Vorige week vernamen we al veel verhalen over Griekse miljarden die de eigenaren buiten de grenzen in veiligheid gebracht hadden. Nu komen de verhalen over productieve Grieken die de hoop op herstel in hun land hebben opgegeven en die weg gaan, of weg willen.

Een goed voorbeeld is een Reuters-rapport dat ook een goed beeld geeft over hoe de toestand in Griekenland is.

Het is “Greeks seek to escape debt crisis abroad

Vooral de goed opgeleide Grieken willen weg uit deze depressieve toestanden.
Er is een werkloosheid van 16 % en alles is vreselijk duur.

Het is duidelijk dat als dit soort mensen weggaan, dat dan een herstel van de economie wel heel lang op zich zal laten wachten.

Kunnen we dergelijke toestanden ook in Nederland verwachten? Of is dat onmogelijk?

62 REACTIES

 1. Uit de Heritage Index of Economic Freedom (http://www.heritage.org/index/Country/Cambodia) kan ik het volgende opmaken over Cambodja:

  Positief:
  Kleine overheid
  Lage belastingen

  Negatief:
  Veel regulering betreffende zaken doen
  Slechte bescherming van eigendomsrechten

  0.3K passieve cashflow creëren is voor elke westerling op korte termijn mogelijk. Je zou dan dus als een ‘god’ kunnen leven in Cambodja, net als Adam Onesto.

  Persoonlijk zou ik echter niet zo kunnen leven. Ik blijf liever productief. Als ik zou verhuizen is het naar de VS. Het etatisme neemt daar toe, maar geen enkel land heeft een grotere vrijheidscultuur.

 2. @Seneca [29]: Nee hoor, heb geld zat om hetzelfde te doen. Mijn vrouw is dol op de tropen, ik niet (meer). Alleen die vreselijke vliegreis al. Ben gewoon het liefste thuis en als ik dan toch verplicht meegetroond wordt op zonvakantie, dan liever Spanje of Griekenland.

  Dijk [34] reageerde op deze reactie.

 3. @Seneca [29]:
  Ik wil net zeggen, de afgunst spat er van af.

  @Ron Paul Fan [32]:
  Geld is niet de enige drempel. U zou niet de eerste zijn die jaloers is omdat iemand plezier heeft aan iets waar u zelf geen plezier aan kan hebben.
  Een schermnaam die uw instelling wél goed af zou spiegelen: “bromsnor”.

  Rentenieren in een ver land, en er plezier aan hebben ook, wat zou dat toch mooi zijn. Adam Onesto; ik benijd u.

  Ron Paul Fan [37] reageerde op deze reactie.
  Adam Onesto [45] reageerde op deze reactie.
  Adam Onesto [57] reageerde op deze reactie.

 4. @alida [33]: Sparen? Afgelost huis verkopen? Bedrijf verkopen? Bepaalde (pensioen)verzekering?
  Combinatie van bovenstaande?
  En dan even rekenen. Laat ik het laag inschatten: je vertrekt hier met 250.000 euro. Je leeft daar schijnbaar voor een tientje per dag als een vorst, maar laat het 20 euro per dag zijn.
  250.000 delen door 20 is het aantal dagen, dus 12.500 dagen. Dat deel je door 365 dagen en je kunt dan 34 jaar vooruit. Dus met een simpel rekensommetje had je zelf het antwoord kunnen vinden.

  hugo Utrecht [36] reageerde op deze reactie.
  Ron Paul Fan [37] reageerde op deze reactie.
  Scrutinizer [41] reageerde op deze reactie.

 5. @Offthegrid [35]:

  Die 20 Euro zal over 34 jaar niets meer waard zijn. Allicht dat je er nog een pistoletje bij de bakker voor kan kopen. De rente op spaargeld stelt niets voor. De euro is geen middel om waarde in op te slaan, het is slechts betaalmiddel. Voor waardeopslag heb je echt geld nodig :).

 6. @Offthegrid [35]: Elke bijstandstrekker kan doen wat die Adam doet.

  Wellicht derhalve een ideetje voor Dijk?

  @Dijk [34]: Dijk presteert het om in een postje deze uitspraken naast elkaar te doen:

  Ik wil net zeggen, de afgunst spat er van af.

  Adam Onesto; ik benijd u.

  Dijk, je bent me er eentje! Dijks haar cerebrale machinekamer bestaat uit eilanden die geen idee hebben van elkaars bestaan.

