Merkwaardig dat het begin van een potentieele ‘Amerikaanse Lente’ dit forum zo lang ontgaan is, dan wel mogelijk niet interessant gevonden wordt. De demonstraties begonnen op 17 september toen zo’n 1000 betogers zich verzamelden in en om Wallstreet in NYC. Momenteel zijn de demonstraties als een inktvlek uitgegroeid naar Los Angeles, Boston, Chicago, Seattle en andere steden. De beweging is expliciet gemodelleerd naar het voorbeeld van de ‘Arabische Lente’, dus dat belooft wat.

 

Wat willen de demonstranten?

Volgens de website OccupyWallSt.org  draait het om: “the one thing we all have in common is that We Are The 99% that will no longer tolerate the greed and corruption of the 1%,”, dwz beëindiging van de link tussen geld (Wallstreet) en politieke macht (corruptie)

Alhoewel nauwelijks strikt libertarisch van opzet, toch is er een sterk contingent dat o.a. pleit voor afschaffen van de FED.

Uiteraard bergt een beweging die zich laat inspireren door revolutionaire bewegingen in de islamitische wereld nogal wat springstof in zich.

Overzicht: http://en.wikipedia.org/wiki/Occupy_Wall_Street

Ingezonden door Ron Paul Fan

110 REACTIES

 1. Ron Paul fan, je citeert slechts een deel van de doelen van de beweging. Wiki stelt:

  Political views and goals of protesters

  The movement is centered upon the statement: “the one thing we all have in common is that We Are The 99% that will no longer tolerate the greed and corruption of the 1%,” on the website OccupyWallSt.org. Thus, the protests have brought together people of many political positions including Democrats, Libertarians, Anarchists, and Socialists. ……. The protesters’ messages seem to be varied with a variety of left wing demands such as raising taxes on the rich, raising taxes on corporations, ending corporate welfare, support for trade unionism, and protecting Medicare and Social Security in their traditional forms

  Als dit een Amerikaanse lente is dan is het een lente zonder vrolijke korte rokjes. Maar een kille toename van socialisme. Er is weinig libertarisch aan. Eerder anti vrijheid. Een beetje de pot die de ketel verwijt, minder corporatisme (goed) maar wel meer sociale zekerheid. Linksmensen haten beurzen, snappen dat niet, en dit is een mooie kans hun frustraties de vrije loop te laten.

  Ron Paul Fan [19] reageerde op deze reactie.

 2. Toelichting. Dit lijkt me een beweging uit afgunst toe die ook nog eens tot een inconsistente uitkomst komt. De beweging verwijt Wall Street hebzucht. Wat ze uiteindelijk willen zijn de centjes van Wall Street. Duh! Wie is hebzuchtig? Hun doel is immers een toename van afgedwongen inkomensoverdrachten. Meer “bescherming” en geld voor de ene groep, ten koste van regelgeving die Wall Street bevoordeelt. Het is daarom de pot die de ketel verwijt. Het is inconsistent. Het is verwerpelijk. Ook zonder regelgeving zal een beurs kunnen floreren. Het is dus de zoveelste scam die productieve mensen uitkleedt. Socialisme heruitgevonden.

  IIS [3] reageerde op deze reactie.
  bill [23] reageerde op deze reactie.

 3. @Ratio [2]:

  Evil vs evil.

  De betogers willen democratie waar nota bene de overheid haar macht heeft te danken aan de democratie.

  Beter zou zijn dat men duidelijk maakt dat niet kapitalisme maar corporatisme, oorlog, macht en corruptie en vooral de macht ligt bij de fascistoïde FED en de Nazi bolwerken van Goldman SSachs of JP Morgan ChaSSe de wereld domineren en totaal willen overheersen en onderdrukken.

  Goed dat men protesteert, jammer dat men woorden als democratie gebruikt, daar raakt men het fascistische FED bolwerk niet mee, eerder worden ze daarmee geholpen.

  Fascisme did it again! ….under construction
  IIS [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Hub Jongen [7]:

  Leg eens uit waarom facebook geen onafhankelijke site is.
  Leg eens uit waarom facebook niet zou samenzweren met een overheid.
  Leg eens uit “wie is facebook?”

