Hoewel dit uiteraard tot het laatste moment ontkend zal worden,  is  de Griekse overheid zich naarstig  aan het voorbereiden op de devaluatie van de drachme.

Er is een wet van  kracht  geworden die  Grieken verbiedt om  meer van hun eigen geld in huis te hebben  dan nodig is voor aankoop van de dagelijkse levensbehoeften.

Politieteams zijn ook ook op het moment dat u dit leest bezig, invallen te doen in huizen waarvan de bewoners verdacht worden van het fysieke bezit van   eurobiljetten.

Het hele land  is nu bezig om  de aanwezige  biljetten zoveel mogelijk  aan de greep van de overheid te onttrekken.

Een Kretensische huisvrouw in een klein dorp  vertelde mij dat  zij  beetje bij beetje haar geld van de bank aan het opnemen is, om het daarna te verstoppen.

Grieken zijn niet  dom en aldus  hoopt zij te ontkomen aan de dwangconversie die zal plaatsvinden op het moment dat  Griekenland   de euro vaarwel zegt.

Alle banktegoeden zullen dan omgezet worden in drachmen en op een vrijdagavond zullen alle Grieken uitgenodigd worden om de maandag daarop op straffe van opsluiting  hun euro’s om te wisselen in drachmen, waarvoor  snel een zwarte koers  zal ontstaan , na een decent interval gevolgd door  een of twee devaluaties die de waarde van de munt   tot wellicht 60 procent van de huidige zullen terugbrengen.

Het zijn spannende tijden in Griekenland en  het lot van  de euro is onderwerp van conversatie waar men ook komt.

Hugo van Reijen

43 REACTIES

 1. @Ron Paul Fan [30]:
  “dat wordt allemaal weer teruggedraaid als de EU zou collaberen en dan zitten we weer vast in de kleine gevangenis Holland met hoge tolmuren naar het buitenland toe.”
  Hoe weet je dat?
  Het is net zo zinnig als zeggen dat het internet is uitgevonden tijdens het bestaan van de EU en dat als de EU in elkaar stort, dat het internet dan weer zal verdwijnen. Wat je bewijs hier voor?

  Ron Paul Fan [32] reageerde op deze reactie.

 2. @pcrs [31]: He, da’s aardig… Je schijnt toe te geven dat er onder het EU-regime toch zo iets is als vrijhandel en bezweert tegelijkertijd dat dat ook zo zal blijven als de EU er niet meer is.

  Dan vraag ik aan jou, wat was ook al weer jouw probleem met de EU, aangezien jij diens verworvenheid, nmlk handelsvrijheid, toch weet te waarderen? Iets met Goudakaas, meen ik?

 3. @pcrs [33]: Ik hoop dat je begrijpt dat een vuurwapen niet zo maar een gewoon consumentenproduct is, maar een moordwapen. Een beetje erbij gesleept voorbeeld. Voor 99% van de goederen geldt gewoon: vrijhandel.

  Maar je omzeilt je vraag: waarom de EU afschaffen als je erkent dat met de EU vrijhandel gegarandeerd is (op vuurwapens na)?
  pcrs [35] reageerde op deze reactie.

 4. @Ron Paul Fan [34]: Ik erken niet dat vrijhandel door de EU gegarandeerd is. In alle vrijhandelsverdragen (incl EU verdragen) staan beperking waar je niet vrij in mag handelen. Er zijn stapels wetgeving vanuit de EU die zo hoog zijn dat als ze op je teen vielen van 1 meter hoogte, deze geheel verbrijzeld zou zijn. In al die EU wetten staat voor welke handel je bestraft wordt. Nee, er is dus geen vrijhandel.
  Dat zijn feiten.
  Jij hebt alleen speculaties dat ALS de EU zou verdwijnen, de lokale overheden meer beperkingen zouden opwerpen dan er zouden verdwijnen met de EU. Wat is je bewijs?
  Er wordt ook druk gehandelde met Rusland en Amerika, zonder dat er een gezamelijke heerser is. Volgens jou is dat niet mogelijk.

  (vuurwapen is geen moordwapen, iets is pas een moordwapen als je er mee moord. Je noemt een keukenmes ook geen moordmes. Het dient om je groente te snijden. Je kunt je met een vuurwapen verdedigen tegen sommige geweldsinitiatoren)
  Ron Paul Fan [38] reageerde op deze reactie.
  Ron Paul Fan [39] reageerde op deze reactie.

