Door tijdgebrek konden wij de laatste paar dagen niet voldoende aandacht schenken aan de wereldwijde ontwikkelingen van de ontevredenheid van mensen. Veel mensen beginnen te voelen dat de manier waarop overheden de samenleving besturen, niet juist en zelfs slecht en immoreel is. Maar doordat ze zodanig beïnvloed zijn door opleiding, overheid en media, kunnen ze niet de vinger op de juiste wonde plek leggen.

De vrijspreker wil graag dieper op deze ontwikkeling doorgaan, en vraagt u daarom voor uw inbreng via een onderstaande reactie.

Ondertussen kijk eens naar onderstaand NOS-bericht en naar wat er zaterdag in Amsterdam gebeurt. 

NOS:   Occupy Amsterdam, wie zijn het?
 Door redacteur Emil van Oers

Zaterdag zal het Beursplein in Amsterdam worden bezet door betogers van de inmiddels internationale Occupy-beweging. Wie zijn de demonstranten en wat willen ze? NOS Net sprak met initiatiefnemers en demonstranten.

De protesten die begonnen op Wall Street verspreidden zich snel over de VS en bereiken nu ook West-Europa en Nederland. Op de Facebook-pagina Occupy Amsterdam zeggen inmiddels meer dan 2500 mensen naar het Beursplein te gaan zaterdag.

Geen leider
Iemand van de organisatie aan het woord krijgen is lastig, want die is er niet, zegt Seth Lievense (26), die we wel initiatiefnemer mogen noemen. “Het is echt grassroots. Iedereen is individueel geïnspireerd door Occupy Wall Street. Het is voor het eerst dat er op wereldschaal tegelijk zulke demonstraties plaatsvinden.”

“Alle initiatieven komen van individuen”, zegt Lievense. “De een heeft de Facebook-pagina aangemaakt, anderen maken een website. Vanuit die samenwerking is een platform ontstaan. Eigen inbreng. Dat is ook precies de gedachte.”

Niet één ideaal
Wat nog meer precies de gedachte is, is moeilijk vast te stellen. Er zit niet één politiek ideaal achter. “Het is niet links of rechts. Het is open, anders”, zegt ook initiatiefnemer Freddie Klifman (30).

“Het gaat erom dat mensen hun mening kunnen geven, maar het heeft geen politieke kleur. Alle politieke stromingen zijn vertegenwoordigd. Dat is het unieke eraan.”

Monetaire systeem
Wat wel centraal staat in de Occupy-beweging, zoals die ook is ontstaan in New York, is de aversie tegen het monetaire systeem en de daarbij horende hebzucht, zeggen Klifman en Lievense. “Het is crisis na crisis, maar er is na 2,5 jaar niets veranderd”, zegt Klifman. “De beurskredieten, de bonussen, de hebzucht. Het gaat gewoon door.”

“In de jaren zestig kon je aankloppen bij de overheid en die konden dingen veranderen”, zegt Lievense. “Maar de regering is nu zo onderhevig aan het monetaire en economische systeem dat je je kan afvragen: hoe democratisch is onze democratie nog?”

Klem op de keel
Dat vindt ook Sandra (39), die zaterdag op het Beursplein gaat demonstreren: “Ik ben het vooral niet eens met hoe de banken in elkaar zitten. Ze blijven maar geld naar zich toe trekken en spelen zo met de mensen. Er worden miljardenschulden opgebouwd en ze blijven zichzelf maar uitkopen. Als ik rood sta moet ík het wel binnen drie maanden terugbetalen. Zij komen er makkelijk van af.”

“Het is de ultieme vrijheid als je niet afhankelijk van instanties hoeft te zijn”, zegt Sandra. “Het voelt als een klem om de keel als je gevangen bent door geld. De liefde voor geld is de wortel van alle kwaad. Het geeft mensen macht en dat maakt ze corrupt.”

Organisatie
Ondanks dat er geen leiding is, vergt een demonstratie van grote omvang wel organisatie. Dat wordt volgens Lievense door de demonstranten zelf geregeld: “Er is bijvoorbeeld iemand die een wifi-netwerk levert en er is ook een restaurant in de buurt dat eten heeft aangeboden.”

