RED: Het is verbazingwekkend hoe veel beleggers/investeerders reageerden  op de crisisovereenkomst van de EU-opperhoofden. Onmiddellijk gingen beurskoersen omhoog. Kennelijk worden de mooie woorden van politici nog altijd geloofd. Maar nu beginnen toch hier en daar duidelijke commentaren te komen die aangeven dat het allemaal niet zo mooi is als wordt voorgespiegeld. Het is interessant te zien waar nu de PvdA mee komt die verklaard heeft dat ze de regering niet zal steunen als het geen “Definitieve Oplossing” blijkt te zijn. En een definitieve oplossing is dit zeker niet.

 

 We ontvingen een goede samenvatting van Maarten Verheyen die scherp de verschillende onderdelen aan stukken scheurt!

 Het reddingsplan aan stukken gereten.

Ik begrijp echt niet waarom beleggers zo  euforisch reageren op het reddingsplan dat gisteren werd bekendgemaakt.
Hoeveel “definitieve” oplossingen zijn in het voorbije anderhalf jaar al gepresenteerd?

Ik hoorde gisteren dat er dit jaar alleen al 6 Europese toppen waren.
Geen enkele top heeft deze crisis een halt kunnen toeroepen.
Waarom zou het deze keer anders zijn? Vanwege het succes van de eerdere plannen?

Ik verbaas er mij keer op keer over hoeveel geloof beleggers nog hechten aan de woorden van politici.
Je moet maar naar Dexia kijken en de leugens komen je de oren uit.
Maar als ik dan toch naar woorden moet luisteren die leiders uitspreken, dan lees ik liever tussen de regels.

Analyseer maar eens even de verklaringen van de voorbije dagen. Ze dekken zich alle kanten in.
Niemand nog die zegt: “dit maakt een einde aan de crisis”.
Het is allemaal “zou”, “hoop” en “stap in de goede richting”.
Dan weet je het wel. Ze geloven stilaan hun eigen leugens niet meer.

Sta mij toe om ook inhoudelijk brandhout te maken van het zoveelste waanzinnige plan.

 1.  50% van de Griekse schulden worden kwijtgescholden:
  Klinkt goed, maar het gaat hier enkel over de schulden die banken aanhouden. De leningen vanuit de ECB, de EU en het IMF blijven buiten schot.
  De effectieve kwijtschelding komt zo neer op 28%. Dat is te weinig. Zelfs na deze haircut kijkt Griekenland in 2021 aan tegen een schuldratio van 120%.
  Dus over 9 jaar heeft Griekenland in het beste geval een schuldenlast die hoger ligt dan die van Italië vandaag!
 2.  Banken moeten hun kapitaal met 106 miljard euro verhogen:
  Bedoeling is dat banken dit geld via de privémarkten aantrekken. Mocht dat niet lukken dan past EFSF bij.
  De kans dat banken dit geld zelfstandig kunnen ophalen, lijkt me nihil.
  Maar ik stel mij vooral de vraag of die 106 miljard wel voldoende is.
  Het IMF publiceerde een maand geleden een rapport waarin men aangaf dat Europese banken meer dan 200 miljard euro kapitaal nodig hebben.
  Credit Suisse heeft het zelfs over 400 miljard euro.
  Franse banken zouden slechts 8,8 miljard euro nodig hebben. Daar moet ik toch eens goed mee lachen. Als je kijkt hoe Dexia en BNP Paribas tientallen miljarden euro’s van België transfereren naar Frankrijk, dan weet je dat het daarmee niet te doen is.
 3.   Noodfonds krijgt 1.000 miljard euro vuurkracht
  Veel details zijn er nog niet maar we weten wel dat het noodfonds gaat optreden als “verzekeraar” van nieuwe obligaties.

  “Nieuwe” obligaties.Wie bestaande obligaties heeft, zal deze waarschijnlijk dumpen wegens geen garantie.
  Veel succes daarmee. Het enige verschil met het vorige plan waarbij er gewoon geld uitgeleend werd, is dat men nu zeker kan zijn dat de 440 miljard euro kapitaal helemaal in rook zal opgaan.
  Wie gaat voor 1.000 miljard euro obligaties kopen? Men kijkt richting China. Maar ik zie vanuit China weinig appetijt.

