Daarover zal André ten Dam aanstaande dinsdag op de Bijeenkomst van de LP in Den Haag een lezing geven.

“De functie van geld als ‘numéraire’ (rekeneenheid of currency unit) is een van de minst onderzochte en minst begrepen leerstukken in de (monetaire) economie en blijft daarom een weeskind. Het belang van de numéraire wordt ten onrechte over het hoofd gezien.” (Willem Buiter, 2007)
De LP-Bijeenkomst dinsdag 1 november 20.00 uur
André ten Dam:
The Matheo Solution; Europese monetaire flexibiliteit, kracht en eenheid

Voorwoord (door Harry Geels, directeur Research Inmaxxa)
Het feit dat de functie van geld als ‘rekeneenheid’ in de (monetaire) economie nog grotendeels onontgonnen en door het gros van de economen onbegrepen terrein is, is niet alleen verbazingwekkend maar ook dramatisch. Want onbekend maakt nu eenmaal onbemind. En dit nu net terwijl een structurele oplossing voor de eurocrisis juist in dit leerstuk gevonden kan worden.

Met het kernconcept van ‘The Matheo Solution (TMS)’ heeft de Nederlandse euro-researcher André ten Dam – wereldwijd als eerste – op basis van dit leerstuk een mechanisme ontworpen en gepresenteerd waarmee het belangrijkste geboortegebrek van het Euro Pact kan worden gecorrigeerd en daarmee dus de kernoorzaak van de eurocrisis aangepakt. TMS koppelt ‘rekeneenheid’ als functie van geld los van ‘betaalmiddel’ als andere functie van geld. Dit biedt dan de mogelijkheid om de noodzakelijke prijs/loondevaluaties in de zwakkere eurolanden op nationaal niveau te kunnen doorvoeren terwijl de euro als énig wettig betaalmiddel in ieder euroland kan blijven bestaan.

Op voorspraak van de Duitse topeconoom Hans-Werner Sinn bij het prestigieuze ifo-instituut in München zal Ten Dam een artikel schrijven voor het komende CES-ifo thema ‘Eurokrise: Ist eine Einführung einer Parallelwährung in den Krisenstaaten eine Lösung?’ Lees verder: The Matheo Solution

Over de spreker
André ten Dam is onafhankelijk researcher op het gebied van de euro, de EMU, en het EU-Verdrag. Hij is tevens initiatiefnemer/voorzitter van Stichting Wisselverlies.nl, monetair-economisch adviseur en directeur van TEN DAM Juridisch Advies & Rechtshulp

Publicaties:
De euro:
De euro is dood. Op naar een nieuw Europact
‘Op verzoek – de waarheid over de euro’

8 REACTIES

 1. De avonden bij de LP zijn vaak interessant. Bezoekersaantal wisselt van een man of 7 tot een man of 20. Het is ook prettig om medestanders te ontmoeten aan wie je niet meteen het NAP hoeft uit te leggen. Bezoekers spectrum varieert van de ontevreden VVD-er tot de Anarcho Kapitalist. Gewoon eens overwegen om langs te komen zou ik zeggen. Kost niks. Enige nadeel, als Toine je inschat als ver bovenmodale verdiener wil hij soms zijn advies diensten onder de aandacht brengen, maar dat mag hij, het gebeurt immers allemaal in zijn kantoor.

  Het programma is meestal dat iemand een voordracht houdt van een minuut of negentig met daarna een half uurtje discussie, maar het is ook voorgekomen dat we nog tot 2 uur aan het discussieren waren.

 2. Misschien had ieder land zijn simpelweg zijn eigen valuta moeten laten houden met de mogelijkheid deze te kunnen koppelen aan de euro.

  Indien een land in problemen was gekomen dat had men de eigen valuta kunnen loskoppelen van de euro en deze naar wens eventueel kunnen devalueren.

  De euro had een handelsmunt moeten worden en nimmer in de portemonnee van huishoudens terecht mogen komen. Men had de euro als een soort handelsmunt moeten zien.

  Maar, de munt had bij invoering natuurlijk een prettige bijkomstigheid, want salarissen en spaargeld kon men legaal halveren, zeg maar ‘diefstal uitgevoerd op het hoogste niveau’, zonder dat er ook maar iemand gestraft zou kunnen worden en dat met een omvang en van een grote die nimmer in de Europese geschiedenis is voorgekomen.

  Als de euro was ingevoerd met daarnaast nog de eigen valuta dan was de mogelijkheid om te expanderen, of zelfs de boel te laten exploderen moeilijker geweest.

  We zijn bestolen van onze eigen stabiele munt en gedwongen om over te gaan op een waardeloze casino munt.