Volgens Klifman gaat het met de organisatie de goede kant op: “De meeste essentiële dingen zijn al geregeld. Veel mensen hebben iets aangeboden. Ook zijn er bijvoorbeeld workshops waaraan je kunt deelnemen en er is een kinderhoek. Overal is aan gedacht.”

De Occupy-protesten worden gekenmerkt door demonstranten die tenten opzetten om de pleinen 24 uur per dag bezet te kunnen houden. Of dat vanaf zaterdag in Amsterdam ook het geval is, weet nog niemand. “Ook dat hangt van de individuen af of ze een tent opzetten.”

Politie
Er wordt opgeroepen tot vreedzaam protest. Toch hebben de Occupy-protesten in de VS regelmatig geleid tot arrestaties en confrontaties met de politie. “Ik ben daar helemaal niet bang voor”, zegt Klifman.

“Het wordt door de politie begrepen. De gesprekken zijn gaande. Maar er bestaat altijd een kans dat het misgaat, want je weet niet wie er komen en hoe groot de groep wordt.”

Nadenken
Waar het protest precies toe moet leiden, is nog niemand helemaal duidelijk. “Wat ik hoop doet er niet zo toe”, zegt Lievense. “Ik wil gewoon dat er wordt nagedacht over alternatieven voor verandering. We gaan niet alleen demonstreren. We moeten ook constructief nadenken over de dag van morgen.”

Ook Sandra weet niet precies waar de betoging naartoe gaat. “Maar als ik iets kan doen, al is het maar een fractie van een procent van de verandering, dan doe ik dat”, zegt Sandra. “Ik ben niet zo van het kamperen, maar ik heb een logeeradres. Ik zie daar wel hoe lang ik blijf.”

Geplakt uit <http://nos.nl/artikel/303256-occupy-amsterdam-wie-zijn-het.html>

69 REACTIES

 1. Je hebt nu ook Occupy Den haag op Facebiooik en ik zeg hier wat ik daar zei.

  Pikbordjes en boe roepen, mij niet gezien. Het heeft nooit gewerkt en het zal nooit werken.
  Het enige wat werkt is bevoklkingsongehoorzaamheid op grote schaal. Stoppen massaal belasting te betalen.
  Dat betekend bazen keren het bruto bedrag uit en weigeren BTW te betalen aan de kassa. Dat maakt een verschil, niet een bordje omhoog houden en boe roepen. Dan geef je de heren politici alleen meer macht omdat je ze weer om een gunst vraagt, dat is nu juist wat deze ellende veroorzaakt heeft.

  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.
  Ron Paul Fan [11] reageerde op deze reactie.

 2. @Hoc Voluerunt [1]:

  Ik denk ook dat:”…… bevoklkingsongehoorzaamheid op grote schaal….” veel effectiever zal zijn.
  Het probleem is echter dat je daar nu nog veel te weinig draagvlak voor hebt.
  Te veel mensen zijn nog te veel “louw loene” als je begrijpt wat ik bedoel!! Te veel onverschilligheid, te veel slaafse volgzaamheid en vooral te weinig inzicht en begrip.

  Daarom is het nuttig te blijven werken aan die inzichtverbreiding

 3. Vandaag, vrijdag 14, dreigt een confrontatie van de protesters met de politie. De burgemeester will het protest breken en gebuit het “vervuilings-argument”. Laten we hopen dat alles geweldloos blijft verlopen.
  Hier enkele zinnen uit rapport http://www.breitbart.com/article.php?id=D9QBSHJO0&show_article=1 :

  Bill de Blasio, the city’s public advocate, expressed concern over the city’s actions as he inspected the park “This has been a very peaceful movement by the people,” he said. “I’m concerned about this new set of policies. At the very least, the city should slow down.”

  The city is provoking a confrontation by enforcing a planned cleanup, said Doug Forand, a spokesman for 99 New York, a coalition of community groups that support the protest.
  “To us it’s clear the whole guise of cleanup is just a smokescreen for the mayor’s goal of shutting down the protest,” Forand said. “They are very clearly set on using this as a means of silencing the voices of dissent that the mayor does not want to hear.”
  Forand said the coalition would stand in solidarity with the protesters early Friday.

