In Rusland is de website Pora valit erg populair onder het stedelijke opgeleide deel van  de bevolking. De naam staat voor ’tijd om op te stappen’ en op de website worden tips gegeven hoe het best (en snelst) Rusland te verlaten. Emigreren is hot en 22 % van de volwassenen in Rusland wil het land liefst voorgoed verlaten.Dat was 4 jaar geleden nog 7 %.  En niet alleen de mensen willen weg ook het kapitaal verlaat Rusland, vorig jaar ging er een 34 miljard dollar het land uit.

 

Die 22 % zijn geen ongeschoolde gelukszoekers maar ondernemers, studenten en hooggeschoolde werknemers. Het Levada Centre deed een onderzoek onder stadsbewoners tussen de 25 en 39 jaar die 5 tot 10x meer dan gemiddeld verdienden. Bijna een derde wilde permanent vertrekken. ‘Dit zijn mensen die Rusland willen verlaten en er ook de middelen voor hebben’, zegt Lev Gudkov, directeur van het Levada Centre.

Mensen en bedrijven halen hun geld uit Rusland. Vorig jaar was de netto kapitaalvlucht een 34 miljard dollar. Veel geld gaat er in kleine hoeveelheden uit en dat betekent dat er een hoop individuele transfers plaatsvinden. De heer Gavrilenkov, één van Ruslands meer optimistische analisten, zegt dat de economie in een betere positie is dan dat de bevolking denkt – op dit moment. ‘Zoals het nu gaat kan het nog twee jaar doorgaan. Misschien drie. Maar dan…..’

Een van Ruslands grootste zwakke plekken is de groeiende afhankelijkheid van energie. Het staatsbudget staat of valt met de olie- en gasexport. 5 jaar terug had de Russische staat 50 dollar per barrel nodig maar in 2012 is dat 120 dollar per barrel. Met de huidige marktprijs van 113 dollar en een jaarlijkse 10 % + groei in overheidsuitgaven gaat dat problemen opleveren.

De Russische staat gebruikt de olie- en gasinkomsten om politieke invloed te kopen en afgeschreven industrieën op de been te houden. Een voorbeeld is Avtovaz, de Lada producent. Na de crisis in 2008 had dit bedrijf failliet moeten gaan maar Poetin stopte er 1 miljard dollar in en beschermde het tegen buitenlandse concurrentie. Omdat Avtovaz 70.000 werknemers heeft en een uitgebreid dealer- en toeleveranciersnet, verwacht het Kremlin dat deze stemmen in ieder geval verzekerd zijn.

Gedekt door een stijgende olieprijs is de consumptie continue rap gestegen. Dit leidde tot een 40 % hogere import maar dat stimuleert de nationale economie niet. Die heeft alleen baat bij een verhoogde productiviteit en investeringen. Maar verse investeringen komen er niet door het slechte zakelijke klimaat in Rusland. Walmart probeerde drie jaar lang op de Russische markt te komen maar werd uiteindelijk definitief afgewezen door de bureaucraten. Men had blijkbaar al de buik vol van Ikea die de alomvertegenwoordige corruptie aan de kaak stelde.

Deze corruptie vernietigt de toekomst van actieve en getalenteerde mensen. De Russische machthebbers – die het geld en de repressie controleren – verkalken de vrije markt. De elite heeft grotendeels een achtergrond in beveiliging of de geheime dienst. Hun instinct is ‘overvallen, graaien en controleren’  in plaats van te creëren en  concurreren. Af en toe wordt er een hoge piet ontslagen – als de vroegere burgemeester van Moskou Yuri Luzhkov bijvoorbeeld – maar dat leidt niet tot een systeemwijziging maar tot een simpele herverdeling van cash flow.

Investeren in innovatie en verhoogde productiviteit heeft weinig zin als je concurrent met goede contacten de fiscale politie en justitie kan inhuren om je uit de markt te drukken. Zoals Dimitri Kamenshchik, eigenaar van Moskou’s Domodedovo luchthaven (nu staatseigendom) zei: ‘Zoals iedereen weet ik niet of en wanneer ik naar de gevangenis  gestuurd wordt. We zijn allen burgers van de Russische Federatie en we leven onder de Russische criminele code.’

