Wat we jarenlang voorspellen, zien we nu in de eindfase: de stervende euro wordt opgepept met de ene papier-transfusie na de andere. De euro zal nooit meer totaal kunnen herstellen en hoogstens overleven in gehandicapte, gekortwiekte vorm.

Natuurlijk willen de politici daar niet aan. In tegendeel, zij zien waarschijnlijk zelfs kans dit afsterven te gebruiken om hun eigen macht te vergroten: een economisch dictator staat op stapel.

 

De begrotingen van de “zelfstandige”(?) landen moeten nu al eerst aan Brussel worden voorgelegd voordat de volksvertegenwoordigers (die de kiezers gekozen hebben) het mag zien!!

Het ziet er naar uit dat die dictator ook vlug de macht krijgt om te vertellen hoe de Nederlandse begroting moet worden.

Uiteraard komt die dictator onder het mom dat Griekenland een streng beleid nodig heeft. Daarna is het een kwestie van tijd en krijgen de Nederlanders te horen wat ze wel of niet moeten/mogen doen.

Tragisch is dat Nederlandse politici, onder aanvoering van Jan-Kees voorop lopen om deze nieuwe macht te promoten. Maar niet alleen Jan-Kees. Ook de nieuwe directeur van de Nederlandse Bank, Klaas Knot, heeft al verklaard dat dit moet gebeuren.

En de gekozen volksvertegenwoordigers? Die zeggen”: “Ja en Amen”. “Nieuwe miljarden naar Griekenland en het noodfonds?? Ja hoor, maar dan ook nog naar banken die het niet goed doen!!”

Speculeren die lieden misschien op een nieuw leuk baantje?

Een verhaal over de geschiedenis van de euro en het politieke geritsel er omheen dat behoorlijk objectief overkomt is een serie van 3 artikelen op Der Spiegel.
Goed en interessant voor iedereen die in de euro geïnteresseerd is:

 Hier een voorproefje: (zeer warm aanbevolen)

I
The Greek crisis has revealed why the euro is the world’s most dangerous currency. The euro was built on a foundation of debt and trickery, where economic principles were sacrificed to romantic political visions. The history of the common currency is the story of a good idea that turned into a tragedy of epic proportions. By SPIEGEL Staff.
Zie: http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,790138,00.html

II
After they joined the euro zone, the countries of southern Europe suddenly discovered they could borrow money at German-style rates, and any hope of sorting out their dodgy finances vanished. But it was France and Germany who set the worst example, when they broke the euro-zone rules they had forced on others. By SPIEGEL Staff.

Zie: http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,790333,00.html

III
The remaining (final) installment will be published in English on Friday October 7.
Zie http://www.spiegel.de/international/

35 REACTIES

 1. @Ratio [1]:

  Politiek is een perpetuum mobile.
  Hoewel de meesten anders denken, zal je er altijd meer geld in moeten stoppen om het draaiende te houden dan dat er uitkomt.
  Dat is niet alleen in Nederland en Brussel zo.
  Het is overal waar regeringen die dienst uitmaken zo.
  Er is niet 1 regering (nou ja, ergens een ministaatje misschien) die de begroting sluitend heeft, of ooit zal hebben.

 2. @Hub Jongen [27]: Zelf heb ik ook een hyp. Van mij mogen die schuldeisers mij op de rug springen. Ik ben weliswaar to small to fail, maar ik ben wel met velen. En dat geeft weer rust. En of ik mijn hyp straks in euro, neuro of oude gulden moet voldoen, ik zie het dan weer wel. Meer zorgen maak ik me over mijn tegoeden. Een leuke truc van de overheid zou al het spaargeld in te pikken, wat de overheid middels inlatie eigenlijk al doet..

  Ron Paul Fan [34] reageerde op deze reactie.

 3. @Bertus [33]: Je hebt groot gelijk om je zorgen te maken over je tegoeden. Bij een eventuele grote default ben je die dus in een keer kwijt, opgeruimdvstaat netjes, zullen we maar zeggen. Mijn advies: ga morgen met moeder de vrouw rond de tafel zitten en maak een lijstje van duurzame goederen, kleding ed die je de komende jaren denkt nodig te hebben en ga de volgende week op een shopping spree. Voor een vakantie naar de Maldiven, die ik eerst in het achterhoofd had, is het na de uitspraken van Shapiro en engelse Wellink al te laat. Uitgeven dat geld. Oh, en bij elk AH bezoekje natuurlijk eenpaar blikjes erwtensoep extra in het wagentje.

  Ron Paul Fan [35] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.