Steden zijn de toekomst. Rond 2030 zal de helft van de bevolking in Azië en Afrika in stedelijke gebieden wonen. Latijns Amerika zit volgens ramingen dan op 84 %. Steden hebben altijd al een grote aantrekkingskracht gehad door betere werkgelegenheid, onderwijs, gezondheidszorg en de grotere zakelijke mogelijkheden.  Historisch gezien waren stadstaten erg succesvol en troefden door hun handelsgeest logge militaire landstaten vaak af.  Michael Strong en Magatte Wade willen die spirit nieuw leven inblazen met hun Free Cities Project.

Michael Strong: ‘We willen duizenden mensen aanmoedigen om nieuwe samenlevingsvormen te vormen die onderscheidende regels hebben. Vrije steden die  onderling concurreren om klanten en inwoners te trekken via  hoge welvaart, vrede en veiligheid, de beste opleidingen, een uitmuntend gezondheidssysteem en een uitstekende wetgeving .’

Magatte Wade is de vrouw van Michael Strong en zij is een ondernemer uit Senegal waar de overheid middels regelgeving en corruptie het bedrijfsleven frustreert en de economie ruïneert. Een voorbeeld is de cementindustrie waar de overheid een monopoliepositie had. Toen er na veel gesteggel eindelijk het monopolie wede opgeheven en er concurrentie kon plaatsvinden, daalden de prijzen in snel tempo met een derde.

De huidige vrije stadstaten waar Strong en Wade positief naar kijken zijn o.a. Hong Kong en Singapore, twee van de rijkste plaatsen ter wereld. Ook in Dubai wilde het emiraat een financiele sector uit de grond wilde stampen maar werd tegengehouden door de shariawetgeving.  Men koos vervolgens voor Britse wetgeving – als in Hong Kong en Singapore – nam een stuk land en ging van een braakliggende plek naar het 16e meest sterke financiële centrum ter wereld in slechts acht jaar.

Zelfs het communistische China gebruikt kapitalistische stadstaten en vrije handelszones om welvaart, economische groei en innovatie te creëren. Nu het huidige staatsgedreven model door zijn hoeven zakt, is de kans groot dat de stadstaten hun voortrekkersrol kunnen heroveren.

Onafhankelijkheid, ondernemersschap, concurrentie en keuzemogelijkheid zullen uiteindelijk altijd afhankelijkheid, slavendom, monopolies en dwingelandij overwinnen. Al is het maar omdat het eerste economisch wel werkt en het tweede niet.

23 REACTIES

 1. De stad de toekomst? Niet voor mij.

  Morris: ‘We leven in een Joods tijdperk, iedereen leeft als een Jood tegenwoordig’.http://nicodegeit.wordpress.com/2011/10/11/morris-we-leven-in-een-joods-tijdperk/

  Het leven in steden en heel makkelijk van de ene plaats naar de andere gaan, daarin schijnen Joden voorop gelopen te hebben, en dat gedrag is overgenomen door een groot deel van de mensheid.

  Ik zoek een manier om terug te keren naar een eenvoudige manier van bestaan, en dat is niet in de stad. De moderne mens sterft in 40% van de gevallen voortijdig aan kanker.

  Ook Marc Faber adviseert zijn cliënten de stad te mijden en te vertrekken naar een non-urban-zone.

  Hoc Voluerunt [2] reageerde op deze reactie.
  zandhapper [7] reageerde op deze reactie.

 2. @Nico de Geit [1]:
  WTF?
  “Het leven in steden en heel makkelijk van de ene plaats naar de andere gaan, daarin schijnen Joden voorop gelopen te hebben, en dat gedrag is overgenomen door een groot deel van de mensheid.”

  Wat heeft makkelijk bereikbaar zijn van faciliteiten met joden te maken, en waarom zou dat negatief zijn?
  al sinds het begin van communicatie en transport proberen mensen al sneler van a naar B te gaan.

  “Ik zoek een manier om terug te keren naar een eenvoudige manier van bestaan, en dat is niet in de stad. De moderne mens sterft in 40% van de gevallen voortijdig aan kanker.”

  En hoe is dit gerelateerd? krijgt een boer geen kanker?
  Tuurlijk kan je voor het primitivisme kiezen.. geen enkel probleem.
  in 1700 leefde mensen immers ook gezonder en langer.