  Dijk [39] reageerde op deze reactie.

 7. @hoes [16]:

  U heeft helemaal gelijk eerst waren daar de Italianen en de Spanjaarden die ons bijstinden om Nederland op te bouwen. Echter deze hielden zich aan het gastarbeiderscontract. Op een enkeling na vertrokken deze weer huiswaarts, toen daar de economie aantrok. Hierna hebben wij de fout gemaakt om let wel (niet meer dan) 65.000 Gastarbeiders elders te halen. We vonden onze gasbellen en de sociale heilstaat werd gevormd. De opkomst van onze rode vrienden die het maar wat zielig vonden dat mensen na afloop van contract weer huiswaarts gingen.

  Uiteraard hadden die gastarbeiders hier een leven opgebouwd en kon je die niet wegsturen. Dat hun familie met zijn alle een leven aldaar hadden opgebouwd wordt opvallend genoeg nooit mee genoemen in deze redenatie. ! man tegen de rest van de famialie. En toch moest een ieder hierheen komen. Het afschuiven van massa-immigratie op het aantrekken van 65.000 gastarbeiders snijdt daarom ook geen hout.

  Als het inderdaad om zoveel gastarbeiders ging dat wij nu miljoenen immigranten(uiteraard kinderen van meegerekend) hebben over de jaren. Hoe kan het dan deze allemaal ongeschoold zijn. Gastarbeiders hebben immers bepaalde kwaliteiten. Of geloven we eecht dat al deze mensen naar Nederland kwamen om schoon te maken of om achter een vuilniswagen te lopen. LAten dit nu net nniet de gastarbeiders zijn geweest die we hebben gehaald.

  Ook ik volg het nieuws in Nederland nog steeds. Ga zo meteen een lekker BBQ hebben, 30 graden in de avond heerlijk de zon gehad de hele dag, fijn in het zwembad gehangen. Ook in Brazilie is het leven goedkoop. Lach me zes slagen in de rondte. Warme weer warme mensen em vrijheid om te doen wat ik wil zonder misdadig hoge belastingen.

 8. @Ron Paul Fan [37]:
  Mooi opgemerkt, maar denk niet dat ik daar niet over nagedacht heb. “Benijden” wordt vaak (meestal?) met een positieve ondertoon gebruikt, en zo bedoelde ik het ook. “Bewonderen” vond ik wat overdreven klinken, dus vandaar het wat mildere “benijden”.

  @Ron Paul Fan [37]:
  Elke bijstandstrekker kan doen wat die Adam doet.
  Juist u zou toch wel moeten begrijpen dat leven van het eigenverdiende vermogen een stuk bevredigender dan leven van bijstand? Ik zou nooit gelukkig kunnen worden door te leven van de bijstand, maar rentenieren; absoluut geen probleem.
  Adam Onesto [45] reageerde op deze reactie.

 9. @Ron Paul Fan [27]:

  Na, vanaf het moment dat ik kon stemmen gestemd te hebben, ben ik sinds een kleine 2 jaar niet meer van de stemmerige. En dan de PVDA… Ik neem aan, een cynisch grapje 🙂

  Zelfs als zou de SP, welke partij ik de laatste jaren gestemd heb, een prominente rol spelen in de politiek, dan nog heb ik er geen vertrouwen meer in dat die partij , de partij zal zijn die ze nu beloven te zijn.

  Ik denk inmiddels dat de politieke weg naar de top, per definitie een der corruptie is. En door alle compromissen die daarvoor gesloten moeten worden, en dus niet krijgen wat ze zeggen te willen en waarvoor ze zeggen te staan, slechts voortgang beloofd van de status quo met hoogstens minieme verschillen. Alleen de poppetjes veranderen.

  En m.i. juist die compromissen geven ons nu dat ongelooflijke kabinet waar weer eens het cda een rol kan spelen, terwijl wel duidelijk was na de laatste verkiezing, dat die partij uitgerangeerd en aan de kant gezet had moeten worden. Maar nee hoor. En we zien o.a. aan de Mauro situatie waar het toe leid. De schijnheil alleen al. Het gedraai, maar dan ook alleen maar vanwege het sentiment van een innemende Angolees, maar weer niet van de anderen in dezelfde situatie. Nee het gaat dus weer alleen om politiek gewin. Dan een mp van alleen de rijkere bevolking, Rutte, een doe eens effe normaal man Wilders, een clown als Henk Bleker, Leers, ik kan het hele zooitje gewoon niet meer zien. Waar is het draagvlak voor deze gedogerij?