Vroeger namen Russische ondernemers de slechte overheidsinstellingen en corruptie voor lief vanwege de hoge marges. Nu de opbrengsten lager zijn en de hebzucht van bureaucraten groter, droogt de middenklasse op. Een recent onderzoek van Campden Media onder 19 Russische zakenmensen met een persoonlijk vermogen van meer dan 50 miljoen dollar en een omzet van 100 miljoen dollar laat zien dat 88 % hun rijkdom in het buitenland hebben gestald en bereid zijn om hun bedrijven te verkopen. Hun kinderen studeren in het Westen maar blijven liever daar in plaats van –  als gepland – de familieonderneming over te nemen.

Ruslands middenklasse leeft in een algeheel gevoel van stagnatie. De Russen die emigreren zijn op zoek naar zaken die ze niet kunnen kopen: erkenning van prestaties, een behoorlijke opleiding voor hun kinderen, bescherming van eigendom en eigendomsrechten en fysieke veiligheid. Ze willen een leven zonder smeergeld, zonder dat je je onderneming kwijtraakt vanwege politieke redenen, zonder dat je de bak in wordt gestuurd door een corrupte bureaucraat.

 

5 REACTIES

 1. Dit klopt wel vermoed ik, maar er zijn ook mensen in Rusland die het nu goed hebben en de sitatie gwoon accepteren. Deze mensen zijn tevreden doordat ze het beter hebben dan voorheen, en in Nederland accepteren de mensen de overheersing doordat ze zich nergens voor willen inzetten en het ook te goed hebben.( vermoed ik)

 2. Als je in Nederland vraagt of mensen wel eens overwegen te emigreren is het % van ja-zeggers ook hoog. Uiteindelijk blijft het bij die mensen doorgaans bij overwegen.

  Aanvullend als ze dan gaan, gaan ze naar Belgie of Frankrijk of zo. Ofwel naar een land met vrijwel dezelfde problemen als waar ze over klagen.

  In het Rusland verhaal klaagt men over hoge kosten van levensonderhoud. Dan moeten ze bijvoorbeeld niet naar West Europa gaan. Rusland is als je niet in de prime sectie van Moskou woont helemaal niet zo duur om te leven.

  Ik vind het vorobeeld van:

  @pcrs [2]:

  dus prachtig. Je hoort ook wel middenklasse Nederlanders klagen over belasting en dan naar Frankrijk gaan. Let wel Frankrijk kan prachtig zijn om te wonen, maar je moet niet omwille van belasting gaan. Dan kun je als hoger opgeleide het beste naar de VS gaan alwaar de lonen voor die inkomensgroepen fors hoger liggen dan in Europa en de belastingtarieven ook nog eens fors lager. Maar ookd aar betaal je nog steeds fors aan de staat vgl met bepaalde andere Aziatische landen en ironisch juist ook Rusland.

  Diegene die het het zwaarste hebben in Rusland zijn de armen buiten de steden. De onderklasse is altijd de dupe van wangedrag van de staat. De middenklasse en hogere inkomens relatief minder. Zie ook Griekenland, waar de laagopgeleide Griek in de private sector nu de grootste klappen krijgt.

  Pas dus inderdaad op met het Gras Is Elders Groener syndroom!

 3. @pcrs [2]: “De vraag is waar ze naar toe gaan, ik wil wel mee. Is er ergens een geheime safe haven?” Over het motief kunnen we enkel speculeren maar China zit vol met russen. Zelfs in de meest onverwachte hoeken. Eens was ik verdwaald in Beijing om vervolgens een 6 verdiepingen hoge shopping mall tegen te komen van en voor de russen (zeg maar een opeenvolging van Vodka, Bont en prostitutie). In Sanya, Hainan viel me op dat naast mandarijns ook de meeste menu kaarten in Russisch beschikbaar waren. Als je in Shanghai s’avonds uit gaat naar de wat luxere tenten zal je opvallen dat 50% russisch is….

Comments are closed.