  “Ook Marc Faber adviseert zijn cliënten de stad te mijden en te vertrekken naar een non-urban-zone”

  Hij zegt het dus moet het waar zijn?

  Nico de Geit [4] reageerde op deze reactie.
  zandhapper [6] reageerde op deze reactie.

 3. Als je de tv moet geloven dan is het hoogste wat je kunt bereiken een kantoorpand in New York. En geld, oneindig veel geld, zodat je anderen jouw wil op kan leggen.

  Ik heb liever een huis onder de bomen met dieren in de tuin. Voedselproductie dichtbij huis, niet aan de andere kant van de wereld.

  Als iemand in een kantoorpand in New York wil gaan zitten, prima, zolang ze zich maar niet met mijn leven bemoeien.

 4. @Hoc Voluerunt [2]:

  Dat de Joodse manier van leven door een groot deel van mensen is overgenomen zie ik als negatief. Ik wil niet zo leven. Dat kun je de Joden natuurlijk niet kwalijk nemen, voorzover mensen vrijwillig hebben gekozen voor die manier van leven.

  De stad lijkt op een oase, maar blijkt een moeras waar je moeilijk uitkomt. De stad, een opeenstapeling van volk en vuil, wat moet je daar? (Rousseau over Parijs)

  Je kunt je afvragen of het leven in de stad inderdaad Joodse wortels heeft. Het boek ‘The Jewish Century’ gaat daarover.

 5. Voor een site die Nederlands zegt te zijn komen er wel heel veel engelstalige boekbesprekingen op tafel.

  En bij elk van die boeken wordt dan geroepen dat het allemaal zo fantastisch is en ook zo dicht bij de waarheid.

  Vaak heb ik het gevoel bij een amerikaanse boekbespreking te zijn aanbeland waarbij alle aanwezigen bij iedere conclusie geheel zonder emotie instemmend knikken.

  Er zullen toch ook nog wel Nederlandse denkers boeken of artikelen schrijven of is het dan niet exotisch genoeg en te controleerbaar.

  Maar even over die Joodse wortels.Wie wist dat de Joden tot ergens in d ejaren 30 of zelfs later niet in de stad Parimaribo mochten komen.Het zou zo zijn dat men tijdens een of andere expeditie naar water etc is gestuit op de resten van een Joodse Synagoge die schijnbaar in de vergetelheid was geraakt.

  Ik heb me er nooit in echt in verdiept maar kreeg toch sterk de indruk dat men joodse nederzettingen aan de gehele kust van het amerikaanse continent heeft gehad en dat dit met de komst van (oude) nazi´s gedeeld moest worden.

  Maar hoe moet je je dat nu voorstellen een Joods slachtoffer wat samen leeft in landen en steden met Nazi daders.
  Als voorbeeld nemen we het Argentijnse Bariloche u weet wel waar de koninklijke familie ook haar vakanties doorbracht en vadaar stammen ook de contacten met de familie van Maxima.

  Dat er een aan lager wal geraakte journalist van Nederlandse bodem rondom koninginnendag zichzelf en zijn piloot liet crashen bij uitgerekend deze stad is in de pers niet echt breed uitgemeten.

  Maar ja als je als pers niet in de maat loopt van de overheid maak je ook een kans om nieuwe familie kiekjes te kunnen maken van Amalia enz.

  Maar de aanwas van steden is toch vaak uit wanhopigheid.Het is toch vaak een zoektocht naar werk en een andere sociale meer anonieme samenlevingsverband.

 6. @Hoc Voluerunt [2]:

  Het lijkt zo mooi steden die de concurentie met elkaar aangaan.Maar wie een beetje verder kijkt zal zien dat steden in dat geval zich gaan gedragen als landen.

  Als je iets niet hebt kun je het maken of verdienen maar wie kijkt naar het verleden ziet dat veel landen de makkelijke weg kozen.Je klopt bij de buren aan,stormt naar binnen en naast de vrouwen en kinderen die je rooft neem je ook nog wat luuxe zaken mee.

  Zo deden ze het in bosnie,irak,afhanistan,libie en straks hopen ze ook in Iran.
  Wie de krantenkoppen van bijvoorbeeld de TELEVAAG leest ziet dat de nieuw eoorlog al door onze strot wordt gejaagd.

