Hoewel dit uiteraard tot het laatste moment ontkend zal worden,  is  de Griekse overheid zich naarstig  aan het voorbereiden op de devaluatie van de drachme.

Er is een wet van  kracht  geworden die  Grieken verbiedt om  meer van hun eigen geld in huis te hebben  dan nodig is voor aankoop van de dagelijkse levensbehoeften.

Politieteams zijn ook ook op het moment dat u dit leest bezig, invallen te doen in huizen waarvan de bewoners verdacht worden van het fysieke bezit van   eurobiljetten.

Het hele land  is nu bezig om  de aanwezige  biljetten zoveel mogelijk  aan de greep van de overheid te onttrekken.

Een Kretensische huisvrouw in een klein dorp  vertelde mij dat  zij  beetje bij beetje haar geld van de bank aan het opnemen is, om het daarna te verstoppen.

Grieken zijn niet  dom en aldus  hoopt zij te ontkomen aan de dwangconversie die zal plaatsvinden op het moment dat  Griekenland   de euro vaarwel zegt.

Alle banktegoeden zullen dan omgezet worden in drachmen en op een vrijdagavond zullen alle Grieken uitgenodigd worden om de maandag daarop op straffe van opsluiting  hun euro’s om te wisselen in drachmen, waarvoor  snel een zwarte koers  zal ontstaan , na een decent interval gevolgd door  een of twee devaluaties die de waarde van de munt   tot wellicht 60 procent van de huidige zullen terugbrengen.

Het zijn spannende tijden in Griekenland en  het lot van  de euro is onderwerp van conversatie waar men ook komt.

Hugo van Reijen

43 REACTIES

 1. Griekenland kan toch salarissen in drachme’s gaan uitbetalen.
  Tweemunten systeem. Eén voor binnenlands en één voor buitenlands gebruik.

 2. Dank Hugo.
  Heftig hoor als dit klopt. Dan doen ze niet eens meer hun best om nog iets te verbergen…

  Ik kijk met veel interesse uit naar de reactie van de advocaat.

 3. @Dikke Leo [7]: Dat waren tegenstanders van het eerste uur.

  En nogmaals, het gaat helemaal niet om de euro, het gaat erom wie het gelach van de schuldencrisis gaat betalen, veroorzaakt door Zuid-Europese losers en Noord-Europese bankiers. De werkelijke strijd gaat tussen Sarkozy en Merkel. Sarkozy wil dat Merkel mede-opdraait voor de rotzooi die met name franse banken hebben gemaakt. Wellicht dat Merkel het liefste uit deze ‘verplichte’ solidariteit zou stappen, maar dan krijgt zij de zwarte piet toegespeeld. Ter herinnering, de euro was een Franse voorwaarde in ruil voor de Duitse eenwording, dit om een Duitse economische hegemonie in Europa te voorkomen. Om dat te voorkomen waren Frankrijk en Engeland al 2 keer eerder een wereldoorlog tegen Duitsland begonnen. Die euro is in het leven geroepen om een nieuw geopolitiek arrangement te construeren nadat de muur was gevallen en de Soviet Duitsland-in-bedwang-houder dood was neergevallen.

  Wat hier op het spel staat is van mega belang. Als Duitsland te veel onder druk wordt gezet om al die zuidelijke losers overeind te houden, dan zou ze wel eens in pure nood in de armen van de Russen gedreven worden en grenst Venlo opeens aan Azie, nadat Duitsland de Shanghai Cooperation Organisation is toegetreden.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Cooperation_Organisation

  Een dergelijke move is al eens eerder voorgekomen, namelijk in 1939 met het Ribbentrop-Molotov pact. Ook toen wilde Duitsland zich beschermen tegen Frankrijk en Engeland door een monsterverbond met Stalin te sluiten in de hoop dat dat de Westmachten zou afschrikken Duitsland de oorlog te verklaren. Het liep een beetje anders vanwege het optreden van de halve Amerikaan Churchill.