  Op zich zou ik vanwege de politiek alleen al, en om het nog een beetje ontopic te houden, een zonnigere kust overwegen. Maar dan met iets om me tanden in te kunnen zetten en onafhankelijk en zelfstandig te kunnen groeien. En dat kan hier in Nederland, met al die belachelijke regeltjes en de staatsroverij, in naam der Koning, gewoon niet meer.

  Moeten we daarom vluchten? Of is het misschien beter om langzaam, maar steeds sneller, mogelijkheden zien te creeeren om het hier dragelijker te krijgen? En hoe kan je iets veranderen? Door niet meer mee te werken met hetgeen wat de problemen allemaal veroorzaakt. En dat is de politiek en de banken. De trekpoppetjes van the powers that be. Dus als niemand meer op hen stemt, dan is er ook geen mandaat. Dan houd het op.

 10. @Offthegrid [35]: 20 euro per dag is 7300 per jaar. Als je over 250k een rendement na transactiekosten, belasting (bv. op dividenden) en inflatie haalt van 3% dan is dit 7500 per jaar. M.a.w. het raakt simpelweg niet eens op en met een luttele 250k kan je tot het einde der dagen blijven rentenieren.
  Vraag is natuurlijk of je zo’n rendement haalt en hoe stabiel dit is.
  Ik kan u zeggen dat ik zelfs de jongste 5 jaar met alle turbulentie op de markten daar nog in geslaagd ben. Ik wil niet zeggen dat ik nooit een minder jaartje had maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door andere jaren.
  De sleutel tot succes is ook om een cash buffer aan te houden waar je kan op interen gedurende minstens een aantal jaar waardoor je niet gedwongen wordt tussentijds (tegen lage koersen) met verlies te verkopen (en dus echt te nemen) en de later compenserende bounce back mist. Over het niet-cash deel moet je dan wel wat meer rendement halen, bv. 3,5%.

  Ik ben momenteel nog niet geemigreerd (maar rentenier al jaren), doch ben dit wel van plan. Sommige landen zijn zonniger, goedkoper en … veiliger want ik verwacht een hoop ellende (tot burgeroorlog aan toe) op het oude continent.

 11. Onesto heeft gelijk. Als je wat waard bent boven de streep en niet zo stom bent geweest je een wurghypotheek aan te laten smeren, wat heb je dan in vredesnaam hier nog te zoeken.

 12. Soms denk ik; als iedereen gaat emigreren of andersom immigreren dan wordt de wereld eerder een allegaartje en mengelmoes van alles en nog wat en kunnen we regelrecht naar een soort centralistsche wereldregering. Kunnen we eigenlijk nog terug naar een soevereine staat ? Wie bepaalt die trend. of spelen andere motieven zoals monopolie over grondstoffen of juist het verhandelen van nieuwe genen om inteelt te vermijden.

 13. @Bij de gratie gods [18]:

  Ik geef hier Engelse les, en ben niet getrouwd en kinderloos.

  Heb in 2005 alles weggedaan in Nederland (huurhuis, ouwe auto etc) en had toen 20 duizend euro. Daarmee heb ik een enkele reis naar Bangkok gekocht en nu zit ik al sind eind 2006 in Cambodja. Ik geef Engelse les en verdien ongeveer 350 dollar per maand.

  Zo draag ik iets bij aan de opleiding van jonge Cambodjanen en verdien ik genoeg om van te leven, aangezien alles hier ongeveer vijf keer zo goedkoop is dan in Europa.

  Een (h)eerlijk, nuttig, zorgeloos en vrij bestaan.
  Ik verbruik vier liter benzine per week met mijn 100 cc brommer (55 kilometer op 1 liter) en 15 kilowatt elektra in de maand. Mijn “Carbon Footprint” kan haast niet lager,

  Elke morgen als ik mijn deur opengooi en buiten op mijn kleine terrasje mijn kopje koffie drink (lokale koffie is 1,50 euro per KILO!), in het ochtend zonnetje en de eeuwige dertig graden tropen lucht, dan besef ik hoe gelukkig ik ben dat ik niets meer bijdraag aan de Nederlandse overheid en het EURO monster.