  Leg eens ut wat het voor zin heeft om mensen te kietelen en zover te krijgen dat ze met het hele gezin de complete doopceel tonen voor de rest van de natie.

  Wie vertrouwt op Facebook kan dan ook wel vertrouwen op de overheid.

  Ik doe in ieder geval niet mee aan dit soort voor het oog zo onschuldig lijkende sites die totaal niets toevoegen en behalve toevoeging hebben voor degene die er misbruik van willen maken.

  Waarom zou men Big Brohter en de NWO maffia het makkelijk willen maken?

  Ik ben ervan overtuigd dat het nog zover komt dat het vanuit de gemeenschap niet zal worden getolereerd als iemand geen profiel op Facebook heeft en het komt nog zover dat ook de overheid het niet tolereert dat men geen profiel van je heeft of kan inzien op wat voor zogenaamde sociaalnetwerksite dan ook.

  Als men nog één gezonde hersencel onder zijn schedel heeft zitten dan benut hem en denk goed na voor je heel je personalia op dit soort achterlijke flauwekul sites gooit.

  Ik wens iedereen dan ook heel veel succes met het vrijwillig openbaar maken van alle persoonlijke ins and outs.

 5. @Zé [11]:

  “En al die mensen dan die melden dat ze Vrijspreker leuk vinden?”

  Inderdaad. Facebook is een succesvol sociaal medium.
  Particulier opgezet, en de ondernemer erg rijk gemaakt.

  Natuurlijk zien de roverheden dat ook, en natuurlijk proberen ze er gebruik van te maken.
  Maar dat wil niet zeggen dat libertariers er niet op hun manier ook gebruik van kunnen maken.
  Dat is ook de reden dat Vrijspreker probeert ook daar het vrijheidsideaal te verspreiden.

  En het blijkt al een begin van succes op te leveren. Nieuwe mensen, die tot nu toe alleen maar collectivistisch/socialistisch zijn gebrainwashed, gaan nu ook de libertarische ideeen leren kennen.
  En enkelen daarvan zullen het oppakken en nadat ze door hebben dat daar de feiten liggen, dit weer verder uit dragen.

  “Mijn nichtjes hebben elk wel 4 á 500 vrienden!”
  Stel dat één of meer van die nichtjes de Vrijspreker bekend maakt bij die 400/500 vrienden, dan is alleen dat al een resultaat waar ik nu dagenlang voor moet werken.

  Conclusie: doorgaan en gebruik intensiveren.

 6. Volgens mij is het probleem bij Occupy-Wallstreet dat deze mensen niet voldoende zijn ingelicht over libertariers en bijbehorende denkwijzen. Deze mensen komen in ieder geval op hun voor denkwijzen. Zij staan er wel “samen”. Naar mijn mening is dit een goede kans voor libertariers om ook van zich laten te horen, mensen onderwijzen en suggesties aandragen voor hoe het ook zou kunnen.

 7. “een sterk contingent dat o.a. pleit voor afschaffen van de FED.”
  En hoe willen ze dat doen? Door overheidsinvloed te vergroten (dezelfde partij die ze zonder uitlokking over de grond sleept en pepperspray in hun gezicht spuit).
  Moeilijk serieus te nemen. Zolang de naam van het protest niet verandert naar “Occupy Pennsylvania Ave.”, is het voor mij is het de optie “niet interessant.”

 8. Na wat ik heb begrepen van dit protest is dat deze gesteund wordt door mensen met verschillende politieke visies. Zo lopen er met de protestacties onder andere democraten, anarchisten, libertariers en socialisten mee. Al deze groepen gebruiken dit protest om hun eigen politieke standpunten duidelijk te maken en hebben één ding gemeen. Ze willen af van de elite (geldverslindende politici + personen die zich met steun van deze politici verrijken).

  Dat ze door de MSM vooral afgedaan worden als hasjrokende relschoppers vind ik dan ook een slechte zaak, al zullen deze types er ongetwijfeld tussen zitten.
  Zé [17] reageerde op deze reactie.