  Attorneys from the New York City chapter of the National Lawyers Guild—who are representing an Occupy Wall Street sanitation working group—have written a letter to Brookfield saying the company’s request to get police to help implement its cleanup plan threatens “fundamental constitutional rights.”

  The attorneys said the sanitation working group has “committed itself to carrying out a thorough and complete cleaning” and to negotiate with the park’s owner in good faith.

  The protest has led sympathetic groups in other cities to stage their own local rallies and demonstrations: Occupy Boston, Occupy Cincinnati, Occupy Houston, Occupy Los Angeles, Occupy Philadelphia, Occupy Providence, Occupy Salt Lake and Occupy Seattle, among them.

  The self-organized sanitation team had hired a private garbage truck to pick up discarded curbside garbage, and belongings were accumulating at a storage area at one corner of the park.

 4. Ik werk minder en betaal dus ook veel minder belasting. Helemaal niet betalen, dat doe ik niet, want dan komen ze het halen, met geweld.

  Dat WIFI-netwerk is wel slim: zo kan iemand constructief bijdragen. Demonstreren is één ding, het moet ook bekend worden.

  Demonstreren is niet mijn ding. De overheid is failliet, dat was al lang geleden te zien aankomen. Nu gaan mensen de straat op voor behoud van de verzorgingsstaat.

  Straks leggen ze het land nog plat. Beter nu alvast een voorraadje inslaan.

  Hoc Voluerunt [7] reageerde op deze reactie.

 5. @Hoc Voluerunt [3]:

  Wat betreft tot nu toe bij het Amerikaanse protest is net dat het so gevarieerd en geweldloos is.
  En dat ze niet eens duidelijk geformuleerde eisen voor de oplossing hebben.
  Er zijn democrats/socialists, maar ook Tea Parties en ook republicans.
  Stel dat die eens tot het inzicht zouden komen dat de centrale banken moeten sluiten omdat daar een kern van de ellende ligt.
  En dan vervolgens alle banden verbreken tussen overheden en corporaties :einde van het corporatisme!!!

  Ik vrees echter dat dat ijdele hoop is. Maar toch is er de mogelijkheid dat toch een aantal deelnemers dat “inzicht” krijgen.

 6. De 20ste eeuw was, overdrachtelijk gezien, de ‘ Relativiteits-Theoretische Eeuw ‘, en de 21ste eeuw is, nogmaals overdrachtelijk gezien, logischer-wijs getransformeerd in een ‘ Quantum Mechanische/Theoretische Eeuw!

  Het duurde bijna honderd jaar eer de ‘ ‘begin 20ste eeuw ontdekte quantum theorie ‘ maatschappelijk integreerde in ons dagelijks leven, en deze maatschappij paradigma-shift krijgt nu handen en voeten o.a. via een beweging als ‘ Occupy Wall-Street en de daaruit, zich als een inktvlek over de Westerse Wereld verspreidende Occupy-Bewegingen.

  De ‘ Occupy-Bewegingen ‘ zijn m.i. te verklaren als morele en fysieke ’tegendruk of equilibrium bewegingen’, die nu als middel en noodzaak, de (Westerse) inadequate, incestueuze, corrupte en kleptomane politieke/economische/financiële Elites confronteren met de door hen ge-creëerde waanzin en chaos.

  Het is tevens een bevestiging dat een gezond-intuïtieve en goed geïnformeerde jonge generatie van groot maatschappelijk (overlevings) belang is. Want, laten we wel wezen, het is de energie van een jonge generatie die hier de veranderings-kar trekt.

  De ‘verouderde’-hiërarchie van ‘ belangen-en-macht-hebberts’ maakte de laatste 3-decades, zoals gewoonlijk, een ‘vlucht naar voren’ met oppressieve, politiek/financiële-degeneratieve sociale-manipulatie methodes, via het zogenaamde Vrije-Markt ideaal van de ‘crypto-feodale, of crypto-fascistische’ te noemen Neo-Liberalen.

  De (Westerse) politieke Elites die gezworen hadden/hebben om volkeren en de democratie te beschermen, lieten zich via de machtige Europeese en Amerikaanse Corporate en Financiële Lobbies manipuleren om veel, zoniet het meeste, van hun via democratische-procedures verworven macht af te staan, omkoperij via carriërre-moves of anderszins is in de Westerse (democratische) samenlevingen, zijn eerder de norm dan de uitzondering.