  Men heeft het over een overvloed aan bewijs.Maar wees nu eens eerlijk zelfs een gemiddelde inbreker uit een achterstandswijk weet zijn sporen beter te camoufleren.

  Het commenaar van een oud CIA man lees ik in die Nederlandse kranten nog niet terug.Krijg he met die embeded journalisten.Een band voor het leven zullen we maar zeggen.

  En krijgen we dan vanavond weer onze eigen Nep Criticus Arnold Karskens weer voorgeschoteld en hoe heet dat schoothondje van Nijenrode Rob de Wijk of zo.

  Met name die laatste kreeg naar eigen zegen lang voor een zeer geheime actie een uitgebreide uitleg over de arrestatie op Bin Laden.Dus met andere woorden op welke loonlijsten staat Onze Rob Van Wijk nu.

  Igor [13] reageerde op deze reactie.

 7. @Nico de Geit [1]:

  In hoeveel procent van d egevallen wordt kanker veroorzaakt door vervuilde voeding

  In hoeveel van de gevallen door manetron maaltijden en het gronisch ebruik daarvan in ons dagelijke leven

  In hoeveel gevalle is GSM gebruik en de nabijheid van GSM masten daarvan de oorzaak.

  In hoeveel gevalen zijn bovengrondse en ondergrondse elektra kabels daarvan de oorzaak.

  In hoeveel gevallen zijn de potjes verf van de bouwmarkt en andere materialen daarvan de oorzaak.

  In hoeveel gevallen is het vlieg en ruimte verkeer daarvan de oorzaak.

  Maar wat betreft het platte land.De afstand tot de vervuilings of vergiftigingsbron is niet altijd een vrijwaring voor schadelijke gevolgen.Bij de ene vervuiling is het dicht bij de bron zitten veiliger wegens het opstijgen van de vervuiling.Door het contact met andere stoffen aan te gaan kan de schadelijk toenemen of afnemen dus hoe verder je van de ene brn vandaan zit hoe groter de kans bestaat dat diverse stoffen zich hebben gemengd en dus een onbekende schadelijkheid hebben ontwikkeld.

  Neem nu de diverse lekken in de haven van Rotterdam.Je hoort over stof a en een dag later over stof b en c die zijn ontsnapt maar je hoort niemand over de combinatie als deze stoffen elkaar treffen en overgaan in een andere chemische verbinding

  Igor [13] reageerde op deze reactie.

 8. Zelden werd in een artikeltje de plank zo mis geslagen als in dit verhaal over steden. Als er iets is wat in deze eeuw geen enkele toekomst heeft dan is het wel de megastad; dat zijn eerder sterfhuisconstructies van de moderne, op zijn einde lopende beschaving. Twee trends bedreigen de toekomst van deze grote steden:

  1) steeds duurder wordende energie en grondstoffen
  2) kernwapens

  De consequenties van de eerste trend zijn prima beschreven door de joods-amerikaanse schrijver Howard Kunstler:

  http://www.amazon.com/Long-Emergency-Converging-Catastrophes-Twenty-First/dp/B0018SWA0Q/ref=sr_1_2?s=books&ie=UTF8&qid=1318425259&sr=1-2

  Het hele concept van stad + suburb berust op de beschikbaarheid van goedkoop transport (commuters en voedsel) en dat uitgangspunt is niet langer meer geldig. De opkomst van de stad ging hand in hand met de steeds grotere en goedkopere beschikbaarheid van energie, zoals de neergang van de steden hand in hand zullen gaan met de komende toenemende schaarste van energie en grondstoffen.

  De toekomst van de stad kan nu al bekeken worden in Detroit, maw volslagen hopeloos. De toekomst is aan de grotere kleine stad (duizenden tot tienduizenden inwoners); groot genoeg om zichzelf militair te verdedigen tegen gangs in een ineenstortend statensysteem, maar klein genoeg om zichzelf te bedruipen op basis van wat de directe omgeving agraisch te bieden heeft.

  Mbt item 2: het bezit van kernwapens is een ander zwaard van Damocles boven het lot van de steden. Er hoeft maar een megastad het slachtoffer te worden van een atoombom en het is afgelopen met het image van de stad als de plek waar je moet zijn voor een beter leven.

