Volgens de Autoriteit Financiele Markten (AFM) bent u dom op financieel gebied en mag u pas gaan beleggen als u een financieel paspoort via een examen heeft gehaald. Hoe betuttelend kun je zijn? Laten we eens kijken hoe dat examen zou moeten en wat de gevolgen zijn.

Vraag 1. Kunt u dit lezen? Zo ja, ga naar vraag 2, nee: volg eerst een overheids gecertificeerde schriftelijke leescursus en ga dan door met vraag 2.

Vraag 2 Kunt u rekenen? Ja: hoe weet u dat? Ga door met het volgende nee-vakje. Nee: volg eerst een overheids gecertificeerde schriftelijke rekencursus en ga dan door met vraag 3.

Vraag 3. Wat weet u van beleggen?
A. ik smeer mijn boterhammen zelf of B. ik beleg heel veel vergaderingen; in beide gevallen: volg eerst een overheids gecertificeerde schriftelijke belegcursus en ga dan door met vraag 4.

Vraag 4. Heeft u wel eens overwogen om staatsobligaties te kopen?
Indien ja: bravo u heeft uw paspoort al voor 80% gehaald, nog maar een controlevraag.

Vraag 5. Heeft u wel eens overwogen om goud te kopen? Indien ja: jammer, u bent voor de komende 10 jaar ongeschikt voor beleggen, u dient zich onverwijld bij een bank of pensioenfonds  te melden en die uw zaken volgens de AFM goedgekeurde regels goed te laten afwikkelen.

Enzovoorts.

Met heel veel kosten en mankracht van theoretici gaat dan straks dat paspoort opgebouwd worden. Of is dit een soort wanhoops offensief van de AFM, dat zich realiseert hoe goed? ze ook controleren, er nog steeds mensen geld verliezen of beduveld worden. Dat voorkom je namelijk niet en nooit! Mensen moeten in ‘alles’ kunnen beleggen, of dat nu een roulette tafel is, een parfum, dat voor 1 % uit grondstof bestaat en 99% uit marketing, of  Griekse staatsobligaties, nergens is zekerheid te krijgen, ook niet via een paspoort.

Maar nog even doorgeredeneerd, vaak een veel grotere uitgave dan beleggen is de auto of het huis. Gaan we dan ook een paspoort verzinnen voor aankoop auto of huis? (natuurlijk al wel voor de lening, maar ook over de kennis van locatie, bouwtechniek en servicecontracten? En komt er een jaarlijkse update mbt energieverbruik en isolatie).

U ziet het patroon: eerst een AFM die gaat controleren, vervolgens een registratieplicht van alles en iedereen die wat op financieel gebied doet, daarna steeds verdere uitbreiding van de regels waar die geregistreerden aan moeten voldoen, dan steeds hogere toetredingsdrempels om op financieel gebied iets te mogen doen zodat er slechts enkele grote partijen (banken) overblijven, met alle gevolgen van concurrentie- en innovatievermindering. Na adviseurs aansprakelijk te houden voor niet passende? adviezen,  gaat de AFM zich bemoeien met wat passende beloning is voor die financiële adviseurs en vervolgens met de inhoud van die adviezen, waarna er dus niks anders meer te adviseren is dan veilige staatsobligaties. En dan nu het financiële paspoort.

Nog een laatste AFM paspoort vraag: Indien u regelmatig op Vrijspreker.nl alternatieve informatie ophaalt, dient u ook een rechtzettingstoets te doen vanwege verkeerde kennis en gedachten die u daar mogelijk heeft opgedaan. Wij kunnen u die kennis nog niet verbieden, maar willen wel alvast beginnen met het verbieden van handelen daar mee.

5 REACTIES

 1. Als ze de mensen dan ook leren, dat veel brokers het meest verdienen aan de transactiekosten en je bestoken met “nieuws”, zodat je telkens je strategie verandert.

 2. De Internationale als nationaal volkslied bleek in deze niet geschikt: het was een westers lied, bijvoorbeeld ook in Duitsland gezongen, dat vriendschap binnen en gezamenlijke strijd van de arbeidersmassa aanhing. Stalin schreef daarom in 1943 een wedstrijd uit voor een nieuw volkslied. Deze competitie leverde een aantal zeer bekend geworden liederen op, zoals: “Lang leve onze grootmacht”en “Heilig Leninistisch vaandel”. Maar werden niet goed genoeg bevonden door de beoordelingscommissie die bestond uit Stalin en Kliment Vorosjilov, die tot de elite van de partij behoorde. Ondanks inzendingen van vooraanstaande componisten als Sjostakovitsj wees Stalin de reeds bestaande melodie van Alexandrov aan als nieuwe melodie voor het volkslied.

  Nu moest nog een tekst gevonden worden. Sergej Michalkov (vader van regisseur Nikita Michalkov) had een tekst geschreven bij muziek van Sjostakovitsj. De muziek werd afgewezen, maar de tekst werd geselecteerd. Ook de tekst van de Oezbeekse dichter Gabriel El-Registan werd uitgekozen. Deze twee werden gecombineerd en persoonlijk door Stalin aangepast. Zo herinnerde El-Registan zich dat Stalin de regel “Hам Ленин в грядущее путь озарил” veranderde in “И Ленин великий нам путь озарил”, omdat men op het platteland het woord грядущее (toekomst) niet zou begrijpen, zo beweerde Stalin. De samengevoegde tekst werd voor het eerst op 15 maart 1944 samen met de muziek ten gehore gebracht. De tekst werd overigens in de grondwetswijziging van 1977. Zo begon het derde couplet na de aanpassingen van 1977 met: “В победе бессмертных идей коммунизма мы видим грядущее нашей страны”.

  http://www.youtube.com/watch?v=f2-zzmCmMVI

 3. “De AFM is onafhankelijk. Toch is de AFM wel verbonden met de overheid.” (www.afm.nl)

  Daar houd ik al op met lezen. Dit is gewoon weer een héél duister vriendenclubje. Ik zie de missionstatement al hangen in de (marmeren) hal: “Socialiseer de verliezen, privatiseer de winsten”.

  Nadat de overheid 100 jaar lang de lesstof op scholen en universiteiten heeft bepaald, en zo dus indirect de inhoud van kranten, blijkt dat het publiek “niets van economie weet”.

  Het is, kortom, hoog tijd voor méér van die heilzame overheidsinterventie!

 4. Ik ben benieuwd, wat die ROC-juffen dan aan onkunde gaan tentoonspreiden?

 5. Lees nou een even over de AFM op afm.nl:

  transparantie…eerlijk…onafhankelijk…zorgvuldig…welvaart…reputatie….

  Alle mooie woorden om de zaak in stand te houden..ondanks het feit dat de zaak op instorten staat. Wat een eikels om een paspoort te vragen om je financieen te regelen.

  Nog meer reden om AL mijn geld in fysiek goud & zilver om te zetten, iets waar ze bij de afm nog nooit van gehoord hebben.

Comments are closed.