  En zo zijn we dus in een Westerse-Wereld-Situatie beland, waar de meeste en grootste macht in handen is van schulden-dragende en veroorzakende Banken, Private banken, nationaal/internationaal overkoepelende banken als de FED, de ECB, de BIS, het IMF en de Wereldbank, in een ‘ quantum-mechanische (lees; Derivativen-handel en High-Frequency-Trade) inteelt-relatie met politieke elites’.

  De zich nu manifesterende en opkomende ‘ OCCUPY BEWEGINGEN ‘ worden, of zijn, mogelijk de belangrijkste verdediging tegen het Corporate en Politieke ‘ SCHOFTEN-TUIG ‘ (v.Kooten en de Bie) dat zich als een dodelijk-virus over de (Westerse) Wereld heeft verspreid.

  Morgen, 15 Oktober naar het Beursplein te Amsterdam, DOEN!!!!

 7. “Dat betekend bazen keren het bruto bedrag uit en weigeren BTW te betalen aan de kassa.”

  Of al eens de rekening bij de Belastingdienst neerleggen om inhoudingsplichtige te spelen.

 8. Je kunt je geld verplaatsen naar een bank met investeringen in landen die de mensenrechten niet met de voeten betreden, milieuvriendelijke ondernemers, onderwijs, gezondheidszorg ondersteunen. Ik wil geen reklame maken en ben te onervaren op financieel gebied maar ideële banken genieten mijn voorkeur.
  Asn/triodos…
  Banken zijn gevaarlijker dan legers. De nieuwe godsdienst is HEBZUCHT. Een vloek voor de mensheid.
  Maar:
  We zijn nu al met zijn 8 tot 9 miljard mensen.
  9.0000.0000.0000.0000
  Ik heb een boek met prachtige foto’s: “366 dagen de aarde vanuit de hemel” Daarin staat:

  “845 miljoen mensen lijden aan ondervoeding
  1,1 miljard beschikt niet over drinkwater
  133 miljoen mensen gaan niet naar school , 97% in onderontwikkelde landen.
  860 miljoen mensen kunnen niet lezen of schrijven, waaronder 544 miljoen vrouwen
  19% van de kinderen tussen 5 en 14 moeten werken”

  Met een boordje lopen en boe roepen? Zucht.
  Toch ben ik er morgen!

  Hoc Voluerunt [15] reageerde op deze reactie.
  Dijk [24] reageerde op deze reactie.

 9. Het is nodig dat men gaat protesteren, hoe meer hoe beter, en hoe langer ze het volhouden hoe prachtiger. Het is niet dat het , het gewenste resultaat zal hebben, maar de overheid en vrienden worden hierdoor wel in een hoek gedreven.

  Het niet slagen van het protest zal juist velen hun ogen openen en ze zullen wat opener staan voor de libertarische zichtpunt. Protest is nodig om de ilusie van dat een staat goed is te doorbreken. Dit zal zorgen voor draagvlak voor wat wij uiteindelijk wensen, vrijheid. (Dit is optimistisch gezien het kan ook de ander kant uitslaan, socialistisch repressie.)

  Hoc Voluerunt [15] reageerde op deze reactie.

 10. @Ron Paul Fan [11]:
  Maar die demonstraties hadden wel meer tanden dan allee boe roepen…. die waren militant. Dat heeft , hoe onwenselijk ook, wel effect.
  @syl [13]:
  En daarom kom ik morgen niet..
  Gezonde hebzucht is een deugd.
  http://www.vrijspreker.nl/wp/2011/05/de-deugden-van-hebzucht/

  @Alex [14]:
  Daar gata het op lijken tijdens die demonstratie, zie op facebook alleen maar etatisten en kraakpanden volk opduiken, dus laat maar zitten voor mij.
  Die demonstreren als bange honden met hun staart tussen de benen, blaffen naar de baas maar piepen als hij een stapje dichterbij komt.
  Gooi ze een bot en ze kwispelen weer.

  Honden hoor je te leren voedsel te weigeren en gewoon in de aanval te gaan
  ( metafoor)

  Ron Paul Fan [22] reageerde op deze reactie.

