Doemdenkers opgelet. De Franse triple A rating van de staatsschuld komt volgens rating agencies in gevaar. Angela Merkel moet rekening en verantwoording afleggen aan de Bondsdag alvorens ze het EFSF fonds mag verhogen of meer bevoegdheden mag geven. Deze twee feiten alleen al, samen met de komende verkiezingen in Frankrijk, kunnen de nagels aan de doodskist van de euro worden. Als de Italianen hun volksaard nog even laten spreken dan kan dat de euro ten gronde richten.

Verklaring triple A:

Het EFSF is het middel dat de EU heeft om de euro te redden. Het wordt steeds duidelijker dat de financiering van het EFSF niet voldoende is. De financiering van het EFSF wordt vooral door de Duitse en Franse belastingbetalers gedragen, dit zijn de 2 Europese grootmachten die een voldoende efficiënt opgezette belastingdienst hebben. Deze fiscale kracht is de basis van de triple A rating. Duitsland kan indien de Fransen hun triple A verliezen niet zorgen voor voldoende uitbreiding van het EFSF, ook niet geholpen door de kleintjes als Nederland.

Verklaring Angela Merkel en de Bondsdag.

Het is al een tijdje zo dat de Bondsdag zich is gaan roeren als het gaat om de redding van de euro. Dit is ook mede een reden waarom men thans niet meer in 1 vergadering zoals vroeger deals kan doen over de euro. De Bondsdag moet er nog een plasje over doen. Het wantrouwen aangaande het EFSF is zelf zo sterk dat men een comité in het leven heeft geroepen dat toezicht houdt op de dagelijkse activiteiten van het EFSF. Iedere verdere uitbreiding zal daarom vertraagd worden door de Bondsdag en als het een zware wissel gaat trekken op de Duitse belastingbetaler wordt het een lastig verhaal.

Verklaring Italië

De kosten van de redding van Griekenland bedragen in bepaalde scenario’s al 440 miljard euro, tot 2021 hangen ze aan het infuus. Als er dan nog een klein beetje extra onrust is, bijvoorbeeld doordat Italië handelt zoals ze in het verleden altijd handelden, dan is de kans groot dat het noodfonds niet genoeg is.

Verkiezingen Frankrijk.

Sarkozy staat onder enorme druk. Als je vrouw bevalt, wil je daarbij zijn. Sarkozy verkoos het om met Angela en bankiers te babbelen terwijl zijn dochter ter wereld kwam. Een vrouw, Angela, welke volgens Berlusconi niet geheel aan de schoonheidsidealen voldoet, moet de euro en zijn Italië redden. Een vrouw die Sarkozy als een schoothondje laat opdraven terwijl zijn kind geboren wordt. De verhoudingen tussen de EU leiders staan volgens mij op scherp. Waar Angela iedere belangrijke beslissing aangaande euro en EFSF moet laten goedkeuren door de Bondsdag heeft Sarkozy nog de gelegenheid om te doen wat hij wil. Die politieke macht is hij naar verwachting op korte termijn kwijt. Drie november, de G20 top aan de Cote d Azur, wordt de top die bepalend is voor hoe Sarkozy door de geschiedenis wordt beoordeeld. Lukt het de Merkozy symbiose voor die datum te zegevieren en het noodfonds op te rekken zonder de Franse rating om zeep te helpen? Of zullen ze op de G20 top het medelijden van de Amerikaanse, Russische en Chinese diplomaten en regeringsleiders moeten ondergaan?

13 REACTIES

 1. Inderdaad is dat goed nieuws.
  Zeker als je daar nog bijvoegt dat David Cameron beloofd heet elke machtsvermeerdering van de EU in het parlement te bespreken. (maandag al ?)

  En dat elke machtsvermeerdering in Ierland officieel via een referendum moet!! Of ze dat doen is een tweede!

 2. Ik denk dat juist daar het wachten op is, dat `Rusland, China en Saoedi Arabië bij gaan springen.
  Hun medelijden zal zich gaan vertalen in eisen t.o.v. de Eurolanden.
  En zo zijn we hard op weg naar een Nieuwe Wereldorde.
  Zie Wikipedia´Johan Witteveen´ linea voorzitter IMF

  Ron Paul Fan [3] reageerde op deze reactie.

 3. Zullen we het alleen de volgende keer gewoon weer het EFSF, European Financial Stability Facility noemen ipv het ESFS?!
  Ik haal die letters zelf ook nog wel is door elkaar 😉

  Verder zullen we zien hoe het zich gaat ontvouwen, ben benieuwd.
  Ratio [5] reageerde op deze reactie.

 4. De echte oorzaak van de crisis ligt besloten in deze grafiek:

  Schuldenpositie EU-naties:
  http://forexnewsnow.com/infographic-the-eu-debt-crisis-in-charts

  Maw schulden en niet de euro zijn het probleem.

  Kan iemand mij uitleggen waarom noodpakketten voor Griekenland in de hoogte van 225 miljard nodig zijn als de grootste schuldeiser, Franse banken, ‘slechts’ ca. 17 miljard hebben uitstaan in Griekenland?

  http://www.creditwritedowns.com/wp-content/uploads/2011/06/European-bank-exposure-to-Greece.jpg

  Waarom kunnen we niet die Grieken laten doodvallen en betroffen banken nationaliseren? Dat kost Frankrijk ‘maar’ 17 miljard.

  Bij voorbaat dank!

  Harry [10] reageerde op deze reactie.
  hugo [12] reageerde op deze reactie.

 5. Van dit zinkend schip krijg je zowat een punthoofd. Hoe heeft het zover kunnen komen dat die hele EU ons in dood en verderf dreigt te storten ?? Het einde van deze ellende is nog lang niet in zicht vrees ik.

 6. @J.H [6]: Die Michel Barnier moeten ze zelf überhaupt (helemaal) verbieden wat voor uitspraak dan ook te doen. Een gevaar voor de (normaal denkende) mensheid, dunkt me.

 7. @Ron Paul Fan [7]: Mijn theorie is dat ze gewoon niet willen dat er een mede- ‘sociaal-democratie’ faalt, dat vuurtje zou eens deze kant op kunnen komen.

 8. Ok, Slovenie gaf ik een week en ze waren om in minder dan 24 uur, maar dit geef ik werkelijk een week.

Comments are closed.