 9. @Eize [16]: Precies, de Aarde is van iedereen, en niet van een stel idioten die menen de anderen te kunnen uitbuiten, beliegen en beroven.
  Het is tijd daar een einde aan te maken, so, let’s get together !!
  We zijn allemaal gelijk, en hebben allemaal recht op een leven in overvloed op deze wondermooie planeet!

  Zé.

  Eus [72] reageerde op deze reactie.

 10. Links-om, rechtsom, Griekenland zal de 8 miljard krijgen. De US, Merkel, Sarcosy en de banken willen dat. Daarvoor moeten desnoods de getallen aangepast, nieuwe definities gemaakt en – als het niet anders kan – gewoon de bestaande regels overtreden worden.
  Dat laatste gebeurde immers al zo vaak.

  Griekenland heeft een lange geschiedenis van financieel wanbeheer. Al VIJF (5) MAAL eerder (1826, 1843, 1860, 1894 en 1932) ging G. failliet. Zoals een econoom ergens schreef “het land was tenminste 50% van de tijd dat het onafhankelijk was (van Turkije) in staat van faillissement.
  Kenden onze leiders dit gegeven niet? Zijn de eigen doelstellingen belangrijker dan de spaar-, belasting- en pensioen- gelden vh volk?

  Papadopolous en familie hebben WEL ACTIE genomen: Door speculatie TEGEN de eigen economie (via een CDS) staat er nu 23 miljard gereserveerd. Voor wie?
  Passend bij een staat, die een 3,5 op de corruptie-index scoort.
  Met Italie als goede tweede (3,9), wordt het nog spannend.

  Is ook maar weer eens voorbeeld

 11. @Ratio [1]: Er is weinig libertarisch aan. Eerder anti vrijheid. Een beetje de pot die de ketel verwijt, minder corporatisme (goed) maar wel meer sociale zekerheid. Linksmensen haten beurzen, snappen dat niet, en dit is een mooie kans hun frustraties de vrije loop te laten.

  Ik heb nergens gesuggereerd dat OW een libertarisch feestje was. Bovendien staat in je eigen quote dat het gaat om behoud van het sociale stelsel in zijn huidige (al zeer restrictieve) vorm. Het gaat de protestanten om de corruptie, om de veel te innige link tussen Wallstreet en Washington. Hoofdvoorbeeld was natuurlijk die Paulson, die op en neer pendelde tussen Goldman en de amerikaanse regering en mega-bailouts wist te realiseren voor zijn kornuiten (socialism for the rich). En sinds wanneer gaat het libertarisme over biljonairs ipv hardwerkende eigen-broek-ophoudende midden klasse? Hoezo kunnen die lui niet wat meer belasting betalen. Nota bene suikerwater-boer Warren Buffet vraagt er zelf om!

  http://www.guardian.co.uk/business/2011/aug/15/warren-buffett-higher-taxes-super-rich

  De Amerikanen zijn veel te lang apathisch geweest en ik hoop dat ze succes hebben.

  Ratio [30] reageerde op deze reactie.

 12. Ondertussen doet JP Morgue het in zijn broek, getuige…

  http://lewrockwell.com/wenzel/wenzel132.html

  JPMorgan Chase recently donated an unprecedented $4.6 million to the New York City Police Foundation. The gift was the largest in the history of the foundation and will enable the New York City Police Department to strengthen security in the Big Apple.

  Is dat libertarisch, bedrijven die geld geven aan de overheid ten einde (hun eigen) zekerheid te vergroten? Waarom geen beveiliging ingehuurd?

  Nog vragen over wie er in de VS de touwtjes in handen hebben?

  http://www.youtube.com/watch?v=lei0wVtlczQ

 13. In Amerika lopen nog slechts een handvol fatsoenlijke lieden rond: Ron Paul, Pat Buchanan, Justin Raimondo, Lew Rockwell.

  En natuurlijk Paul Craig Roberts. Wat hij vandaag zegt is treurig makend, hij heeft de hoop opgegeven:

  http://lewrockwell.com/roberts/roberts328.html

  To expect salvation from an election is delusional. All you can do, if you are young enough, is to leave the country. The only future for Americans is a nightmare.

