Met enige aandrang kregen we van enkele kanten onderstaand plan toegestuurd. Zie vooral de korte video.

Hierin worden geen oplossingen aangedragen, alleen maar een actie tot NIETS DOEN om tot uiting te brengen dat er in de samenleving een grote ontevredenheid,een grote onzekerheid, heerst. Ook onbelangrijk is uit welke hoek deze oproep komt, en het is zeker niet geheel libertarisch. Het is wel  in ieders belang, van rechts tot links, van hoog tot laag!

Ook of 28 oktober precies het einde van de Maya kalender is, is slechts een (grappige?)  bijkomstigheid!

Dat de oplossing van de problemen ligt in de toepassing van het libertarische Non Aggression Principle, NAP, kan eventueel een vervolg hierop zijn.

Voor één dag zetten we het systeem stil
Occupy jezelf: doe niets!

25 oktober 2011

Steeds meer mensen worden zich ervan bewust dat er iets mis is in de wereld, en heel veel van die mensen vragen zich af wat zij kunnen doen. Niet iedereen bezoekt bijeenkomsten en demonstraties, schrijft een weblog vol, schrijft brieven naar parlementsleden en kabinetten, is actief op fora of op straat en café.

Op vrijdag 28 oktober kan iedereen echter iets doen, namelijk niets: Occupy Yourself‘.

Door het systeem één dag links te laten liggen kan iedereen laten zien dat hij of zij het niet eens is met de verdeling van de inkomens, met de woekerwinsten van de haute finance, met de organisatie van ons financieel systeem en met het steeds maar weer uit de brand helpen van goklustige en falende bankiers en staatshoofden, en met de ellendige gevolgen van altijd maar meer willen.

Het is de bedoeling dat iedereen zich vrijdag 28 oktober – het einde van de Mayakalender – losmaakt, en het systeem één dag uitschakelt.
Niet gaan werken, niet naar school, niet naar de sportclub, niet naar de muziekvereniging, geen TV, radio of internet, telefoneer niet, SMS niet, doe alle lichten uit, doe geen boodschappen, ga niet winkelen, koop niets, rij niet met de auto, trein, tram of bus, en doe helemaal niets – niets wat ook maar enigszins iets toevoegt aan het systeem.

Lees een boek, ontspan, ga een gesprek aan, speel met je kinderen, bezoek uw opa en oma, trek de natuur in, denk na over oorzaken en oplossingen; occupy jezelf.

U kunt u onvrede met de gang van zaken in de wereld nu dus een keer tonen door helemaal niets te doen.

Doe dus vooral niet mee!” 

Ingezonden door Zé

————————————————-

 VIDEO, 2 minuten

I

16 REACTIES

 1. Niets doen is in ieder geval in lijn met het non-agressieprincipe. Alleen moet iedereen of een substantieel deel van de bevolking meedoen en moet men dat enige tijd volhouden. Een mildere variant om de hardwerkende ondernemer te sparen zou kunnen zijn weigeren bij het grootwinkelbedrijf te kopen en verder alle luxe links te laten liggen. De belangrijkst eis: de regering moet weer volledig volksvertegenwoordigend worden. Dat betekent: de crisisveroorzakers achter slot en grendel; uit te lenen geld wordt eerst opgehaald bij spaarders en de politie beschermt de burgers.

 2. Instinkers:
  – Emmers water voor de stoelgangen die dag (is veel!).
  – Denk aan het lichtknopje van de WC
  – Uit: alles wat standby staat, adaptors, telefoon (lekker rustig), koelkast (wordt al moeilijk he?), verwarming (brrrrrr!)

  Consumptieverhoging vóór 27 oktober:
  – Inslaan van voorraden, evt al gaar krijgen van voedsel
  – Voorbereiding zoals afspraken, en alle internet actie die bij dit artikel komt kijken.