  Een tussenoplossing zou eventueel zijn om een Euro-Noord (Germano) op te richten, incl Frankrijk.

  http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,781710,00.html

  Niet dat het er veel toe doet, maar mijn zegen hebben ze.

  knowtoomuch [15] reageerde op deze reactie.

 4. wow Hugo, interessant om van dichtbij mee te maken, kijk wel uit. Houdt ons op de hoogte.

 5. In Athene gooiden ze vandaag met echt bommen naar politie. Straten stonden in vuur en vlam en onze MSM zwijgt…..
  Beelden uit Syrie en Libie werden wel 25 keer per dag uitgezonden.

 6. @pcrs [13]:

  Ja, mijn vraag is ook WAT gaat het ONS kosten als de euro cq EU opgeheven wordt?
  Ik heb alleen bedreigingen gezien, maar nog nooit een concrete berekening.

  Bvb, kopen bij uittreden van NL de andere Europeanen die liefhebber zijn van Goudse Kaar dan geen Goudse kaas meer?

  En kopen fans van Mercedessen en Volkswagens dan niet meer deze merken?

  pcrs [21] reageerde op deze reactie.

 7. @pcrs [13]: Typische libertarische reactie: het hele leven draait om economie en geld; machtsverhoudingen bestaan niet.

  iedereen kan eindelijk vrij met elkaar handelen in europa.

  Dit is volslagen baloney: dankzij de EU is juist het vrije verkeer van personen en goederen tot stand gekomen, dat heeft geleidt tot de weergaloze economische groei van de laatste decennia. Een collapse van de EU betekent juist weer dat iedereen zich achter zijn grenzen gaat terugtrekken en weer handelsmuren gaat oprichten om zijn eigen industrie te beschermen. Hoe kortzichtig kun je zijn.

  Uiteindelijk is economische macht politieke macht. De EU was en is een redelijke balancering tussen vrijhandel (goed voor de superieure noordelijke economie) tegen steun en ontwikkelingsgelden, op te hoesten door ome Germaan. Ik ben daar voor; mij kan een miljardje meer of minder mijn spreekwoordelijke **** roesten, als we daarmee de resultaten van de Amerikaans/Soviet-Russische gang rape van Europa van 1945 ongedaan kunnen maken en terugkeren op het wereldtoneel als onafhankelijke macht. Of die zuidelijke landen die onderaan een beetje voor spek en bonen meebungelen nu wel of niet meedoen, doet nauwelijks terzake.

  Maar voor een libertarier bestaat geopolitiek niet. Da’s namelijk collectivistisch en we zijn allemaal blij dat we niet zo zijn.

  Da’s mij wat te kort door de bocht. Ik ben alleen maar geinsteresseerd in ‘libertarisme in eigen kring’. Dwz binnen de nederlandse context een basisloon van 400 euro invoeren en daarna UWV, bijstand en minimumloon afschaffen. Plus de ‘linkse hobbies’ natuurlijk. Het gebouw van het ministerie van ontwikkelingssamenwerking wordt gewoon een oefentarget voor de nederlandse luchtmacht.
  pcrs [22] reageerde op deze reactie.
  Bertus [28] reageerde op deze reactie.

 8. @Ger [14]: Als je afpersers dichterbij zitten, is dat altijd beter dan dat ze je vanuit een verre ivoren toren afpersen. Maar we zijn nog niet van ze af denk ik.

 9. @Hub Jongen [17]: Zonder EU is het gemakkelijker te handelen, hun vrijhandelsverdragen werpen alleen maar beperkingen op. Maar het hangt denk ik wel af wat de binnelandse afpersers doen. Met een beetje pech gaan ze allemaal handelsbarrieres opwerpen bij hun grenzen. Als het nog meer tegenzit kapitaalbarrieres en dan begint het al aardig op een grote gevangenis te lijken.