  Ik zou zeggen, dat kan altijd nog, eerst proberen de huidige embryonale opstand te gebruiken om het systeem omver te werpen. En DE sleutel daartoe is 9/11-truth. Als de waarheid daarover naar buiten komt zal een proces volgen van totale ontmanteling van het huidige, door-en-door corrupte en agressieve oorlogszuchtige systeem. En de ontmanteling van het militair-industrieele complex en daarmee een einde van het imperium en ontruiming van de 700+ militaire bases over de gehele wereld. En als hoofdprijs, een symbolische heropening van het tribunaal van Neuremberg, waar de Anglos en hun Soviet-vriendjes dachten de verdeling van de Europese buit voor alle eeuwigheden vast te kunnen cementeren in hun voordeel mbv hun showproces.

  De enig ware Axis of Evil is die van Jeruzalem-London-Washington, en die moet tegen de vlakte. En de sleutel zal zijn 9/11 en het weigeren om de dollar nog te accepteren als reserve currency. De Amerikanen zijn nu wel lang genoeg gratis door de rest van de planeet bediend in ruil voor hun groene IOY-nothings.

  De Soviet-Unie is gelukkig dood, maar diens boezemvriend de VS zijn nog overeind. Paul Craig Roberts voorziet de opkomst van een wereldwijde dictatuur olv Washington. Ik ben iets minder pessimistisch omdat ik een positieve rol zie weggelegd voor het internet en als gevolg een cultuur van vrijwel totale transparantie. Het volk heeft met het internet nu ahw zijn eigen CIA. Als de opstand vanaf de basis slaagt, dan ligt de weg open, vooral in de VS (of wat daarvan over zal blijven)…

  http://www.youtube.com/watch?v=wCmgEN-F-gc

  …voor een herleving van de Constitutie en van een libertarisch systeem, die voor een groot deel in zichzelf gekeerd zal zijn en zich op zichzelf zal concentreren.

  Hub Jongen [22] reageerde op deze reactie.
  IIS [25] reageerde op deze reactie.

 14. @Ron Paul Fan [21]:
  Misschien kan artikel en video die begint met onderstaand citaat, je een beter inzicht geven:
  Occupy Wall Street Protesters Call For Totalitarian Government, Re-Election Of Obama
  Paul Joseph Watson
  Infowars.com Sunday, October 2, 2011
  UPDATE: Obama Machine Prepares To Hijack ‘Occupy Wall Street’
  Despite their honest intentions, many of the Occupy Wall Street protesters are being suckered into a trap and calling for the very “solutions” that are part of the financial elite’s agenda to torpedo the American middle class – higher taxes and more big government.
  Watch the clip below in which journalist Adam Kokesh talks to Occupy Wall Street protesters.
  Geplakt uit

  Ron Paul Fan [32] reageerde op deze reactie.

 15. @Ratio [2]:

  “Dit lijkt me een beweging uit afgunst toe die ook nog eens tot een inconsistente uitkomst komt.” Tja, dat ligt er maar aan vanuit welk perspectief je het bekijkt.
  Ik denk dat het een beweging is die eindelijk een eind wil maken aan de voortdurende diefstal waarmee de financiele wereld meer en meer controle krijgt over de staten en de bevolking die binnen deze staten leven.

  Nu ben ik niet voor de staat, integendeel, voor mij mogen ze ophoepelen, echter ik ben ook niet voor de rovers van Wallstreet, voor mij mogen ook zij ophoepelen. Wat mij verbaasd is dat je zelfs kunt afstuderen in de kunde van deze financiele diefstal. Dat heeft niets te maken met links of rechts, maar alles met ethiek. Het is dat laatste wat mij nodig lijkt in een libertarische gemeenschap. Waar ik naar streven zou is een scheiding van financien en staat, net zoals we afscheid hebben genomen van de belangenverstrengeling tussen kerk en staat.

  Hoe ik erover denk, zit voor een deel verweven in dit verhaaltje;
  http://www.michaeljournal.org/myth.htm

  Veel leesplezier.