  De stad is toenemend de eerste keus voor de hordes uit de derde wereld (met Detroit als treurig hoogtepunt), een europeaan, die op zijn toekomst is voorbereid, zal kiezen voor wat kleinschaligers. Liefst in eigen land, maar als armageddon werkelijk uitbreekt dan moet je eerder denken aan Canada, midden-Noord-Amerika en zuidelijk Rusland/Ukraine.

  In de jaren vijftig gingen nederlanders die een beter bestaan ambieerden naar Australie of Canada. In de toekomst zal dat eerder Oost-Europa zijn. Daar zijn nog volop ruimte en grondstoffen.

 9. Sterk verhaal. Ik kan het alleen maar bevestigen.

  Nog geen uur geleden in Xiamen geland, 1 van de 4 eerste speciale economische zone’s van China en de welvaart hier vergeleken met de meeste steden in China is opmerkelijk.

  Vorige week was ik in Lian Yun Gang, een stad met een rijke geschiedenis maar welke momenteel niet eens in de buurt van de welvaart van Xiamen komt. (Gek genoeg heeft die stad ook niet de status van een speciale economische zone gekregen).

  Ron Paul Fan [10] reageerde op deze reactie.

 10. Nou, dat zal dan de reden zijn waarom zoveel zuidelijke Nederlanders, reeds decennia lang vanuit Eindhoven naar het Belgische platteland vertrekken…

  Dit is dan de reden waarom hier zoveel stadsjeugd naar de ‘boerse’- zuipketen verkast in het weekeinde.

  Steden hebben de toekomst? Ik geloof er geen fluit van: vergane glorie!!

 11. @zandhapper [6]:
  Ja Iran staat op de lijst, vandaag naar een of andere radiozender te luisteren hoe een of andere prof. van het clingendeal institute een poging deed om de leugens te verspreiden, even checken en jawel hoor; Clingendael is a non-profit foundation established under Dutch law. Over half the Institute’s budget is generated by the Institute’s activities (i.e., courses, seminars, research projects, workshops on international negotiations, etc.). The remainder is made up of subsidies from the Dutch Ministries of Foreign Affairs and Defence. The Institute is, however, an autonomous organisation. Its activities and views are independent of any public or private bodies, and the Institute is not allied to any political party, denominational group or ideological movement.

  Ja hooor een subsidie spons, maaruh geheel onafhankelijk hoor.

  @zandhapper [7]:
  Vergeet aspertaan niet, goed het valt onder vervuilde voeding maar verdient een eigen plaatsje vond ik.

  Ik kom voor mijn werk regelmatig bij de verschillende industrie bedrijven in de rotterdamse haven, het is regels, regels en nog eens regels, kennis van zaken of zelf nadenken zijn niet zaken die er hoog gewaardeerd worden, het volgens van regels en procedures des te meer.

 12. Over oorzaken van kanker: zoals de moderne mens leeft kan nooit gezond zijn. Wie staat er nu ’s ochtends vroeg op als het steenkoud is buiten, en donker. Iemand met een beetje verstand blijft lekker in zijn warme bed.

  Maar dat mag niet: kinderen – die staatseigendom zijn – gaan allemaal keurig iedere dag naar school, weer of geen weer. Voelen ze zich niet lekker? Dan dient een staatsarts vast te stellen of ze ziek genoeg zijn, anders moeten ze in het ritme blijven.

  Volwassenen blijven in dit patroon: na school zoeken ze een baan om hun studieschuld af te betalen, moeten ergens wonen, dus sluiten een hypotheek af, enz.

 13. @Ron Paul Fan [10]:

  Het leven in de stad is zoveel duurder.Een huis kan gewoon dubbel de prijs zijn van het dorp even verder op.

  Het verkeer zit elke ochtend,middag en avond muurvast.

  Mensen uit de grote stad ontvluchten die door massaal naar de camping en hun volkstuintjes te aan.

  Het bestuur van die steden kent haar eigen burgers niet meer maar ach dat is dan weer in meer gemeentes het geval.

  De randstad provincie is ook weer zo´n idee wat al is mislukt voor het begonnen is.Kennen we nog die stadsdeelraden.Ach iemand heeft aan het bedenken ervan voldoende verdiend,een andere aan het uitvoeren ervan,anderen omdat ze zitting mochten nemen in die fabeltjeskrant n een andere omdat die straks de rommel mag opruimen.