  Dat ik geen loon slaaf meer ben en dat ik niet gedwongen wordt bij te dragen aan een systeem wat ik niet wilde en voor een club die ik niet wens(te). Wat nou democratie……

  Dus daarom liever een arm en simpel leven in Sihanoukville dan 50.000 euro per jaar en alle stress (met de Belasgingdienst die hun administratie in vier jaar niet op orde kon krijgen, totdat ik de Ombudsman erbij heb gehaald), die ik had als ZZP-er of als loon slaaf voor de Overheid het IMF,de ECB en alle andere banken en instanties en verplichte afdrachten en premies.

  Ik leef mijn eenvoudige leven zoals ik het me wens, tussen lieve Budhistische Cambodjanen en ik zou niet meer in NEE-Derland kunnen en willen wonen.

  Ik wens iedereen die er vast zit en niet weg kan, heel veel succes in de komende twee jaar, waarin de euro om zal vallen en de burgers de rekening gepresenteerd krijgen.

  Ik ben geen doemdenker, maar ik heb wel HEAO gedaan en lees dagelijks de buitenlandse websites (NY TIMES, Bloomberg enz) en die weten ook dat het EU project een zinkend schip is en dat de EUR-TANIC ten onder gaat, terwijl het orkest van Eurofielen in Brussel vrolijk verder speelt alsof er niets loos is…….

  Slaap zacht en vertouw op uw regering, die het goed met u voorheeft en ALLES voor u doet wat nodig en goed voor u is……

  Bij de gratie gods [50] reageerde op deze reactie.

 14. @Dijk [34]: @Dijk [39]: Beste Ron Paul, ik heb bijna twintig jaar gewerkt in Nederland, en nog nooit een duppie bijstands geld gehad, of gekregen, maar wel jaren gehad, waarin ik 33.000 euro aan de belastingdiens mocht over maken.

  Ik heb gewoon gekozen voor een zeer eenvoudig bestaan en ben niemand tot last, voorzie in mijn eigen inkomen en heb mezelf het “vak” van Engelse leraar aangeleerd en verdien daarmee genoeg om simpel maar gelukkig te leven. Je hebt hier heel weinig nodig om te leven.

  Hartelijke Groeten Adam.

  Ron Paul Fan [46] reageerde op deze reactie.

 15. @Ron Paul Fan [46]:

  Bij jou spat de afgunst en jalouzie eraf man!

  Hoe meer stukjes ik van Adam lees, hoe meer respect ik voor hem krijg. Eindelijk iemand die zijn leven weer terug heeft geeist en is gaan doen wat die zelf wilt en niet wat de staat wilt dat die doet.

  Een simpel gelukkig leven! Dat is het geheim en daar zit zoveel wijsheid in, maar de meesten zullen dat nooit begrijpen en zullen tot hun 67 wachten om dit leven te gaan leiden. Precies zoals hun politici hun opgedragen hebben. Gaan genieten van het leven als je oud en ziek bent ipv als je jong bent en vitaal.40 jaar lang uitkijken naar je pensioen en in die 40 jaar dagelijks aanhoren hoe die leeggeplunderd wordt….En dat voor oorlogen te voeren en de elite in luxe te voorzien.
  En dan even over die zelfontwikkeling waar onze politici de mond van vol hebben, kan iemand mij vertellen hoe je jezelf in godsnaam aan het ontwikkelen bent als je 8 uur per dag en 40 jaar lang dezelfde handelingen aan het herhalen bent? Jezelf ontwikkelen doe je toch echt door eens een paar jaar afstand te nemen van deze gekkenhuis-samenleving en eens goed over het leven na te denken. ZELF NADENKEN DUS! En voor een keertje niet de staat voor je laten denken.Mensen hebben absoluut niet in de gaten dat ze helemaal niet hun eigen leven aan het leiden zijn.Ze denken allen dat ze vrij zijn en denken te doen wat ze zelf willen. Ze begrijpen niet waarom er miljarden euro’s omgaan in de media. Een media die de hele dag als taak hebben om mensen te sturen en te manipuleren.

  En daar komt bij dat de keus van een baan waarbij je arme kinderen iets gaat leren ipv de keus naar een baan met een hoog salaris ook genoeg zegt over de ontwikkeling van een persoon.
  Moet je voor de lol eens kijken wat die gasten allemaal wel niet doen voor die hoge salaris. Over ontwikkeling gesproken…..Natuurlijk mag je al deze zaken niet bij naam noemn, want het is geen kontkruipen,het is geen oplichten, liegen en bedriegen. Nee, het zijn ontwikkelde mensen die hun medemens een woeker-polisje verkopen…..

