Het is herfstvakantie en traditiegetrouw ben ik dan een weekje in Polen. Ik doe dat al ruim 20 jaar en ik zie het land dus veranderen. Zo op het eerste gezicht is dat ten goede: de wegen worden flink opgeknapt en het grauwe is vervangen door pasteltinten. Nu de kolendamp langzaam wegtrekt, is ook wat anders zichtbaar: corporatisme.

Vroeger zuchtte het land onder het communisme. De Polen wilden daar niet aan. Het  is dan ook niet verwonderlijk dat de muur begon te vallen vanuit Polen. Lech Walesa’s Solidarnosc is zo’n beetje ’s werelds laatste vakbond die daadwerkelijk wat nuttigs voor elkaar gekregen heeft: het einde van een corrupt en verrot systeem.

Vraag de Polen echter niet wat ze vinden van Walesa zelf: ook hij bezweek (als eerste gekozen president) onder te veel macht en corrumpeerde absoluut. Wat niet weg neemt dat hij ook wat goeds heeft gedaan. Hij liet het land kennismaken met het kapitalisme, wat veel Polen uit de armoede heeft gehaald.

Hoewel de Polen zelf echte oppotters zijn (ten tijde van het communisme waren de schappen leeg, maar de spaarpotten gevuld), had en heeft het land Polen geen geld.  Dat werd en wordt in het buitenland gevonden. Inmiddels is het land ook de EU ingeloodst en de euro lonkt. De Polen zelf willen daar niet aan: ze zien wat er gebeurt in de rest van Europa. En vooral ook: ze zien de prijs die er voor is betaald.

De kioskjes zijn dan wel vervangen door mooie winkelcentra en hypermarchées. Maar een geoefend oog valt daarbij wel één ding op: op alle gevels pronkt een buitenlandse naam. Het is dus duidelijk welke contractvoorwaarden er zijn afgedwongen vooraleer Polen bij de EU mocht komen.

Wij Nederlanders klagen steen en been dat onze belastingcenten naar landen als Polen gaan. De Polen op hun beurt klagen weer dat hun zuurverdiende zlotys naar het buitenland verwijnen. De Aldi’s, Carrefours, McDonald’s en Shells lijken dan wel lokale werkgelegenheid te brengen, de winsten vloeien weg naar veelal Duitse en Franse corporaties.

Het zal dan ook niet lang meer duren voordat de wet gedicteerd gaat worden door de grote bedrijven: wetgeving om nieuwkomers buiten de deur te houden. Eén en ander zal vast gebeuren onder het mom “milieu”, want eerlijk is eerlijk: nog niet alle kolendamp is weg getrokken. Gelukkig.

Aan een land als Polen kun je goed zien waar sociaal-democratie toe leidt: corporatisme. Een vies mengsel van politiek en grote bedrijven die elkaar de bal toespelen ten koste van de onwetende burger. Wie zei ook weer: Want to know who benefits? Just follow the money!

 

7 REACTIES

 1. De vraag is altijd waar de winsten van die buitenlandse bedrijven geinvesteerd worden. Als de nieuwe zaken weer in Polen worden neergezet, maakt het geen biet uit wie de aandeelhouders zijn of waar het hoofdkantoor staat.
  De vraag is waar de investeringen plaatsvinden en ik denk dat oost europa niet zo’n slechte optie is. Ik denk dan altijd:die mensen hebben de totalitaire staat meegemaakt, dus die weten dat je dat absoluut niet moet hebben. Hopelijk hebben ze er een allergie voor ontwikkeld. Als Polenbezoeker zou ik graag willen horen wat jij daar van denkt? Waar is de kans groter dat het tot een totalitair einde komt, in Polen of in Nederland?

 2. In Polen kan een totalitair regime van buitenaf komen.
  Nederland heeft interne totalitaire trekjes.
  Tijdens de parlementsverkiezingen in PL 2 weken geleden is minder dan 50% mensen gaan stemmen. Van nature, Polen vertrouwen de staat niet. Leuk voor als je anti-totaltair bent, maar de andere kant van de medaille is dat het land slecht georganiseerd is. Dus op nationaal niveau een snelweg bouwen is een heldendaad (wat in sommige delen van het land pas sinds 2 jaar begint).
  Daarentegen, in NL is alles “goed geregeld”, dus als ze overal in NL chip-technologie gaan invoeren, dan is dat efficient. Als de overheid in NL flink totalitair gaat worden, dan zal dat ook efficient zijn. In PL niet. In PL zal het de aankomende decennia van nature chaotisch zijn.
  PL is een land van chaos en bizarre mogelijkheden. NL is een stabiel land, waar je alles kan voorzien.
  The choice is yours.
  All in all, een nuchter blik van buitenaf op PL in het artikel. Nice.

  Ik zou nog toevoegen dat Polen geen onafhankelijk land is. Momenteel wordt het compleet ontwapend, infrastructuur is een grote chaos en de wet is een bos van dubieuze regels – zodat je op een stalinistische manier altijd iemand de schuld in de schoenen kan steken – legitiem uiteraard.

 3. Polen is het land van de toekomst, tienduizenden NL boeren en
  telers verblijven er inmiddels en ze zijn WELKOM !
  Polen zijn trots op hun land en cultuur, dit in tegenstelling met Nederlanders, volgens Maxima hebben Nederlanders géén identiteit !
  Polen zijn de bevrijders van Europa, wie de geschiedenis niet kent heeft géén toekomst !

  Jhon

 4. Polen werd geleid door twee eigenwijze broers. Smolensk was geen ongeluk.

 5. Overheid en kapitalisme komen niet overeen. Een democratische overheid en kapitalisme zullen uitmonden in corporatisme. Een dictatoriale overheid en kapitalisme zullen uitmonden in fascisme.
  Ik vermoed dat dit natuurwetten zijn.

 6. Communisme is daar afgeschaft maar het westen zelf wat je er voor terugkrijgt in Polen is zelf ook niet geheel liberaal. En kent alle gevaren om weer te verzanden in lijfeigenschap. De Polen hebben dus als het ware een stap in de goede richting gezet maar moeten tegen de stroom in blijven zwemmen willen ze echt vrijer worden.

 7. Net als Nederland ontwikkelde Polen het corporatisme en de democratische dictatuur, met andere woorden de innige samenwerking tussen het grote bedrijfsleven, met name de multinationals en de overheden (nationaal en supra-nationaal), die elkaar de bal toespelen. Terwijl de volkeren via verkiezingen kunnen stemmen op de ene of andere naar voren geschoven corporatist, zowel van linker- als van rechterzijde. Kijk, de VVD is niets anders dan de PvdA of Groen Links. Allemaal grossieren ze in commissariaten bij multinationals, of krijgen welverdiende banen bij deze corrupte instellingen.

Comments are closed.