  Dubbele bestuurslagen werken nooit en alles maar willen versimpelen door alles weg te bezuinigen werkt ook niet.Het valt voor een Ben W nu al niet mee om voor alle belangen in een gemeente oog te hebben laat staan als die gemeente uit een aantal buitenechtelijke steden gevormd wordt met ieder hun eigen gebruiksaanwijzing.

  Overigens het kan zijn dat er hier en daar een aantal letters in mijn reacties ontbreken maar dat komt door een toetsenbord wat het aan het begeven is.

  Ach denk maar dat je aan het oefenen bent voor een potje lingo op tv

 14. Vandaag wordt in LewRockwell afgerekend met het idee dat ‘de steden de toekomst hebben’, zoals de auteur van het seed artikeltje van deze draad ons wil doen laten geloven, althans niet in het westen. Daar worden de steden, met Amerika voorop, steeds meer hell holes:

  http://lewrockwell.com/rep2/city-hellhole.html

  De echte reden waarom die steden hellegaten worden moet je tussen de regels door lezen, want ook LewRockwell.com zit gevangen in de boeien van de politieke correctheid, net als de Tea Party overigens, waarvan gekscherend wordt gezegd dat ‘er meer zwarten (en joden) op het podium staan dan in het publiek’.

  Hoorde gisteren op RussiaToday dat ook het publiek van OWS voor het overgrote deel uit blanken bestaat. Er gaat natuurlijk een moment komen waarop iemand dat hardop gaat zeggen en de enig mogelijke conclusie trekt, namelijk dat de blanken zich tot de verliezers (lees: betalers) van het systeem voelen en het niet langer meer pikken. En dan zijn natuurlijk de rapen gaar, want als het dragende deel van een maatschappij zich terugtrekt, dan betekent dat het einde van die maatschappij, waarna balkanisering gaat volgen.

  Datgene wat we onlangs in Engeland hebben mogen aanschouwen, een puur ethnische opstand, gaat over niet al te lange tijd op veel grotere schaal tot uitbarsting komen, om te beginnen in Amerika. En als die lading gaat schuiven dan is er geen terugkeer meer mogelijk.

  De toekomst is inderdaad aan de libertarier, maar dat zal er niet een zijn met een dijk van een Zwitserleven-gevoel en een kluis vol met goud en aandelen… de libertarier van morgen zal meer weg hebben van John Wayne dan van Gordon Gekko.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Gordon_Gekko

  zandhapper [19] reageerde op deze reactie.

 15. Vandaag in LewRockwell.com een artikeltje van Mike Rogers. Mike is een aardige zachtmoedige jongen, getrouwd met een japanse, die geen vlieg kwaad doet, die moeilijk van racisme beschuldigd kan worden. Hij komt met pijnlijke observaties mbt het huidige Amerika:

  http://www.lewrockwell.com/rogers/rogers247.html

  Why do I hate going to America? Well, there’s something very wrong about that country. From the moment you land at the airport – I always land at Los Angeles International (LAX) – there’s a tension in the air. I can’t put my finger on it exactly but it seems like a racial tension. It certainly got worse after the Los Angeles riots of the early 1990’s after the LA police beat up Rodney King.

  Dit is het Amerika aan de vooravond van de grote crash. De initiatie van die crash kan uit alle mogelijke hoeken komen:
  1) doorbraak met onderzoek naar de 9/11 false flag operatie
  2) massaal dumpen van de dollar door China, Japan en anderen
  3) iets anders, zoals een fruithandelaar die zichzelf in brand steekt, net als in Tunesie.

  Rogers schetst het contrast met de relaxedheid van de Aziaten. Hun steden hebben wel toekomst (nou ja, als er geen energie-probleem was), simpelweg omdat het gezegende Azie ethnisch homogeen is, net zoals het Swiebertje-Nederland en Europa dat was voor de zeventiger jaren.

  zandhapper [18] reageerde op deze reactie.
  Scrutinizer [20] reageerde op deze reactie.

 16. @Ron Paul Fan [17]:

  Wat ze je dat mooi als zou heel Azie een grote familie zijn.
  Maar niets is minder waar.

  Maar zolang de economie in de lift zit zul je van de vele verschillen nog niet veel merken net als bij ons.Maar wanneer er minder te verdelen valt krijg je ook in dat soort landen de PVV gezwellen als paddestoelen uit de grond.

  Neem nu China.Van veraf zijn het allemaal Chinezen maar wie de moeite neem om dichterbij te kijken ziet dat ook dit land een samenstelling van oude volkeren is.