 10. @Ron Paul Fan [18]: machtsverhoudingen bestaan wel, dat zal ik nooit ontkennen en geen enkele libertarier. Dat is juist waar we tegen strijden. We strijden natuurlijk niet tegen iets waarvan we denken dat het niet bestaat.
  Het is niet een natuurwet dat als de handelsbeperkingen van de EU (vrijhandelsverdragen) wegvallen, dat de lokale heersers dan automatische handelsbarrieres gaan oprichten.
  Als dat waar zou zijn, zou ik ook voor een wereldregering zijn, dan zijn er alleen handelsbarrieres met Pluto.
  Elk boek met beperkingen dat verdwijnt, is er 1 en het is onzin het balony te noemen dat als er 1 boek met regels en 1 groep regelneven verdwijnt dat er dan automatisch 3 boeken met regels op lokaal niveau bij moeten komen. De logica daarvan ontgaat mij volledig.

  Ron Paul Fan [25] reageerde op deze reactie.

 11. @Ron Paul Fan [5]:
  En terecht dat ze dit doen. De meeste Grieken hebben nu eenmaal geen aandeel in deze crisis. De IJslanders waren ook tegen de afspraken die gemaakt werden met Engeland en nederland. Waarom zouden zij moeten bloeden door fouten van andere. De Grieken hebben precies het zelfde. Dat geld hebben is niet gestolen. daar hebben ze voor gewerkt. Dus waarom zouden de Grieks burgers hun geld niet mogen beschermen. Ze hebben groot gelijk….

 12. Nu op het journaal: Merkel bekent zich, niet erg verrassend, tot de euro, eventueel met ‘onconventionele maatregelen’.

  Het zou wel eens op een politieke unie kunnen uitdraaien.

 13. @pcrs [22]: Waarom zou een land als Spanje, nadat de EU geploft is, zijn grenzen onbeperkt openstellen voor invoer van Duitse auto’s als ze geen geld meer krijgen uit Brussel (lees: Berlijn)?

  Het aantal EU-regelneven bedraagt trouwens ca. 30.000, evenveel als die van de gemeente Den Haag. Valt erg mee.

  machtsverhoudingen bestaan wel, dat zal ik nooit ontkennen en geen enkele libertarier. Dat is juist waar we tegen strijden. We strijden natuurlijk niet tegen iets waarvan we denken dat het niet bestaat.

  ‘Strijden tegen machtsverhoudingen’ is net zoiets als strijden tegen regen, of tegen doodgaan, een tamelijk onzinnige exercitie. Macht is een onvervreemdbaar onderdeel van het bestaan, van de kleinste amoebe, via individuen tot entiteiten als gemeente’s, bedrijven en staten. Iedereen probeert voedsel en energie van de ander af te pakken, c.q. andere entiteiten te incorporeren (‘over te nemen’).

  pcrs [27] reageerde op deze reactie.

 14. @R.Bronsema [19]:
  Mijn Griekse vrienden genieten al sinds 1997 van mijn onzinnige beweringen over de drachme en de euro, dus het is niets nieuws voor hen.
  Hugo van Reijen

 15. @Ron Paul Fan [25]:
  Ik vind het ok als je het onderwerp verandert, maar graag wil ik nog even bevestigd zien dat
  -jij beweerde dat volgens libertariërs machtsverhoudingen niet bestaan.
  deze stelling was onjuist
  -jij beweerde dat het afschaffen van een groep regelneven in Brussel automatisch meer regels betekende voor de onderdaan. Minder regels betekent meer regels. Tevens beweerde je dat het balony was om anders te denken.
  Ik heb nog geen overtuigend bewijs gehoord waarom minder gelijk is aan meer.

  “Zonder geld uit Berlijn heeft de Spaanse bureacraat geen motivatie om zijn onderdanen vrij te laten handelen met ons”
  Dan handel je gewoon met Duitsers als die het geld hebben waar je naar op zoek bent. Ik zie geen voordeel om er eerst voor te pleiten dat een europese ubermensch geld van Duitsers steelt en dan aan Spaanse onderdanen geeft, die nu vrij kunnen handelen met nederland. Dit traject lijkt me grote verliezen te hebben.