  Consumptieverlegging naar andere producten:
  – Boeken lezen
  – Waxinelichtjes, kaarsen, knijpkatten, opwindradio’s, hometrainers met dynamo

  Inhaalvraag achteraf:
  – Huis weer opwarmen vanaf ongeveer vriespunt
  – Beantwoorden mails
  – Zoekacties internet als je nieuwe ingevingen had maar die 1 dag “moest” uitstellen
  – Benzine?

  Gebruik van reeds aangeschafte zaken:
  – Natuur, wegen, paden: staatsbosbeheer en andere instituten
  – Kleding, onderdak
  – Supermarktvoedsel waar je lichaam uit is opgebouwd en ook dat van je contacten die dag

  Automatisch doorlopende systeemzaken:
  – Inkomsten (indien doorbetaald verlof) en dus ook belasting
  – Positieve of negatieve rente op de bank (zeker op een werkdag)
  – Rekeningen voor allerhande vaste kostenbestanddelen en abonnementen

  Mensen die de markt met het badwater denken weg te spoelen weten niet wat de problemen werkelijk veroorzaakt, en je ziet dat het dan ook vele malen roomser dreigt te worden dan de paus op zondag.

 3. En better not get sick want als iedereen uit de zorg hier aan gehoor geeft….

  [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

 4. Géén systeem is dus in je blootje in het oerwoud rond huppelen, terug naar het stenen tijdperk.
  En better not get sick die dag, als al het zorgpersoneel er gehoor aan zou geven.

  [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

 5. rij niet met de auto, trein, tram of bus, en doe helemaal niets

  en dan

  bezoek uw opa en oma, trek de natuur in

  Mooie tegenspraak voor zeer veel mensen, die zonder het eerste het tweede niet kunnen doen.

  Leuk plan voor de middenstand, trouwens, de echte ondernemers. Hoe pak ik een bevolkingsgroep die bij uitstek wel hard werkt om het hoofd boven water te houden, en als regel een service aanbiedt aan het grote publiek.

  De veroorzakers van de crisis zijn per definitie niet de ondernemers, maar politici en corporaties. Corporaties die allang niet meer van een ondernemer zijn die voor eigen rekening en risico een bedrijf uitbaten, maar van een (groot) aantal anonieme aandeelhouders die er een paar dure, en veelal te dure, managers op na houden. Gewoon personeel, zonder persoonlijk belang, met een salaris dat ongeacht de resultaten toch wel doorloopt en dat na mismanagement nog eens een vette handdruk bij ontslag tegemoet kan zien.

  Moderne hippies, die weer eens, zoals zo vaak, een ‘goedbedoeld’ maar zeer naïef initiatief ontplooien waarbij de verkeerde mensen gepakt worden.

  De grote jongens liggen echt niet wakker van zo’n dagje.

  Maar goed, het feit dat de initiatiefnemers meeliften op een socialistisch en hersenloos clubje als de Occupy beweging, endorsed by a.o. George Soros en ObeyMe, zegt natuurlijk al genoeg.

  Wie intuïtief sympathie voelt voor dit soort initiatieven moet zichzelf misschien maar eens analyseren, voordat-ie verder ook nog maar iets anders doet. En zijn of haar morele kompas herijken.

 6. Ik mis iets in het “geen” dit en “geen” dat.

  Iets wat hoogstwaarschijnlijk de grote groep altijd wel deed.
  Ook de “occupy-groep”

  Geen lening aangaan.
  Geen partij kiezen die de staatsschuld op laat lopen.
  Geen grotere auto, caravan of tv kopen op de pof dan de buren.

  Niemand vroeg zich af hoe het kan dat we alle luxe kopen in het buitenland, terwijl we zelf bijna niets meer produceren.
  Nederland bestaand uit ambtenaren, managers en andere dienstverleners.
  De enige mensen die echt werken zijn alleen maar bezig met voorzieningen voor deze genoemde groep.

  Hoe het kon? Op de pof. Het kon dus niet.
  We leefden jarenlang boven onze stand.