  Ratio [31] reageerde op deze reactie.

 16. @Zé [11]:

  Leuk, Facebook en al zijn vrienden die je helpen als je hulp nodig hebt, dan staan er minstens 500 vrienden voor je klaar. Waar je anders gewoon kan doodvallen staan er zomaar massa’s vrienden voor je deur en dat allemaal met een druk op de knop.

  Ook leuk als je wilt solliciteren dan kan de werkgever op het net even checken hoe sociaal of hoe achterlijk je bent.

  Heb je geen account dan kom je natuurlijk al helemaal niet meer aan de bak, dan motten ZE je niet!
  Dan ben je een regelrecht a-sociaal persoon!!
  Bij de overheid kom je dan ook niet meer aan de bak, mits je misschien lid bent geweest van de Nationale Jeugdstorm…En wij in het westen maar een grote bek hebben over communisme of socialisme, we nemen er vrijwillig aan deel!..Het individu is niet langer gewenst, de massa bepaalt de richting.

  Enfin, via via kan de werkgever nog even snuffelen in je medisch dossier en terloops kan hij ook nog even kijken of je gezond bent en of er ergens nog een Elektronisch Kind Dossier van je rondslingert waarin staat dat je vroeger wel een heel druk en moeilijk kind was met heel vieze schaamharen (ADHD = PGB voor papa en mama).
  Zé [29] reageerde op deze reactie.

 17. @Ron Paul Fan [21]:

  Jesse ventura is een beetje Hollywood yelling against the machine, maar ik vind een dergelijk mens ook wel dik oké.

  Washington zal hoe dan ook de macht houden en mocht daar de macht afbrokkelen dan reken maar dat ze te keer zal gaan als een varken dat geslacht wordt en in de aanval zal gaan als een Tasmaanse duivel en nog grotere bagger en ellende over de wereld zal uitstrooien dan ze nu al doet.

 18. @pcrs [26]:

  Rond 7 minuten;
  You need to put down the signs, you need to pick up some books and fundamentally you need to go back to the kindergarten morality that we all learned waaaaaaaaaaay back the day when we got fresh out of the dipers. Which is; you don’t steal, you don’t hit, you don’t punch, you don’t push, you don’t use force to get what you want……

  Okay Stefan, hoe dan wel?……Stefan…..Stefan, hoe dan wel?……………. ……………… …………… ………………

  Naar het einde:
  More intelligent ways to asking the state to give up power…..
  Okay Stefan, welke intelligente maniern dan wel?……Stefan…..Stefan, welke dan wel?……………. ……………… …………… ………………

  Zé [28] reageerde op deze reactie.
  Dijk [45] reageerde op deze reactie.

 19. @Ron Paul Fan [19]:

  Ik heb nergens gesuggereerd dat OW een libertarisch feestje was. Bovendien staat in je eigen quote dat het gaat om behoud van het sociale stelsel in zijn huidige (al zeer restrictieve) vorm…………… En sinds wanneer gaat het libertarisme over biljonairs ipv hardwerkende eigen-broek-ophoudende midden klasse? Hoezo kunnen die lui niet wat meer belasting betalen. Nota bene suikerwater-boer Warren Buffet vraagt er zelf om!

  Het behoud van het stelsel is niet libertarisch en brengt de VS in 20-30 jaar aan de grond. Nu staat al bijna de helft van de begroting vast, in de vorm van deze entitlements en interest betalingen. Over 20 tot 30 jaar is het omslagpunt en wordt 100 procent van de belasting inkomsten uitgegeven aan medicare / aid / rente en andere programma’s. Deze programma’s zijn niet onschuldig en moeten zo snel mogelijk worden afgebouwd.

  De opmerking dat de rijken de crisis moeten betalen neem ik maar aan voor libertarische humor, ik kan moeilijk geloven dat je dat meent. Het enige relevante libertarische standpunt is minder belasting en nog minder uitgeven. Als Warren Buffet meer wil betalen, niemand die hem tegenhoudt.

  Zé [69] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.