Als er één politicus is, die gedurende 35 jaar aan de wortels van het instituut centrale bank heeft gezaagd, dan is het Ron Paul wel.

In de onderstaande video zet het debat over fiat geld in de juiste context. Het is een morale kwestie: diefstal. Het is een politieke kwestie: macht. Het is een kwestie betreffende de vrije markt: een inbreuk op concurrentie doordat het een door de overheid gesanctioneerd monopolie is. Fiat geld is anti-vrije markt.

Door de kwestie in de juiste context te plaatsen, is hij nooit het zicht verloren op het vijandige instituut: de centrale bank. Dat is ook waarom hij weigert om Bernanke enige speelruimte te geven.

Door 35 jaar lang voet bij stuk te houden, is hij de meest formidabele politieke opponent van het centrale bank-concept geworden in de Amerikaanse geschiedenis, en waarschijnlijk ook de wereldgeschiedenis. Hij is nooit opgehouden met het hameren op de centrale bank. In 2007, zo’n 30 jaar nadat de video was gemaakt, kreeg hij eindelijk gehoor.

Zijn mogelijkheid om het gehoor anno nu uit te breiden, maakt hem tot een groot gevaar voor de Federal Reserve. Hij zal doorgaan met het verspreiden van zijn boodschap na 2012, maar dan wel buiten het Congres.

Hij is wijs om uit het Congres te stappen. Er is een grens aan alles. Hij is meer dan 20 jaar aan één stuk in het Congres geweest, en daarvoor was hij ook al succesvol. Er komt een tijd om de fakkel over te dragen. Hij heeft zijn publieke functie gebruikt om het publiek te onderwijzen. Dat kan hij voortzetten vanuit de private sector.

Hattip GaryNorth.com.

11 REACTIES

 1. Ik las dat de grenzen van zijn kiesdistrickt (in zijn staat, texas) opnieuw ingedeeld zijn waardoor zijn ‘base’ niet meer op hem mag/kan stemmen bij de volgende (voor)verkiezingen… Geen bron helaas…

 2. @pcrs [4]:
  Men creëert een beeld van goed en slecht, goed is de brave belastingbetalende slaaf die gedwee nederig knikt en netjes afdraagt tot ie dood neervalt en afgebakken wordt in een kartonnen doos en slecht is degene die geen slaaf is en het geld buiten de fiscus wil houden, dit soort mensen moet als heel slecht worden afgeschilderd, het beeld moet ontstaan dat dit vaak georganiseerde misdaadbendes zijn die het hele systeem om zeep trachten te helpen waarvan jij en ik dan zogenaamd weer de dupe worden. Het cowboys zijn goed en indianen zijn slecht-spel.

  Hé, de overheid, ja de verkankerde onschuldige overheid, die wast zoals altijd zijn handen in onschuld…

 3. I’d rather have cigarettes then pieces of paper
  Haha, die hebben in al die jaren ook hun waarde behouden tov geld. Las dat een pakje Marlboro in New York 8 dollar kost tegenwoordig 😀

 4. we mogen in onze handjes klappen om een politicus in nederland te hebben die ook maar enigszins lijkt op ron paul.

  hebben we een ‘ron paul’ in de dop?

 5. Wie et nu nog over de voordelen van de vrije markt durft te hebben zonder met zijn ogen te knipperen zal toch eens volwassen moeten worden.Al die jaren van vrije marktwerking hebben ons alleen maar kosten verhogingen opgeleverd.
  De vrije makt werd er een van verboden prijsafspraken en dan waren er wel boetes maar daar heeft de consument niks positiefs van gemerkt sterker nog zij waren degene die door prijsverhogingen de boetes opbrachten.
  Stoelpoten omzagen kan iedereen dus daar is Ron Paul niet de enige in maar gezonde oplossingen aandragen is wat anders.Kijk naar de geschiedenis en dan zie je wanneer de zelfverzonnen boveklassen hun rekeningen bij de laagste klassen wil neerleggen er altijd een opstand heeft plaatsgevonden die de samenleving van dat moment terug bracht tot een voorgaand niveau waarin alles weer een beetje gelijk werd getrokken.De tempels die door de volkeren werden vernietigd omdat hun bijdrage in arbeid of voedsel te hoog werden resulteerde in opstanden waarbij hele beschavingen werden opgeheven en men steeds weer op zichzelf ging leven.In onze moderne wereld zien we ook steeds meer mensen die zich afkeren van een samenleving die allerlij regels heeft waar juist de opstellers ervan zich niet aan houden.
  Straks is ook onze maatschappij er een met verlaten gebouwen van grootsheidswaanzin.Gerechtsgebouwen die de naam niet meer mogen dragen omdat recht een kwestie van geld geworden is.

 6. @Hub Jongen [2]: Frankrijk, in ruil voor de Duitse eenworing.

  Versailles zonder oorlog, zoals het spottend in Frankrijk wordt genoemd.

 7. http://lewrockwell.com/slavo/slavo59.1.html

  De Fransen zijn begonnen om goud EN zilvertransacties onmogelijk te maken. Wellicht dat libertariers en andere goldbugs die mensen adviseren om edelmetalen te kopen, erbij moeten zeggen dat een en ander niet zonder risico is.

  Mensen die al edelmetalen hebben zouden moeten overwegen om nu uit te stappen en beginnen met het maken van lijstjes van dingen die ze de komende jaren nodig zullen hebben. Kleren, duurzame consuptiegoederen, boeken, gebitsrenovatie, enz.

  Die dingen zal de overheid nooit confisceren.

Comments are closed.