Het Zwitserse Federale Technologisch Instituut in Zurich heeft een machtsnetwerk   blootgelegd van 147 internationale- merendeels – financiële instellingen.   De Zwitsers combineerden wiskundige modellen met bedrijfsgegevens en natuurlijke systemen om inzicht in de internationale machtsstructuur te krijgen. Uit dit netwerkonderzoek blijkt dat een kleine groep grote delen van de economie domineren.  

Voorgaande studies onthulden al dat een klein aantal multinationals flinke stukken van de wereldeconomie bezitten maar dit ging om een klein aantal onderzochte bedrijven. Het onderzoeksteam uit Zurich nam 43.060 multinationals uit de Orbis 2007 onder de loep. Zij plaatsten deze in een speciaal ontwikkeld model dat naging welke bedrijven andere bedrijven controleren via aandelennetwerken gecombineerd met de bedrijfsopbrengsten.  Hiermee konden zij de structuur van economische macht duidelijk maken.

De resultaten onthulden een kern van 1318 bedrijven met overlappende eigenaren. Ieder van de 1318 ondernemingen heeft banden met twee of meer andere bedrijven en gemiddeld zijn ze verbonden met 20 anderen.  Hoewel ze zelf 20 % van de wereldwijde omzet vertegenwoordigen,  beschikken ze via aandelen over het merendeel van ’s werelds grootste ondernemingen – in totaal 60 % van de globale omzet.

Toen het team het web van eigenaars verder onderzocht, bleek dat veel terug te leiden is tot een superkern van 147 bedrijven die nog hechter samenwerken – al hun eigendommen zijn in handen van andere leden van de superkern.  ‘ Minder dan 1 % van deze bedrijven zijn in staat om 40 % van het hele netwerk te controleren’, zegt onderzoeker Glattfelder.  De meeste bedrijven zijn financiële instituten. In de top 20 staan o.a. Barclays Bank, JPMorgan Chase & Co en de Goldman Sachs Group.

‘De concentratie van macht is niet goed of slecht van zichzelf ‘, zegt het team uit Zurich, ‘maar de hecht samenwerkende kern vormt een onstabiele factor. Als één deel in de problemen komt, steekt het anderen aan.’

‘Het is verbazingwekkend om te zien hoe zaken verbonden zijn’, zegt George Sugihara van het Scripps Institution of Oceanography in La Jolla, Californië. Sugihara is een expert op het gebied van complexe systemen en hij wijst het idee van een internationale samenzwering af onder het motto dat ‘zulke structuren normaal zijn in de natuur’.

De echte vraag is volgens de onderzoekers of dit netwerk politieke macht kan uitoefenen. Verder zal het netwerk – naar hun idee – concurreren in de markt maar gezamenlijk optrekken bij gedeelde belangen. Het tegenhouden van veranderingen in de netwerkstructuur kan zo’n belang zijn.

De top 30 van de 147 superverbonden bedrijven:

1. Barclays plc
2. Capital Group Companies Inc
3. FMR Corporation
4. AXA
5. State Street Corporation
6. JP Morgan Chase & Co
7. Legal & General Group plc
8. Vanguard Group Inc
9. UBS AG
10. Merrill Lynch & Co Inc
11. Wellington Management Co LLP
12. Deutsche Bank AG
13. Franklin Resources Inc
14. Credit Suisse Group
15. Walton Enterprises LLC
16. Bank of New York Mellon Corp
17. Natixis
18. Goldman Sachs Group Inc
19. T Rowe Price Group Inc
20. Legg Mason Inc
21. Morgan Stanley
22. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc
23. Northern Trust Corporation
24. Société Générale
25. Bank of America Corporation
26. Lloyds TSB Group plc
27. Invesco plc
28. Allianz SE 29. TIAA
30. Old Mutual Public Limited Company

Dr. James Glattfelder van het Zwitserse team zal volgende week een langere lijst van 737 bedrijven publiceren die 80 % van de wereldeconomie controleren. Hierin staan inclusief de 147 topbedrijven.

 

5 REACTIES

  1. Leuk project, ik hoop dat ze het uitbouwen met een google earth overlay zodat we goed kunnen zien waar het probleem zit.

  2. @Troy Ounce [1]:
    Dit is enkel de top30 lijkt mij sterk dat er in de 1318/737 groep geen chinees bedrijf zit, voor china kan je wel een ander lijstje samenstellen; chinese multinationals met een royaal % staatsinvloed.

  3. Dit is net zo iets als dat je via 6 sprongen van kennissen de hele wereld kent. Het zijn relaties, geen eigendomsrechten. Coca Cola heeft waarschijnlijk al een relatie met bijna alle bedrijven. Wat zegt zo iets nu?

  4. “Sugihara is een expert op het gebied van complexe systemen en hij wijst het idee van een internationale samenzwering af onder het motto dat ‘zulke structuren normaal zijn in de natuur’.”

    Dit is interessant. Ik geloof ook niet in die verschillende conspiracies. Zelfs al zijn er een aantal (nog?) onverklaarbare ontwikkelingen.

Comments are closed.