  De oplossing :

  Geef mensen hun vrijheid weer terug.
  Weg met patenten, octrooien, idiote regels van ambtenaren, buma stemra, beschermende regels voor banken (hierdoor geen concurrentie) etc, etc.

  Hierdoor kunnen weer bedrijfjes worden gestart zonder zich eerst diep in de schulden te hoeven steken en overal rekenschap te moeten houden.

  Dus een veel kleinere overheid die zich enkel met het recht en het infra bezig houd, de natuurlijke werking in de markt niet verstoord en niet meer uit geeft dan er binnen komt.

  Ook de aziaten krijgen een terugval.
  Hun grootste klanten zijn failliet.

 7. Leuk initiatief, maar niet meer dan een symbolische geste. Als dit echter een aantal mensen aan het denken kan zetten om structureel minder te gaan consumeren/produceren dan hoop ik dat deze dag een success wordt.
  Als je echter echt iets wilt doen, ga dan deeltijd werken. Verdien niet meer geld dan je nodig hebt, en ga in de vrijkomende tijd werken aan een verdere onafhankelijkheid van het systeem.

  Hub Jongen [7] reageerde op deze reactie.

 8. @Rien [6]:

  “ls dit echter een aantal mensen aan het denken kan zetten ….”

  Als door zo’n symbolische geste alleen al een aantal mensen er op geattendeerd worden dat er ook mensen zijn die iets willen doen, is dat al winst.

  Een “Kopersstaking” kan een symbool zijn.

  Ik denk niet dat de winkels daardoor schade lijden. De spullen die nodig zijn worden dan toch wel op een andere dag gekocht.

  Ugh [10] reageerde op deze reactie.

 9. Volgens Hub:

  Ook onbelangrijk is uit welke hoek deze oproep komt, en het is zeker niet geheel libertarisch.”

  Dus Hub vindt bij iets dat “zeker niet geheel libertarisch is”, dat het onbelangrijk is uit welke hoek het komt?
  Staat Hub stil bij wat de specifieke idealen en doeleinden zijn van zij die dit voorstel doen? Bij de beweegredenen om de GEHELE “motor” zoals zij dat noemen – dus inclusief hard werkende en goed bedoelende zakenmensen en eigenaren – stil te zetten? Bij wat de reële gevolgen kunnen zijn van een compleet bedrijfsleven dat een enorme financiële klap zal maken?
  Denkt Hub dat je reële handelingen compleet uit de context van de realiteit kunt wegrukken, en zich dus niets aan te trekken van wat deze handelingen tot gevolg kunnen hebben op werknemers, op de economie waar de gewone man nog steeds afhankelijk van zal zijn, en van wat voor invloed dit alles zou kunnen hebben op de beslissingen die de OVERHEID zou kunnen gaan nemen?
  Een voorbeeld die ik in een ander draadje al aangaf: Bedrijven die een financiële klap maken (en bij een algehele boycot doen ze dat dus allemaal), zullen mensen ontslaan. Een ongelooflijke werkeloosheidsstijging zou kunnen volgen. Wat denk je dat de overheden zouden kunnen gaan doen? Denkt Hub daar over na, of haalt hij handelingen liever uit de context van de realiteit omdat het zo lekker “klinkt”?
  Staat hij stil bij wat voor gevolg het allemaal zou kunnen hebben voor eigendomsrechten, voor de groei van ingrepen door overheden, voor regulering, voor wetgeving etcetera?
  Is Hub ervan overtuigd dat een non-discriminatoire boycot (dus een boycot ongeacht of een bedrijf wel of niet schuldig is) goed is voor het libertarisme en de individuele vrijheid?
  Zo ja, dan moet Hub meedoen.

  Maar ik zou hem aanraden om zich WEL druk te maken over uit welke hoek dit voorstel komt, en wat voor een wereld zij graag zouden zien, en hoe groot zij de overheidsbemoeienissen graag zouden zien, en welke houding zij hebben tegen de vrije markt in het algemeen.