 5. @Ron Paul Fan [30]: Leg mij maar eens uit waarom het flauw is die auto erbij te halen. Selectief vrij verkeer is geen vrij verkeer. Vrij verkeer was er altijd al. Je moest er alleen wat moeite voor doen. Zodra er behoefte is aan een product zal het gekocht worden en zullen autoriteiten dat ondersteunen (tenzij het om “strategische goederen gaat)”. Nederland was al een handelsland lang voordat de EU bestond. En is dat niet pas na de EU geworden. Exportgebied is gekrompen. Nederland moet nu buiten de EU verkopen wil het export kunnen heten. Ik zie wel de voordelen van de EU, maar ook de zeer vele nadelen.

  Ron Paul Fan [37] reageerde op deze reactie.

 6. @Bertus [36]: Leg mij maar eens uit waarom het flauw is die auto erbij te halen.

  Heb zelf ooit een auto geimporteerd uit een ander Europees land, dus weet wat het is. In Nederland hebben we de BPM. Dat is geen EU bedenksel, maar eentje uit Den Haag. Verder hebben we uiteenlopende BTW-tarieven. Al met al zijn het die omstandigheden die belemmeringen voor particuliere auto-import in het leven roepen. Ik denk dat als het aan de EU lag, die beperkingen eveneens uit de weg geruimd zouden worden, happig als ze zijn op het creeren van een homogene economische ruimte (‘harmoniseren’).

  De belemmeringen bij auto-import worden opgeworpen door Den Haag, niet door Brussel.

  Bertus [41] reageerde op deze reactie.

 7. @pcrs [35]: (vuurwapen is geen moordwapen, iets is pas een moordwapen als je er mee moord. Je noemt een keukenmes ook geen moordmes. Het dient om je groente te snijden. Je kunt je met een vuurwapen verdedigen tegen sommige geweldsinitiatoren)

  In 99,99999% van de gevallen wordt een mes gebruikt om brood en vlees te snijden. Een alternatief middel (mystieke bezweringsrituelen wellicht?) bestaat niet.

  Ga je nu beweren dat je je vuurwapen gebruikt om het wekelijkse hapje vlees aan flarden te schieten ten einde het onder de familieleden te verdelen? 🙂

 8. @pcrs [35]: Nogmaals, wil je ontkennen dat het in de EU voor de consument mogelijk is om TV’s, computers, toiletpotten, witgoed, condooms, wijn, worst, alle kleding, nagelvijltjes, elektrische dekens, kozijnen, maw 99 % van de consumentenartikelen gewoonweg in een ander land aan te schaffen en die ingehinderd mee naar huis te nemen?

  Zo nee, dan zijn we het eens. Er is in de EU pure vrijhandel, op pistolen en auto’s na, waarbij het Den Haag is die de belemmeringen opwerpt.

  Die meter aan wetgeving waar jij het over hebt slaat op beperkingen aan de productie van producten, zoals de legendarische kromming van komkommers. Maar die regels gelden voor iedereen in de EU en hebben niets met vrijhandel te maken. Zodra die kommer legaal op de markt verschijnt, kan die in een vrachtwagen worden geladen en overal in de EU verkocht worden zonder tolmuren.

  pcrs [42] reageerde op deze reactie.

 9. Net op het journaal: Griekenland krijgt onmiddelijk 8 miljard en heeft daardoor lucht tot kerstmis. Valt me nog mee. Eventjes geen noodfondsen van 2000 miljard.

 10. @Ron Paul Fan [37]: Er zijn belemmeringen, dat zegt u zelf. Geen vrij verkeer van goederen derhalve. Wie daar de oorzaak van is, lijkt me niet relevant. Ik zou de auto gewoon daar moeten kopen waar ik die auto kopen wil tegen de prijs die ik bereid ben er voor te willen betalen. Lukt nu niet.

 11. @Ron Paul Fan [39]: Geweldig, de EU heeft er voor gezorgd dat ik een toiletpot in Oostenrijk kan kopen en hem zonder problemen mee naar huis kan nemen. Ze weten wel wat ze weggeven.
  Niet dat dit voor de EU onmogelijk was. Het was gewoon altijd onpraktisch.
  Nu gaan we het op wat grotere schaal doen. Ik verkoop ziekteverzekeringen in Griekenland en ik ga hetzelfde product in NL op de markt brengen. Vreemd, de NL overheid dreigt me met geweld als ik dit doorzet.

 12. Al blijft er nog zo veel over, het rolt toch niet jou kant op,en daar aan verandert niets.

  Je zal zelf een oplossing moeten vinden,als je dat een probleem vindt.

Comments are closed.