Toren van BabelVrijspreker: Vandaag weer eens een bijbelverhaal, dit keer over de Babylonische spraakverwarring. Wat is daar precies gebeurd?

Opperdienaar: Ja, hooggeachte voetenwassers, de eerste nakomelingen van Noach (je weet wel van die ark en die global warming overstroming) gingen heel lang geleden volgens het bijbelboek Genesis een hele hoge toren bouwen bij de stad Babel in het huidige Irak. Dit in opdracht van hun heerser Nimrod, want zonder aansporing zien gewone onderdanen meestal geen heil in megalomane projecten.

De toren moest zo hoog worden dat hij tot aan de hemel zou reiken (waar god zit). Bij afbeeldingen wordt meestal een wolkje naast de toren getekend om aan te geven hoe hoog dat is. Nu houdt God wel van zijn onderdanen, maar ook van zijn privacy en daarom zaaide hij verwarring en gaf ze allemaal een andere taal, zodat iedereen stopte met bouwen en ergens anders ging wonen.

Hier komt de term Babylonische spraakverwarring vandaan en het zou de oorzaak van verschillende talen zijn die mensen spreken.

Vrijspreker: Allereerst, wat is dat met die hoge torens en leiders? Momenteel zijn ze ook al zulke hoge torens aan het bouwen in Dubai, Taiwan, Maleisië en nu in China 3 torens.

Opperdienaar: Het komt niet door de leiders, hoewel wij wel wat hebben met fallus symbolen. Er zijn economen die beweren dat er een correlatie is tussen het bouwen van hoge torens en het begin van economische depressies. Zo is er dit onderzoek waarbij dit op een rijtje wordt gezet. In New York kwamen er 3 hoge torens gereed in 1929, 1930 en 1931 aan het begin van de grote depressie. Een verklaring daarvoor zou zijn dat door de enorme kredietexpansie die altijd de brandstof voor een bubbel is, de grondprijzen omhoog gaan en de onderdanen steeds hoger gaan bouwen om nog rendement te halen uit de grondprijzen. Volgens deze theorie zou inflatie niet alleen tot hoge beurskoersen leiden, maar ook tot hoge torens. Misschien dat de toren van Babel de eerste kredietbubbel toren was. Een bubbel die plofte voordat de toren af was.

Vrijspreker: Dus het komt door het beleid van de heersers?

Opperdienaar: Nee, de onderdanen doen de kredietexpansie in hun banken en andere onderdanen bouwen de torens. Het laat maar al te duidelijk zien dat mensen dom en ondoordacht zijn en daarom door mensen gereguleerd moeten worden, bij voorkeur door mij.

Vrijspreker: En U garandeert alleen een bailout voor degenen die de kredietexpansie doen en zorgt dat onderdanen door dik en dun verplicht zijn hun geld te blijven gebruiken?

Opperdienaar: een kerntaak voor de overheid lijkt me. Anders zou het een chaos worden.

Vrijspreker: Vaak wordt beweerd dat het onmogelijk is om zoiets als geld, recht en infrastructuur, spontaan geharmoniseerd te krijgen tussen de verschillende onderdanen. Omdat het essentieel is om ordelijke handel mogelijk te maken, moet dit door mensen opgelegd worden aan mensen.

Opperdienaar: Ja, zonder dat een mens dat oplegt aan mensen, met veel controle en strenge straffen, vinden mensen gewoon geen manier om van A naar B te komen, geen ruilmiddel om wat te handelen en geen regels om conflicten af te handelen. Er zijn gewoon mensen nodig om mensen te dwingen niet onhandig voort te blijven modderen. Dan komen we weer terug bij het ontstaan van taal en de Babylonische spraakverwarring. Taal is ook zo’n verschijnsel dat niet kan ontstaan zondervo centrale planner die de grammatica, spelling en woorden vaststelt. Het is gewoon onmogelijk dat zoiets als taal spontaan evolueert, dat moet wel geschapen zijn door een leider of god in dit geval. Verder is taal natuurlijk essentieel voor een goed functionerende samenleving, dus je ziet ook dat in de geschiedenis de mensen zwijgend naast hun grot zaten, niet wetend hoe iets te communiceren en dat dit pas op gang kwam nadat 1 holbewoner een grote knoet oppakte en de anderen begon te dwingen eenzelfde taal te gebruiken om te communiceren. Een grote sprong voorwaarts, dankzij de initiatie van geweld. Niets evolueert, alles is geschapen door heersers die dat afdwongen.