  ‘Strijden tegen machtsverhoudingen’ is net zoiets als strijden tegen regen, of tegen doodgaan, een tamelijk onzinnige exercitie. Macht is een onvervreemdbaar onderdeel van het bestaan, van de kleinste amoebe, via individuen tot entiteiten als gemeente’s, bedrijven en staten. Iedereen probeert voedsel en energie van de ander af te pakken, c.q. andere entiteiten te incorporeren (‘over te nemen’).

  Waarom kom je hier discussieëren en pleiten voor een europese übermensch die over je regeert, als het volgens jou toch zinloos is om tegen macht te strijden?
  Of denk je dat het alleen zinnig is om VOOR meer macht over jezelf te strijden? Omdat machthebbers daar altijd gehoor aan geven.
  Dat verschillende biologische organismes macht over elkaar hebben en zullen hebben lijkt me duidelijk. Ik denk ook wel dat iig voor een lange tijd mensen macht over andere mensen zullen uitoefenen. Ik begrijp ook dat de machthebbers voor uitbuitingsstructuren van de onderdanen pleiten.
  Wat ik niet begrijp is dat onderdanen voor uitbuiting door machthebbers pleiten. Ik heb nog nooit een muis zien vragen om opgegeten te worden door een kat, met het argument dat het onzinnig is tegen macht te strjiden, omdat dit nu eenmaal een onderdeel van de natuur is.
  De enig uitzondering zijn mensen. Je kunt mensen zo van jongsaf aan in een mentale tunnel leiden dat ze voor hun eigen uitbuiting , afpersing en dwang pleiten. Ik ben bekend met dit feit, maar verbaas me nog steeds dat mensen hiermee geconfronteerd, voet bij stuk houden. Ik was zelf redelijk eenvoudig te overtuigen en tot nader onderzoek te bewegen nadat ik met inconsistenties in mijn denken werd geconfronteerd.

 16. @Ron Paul Fan [18]: Dit is volslagen baloney: dankzij de EU is juist het vrije verkeer van personen en goederen tot stand gekomen, dat heeft geleidt tot de weergaloze economische groei van de laatste decennia.

  Volgens mij is dit balony. Ik heb jaren bij een bedrijf gewerkt dat wereldwijd kapitaalgoederen exporteerde. Allemaal van voor de EU. Ging uitstekend. Door de EU is ons exportgebied gekrompen en niet groter geworden overigens. Vrij verkeer van goederen; waarom kan ik dan nog steeds geen auto vanuit Duitsland importeren zonder allerlei heffingen. Philips zelfs dankzij valutahandel overleefd toen leven van verkoop van elektronica niet mogelijk was. Devaluatie van eigen munt was een uitstekende manier om indirect belasting te heffen bij mensen die sjoemelden en om toeristen te lokken. Dankzij EU kan dat niet meer. Grieken worden gedwongen zich naar Noord Europese standaard te gaan gedragen wat arbeidsproductiviteit betreft. Gaat niet lukken. Kolonialisme is dat, dankzij EU.

  Ron Paul Fan [30] reageerde op deze reactie.

 17. @Bertus [28]: Een beetje kinderachtig om dat voorbeeld van de auto erbij te halen. U weet net zo goed als ik dat je je kofferbak kunt volladen met computers, camera’s, fietsen, voedsel, sterke drank, enz., enz., waar dan ook in de EU en dat je dan ongehinderd naar huis kunt rijden, zonder ook maar iets te hoeven aangeven. Probeer dat maar eens te doen als je naar Rusland of de VS gaat.

  De auto heeft een speciale rol, namelijk als melkkoe voor de overheid, al het andere is vrij.

  Verder heb ik in meerdere Europese landen gewerkt en belasting betaald. Gewoon even naar het stadhuis, paspoort laten zien en klaar is kees.

  We hebben in Europa wel degelijk vrij verkeer van goederen en diensten en dat wordt allemaal weer teruggedraaid als de EU zou collaberen en dan zitten we weer vast in de kleine gevangenis Holland met hoge tolmuren naar het buitenland toe. Armoede troef, zeker voor een handelsland als Nederland.

  pcrs [31] reageerde op deze reactie.
  pcrs [33] reageerde op deze reactie.
  Bertus [36] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.