  Dus Ron, ik begrijp niet zo goed wat er mis is met de vorm van leven van Adam. En al helemaal niet wat het met de bijstand te maken heeft…..

 16. @Ron Paul Fan [46]:

  ‘Het zal overigens niet lang duren voordat je tegen je heimwee zult moeten vechten’.

  Heimwee naar iets dat er niet meer is. Mensen uit Detroit hebben misschien heimwee naar het oude Detroit, maar dat is er niet meer.

  Niemand interesse in Siberië? Daar gaat de tijd wat langzamer dan in Cambodja.

  De moderne manier van leven is als een ziekte. Hoe kan je daar heimwee naar hebben? Misschien is het te vergelijken met de vrouw van Lot, die omkeek naar Sodom en Gomorra.

 17. @Ron Paul Fan [46]:

  Heimwee is ziek zijn omdat je je “Heim” (=huis) mist. Maar mijn Heim is hier in Cambod-JA en zeker niet meer in NEE-derland waar ik me genaaid en genomen voel door de overheid en alle instellingen.

  Het enige wat ik mis zijn mijn familie en vrienden, maar daar kun je tegewoordig prima Skype (voor niets) voor gebruiken en vele zijn al op bezoek geweest en dat is dan altijd echt een feest.

  Dus arm, maar gezond, gelukkig en zelfstandig en datgene doen wat mij plezier en voldoening geeft.

 18. Mooi om te lezen dat mensen lekker vertrekken en wat goeds doen elders. Ikzelf loop ook al een tijdje met dit plan. Ik geef nu economie les, maar zou ook wel engels willen geven in zuidoost azie. Ben nog nooit in cambodja geweest, maar vietnam en thailand bevielen mij goed. @adam. Is het lastig om als non native speaker aan een baan te komen en ben je terplekke op zoek gegaan of is het vanuit nederland ook te doen. Aankomende zomer ga ik ook maar is cambodja bezoeken, dan kan ik is kijken of het wat voor me is. Ben er nog niet uit welk land het moet worden, maar de drang is groot om te vertrekken.Eerst maar even studie afmaken en ondertussen op zoek naar de juiste plek.

  Adam Onesto [54] reageerde op deze reactie.

 19. @J.H [11]: De banken die Griekenland in de schulden hebben gestoken? Dat hebben de banken helemaal niet gedaan, maar de (socialistische) overheid heeft Griekenland in de schulden gestoken, En bij de toetreding tot de munt unie alle andere overheden voorgelogen. Het zijn de overheden die de schulden hebben veroorzaakt.

  J.H [53] reageerde op deze reactie.

 20. @Bertus [52]:

  Voorgelogen met behulp van??? Goldmann Sachs!

  Overheid, banken,wapenindustrie? Kip en ei verhaal! Is ook niet relevant, het zijn drie handen op 1 buik.Haal er eentje uit het rijtje en het was allemaal niet mogelijk geweest.

  Vast staat dat Griekenland haar wapens kocht in Frankrijk en Duitsland met kredieten uit Frankrijk en Duitsland.

  Hier hoor je geen enkele bank, geen enkel politici en geen enkele wapen leverancier over. Betaal jij eens een paar maanden je hypotheek niet. Wat moet jij dan afstaan?

 21. @Tomasso [51]:
  Je hoeft zeker geen Native speaker te zijn, zolang je Engels redelijk of iets beter is. Het makkelijkste gaat het om hier te zijn en hier iets te zoeken. In de buurlanden (Thailand en Vietnam, betalen ze redelijk, in Phnom phen ook (12 tot 18 dollar = 9 tot 13 euro per uur) Je moet dan wel in je eigen tijd de voorbereidingen doen en het correctie werk komt er ook nog bij (een paar uur per maand).

  Je kunt hier nog echt iets betekenen en vertrouw me, de leerlingen zijn voorbeeldig. Nooit een grote mond en altijd zeer gemotiveerd en gediciplineerd. Als ik weinig huiswerk opgeef, vraagt de klas om meer! Dus wees niet bang (angs is de slechtste leidraad die er bestaat) en gebruik je Libertaanse vrije brein en kom hier goed doen met je kennis. Ik weet zeker (gezien je schrijven) dat je de gelukkigste mens op aarde wordt als je de benodigde stappen durft (= afhankelijk van je angsten) te nemen. Good luck en succes met je beslissingen.