  Ik weet van afghanistan dat het land in feite ook meer dan 100 verschillende volkeren en stammen kent.

  Van China weet ik dat het er heel veel zijn maar dan houdt mijn kennis ook op.

  Het is mooi als mensen voorbeelden van zo ver mogelijk vandaan halen om hier een mooi plaatje te schetsen maar helaas je valt door de mand.

  Dat hele gedoe van rassenstrijdt heeft niks met kleur te maken het is alleen een heel eenvoudig kenmerk om te misbruiken om mensen buiten te sluiten bij de verdeling van de taart.

  Want als de zwarten we zijn,de joden niet meer mee mogen doen,de aziaten buiten spel zijn gezet en het restant is operuimd gaat men de overebleven groep weer delen en dan zijn er aleen nog mensen met blauwe oen welkom en die worden dan weer verdeeld tussen blond haar en een pruik zoals Wilders.

  Kortom het is een spel van uitsluiting ik ben beter dan de ander dus laat die maar verzuipen.

  Maar de hele westerse cultuur bestaat uit grootheidswaanzin en de gedachte dat alleen zijn de wijsheden bezitten.

  Noemt u mij eens 1 japanse schilder
  Noem mij eens 1 chinese schilder
  noem mij is 1 afghaanse uitvinder.
  En ga zo maar door.

  Voor het westen bestaat alleen de westerse geschiedenis die men in al die jaren zo mooi heeft ingekleurd dat ieder school kind denkt dat van Heutzs een oorlogsheld was in plaats van een oorlosmisdadier of hoe noem je die oren aan touwtjes die misschien je eigen opa nog op zolder heeft liggen als aandenken van zijn tijd in indie

 17. @Ron Paul Fan [16]:

  Het idee dat u heeft dat de amerikaanse economie enkel en alleen gedragen zou worden door een balnk super ras is wel heel erg bezijden de waarheid vindt je zelf ook niet.

  Ja ik weet wat u aat zeggen als die zwarte gangsters maken het leven daar zuur.Maar vergeet er dan niet bij te vertellen dat Hollywoord hen heel mooi diverse voorbeeld helden heeft geven via Gangster films en de hele manier waarop Hip Hop in de markt is gezet.

  Nee niet alleen zwart maar ook dat blanke jochie die niet meer weet wat goed en wat kwaad is liet zich inspireren door de gangster reclame.Want zeg nu zelf als je dat allemaal op tv voorbij ziet komen dure auto´s grote huizen,mooie vrouwen en geld om in te zwemmen wie neemt dan nog de moeiste om met geleend geld een studie te volgen en dan hamburgers uit kan aan delen bij de mac dead

  Dus wel eerlijk blijvan aub of je nu uit vlaanderen , Nederland of de VS komt

 18. @Ron Paul Fan [17]: Zowel op de Filipijnen als in Thailand hebben ze helaas wel last van Moslims die zich willen afscheiden en daarom aanslagen plegen in de hoofdstad. Kortom niet alleen Mindanao (waar de Moslims wonen) is onveilig maar ook Manilla. Hetzelfde geldt voor Zuid-Thailand en Bangkok.

  En in China zijn er elke dag rellen in hun Westelijke provincies (niet aleen Tibet maar ook die andere met jawel … Moslims, een kleine 100 mln zelfs), die a.g.v. censuur de media niet halen, maar geloof me: ze zijn er. Voorlopig zijn die slechts lokaal maar hoe lang zal het duren voor ze in navolging van hun geloofsgenoten in Thailand en op de Filipijnen besluiten aanslagen te plegen in BeiJing?

  Goed, ik kan nog wel een tijdje doorgaan en elk land individueel bespreken, maar ik denk dat mijn punt wel duidelijk is: Aziatische landen zijn helemaal niet etnisch homogeen (ook al lijkt dat in jouw Westerse ogen, visueel misschien wel het geval).

  En voor je -terecht- opmerkt dat moslims geen ras zijn: ja, dat weet ik ook maar doet -helaas- niet ter zake. In tegendeel zelfs: een ideologie en denken te kunnen sterven voor het goede doel en dan naar de hemel te gaan als zelfmoordterrorist, maakt religieus gehandicapten juist vaak fanatieker dan mensen die zich o.b.v. DNA menen te onderscheiden van anderen.