  Gisteren hoorde ik Sarkozy al tekeer gaan over de lage koers van de Yuan. Ik vermoed dat hij in China het deksel op de neus heeft gehad en nu maar wat in het rond begint te stampen.Maar zelfs als het verzekeringsprincipe werkt en de Chinezen meewerken, dan nog stel ik mij de vraag of 1.000 miljard euro genoeg is.

 1. Eerder deze week schreef ik al dat het financieren van Griekenland alleen al 551 miljard euro zou kosten. Vandaar dat een default nodig bleek.
  Maar nu zou 1.000 miljard euro wel genoeg zijn om alle andere probleemlanden te financieren tot ze de zaakjes op orde hebben?
 1. Het grootste gevaar van dit plan, is echter dat Frankrijk in de gevarenzone komt. Het land zal namelijk zowel garant staan voor een groot deel van het EFSF als de uit de kluiten gewassen Franse banksector.Het lijkt alleen maar een kwestie van tijd vooraleer Frankrijk de AAA-rating verliest. Dan zijn de poppen pas echt aan het dansen.

groeten,
Maarten Verheyen

10 REACTIES

 1. China is hard bezig zijn aangesmeerde (opgedrongen) risicovolle dollarcontracten af te wimpelen op de dommeriken van tegenwoordig(de Afrikanen trappen er met hun blote stofpoten in). Denk je dat die Chinezen dan van Sarkoziegindskomtdestoombootsinterklaas die risicovolle pleuro’s gaat aanpakken? Terwijl de Chinese regering juist bij haar eigen volk het belang van fysiek goud promoot?

  Hoorde vanmorgen een Amerikaanse “des-“kundige een mooie opmerking plaatsen over het stijgen van de beurzen in reactie op het “akkoord” over de euro-redding. Hij zei, dat de beurzen beheerst worden door 24-jarige, caffeïneverslaafde snotneuzen.

 2. Op zich hebben ze eigenlijk niets gedaan. De banken hadden de verkeerde oblis gekocht en de banken leiden het verlies. Ik vraag me wel af hoe het werkt als alleen de banken de haircut nemen. Betekent het dat overheden die dikke rente pakken? Kun je nu als particulier een Griekse obli kopen met 180% rente en dan niet vrijwillig voor de haircut gaan en op kosten van de banken een flinke winst maken?
  Waarschijnlijk blijkt vrijwillig dan niet zo vrijwillig en zit je opeens met je arm op je rug gedraaid.

 3. DE EMU = European Monetary Union.

  Wanneer op 1 januari 1997 , de helft ( 50%) van de deelnemende landen +1 voldoen aan de EMU normen , gaat de EMU van start.

  En ging hij van start ?

  Nee dus.

  En de tweede clausule was : Al voldoet geen enkel land aan de toetredingsnorm , gaat de EMU hoe dan ook van start op 1 januari 1999.

  En dan vooral deze :Het is interessant te zien waar nu de PvdA mee komt die verklaard heeft dat ze de regering niet zal steunen als het geen “Definitieve Oplossing” blijkt te zijn.

  Weet je hoeveel messen die al in de rug v/h eigen achterban hebben gestoken ?

  Zo….jah…kwijlde jobje nog…..waar blijft ons cameratoezicht….?

  Stel eens voor dat de mensen dat crapuul nog eens doorkrijgen …he jongen , moet je ze wel onder de duim houden he.
  En rot nu maar op naar je loge.

 4. Goeie analyse Maarten, dank je wel.

  Of het noodfonds volstaat – vind ik van dat het er nooit had moeten komen. Het is werkelijk een bodemloze put vullen en er zal niets positiefs uitkomen.