  Vriendelijke groet Adam

  Tomasso [56] reageerde op deze reactie.

 22. @Bij de gratie gods [50]:

  Blijf wensen en proberen, er komt een dag (net als bij mij) dat alle puzzel stukjes WEL in elkaar passen en je in je hoofd het verhaal (en het geloof in je eigen kunnen) sluitend kunt krijgen.

  Het is geen vorm van moed het is simpel een geval van doen.
  We leven hier met het bekende Karma, wie goed doet, wie goed ontmoet en elke dat komen er weer nieuwe dingen op je pad. Ben eergisteren gevraagd om kano toers te gaan leiden. Ik weet het nog niet, maar misschien doe ik het wel, maar anderzijds ben ik erg verknocht aan mijn Teacher job en m’n studenten.

  Veel succes en ik wens je veel vertrouwen toe in jezelf en een hele positieve toekomst.

  Groet Adam.

 23. @Adam Onesto [54]:

  bedankt voor je reactie. Goed om te horen dat lesgeven ook mogelijk is voor nederlanders. Dat heeft mij ook weer de nodige motivatie gegeven om op zoek te gaan naar een baan in die regio. Leuk dat het lesgeven je zo goed bevalt en dat de leerlingen zo dankbaar zijn. Dat is hier soms wel anders.

  succes met je plannen daarzo in het lekkere klimaat en wie weet toosten we nog is met een pilsje

  groeten Tomasso

  Adam Onesto [58] reageerde op deze reactie.

 24. @Dijk [34]:

  Hartelijk dank Dijk. Benijden mag je me, maar men moet nooit afgunstig zijn. Iedereen heeft het recht om te kiezen waar hij of zij wil wonen en waar iemand ietswil doen. Ik heb gekozen voor het heerlijke weer, het gezonde voer en het helpen van andere. Daarbij ben ik met een klein inkomen gelukkig en leef ik een minimaal bestaan, met heel weinig luxe (wie heeft er een plasma scherm nodig, als je elke dag vanaf 7 uur ’s ochtends, buiten bent tot een uur of tien ’s avaonds?

  Niet geld maakt gelukkig (anders zouden er geen 60 miljoen Amerikanen op de Prozac rond huppelen) maar hoe je in het leven staat en de relaties die je hebt met de mensen om je heen.

  Voor alle mensen die depressief zijn, kom naar Cambodja en wees verbijsterd om te zien hoe mensen die letterlijk niets hebben, en met tien man leven in een hutje, gelukkiger zijn dan de rijkste celebreties en staatshoofden met hun Mercedessen, Villa’s, Lear Jets en mega bankrekeningen.

  Geluk zit hem niet in geld, geluk zit hem in het aantal mensen waar jij van houdt en de mensen (en dieren) die van jou houden.
  Budhistishe spreuk, maar op zijn Hollands gezegd;

  “Een waarheid als een koe.”

  Veel geluk met het de komende crisis.

  Adam

  Dijk [59] reageerde op deze reactie.

 25. Het lijkt erop dat de Grieken het akkoord gaan torpederen, er komt een referendum en de Griekjes zijn niet gelukkig. Ach gut.

  http://www.powned.tv/nieuws/buitenland/2011/10/grieken_houden_referendum_over.html

  Waarschijnlijk kan Papandreou de interne druk niet aan en zoekt ruggesteun bij de bevolking dan wel een excuus naar de baasjes in het noorden toe.

  Dan moeten ze het zelf maar weten. Laat de zooi maar failliet gaan en gebruik de fondsen om de banken overeind te houden na de klap. Een nee van de Grieken lijkt mij de druppel die de emmer doet overlopen. Laat de kolonels maar weer terugkeren. Die zijn nog de enigen die een totale chaos kunnen verhinderen.

  N.B. er zijn nog Nederlanders die denken te kunnen profiteren van de ellende van een ander door voor een appel en een ei onroerend goed op te kopen in Griekenland. Zou ik mee uitkijken als ik die Nederlander was. Er heerst al een flinke anti-buitenlandersfeer in Griekenland en die zou makkelijk tot een Kristallnachtje kunnen leiden, zodra Nederland en andere noordelijke staten weigeren om nog verder toeschietelijk te zijn.

  Voor mensen met spaaroverschotten: NU als de wiedeweerga uitgeven voor hard assets.

Comments are closed.