  Er is misschien wel een ideologisch gemotiveerde reden waarom sommige mensen LAK hebben aan wat voor gevolgen een dergelijke boycot zou kunnen hebben op de economie, op de beetjes vrijheid die er nog zijn, en de rol die de overheid zou kunnen gaan spelen nadat de gevolgen van een dergelijke actie duidelijk worden.
  Ugh [9] reageerde op deze reactie.

 10. @Ugh [8]:

  Excuses aan Hub en een correctie: Bovenstaand artikel is ingestuurd door Ze en heeft een disclaimer.

  Mijn woorden zijn dus gericht aan Ze (voor zover hij voor vrijheid is en zich dus iets van de inhoud van mijn woorden aantrekt). De tekst blijft verder exact hetzelfde in de bedoeling.

 11. @Hub Jongen [7]:

  Ik denk niet dat de winkels daardoor schade lijden. De spullen die nodig zijn worden dan toch wel op een andere dag gekocht.

  Voor zover er sprake van is dat spullen gewoon op een andere dag gekocht worden, in plaats van gewoon niet, zal een dergelijke actie dus vooral overkomen als een hoop gedoe om niets.

  Serieuze vraag: als winkels werkelijk geen verlies maken, waarom zou het ze dan een zorg moeten zijn dat de “motor” stil staat?

  Het zal ongetwijfeld allemaal overkomen als azijnpisserij van mijn kant.
  Maar als er zoveel mensen zijn die echt verandering willen, waarom blijven ze dan gewoon doorgaan met stemmen op dezelfde politieke idioten als altijd?

  Een boycot van winkels bereikt helemaal niets.
  Een boycot van de verkiezingen daarentegen…
  Zolang men braaf blijft stemmen om de staat in stand te houden, is dit allemaal niets dan een massale klaagzang.

 12. Tje ..Dus vrijnemen ook niet…
  Maar ben vrijdag wel op de beurs van Berlage…Bokbiertje drinken met collega’s….

 13. Hoeveel gaat dat ‘het systeem’ dan kosten … ? Duidelijk zal zijn dat het dan wel weer wordt verrekend met hogere prijzen om de verloren inkomsten in te halen. Onzin dus !

 14. 1 dag? Er zijn minimaal 2 weken nodig om aan te tonen dat wij er ook nog zijn. Vervolgens zijn er nog ruim 4 weken nodig om te laten zien dat het menens is.
  En in totaal ruim 3 maanden om duidelijk te maken dat wij geen OORLOGEN meer willen en dat hun model van leidinggeven ergens in de 6de eeuw thuishoort.

  Stop met het financieren van deze duivels! Beter nu 3 maanden ellende dan nog eens 20 jaar!!!!

 15. Occupy with a bullet lijkt mij zinvoller, het ongedierte kan geen schade meer aanrichten als men het bevorderd naar de eeuwig jachtvelden.

  Het libertarische principe wat daar achter zit is dat ik me als mens tegen geweld en afpersing mag verdedigen en het niet langer toesta dat de maffia mijn leven kan inrichten of bepaald wat goed is voor mij.

  Het tuig in Den Haag en Brussel evenzo alles wat onder leiding staat van Nazi Fed en Adlersnest Washinton zal wat mij betreft even een Frans-revolutietje-met-guillotine mogen ondergaan…

  Een Kadaffietje zou ook niet misstaan voor de stinkende zwetsers, want ze lullen als domme schapen, praten uiteindelijk over onze financiën en weten bij god niet waar de klepel hangt en kakelen aan één stuk dom uit hun nek elkaar na….

  Al het geld wat in noodfondsen wordt gedeponeerd verdwijnt met een truc richting nazi Fed en hun warlords waarna iedereen dom staart naar de belastingbetaler of die het wel even terug willen betalen voor de zoveelste maal…Zo was het en zo gaat het iedere keer weer.

  Dus ik stel voor dat het tuig een Kadaffietje met zand erover moet krijgen…

Comments are closed.