Vrijspreker: Zou het Fins ook al ontworpen zijn bij de toren van Babel?

Opperdienaar: Kijk, je hebt natuurlijk wel micro evolutie. Dat zal niemand ontkennen. Muggen worden resistent tegen gif doordat degenen die er het best tegen kunnen overleven en degenen die er niet tegen kunnen doodgaan. Helemaal aan het begin moet een creatie moment zijn geweest, dat weet ik namelijk zeker en dat is met talen niet anders. Net zoals veel acties van het lichaam gewoon voortkomen uit het logisch ontvouwen van de natuurwetten en chemische processen, maar helemaal aan het begin van die keten van onvermijdelijke oorzaken en gevolgen een creatie van de vrije wil moet hebben gestaan, los van de natuurwetten en zonder oorzaak, die het geheel in gang zet, dat weet ik gewoon zeker.

Vrijspreker: Ik krijg steeds meer het idee dat het onmogelijk is om rationeel denken te communiceren door de aanwezigheid van een Babylonische spraakverwarring, waarbij termen doelbewust in hun tegendeel veranderd worden.

Opperdienaar: Oh nee he, toch niet weer Orwell’s newspeak en doublethink?

7 REACTIES

 1. Momenteel zijn ze ook al zulke hoge torens aan het bouwen in Dubai, Taiwan, Maleisië en nu in China 3 torens.

  Leuke sidenode. In China alleen staan er al 150+ supertalls op de planning waarvan er nu ~35 worden gebouwd, waarvan weer 4 hoger dan dan one WTC (Shenzhen: Ping An IFC 1, Shanghai: Shanghai Tower, Tianjin: Golden Finance 117 en in Guangzhou komt de east tower).
  http://i245.photobucket.com/albums/gg64/z0rgggg/others2/othe
  rs3/april111-1.jpg

  In Zuid Korea hebben we de Lotte groep met de Lotte Jamsil Super Tower in Seoul en de Lotte Town Super Tower in Busan. 2 Gigantische torens.

  In Mecca is dit jaar de constructie van de Abraj Al-Bait afgerond. De gigantische moskee: http://mynewshub.my/eng/wp-content/uploads/2011/10/Abraj-Al-Bait-565×423.jpg

  In Moscow gaan de constructies van de Mercury City Tower, Federation Tower en International Business Tower vrolijk door.

  In Mumbai wordt de de constructie van de India Tower binnenkort waarschijnlijk weer opgepakt wat na de bouw zelfs dominanter dan de Shanghai Tower moet worden.

  De bouw van het Ryugyong Hotel in Pyongyang is bijna afgerond (ja na 30 jaar ivm constant gebrek aan financien ;))…. Het grootste hotel van de wereld staat in…. Noord Korea! ( http://farm7.static.flickr.com/6102/6238103425_abdac0d3aa_b.jpg )

  Dan hebben we altijd nog Dubai met de Princess Tower, Dubai Pearl, Infinity Tower, DAMAC Heights, Elite Residence, Al Yacoub Tower, 23 Marina, Al Attar Tower, Emirates Park Towers etc

  In de VS is het supertall periode eigenlijk na de bouw van de Willis Tower een beetje afgelopen. In New York wordt er nog gewerkt aan het nieuwe WTC park en de One57. In Europa zijn er eigenlijk nog nooit echte supertalls gebouwd.