  Ik was net even deze cartoon (Angela in SS outfit) aan het kijken, en de reacties aan het lezen (gesorteerd van + naar -):

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2054406/Furious-Greeks-lampoon-German-overlords-Nazis-picture-Merkel-dressed-SS-guard.html

  Raar dat er zoveel lijken te zijn die vinden dat de Grieken , Duitsland dankbaar moeten zijn. Als er van een bailout sprake is is het die van de banken, ik zie niet in hoe de Griekse burger daarbij gebaat is.

  pcrs [7] reageerde op deze reactie.

 5. Volgens mij mogen we blij zijn dat die gewichtige mensen met stropdassen deze door en door zieke economie nog wat weten te rekken met hun geklungel en mooie praatjes. Als het financiele syteem over een tijdje implodeert (en zo’n crash gebeurt in een flash), zijn we namelijk zwaar de lul met z’n allen.

  Het is te hopen dat deze ‘intelligente’ mensen een keer gaan werken aan een noodplan, althans, een plan dat verder gaat dan alleen het redden van hun eigen hachie.
  Hoe gaat men de steden bevoorraden met voedsel? Waar komt het voedsel uberhaupt vandaan nu onze wijze regeerders alle boeren het land uit gejaagd hebben en wij bijna geheel afhankelijk geworden zijn van import? Gaan landen die ons nu nog voorzien van voedsel dat blijven doen als bij henzelf de crisis inkickt? Te veel vragen waarop geen antwoord is.

  Zoals het nu geregeld is gaat volgens mij gewoon het recht van de sterkste gelden. De schappen in de winkels zijn binnen een paar dagen leeg, waarop mensen honger krijgen en de straat op gaan, op zoek naar eten…

  Die kortzichtige lulhannessen die zichzelf ‘de overheid’ noemen en krampachtig de indruk proberen te wekken onze veiligheid te waarborgen, staan nu al in hun hemd… Zelfs bij de kleinste crisis (een chemische brand bv) gaat bijna alles mis (tot aan het verdoezelen van de waarheid toe). Dit keer betreft het een WERELD CRISIS. Eerste levensbehoeften, machtsverhoudingen, werkelijk alles staat straks op het spel.

  Ze hebben niet het flauwste vermoeden hoeveel bloed zij aan hun handen hebben als zij niet openlijk met een aktieplan komen wat direct in werking gesteld kan worden bij de aanstaande implosie van de financiele markt.

  In plaats van miljarden belastinggeld te spenderen aan ontwikkelingssamenwerking, subsidies, verkeersdrempels, multiculti stichtingen etc, etc… is het wellicht een idee om ditmaal een clubje op te richten die dit crisisplan gaat ontwikkelen op zeer korte termijn? Vooral wetgeving wijzigen zodat landbouw in Nederland weer opbloeit lijkt mij de allerhoogste prioriteit nu.

  Ik vrees alleen dat dit kwartje pas valt op het moment dat het al veeeeel te laat is. Wetgevers denken nu waarschijnlijk vooral aan het oprichten van een clubje dat zich bezighoud met het ontwikkelen van sluwe plannetjes om nog meer geld van de burger en bedrijfsleven te innen om zo het EFSF te kunnen (blijven) vullen. En natuurlijk nog veel belangrijker voor politici: lobbien en ellebogen voor deze vorstelijk betaalde zelf gecreeerde baantjes!

 6. @surfer [4]: Dat komt omdat die mensen dan zeggen:”ze moeten hunnie dankbaar zijn voor die leningen”, daarbij gooien ze zoals gebruikelijk de Griekse heerser en de griekse onderdaan op 1 hoop. Uiteindelijk is de Duitse onderdaan zijn poen kwijt en wordt hij boos op de Griekse onderdaan en de politici komen met hun gebruikelijk tefal laag overal mee weg.

 7. @Troy Ounce [6]: de beurs valt wel mee denk ik. Gewoon mensen die vrijwillig kopen en verkopen. Het is alleen de maatstaf waarin alles gemeten wordt, de euro die aan ernstige onzekerheden ten gronde gaat. Gaan ze er bakken van bij drukken, of gaan ze bezuinigen en aflossen? Dat is de vraag waar druk op gespeculeerd wordt.

Comments are closed.