Einde van Dexia = einde van België

Onderstaand artikel werd ons toegestuurd en we vinden het interessant voor onze bezoekers omdat de dreiging zo vlak naast de deur is.

De huidige overheid zal de bank beslist niet laten klappen; ze heeft al verklaard dat bij echte problemen de Belgische Belastingbetalers garant staan!

Ik heb altijd gezegd: het einde van Dexia staat  gelijk aan het einde van België.Ik ging er namelijk vanuit dat de Belgische overheid wel onnozel genoeg zou zijn om Dexia op de één of andere manier te ondersteunen.

Premier Leterme heeft vanmorgen al laten weten dat hij zich garant wil stellen voor Dexia mocht het nodig zijn.

In Frankrijk en Luxemburg twijfelen ze nog maar hier bij ons geven ze blijkbaar op voorhand al hun fiat.
Ik neem aan dat men toch op zijn minst onderhandeld heeft dat de bonussen die Dexia enkele maanden geleden uitbetaalde eerst netjes terugkeren?

Dat terzijde.

Het wordt een Iers scenario hier blijkbaar.
Ierland was voor het uitbreken van de kredietcrisis een voorbeeld. Sterke economie, lage schulden en een onberispelijke begroting. (tot zover geen vergelijking met België)
Maar het land ging over de afgrond toen men probeerde om de banksector recht te houden.

De Ierse banksector was gigantisch. Veel te groot voor een landje als Ierland met 4 miljoen inwoners. (hier komen de vergelijkingen)

Men probeerde het toch. Meerdere keren zelfs. Het mocht allemaal niet baten. De banken trokken het land mee in een diep, zwart gat.
En daar zitten ze vandaag nog steeds.

Je zou denken dat we iets geleerd hebben van de Ierse situatie?
Blijkbaar niet.

Dexia heeft een balanstotaal van 577 miljard euro. Trek de miezerige 10 miljard euro eigen vermogen vanaf en hetgeen overblijft zijn voor 567 miljard euro aan schulden.

Ter vergelijking: de volledige Belgische staatsschuld bedraagt 355 miljard.
Dexia heeft dus meer schulden dan heel België.

Voor een deel van die schulden wil de Belgische overheid zich nu garant gaan stellen.
Voor het slechtste deel dan nog!

De rommel zou worden ondergebracht in een “bad bank” waarvoor een staatsgarantie verleend zou worden.
Over hoeveel geld we hier spreken, is op dit moment niet meteen duidelijk. Verwacht je maar aan iets substantieel. Enkele tientallen miljarden euro’s of zo.

En zo loopt België opeens volop in beeld van de financiële markten.
Maandenlang heeft men geprobeerd om de aandacht van België weg te houden. Overal is men gaan vertellen hoe goed we het doen. Het leek nog te werken ook!

Tot vandaag.
Nu trekken ze alle aandacht naar zich toe. De spotlight zal gericht worden op België.

Ingezonden door Maarten Verheyen

22 REACTIES

  1. Jammer dat je stuk buiten de kaders komt. Maar lijkt me zeker belangrijk om dit te volgen

    [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

  2. Wat ik mij bij dit soort dingen vooral afvraag is hoe doe je dat, 577 miljard schuld opbouwen zonder failliet te gaan?

  3. Goh, is het nu nog niet duidelijk dat dit allemaal ‘Default by Design’ is? Typisch Hegeliaans: these – antithese – synthese oftewel probleem – reactie – oplossing. De New World Order komt eraan. Gezellie.

  4. Dexia heeft een balanstotaal van 577 miljard euro. Trek de miezerige 10 miljard euro eigen vermogen vanaf en hetgeen overblijft zijn voor 567 miljard euro aan schulden.

    Ter vergelijking: de volledige Belgische staatsschuld bedraagt 355 miljard.

    Dexia heeft dus meer schulden dan heel België.

    Uhhh, niet dat ik mezelf als boekhouder wil opwerpen, maar balanstotaal en schulden zijn 2 verschillende dingen, mijn waarde. We mogen toch aannemen dat er ook nog een asset post tegenover de schulden staat, zoals bv de waarde van de huizen waar de hypotheek op rust?

    leo [8] reageerde op deze reactie.