 11. Ik kom uit Geleen en ik ga erbij zijn.

  Het liefste zou ik wat hout willen meenemen zodat een schavot gebouwd kan worden.
  Maar dit is wellicht iets te vroeg.
  Mijn idee is in ieder geval radicaal.
  Zondagmorgen op elk plein in elk dorp of stad, de graaiers op het schavot en dan ….. eraf
  Na afloop drank op kosten van de graaier en dat alles onder het genot van wat muziek verzorgd door de plaatselijke fanfare

  Zet ‘m op

  Onbezoldigd ruifvuller [19] reageerde op deze reactie.

 12. Zinloze actie(s). De “betogers” voeren “actie” anno jaren 60, toen het web nog niet bestond. Alsof Het Systeem gehuisvest is op Wall Street of (bwahaha, lmfao) Beursplein. Wat bereiken ze er mee ? Niets.

  Occupy Wallstreet, Beursplein etc. zou net zo goed Occupy Dorpsstraat kunnen heten. Veel succes ermee..

 13. @Hoc Voluerunt [15]: Maar die demonstraties hadden wel meer tanden dan allee boe roepen…. die waren militant.

  Welnee, die Vietnam/Gdanks/Leipzig demonstraties waren allen geweldloos. Ze waren effectief vanwege de massaliteit en de persistentie.

 14. @Onbezoldigd ruifvuller [18]: Het is me toch nog niet helemaal duidelijk wat die occupy beweging nou precies wil. Ze zijn vooral tegen. Zoals linksmensen meestal vooral tegen zijn.

  Voor zover ik het goed zie is het een beweging van wanhopigen die zichzelf niet bij voorbaat al onder Les Miserables hadden gerekend. Dus niet perse beroepsuitkeringstrekkers, voor zover dat ueberhaupt mogelijk is in de VS. Een hoop jonge mensen met hoge studieschulden, die zich hadden verheugd op een flitsende carriere, maar intussen nog steeds bij de ouders inwonen. En ze hebben allemaal een internet-connectie die ook daadwerkelijk intensief wordt gebruikt, waardoor ze een ander beeld hebben gevormd van de werkelijkheid dan ze voorgeschoteld krijgen via de media. Dat zo’n Geraldo wordt weggehoond moet uiterst bedreigend zijn voor de eigenaren van de VS. Het zijn deze eigenaren van de VS waar George Carlin het over heeft:

  http://www.youtube.com/watch?v=acLW1vFO-2Q

  Carlin benoemt die ‘1%’ niet nader, maar iedereen die Mearsheimer en Walt gelezen heeft weet dat het gaat over ‘ZOG-USA’. Tsja, dit speelde in Duitsland ook in de jaren dertig. En in Rusland in 1917-1938.

  Die 1% van OWS, dat matched 100% met ’the owners of this country’ waar Carlin het over heeft, dwz Wallstreet, FED, media en ‘corporate interests’. Volgens deze link bezit die 1% maar liefst 42% van de assets in de VS en de onderste 80% 7% vh totaal:

  http://www.mybudget360.com/top-1-percent-control-42-percent-of-financial-wealth-in-the-us-how-average-americans-are-lured-into-debt-servitude-by-promises-of-mega-wealth/

  Je hoeft geen marxist te zijn om hierin een scheefgegroeide situatie in te zien. We hebben het hier over een oligarchie, die zich bedient uit de staatsruif als het fout gaat en de winsten in eigen zak steekt als het goed gaat.

  Maar nog veel belangrijker is dat die oligarchie de resources van het de amerikaanse bevolking gebruikt om te proberen de hele wereld te onderwerpen (NWO). De VS geven meer uit aan ‘defensie’ dan de rest vd planeet bij elkaar. Die voeren dus iets in hun schild. Dat die NWO trouwens niet gaat lukken is een andere vraag:

  http://www.wnd.com/index.php?pageId=355405

 15. @syl [13]:
  “Banken zijn gevaarlijker dan legers.”
  Wie komt er ook alweer langs bij uw huis als u weigert belastingsgeld voor bail-outs te betalen? Wie gooit u ook alweer in de gevangenis als u een concurrerende valuta en centrale bank op probeert te zetten? Zijn volgens mij toch gewoon overheidsambtenaren.
  Die banken kunnen op zichzelf niets.

