet van 10 dollar

“These, from their peculiar properties which rendered them the standard of value in all other countries, were adopted in this as well to establish its commercial standard in reference to foreign countries by a permanent rule as to exclude the use of a mutable medium of exchange, such as of certain agricultural commodities recognized by the statutes of some States as a tender for debts, or the still more pernicious expedient of a paper currency.” Vertaling overgelaten aan de lezer.

–Andrew Jackson, afbeelding op het biljet van 20 dollar

 

“Papiergeld is ongrondwettelijk, het is onrechtvaardig.”

–James Madison, afbeelding op het biljet van 5000 dollar, auteur van de grondwet

9 REACTIES

 1. @Matt [1]: “History records that the money changers have used
  every form of abuse, intrigue, deceit, and violent means possible
  to maintain their control over governments
  by controlling the money and its issuance.”
  -James Madison
  Ik dacht dat hij de 2e centrale bank oprichtte om de overheid te financieren na de oorlog van 1812 en de eerste gefaald was in hoge inflatie.
  Het was denk ik iemand die heel bezorgd was over private partijen die via het banksysteem politieke macht probeerden te vergaren. Een populaire angst die je ook vandaag bij veel vrijheidsfans ziet (shurkachtige bankiers controleren onze engeltjes van politici achter de schermen. Die engeltjes die zouden het geld moeten uitgeven en dan hoefden ‘we’ ook geen rente te betalen aan de schurkbankiers. Zonder die schurkachtige bankiers komt de engelachtige natuur van de overheidsdienaren en hun geweldsmonopolie beter naar voren).

  Madison was echter fan van een sterke staat en die centrale bank was een methode om zijn criminele organisatie te financieren. Het is idd een beetje ambivalent. Het zou ook kunnen dat hij een verhaal had voordat zijn organisatie diep in de schulden zat en daarna.

 2. Frank Zappa, de man die ‘constant in oorlog was met de rest van de wereld’, zoals hij hetzelf voelde en eens verwoordde. Eigenlijk dus best wel een beetje als een Libertarier. “We are only in it for the money” (doelend op de popmuziek van die tijd) was buitengewoon eerlijk en openhartig. Zie je dat een bankier of politicus al nazeggen vandaag de dag? Op TV? Of de Griekse premier?!

  Maar Zappa heeft vooral mijn complimenten omdat hij als eerste voorzag en uitsprak dat ‘de TV een levensgevaarlijk kastje’ was…

  pcrs [4] reageerde op deze reactie.

 3. @pcrs [4]: Inderdaad, dom! Ik klikte gewoon op ‘lees verder…’ en begreep de samenhang met Zappa verder ook al niet helemaal, maar plaatste toch mijn opmerking. (Onder het Zappa artkeltje staat geen “lees verder…”

  Complex! (ha, ha, ha)

 4. Als je een anderhalf uur GOED wilt besteden en wilt weten hoe het “spelletje” van geld gespeeld wordt (en denkt dat goud en zilver geen geld is, maar wel wat politici zeggen wat geld is), het verschil tussen geld en valuta wilt weten, en… en…
  Ach, als je anderhalf uur wilt investeren in je toekomst, kijk dan:

  http://goldsilver.com/the-debt-collapse-and-why-gold-silver-are-rising/?utm_source=Invertise&utm_medium=Banner%2BAd&utm_campaign=Debt%2BDeflation
  (als je op CC in de onderste balk van het filmvenster klikt, heb je een ondertiteling naar keuze)

 5. Zou het oog van Horus en de adelaar ook op de eurobiljetten staan?

  Gezien koper duurder wordt, kunnen we dadelijk beter onze munten gaan smelten. Papiergeld staat gelijk aan consumentenvertrouwen?

Comments are closed.