  In Taiwan is er na de Tapai 101 eigenlijk geen nieuwe Supertall ontwikkeld, alhoewel er nu plannen zijn om een kleine zuster naast de Tapai 101 te plaatsen van rond de 300 meter.

  Maleisië heeft praktisch gezien al zijn vermogen gestoord op de bouw van de Petrona’s en heeft momenteel geen nieuwe supertalls in ontwikkeling of de planning daarvoor.

  Ik wil niet zeggen dat dit per definitie een goede ontwikkeling is. Supertalls zijn geweldig indrukwekkend en geven goed aan hoe ver de mensheid is gekomen. 1 wandeling door Hong Kong geeft je een goede impressie.
  Polity [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Polity [1]:

  Als kleine toevoeging: de constructie van de Abraj Al-Bait ( Mecca Royal Hotel Clock Tower ) wat momenteel op nummer 2 onder de Burj Kalifa als hoogste toren in de wereld staat is door de Bin Laden groep ( http://en.wikipedia.org/wiki/Saudi_Binladin_Group ) onder handen genomen. Dezelfde groep bereid zich nu voor op de constructie van de nieuwe hoogste toren in de wereld van +1000 KM (bijna het dubbele van de hoogte van de One WTC (Freedom Tower)), De Kingdom Tower in Jeddah

  Bon Vivant [3] reageerde op deze reactie.
  pcrs [4] reageerde op deze reactie.

 3. Amusant dat Las Vegas van de haat. Binnenkort begint de jaarlijkse haat-orgie ook weer. Mag je als niet-gelovige al de stad in daar?

  Eigenlijk is het wel opmerkelijk dat de meeste nieuwe fallussymbolen in kansloze kudtlanden komen te staan, waar ze weinig anders hebben dan een paar hoge gebouwen…

  Persoonlijk zie ik liever dat architecten hun best doen om de stad wat mooier achter te laten dan die eerst was, en een beetje de menselijke maat aan te houden. Dat is voor de doorsnee architect toch echt teveel gevraagd. Dat je met hoge gebouwen niet vanzelfsprekend een wereldstad krijgt zie je goed aan Rotterdam.
  Jammer van alle doden maar door 9/11 is New York toch wel een beetje mooier geworden.

  P.S. Wat doet die Opperdienaar toch altijd zuur. Vinden de meisjes hem niet leuk? Hoe zou dat nou komen…
  pcrs [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Polity [2]: Je hebt er duidelijk verstand van, het zijn inderdaad prestaties van menselijk kunnen, maar economisch slaat het vaak nergens op. Waarom zou je in Dubai een enorme hoge toren in de woestijn bouwen als er zo ontzettend veel grond omheen beschikbaar zou kunnen zijn voor bouw? Er is echter wetgeving die geld naar Dubai trekt en verhindert dat de woestijn er omheen bebouwd wordt.
  @Bon Vivant [3]:

  Amusant dat Las Vegas van de haat. Binnenkort begint de jaarlijkse haat-orgie ook weer. Mag je als niet-gelovige al de stad in daar?
  Eigenlijk is het wel opmerkelijk dat de meeste nieuwe fallussymbolen in kansloze kudtlanden komen te staan, waar ze weinig anders hebben dan een paar hoge gebouwen…

  P.S. Wat doet die Opperdienaar toch altijd zuur. Vinden de meisjes hem niet leuk? Hoe zou dat nou komen…

  Tja, laat het even op je inwerken mensen, weer een kanslose stier richting rode lap.
  De Opperdienaar raadt een psychiaterbezoek aan.

 5. @PIETJE PUK [5]: nog een kansloze stier die op een rode lap afvliegt. Wat is het toch vandaag? Is het een extra moeilijke dag om het mijn van het dijn te onderscheiden?

 6. De taal is inmiddels verrijkt met een nieuw pleonasme: na ronde cirkel, witte sneeuw, vieze stank en zwarte negers hebben we bad bank.

Comments are closed.