  5. @Vilseledd [6]: De DDR werd niets gevraagd, het aanbod gold de Soviets, maar de Amerikanen hielden het tegen. De Oostduitse bevolking had natuurlijk toegestemd.

  6. @Ron Paul Fan [4]:
    Is dan een bad bank nodig om financial assets te plaatsen of zo ? Heeft u een idee omtrent de definitie van :
    schuldpapier en boekwaarde
    eigen en vreemd vermogen
    wie wil antwoorden verschaffen in het paradigma

  7. Gek, ik dacht dat Dexia zelf al gewoon een bad bank was.
    Dus waarom nou zo moeilijk doen? 😀

  8. Volgens het Belgische StaatsJournaal van vanavond komen onder andere de staatsobligaties van Zuid-Europese landen in die badbank. opvallend was dat Italië in een adem werd genoemd met Griekenland als voorbeeld…

  9. Dexia kwam keurig door de Europese banken stresstest.
    Niks aan het handje.
    ZZzzz… ZZZZzzzzzzzz…. SNUuuurk,….

  10. Maar de boel is op instorten. Rek is eruit. Landen zijn in weze al lang falliet, het verbaas me dat ze het zo lang hebben kunnen uitrekken.

  11. Volgens mij draait het ganse mysterie van Dexia rond de geheimdoenerij van CDS (verzekering van het nu failliete Griekenland om te beginnen, toegevoegd aan de waslijst van schadeclaims die nog zullen volgen op municipals en andere bel-piigs) en die een veelvoud zal zijn op die obligaties van een paar miljard euro, Oh arme. Incompetente politiekers en de politieke mafiafamilies die Belgie rijk is zullen wel op tijd wegkomen met hun bonus, voor die politieke bom barst. Deze garantie is al bezegeld via de staatstelevisie en een ganse geruststelling voor de belanghebbende marktpartijen die hier fenomenaal aan zullen verdienen. ING zal ook wel zo’n bom zijn ?

  12. Aan de kenners; moeten belgen nu verheugd zijn dat de overheid heeft ingegrepen als redder des vaderlands? spaarders zijn gered
    De beurswaakhond heeft dexia-aandeel geschorst tot maandag
    beursdaling -17,24% PENNYSTOCK 0.85 euro en gevaarlijk dicht bij de 0-grens. verhouding beurs/ boekwaarde zal worden overwogen om dan definitief te splitsen, en zoals het fortisschandaal destijds,een herhaling van de wapenfeiten van ons komisch politiek duo en een opsteker voor het elysée die de beste stukken onderhandelt en de belgen opscheept met een bad bank.
    en niet te vergeten het “pand” van gered vlaams spaargeld voor franse steden en gemeenten. zie het verhaal Electrabel als nutsvoorziening in franse handen. Vlamingen onderhouden die gewiekste “franskillons” kolonialen bijna geheel gratis bwah
    dom
    dom
    dom

    Ron Paul Fan [21] reageerde op deze reactie.

  13. Vanavond bij Pauw en Witteman werd nog eens ‘onbedoeld’ (who needs Pieter Lakeman when we have Jeroen Pauw) een flinke impuls gegeven tot het aanzetten van een bankrun na citaten van o.a. de directeur van de Bank of England, die zei te verwachten dat als de europese regeringen niets doen in een tijdsbestek van 2-3 weken werkelijk grote banken gaan omvallen en dat we te maken hebben met een crisis potentieel groter dan de jaren dertig. Ongetwijfeld zal het gegeven dat de afgelopen dagen klanten van Dexia 300 miljoen aan cash hebben opgenomen (bankrun) hebben bijgedragen aan de nationalisatie.

    Het lijkt me verstandiger dat de Jager opdracht geeft tot het limiteren van cash-opnames bij nederlandse banken, dan dat hij tientallen miljarden stort in allerlei reddings-fondsjes.

    Ga er maar vanuit dat de na-oorlogsperiode definitief voorbij is, de tijd van voortdurende groei, van toenemende welvaart [*], van steeds grotere olympische spelen en andere evenementen, enz. enz.