  Los daarvan zijn er in vele Aziatische landen ook etnische minderheden: in China bv. Mongolen en Tibetanen, naast nog enkele 10tallen andere kleine groepjes.
  De Han-meerderheid met 92% wel overweldigend.
  Ik vraag me evenwel af wanneer de succesvol gebrainwashte Kantonenzen (formeel behorend tot de Han maar wel met een eigen taal) die ca. 22% van bevolking uitmaken eindelijk eens gaan inzien dat ze toch echt anders zijn dan de Mandarijns sprekende Han uit Beijing en omstreken. De dag dat dat besef doordringt bij de kleinere (en wat vrouwen betreft m.i. knappere) Kantonezen, die bovendien de meest productieven zijn (zeg maar de Vlamingen van China) en ze een partij “Kantonees Belang” oprichten, dan is het feest voorbij voor de herverdelende Mandarijnen in Brussel, euh pardon, BeiJing.

  Vooralsnog echter doet de propaganda goed zijn werk en beschouwen Kantonzen zich niet als een andere etnische groep doch zien ze zich als deel van de 92% Han-meerderheid.
  Ik heb m.b.t. Kanton dus ook geen enkele aanwijzing dat er iets broeit maar ik sta daar eerlijk gezegd van te kijken. En met wat goede retoriek (en cijfers omtrent lokale verschillen in BBP per capita) moet het niet moeilijk zijn om Kantonezen zich te laten afzetten tegen de parasiterende burocraten uit Beijing.

  Zoals gezegd: momenteel is dat niet aan de orde. Maar of dat over 10 jaar geen thema is, weet ik niet. Juist wanneer het economisch midner gaat, komen zulke sentimenten naar boven. Als China dadelijk de weerslag ondervindt van de depressie in hun 2 belangrijkste export-markten (de VS en de EU), en er almaar meer fabrieken in Kanton de deuren moeten sluiten (wat overigens nu reeds gaande is), dan zouden etnische sentimenten misschien makkelijker wortel schieten.
  We zullen zien. Het zijn minstens interessante tijden…
  Ron Paul Fan [21] reageerde op deze reactie.

 19. @Scrutinizer [20]: Jaja, je kunt overal uitzonderingen op vinden, maar als ik het heb op over de ethnische heterogeniteit van Azie dan heb ik het over de landen die er toe doen: China, Japan en Korea. Itt de hoofdsteden vh Westen, die soms al tot 50% allochtonen tellen, met alle problemen vandien, zoals we onlangs in Londen mochten aanschouwen, zijn Beijing, Tokio en Seoul vrijwel 100% ethnisch homogeen, hetgeen resulteert in een aangenaam gevoel van harmonie, vertrouwdheid en veiligheid, een gevoel dat de 50-plussers zich nog wel kunnen herinneren vh Nederland vd zestiger jaren. Het is die relaxedheid waar Mike Rogers op doelt.

  China bestaat al duizenden jaren en het keizerrijk bijna 2000 jaar. Die gaan echt niet bij de eerste slag of stoot omvallen. De Chinezen zijn daarvoor te conformistisch en te collectivistisch.

  Wat betreft die islamitische Uiguren, die zijn letterlijk een randverschijnsel, net als potentieele Tsjetsjenie van China, Tibet. Maar de kern v China is homogeen en derhalve gezegend stabiel, itt Amerika, dat onvermijdelijk vanwege zijn heterogeniteit uit elkaar zal spatten in een tijdsbestek van 5-20 jaar.

  Ron Paul Fan [22] reageerde op deze reactie.
  Scrutinizer [23] reageerde op deze reactie.

 20. @Ron Paul Fan [21]: Zoals gezegd is het wat China betreft maar de vraag.
  De productieve Kantonezen ondanks hun eigen taal (en fysieke kenmerken) blijven voorhouden dat ze allemaal Han Chinezen zijn, net als de burocraten in BeiJing, kan misschien een tijdje goed gaan maar het is alsof je Vlamingen zou zeggen dat ze allemaal Belgen zijn en dus 1 met de geldverslindende herverdeelmeesters in Brussel. In een land met censuur kan je dit misschien een tijdje volhouden, maar vroeg of laat gaan de ogen heus wel open en dan krijg je -terecht- separatistische tendenzen.