  De euro was een goede munt geweest als banken op voorhand hadden geweigerd de markten te overspoelen met euro’s.
  Ratio [3] reageerde op deze reactie.

 3. @IIS [2]: Het enige dat nodig is, is keuze vrijheid in de valuta waarmee je de transactie wil betalen. Al dan niet goudgedekt. De afgelopen halve eeuw heeft ons geleerd dat valuta’s te belangrijk zijn om te laten monopoliseren door de staat.

  De euro kwam door staatsdwang tot stand en is daarna kunstmatig in stand gehouden, tegen een steeds hogere prijs. Slechts een koppeling aan goud weet het ergste misbruik door nationale banken te voorkomen. Doorbreek deze koppeling en het het is van de dam.
  IIS [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Ratio [3]:

  Och, een koppeling aan karrenvrachten vol met fecaliën zou ook kunnen, want de waarde daarvan is net zoveel als die van goud, men kan altijd nog goud op papier erbij toveren of men pretendeert voldoende goud in bezit te hebben en de waarde daarvan kan naar believen worden aangepast, net als poep!

  Maar, beter zou zijn dat men de corrupte elementen bij de overheid en (centrale) banken aanpakt, hoewel het, denk ik, daarvoor nu reeds te laat is. Want het is niet geld, maar het is gewoon de laag bij de grond mentaliteit van onze centrale bankdieten, roverheid + warlords en andere corporafacistische mogendheden.

  Ik zie nog steeds niemand achter de tralies verdwijnen. Ik denk dat dat ook niet kan, want het aantal mensen dat corrupt is overstijgt ver het aantal cellen dat tot beschikking staat.

  Al bouwt men alle zwijnenstallen in West Europa om tot gevangenissen dan zullen er nog te weinig cellen zijn…En de hogere elitaire macht dekt elkaar en daar krijgen gewone stervelingen totaal geen vat op…Het moet bij ze van binnenuit in de organisaties gaan rotten en zweren.

  Kijk, de boel gaat vroeg of laat ploffen, niet omdat er een crisis is, de crisis is fake, nee, de boel gaat crashen, omdat de wereld van oost naar west, van zuid naar noord totaal verziekt en verkankerd is.

  Mentaal zijn we allen in doorsnee genomen op het meest lage peil aangeland in de menselijke geschiedenis en dat kan maar op één manier weer worden recht gezet, namelijk door een ineenstorting van de totale maatschappij of de totale mensheid of heel misschien door het omvallen van de gevestigde orde.
  Hub Jongen [6] reageerde op deze reactie.

 5. @IIS [4]:

  “Och, een koppeling aan karrenvrachten vol met fecaliën zou ook kunnen, want de waarde daarvan is net zoveel als die van goud,

  Dat wist ik nog niet. Maar OK, Wanneer kan ik jouw goud komen omruilen tegen fecaliën?
  Goede winst voor je, ik betaal met 2 kg tegen 1 kg van je goud. Maak je ook nog 100 % winst.

  Een waarde is iets dat iemand wil hebben of houden; en dat is subjectief. Dus goud is waard wat iemand er voor wil betalen of ruilen.

  IIS [7] reageerde op deze reactie.

 6. @Hub Jongen [6]:
  Verkijk je niet op stront.
  http://www.boerderij.nl/1070170/Landbouw/Nieuws/Vijftienjarige-verdient-tonnen-met-mesthandel.htm
  Als goud en geld aan elkaar worden gekoppeld dan zal er in de huidige wereld toch wel een heel grote voorraad aan goud aanwezig moeten zijn, want anders krijg je ook weer te maken met vervelende toestanden van krapte en een onderdrukkende hiërarchie van degene die goud en geld beheren.
  En denk maar niet dat je dan rijk kan worden met goud als deze wordt gekoppeld aan geld, want dan zal er bijna de doodstraf op staan als je het bezit.
  Ik zie meer in het aanpakken van malversaties, de corruptie en de aanzet tot het ongelimiteerd creëren van geld. Het geld is niet het probleem, de mensen die het geld mogen uitgeven en beheren daar komen de huidige misstanden vandaan.
  Ze kunnen dan, bij wijze van spreken, ook geld wel aan stront koppelen, want zolang men corrupt blijft tot op het bot zal de koppeling goud en geld weinig soelaas bieden.

  Ik wil nog wel een kilo veren ruilen tegen een kilo goud.

 7. Geld gaat verdwijnen ,uiteindelijk houden zij ,alleen nog maar
  een administratieve hoeveelheid punten in een of andere computer in stand ,op jou naam.

  Als je te hard langs de flitspaal rijdt wordt het per direct verrekend.

  Welkom in de moderne wereld.

Comments are closed.