    [*] icoon: Berend Boudewijn Kleurentelevisiestoel
    http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Berend_Boudewijn_Kwis

    leo [22] reageerde op deze reactie.

  14. @leo [19]: Vlamingen onderhouden die gewiekste “franskillons” kolonialen bijna geheel gratis bwah

    Wellicht tijd voor een draadje over de Verenigde Nederlanden?
    Of wantrouwen jullie ons nog meer dan de Walen?

  15. @Ron Paul Fan [20]:

    Enkele passages uit de tijd
    http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_financien/Federale_staat_neemt_Dexia_Bank_over.9112787-3095.art

    ————————————————————————-
    Het is afwachten of er eensgezindheid aan Belgische zijde zal zijn, als de raad van bestuur van Dexia bijeenkomt, in principe in het weekend, om zich te buigen over de ontmanteling van Dexia. Want de slag om Dexia Bank België belet niet dat er in Frankrijk een oplossing nabij is voor de Franse Dexia-tak Dexia Crédit Local en dat er al gevorderde besprekingen zijn over de verkoop van de Luxemburgse Dexia-dochter Dexia BIL.

    Met de Russische interesse voor de Turkse dochter DenizBank lijkt de ontmanteling van de ‘goede delen’ van de groep erg snel te gaan, zodat de aandeelhouders binnenkort louter de bad bank dreigt te resteren. Mede daarom kant Arco zich tegen de nationalisering van Dexia Bank België.
    ————————————————————————-
    Tegen maandag, als de beurzen open gaan, de handel in Dexia waarschijnlijk hernomen wordt en de kantoren van de bank weer de deuren openen, moet er een solide ontmantelingsplan voor Dexia liggen. De tijd dringt. Er vloeit immers niet alleen spaargeld weg bij Dexia Bank België. S&P verhoogt de druk nog door de rating van de bank, van Dexia BIL en van Dexia Crédit Local te verlagen.
    ————————————————————————-
    Gewesten vs federaal

    De voorbije dagen was er gebakkelei tussen de federale staat en de gewesten over de aanpak van het dossier rond Dexia Bank België. De federale overheid wou gaan voor een nationalisering, terwijl de gewesten een plaats wilden krijgen in het kapitaal van de bank. Daarvoor lagen er verschillende scenario’s op tafel.

    Het ging er soms hard aan toe. De gewesten dreigden er gisteren zelfs mee de Gemeentelijke Holding, die ze volop onderstutten met waarborgen en de facto aansturen via een reeks stringente voorwaarden, over de kop te laten gaan als de federale regering zou doorgaan met haar plannen. Dat zou betekenen dat de Holding haar leningen die ze heeft uitstaan bij Dexia Bank België (1,2 miljard euro) niet meer zou kunnen afbetalen. En dat zou bij een nationalisering van de bank moeten opgevangen worden door de federale staat.
    ————————————————————————-
    Dexia heeft volgens de jongste cijfers een ‘financieringskloof’ van 96 miljard euro. Dat wil zeggen dat de groep zich op regelmatige basis op de kapitaalmarkten kortlopende schulden die op de eindvervaldag komen, moet zien te herfinancieren.
    ————————————————————————-
    Moody’s vernoemt drie drijfveren om de score van België eventueel af te zwakken.

    In de eerste plaats wordt het, in het huidige fragiele financiële klimaat, moeilijker voor eurolanden met een hoge overheidsschuld, zoals België, om zich op lange termijn te financieren.
    Een tweede reden is dat het beheer van de overheidsschuld moeilijker dreigt te worden door de vertragende economische groei.
    Moody’s verwijst tot slot naar de impact van mogelijke nieuwe bankensteun op de overheidsfinanciën. Het agentschap vernoemt daarbij uitdrukkelijk de potentiële kosten en bijkomende overheidsschulden bij het ondersteunen van Dexia. Zoals men weet is de nationalisering van Dexia Bank België op handen, een operatie die in de miljarden euro zal lopen.
    ————————————————————————-
    EINDE DEXIA=EINDE BELGIE

Comments are closed.