  Maar ook al heb je -voorlopig- nog wel een punt dat het met de homogeniteit in China beter gesteld is -op zich een zeer belangrijk element, inderdaad-, dan nog lijkt de conclusie dat China wel stabiel is me nogal voorbarig, gezien de grote kloven die er zijn langs andere scheidslijnen zoals o.a. steden versus platteland en jong versus oud (in een land met op termijn een nog rampzaliger demografie dan het Westen, met dank aan de beruchte 1-kind politiek).
  En dan wil ik het nog niet eens hebben over andere themata zoals de waterproblematiek die voor enorme problemen zal zorgen, alsook de verschrikkelijke milieuvervuiling. Allemaal zaken die tot onlusten zullen leiden. Het regime zal het dus nog lastig krijgen.

  Mooi, zal je denken. Ja, maar het punt is dat in een democratie er dan een geleidelijke evolutie plaatsvindt en in een dictatuur wordt alles zo lang mogelijk onderdrukt tot het niet meer kan en de pleuris uitbreekt. Maar in de dan ontstane chaos komt er vaak geen doordachte oplossing naar voren die “het volk” ten goede komt, maar ontbrandt dan een machtsstrijd tussen allerhande lui die hun kans schoon zien en krijg je een situatie als na de verbanning van de laatste keizer waarbij er allerhande warlords oorlog tegen mekaar voeren en de gewone burger het grootste slachtoffer is. En dan vroeg of laat krijgt de ene of de andere de overhand.

  De vorige keer waren dat dus de commies en daar zit het land nu al ruim 60 jaar mee opgescheept. Vraag is, wie het de volgende keer zullen zijn: fascisten? Nou dat schiet lekker op van officieel extreem links naar officieel extreem rechts maar in werkelijkheid uiteraard net zo extreem links als de vorigen met alleen een paar andere accenten hier of daar.
  Want vergeet 1 ding niet: zo’n jarenlange burgeroorlog verarmt de bevolking en arme lui willen altijd dat voor hen gezorgd wordt, dus vergeet het maar dat na zo’n strijd het als bij wonder de libertariers zouden zijn die de bovenhand halen. Het zal sowieso om een of andere vorm van collectivisme gaan en dus links zijn. Juist gezien de ervaringen met (openlijke) communisten zal het volk daar wel niet voor kiezen maar dan wordt het dus een andere vorm van totalitair collectivisme. Hoeveel mogelijkheden heb je dan?

  Ik ben eerlijk gezegd vrij pessimistisch over de toekomst van China op wat langere termijn.
  En bedenk: daar woont ca. 1 wereldbewoner op 5 en ca. 1 Aziaat op 2 dus als dat land in Chaos stort, zal de impact op de regio en de wereld gigantisch zijn.

  Dat was destijds misschien anders toen ze economisch toch niks voorstelden maar inmiddels betreft het wel een grootmacht met veel politieke en economische invloed, vooral in de regio.

  Weinigen hier in Europa beseffen eht ten volle als ze zien hoe China in het buitenland investeert en bv. Amerikaanse oliefirma’s probeert te kopen of Afrikaanse mijnen of Braziliaanse landbouwgronden maar de grootste bestemming van Chinese buitenlandse investeringen is … jawel Azie: de eigen achtertuin a.h.w.
  Dat haalt bij ons de media niet maar China investeert meer in zijn buurlanden dan in Africa of Latijns Amerika of Noord-Amerika of Europa.
  En net zoals de Amerikaanse crisis niet onopgemerkt aan ons is voorbijgegaan, zal een Chinese collapse een weerslag kennen in de hele regio.
  Zelfs al is pakweg Korea dan nog zo etnisch homogeen (net als bejaardentehuis Japan), dan nog zal de toestand er bepaald niet stabiel zijn.

  Ik vind het jammer, want was er anders graag zelf gaan wonen, lekker rustig in Guilin of zo, maar helaas…
  Overigens: Guilin is een mooie, goedkope, voldoende grote doch niet TE grote stad omgeven door feeerieke natuur en met amper industriele vervuiling maar … als je naar het waterpeil van de rivier kijkt, dan mag je je al zorgen beginnen maken.

  Als je er voor het eerst komt, voel je je in een droom. Tot … je begint na te denken over dat verontrustend lage waterpeil en de consequenties over enkele jaren 🙁

Comments are closed.