  A nation of sheep… [50] reageerde op deze reactie.

 16. @Corné [16]: ik heb het over massale ongehoorzaamheid he…
  Daar hoort wapenbezit en jezelf beschermen natuurlijk ook bij.
  Amerika kent een recht om je te bewapenen, juist om deze redenen.

 17. Ze begrijpen dat de overheid iets fout doet, ze begrijpen echter niet wat de enige morele oplossing is. Ze schreeuwen om een ‘recht’ op een deel van de (inderdaad abnormale) bonussen van de bankiers e.d. Ze denken dat meer herverdeling de oplossing is. Maar herverdeling was juist het probleem: de overheid die hún belastinggeld aan de bankiers overdraagt. Waar men om roept is meer overheidscontrole, maar ze beseffen niet dat het juist de overheid is die het probleem heeft veroorzaakt. ‘Nee, de graaiende bankiers zijn het probleem’. Maar lieve mevrouw, hoe konden die dan graaien? ‘Ehmm….’. Mevrouw, dat komt omdat de overheid ze bailouts geeft met úw belastingcenten. Dát is het probleem. De overheid dus. Het zou mooi zijn als die linkse schreeuwerds daar dat eens beseffen, in plaats van simpel geroep om een recht op van alles en nog wat. Een recht om te werken voor je geld en een recht om dat geld te mogen houden, is het enige morele recht waar om valt te roepen.

  Hub Jongen [27] reageerde op deze reactie.

 18. @RH [26]:

  Ja, dat gebrek aan inzicht is niet alleen in Amerika. Het is bvb in Nederland (en andere EU-landen) nog veel gebrekkiger.
  De politici koesteren en kweken dat gebrek; uiteraard om er gebruik van te maken.

  De Vrijheid, libertarisme, zou enorme vooruitgang kunnen maken als het lukt om dat gebrek aan kennis om te buigen in gewoon “Kennis”
  Ieder advies om dat te bereiken is welkom!

  Er kan zelfs een kans zitten in die “ontevredenheid”van de Occupy groepen.
  De kunst is HOE dit te gebruiken.

 19. Persoonlijk vind ik het goed dat Banken en Politici even in een hoekje gedrukt worden, maar als het uit de hand loopt dan maak ik mij wel zorgen. Reljongeren kunnen het wel eens overnemen, en dan heb je het niet meer onder controle. Afwachten is het enige wat ik ga doen.

 20. Dit zijn Obama’s voetorks. Het regime blijft keurig buiten schot. In plaats te kijken naar Obama’s rampgebied, de politiek die het bedrijfsleven wurgt, mag iedereen schelden en tieren op een paar demonen: de rijken, de banksters en Big Corporations die “niet genoeg belasting betalen”. Je bent tenslotte volksmenner (organizer), of je bent het niet! Dit is geen beweging voor vrijheid, maar een voor een nog veeel grotere, herverdelende overheid. Jammer dat die analyse zo velen ontgaat.

  Ron Paul Fan [30] reageerde op deze reactie.
  lonelymind [31] reageerde op deze reactie.

 21. @Cassandra Troy [29]:Dit zijn Obama’s voetorks.

  Dat weet ik nog zo net niet. Ik denk dat de Democraten de OWS demonstranten graag zouden inlijven, maar omgekeerd is dat nog niet het geval. Het regime blijft niet buiten schot, want die ‘1%’ IS het regime en Democraten en Republikeinen worden beiden terecht gezien als de linker- en rechter-vleugel van de government party. En ik heb nog nooit gehoord dat de amerikaanse politiek ‘het bedrijfsleven wurgt’.

  Het lijkt inderdaad geen libertarische beweging, al zijn elementen daaruit wel degelijk aanwezig, maar meer bij de Tea Party, dat klopt. OWS is in eerste instantie een wanhoopsbeweging met (nog) weinig intellectueel profiel. Het beste (perfect zelfs) wordt het OWS sentiment vertolkt door deze meneer:

  http://www.youtube.com/watch?v=acLW1vFO-2Q

  Jammer dat die analyse zo velen ontgaat.

  Ik denk niet dat zovelen hier OWS ondersteunen, wel is het een interessante ontwikkeling natuurlijk. Jammer dat je dat ontgaat.

Comments are closed.