Typisch, ik voelde me vandaag weer verraden. Maar het was niets nieuws. Het was er al heel lang. Maar toch kwam de oproep van de 40 grote industriële bedrijven aan de politici weer heel pijnlijk over. Van dergelijke “vrinden”(???) verwacht, of beter hoop<  ik nog steeds dat zij eerder tot het inzicht van de werkelijkheid komen, dan de politici.   “Het Europese bedrijfsleven maakt zich grote zorgen over de schuldencrisis en roept de Europese regeringsleiders op om bij de eurotop van komende zondag knopen door te hakken. “…”Het Europese bedrijfsleven maakt zich grote zorgen over de schuldencrisis en roept de Europese regeringsleiders op om bij de eurotop van komende zondag knopen door te hakken.”….

De Europese industrie vindt dat de schuldencrisis op drie manieren dient te worden aangepakt.
–Ten eerste moet volgens hen de ‘brand’ rond Griekenland worden geblust. Daarmee doelen ze op het kwijtschelden van schulden van probleemlanden,
–het herkapitaliseren van banken en –het beschermen van gezonde landen.
–In een tweede stap moet de economische groei aangezwengeld worden.
–Tenslotte moet het Groei- en Stabiliteitspact tanden krijgen en meer controle krijgen op landen die dreigen te ontsporen.
— pleit voor een strenge Europese toezichthouder op landen en banken.
” ZIE http://nos.nl/artikel/305541-multinationals-willen-einde-schuldencrisis.html

Wel, hier zie je hoever het corporatisme is afgedwaald van het kapitalisme. Statistischer/fascistischer kan het bijna niet. Hier zie je hoe grote bedrijven de politici opvrijen! Uiteraard omdat ze er jarenlang van geprofiteerd hebben.
Het schemaatje van donderdagochtend:’Hoe werkt corporatisme” wordt hier welsnel aangetoond.
Hoeveel hoop moeten we nog hebben? Weinig, maar er is geen keus.
Het enige (??) dat reëel kan, en m.i. moet gebeuren, is educatie door de weinigen die nog gezond verstand hebben aan iedereen die wil luisteren.
Waar zijn daarvoor de beste kansen? De politici kun je beter vergeten. De Industrie misschien, maar meer kansen  liggen bij de gewone mensen, die nu het meest de dupe zijn van de uitbuiting van de eerste twee groepen.
“Ende despereert niet!”

13 REACTIES

 1. In deze toestand van paniek lijkt het ook onwaarschijnlijk dat er nog belangrijke inzichten komen. Als de pleuris uitbreekt, wordt de roep om een bailout en sterke man groot en de politici kunnen zeggen dat ze aan de wil van het volk tegemoet komen.
  Ook de occupy bewegingen willen bailouts, gratis dit en dat op kosten van anderen.

 2. Het is een zooi.. Veel mensen trappen in de nonsense van de bedrijven die met de politiek in bed liggen, plus de politici zelf.
  Common sense is not so common anymore

 3. Sinds ik weer in NL woon en werk valt mij steeds meer op hoe diep het corporatisme hier geworteld is. Het is vrijwel onmogelijk om in Nederland een succesvol middelgroot bedrijf te runnen zonder met de overheid van doen te hebben.
  Vroeg of laat stort dit in, en dan zullen we door een diep dal moeten. Ik heb de indruk dat zelfs de consumenten niet meer weten wat ze willen als de overheid hun dat niet vertelt.

 4. Als mensen zelfstandiger zouden denken en ondernemers gezonder opererende banken zouden opzetten, omdat daar vanuit gezonde burgerzin en gezond verstand en goede voorlichting ook vraag naar is, dáár hoort de verbetering te zijn. Een cultuur met burgerzin die goed voorbereid is op linkse drogredenen en die weet te herkennen. En waar banken die sjoemelen samen met een overheid, niet in trek zullen zijn. We zullen onze stem laten blijven horen want de concurrentie doet dat ook. Als het bedrijven mogelijk wordt gemaakt om buiten elk parlement om invloed uit te oefenen (een indirecte vorm van gewapende dwang) dan is dat heel erg kwalijk inderdaad. Maar ook hier ligt het probleem weer mede bij een overheid die er zo’n systeem op na houdt en niet op de vrijheid let.

 5. Ooit in de toekomst zullen de complotdenkers beweren dat er vroeg in de 21ste eeuw nog mensen waren die geloofden. In een god, wonderen, vrijheid voor het individu en een kleine Staat en dat alles eerlijker moest. Waanzinnigen die tegen de stroom in toeterden op toeterborden die zelfs met de hand werden bediend. Schreeuwend en jankend naar de maan op aardappelkistjes. Primitieve figuren dus en een electronenschokje in de evolutie van de mens die gedoemd is om de bijen en de termieten achterna te gaan. The Borg en The Matrix maar dan erger. Het zit in de genen.

 6. Het zou een grote stap voorwaarts zijn als de beperkte aansprakelijkheid van rechtsvormen wordt afgeschaft. Het zou de concurrentie behoorlijk bevorderen als een CEO (en/of een grootaandeelhouder) hoofdelijk aansprakelijk kan worden gesteld voor veroorzaakte schade. Dan is het in één klap exit corporatisme. Overigens is die beperkte aansprakelijkheid een uitvinding van de Nederlandse overheid; een privilege dat als eerste werd verstrekt aan de VOC. Vanwege die beperkte aansprakelijkheid kunnen grote bedrijven grotere risico’s nemen dan hun aandeelloze concurrenten. Als er een te groot risico is genomen gaat slechts de rechtsvorm failliet en de CEO/aandeelhouders kunnen hun wanprestaties vervolgens voortzetten vanuit een nieuwe BV. Afschaffen dus dat overheidsprivilege!

 7. “Het Europese bedrijfsleven maakt zich grote zorgen over de schuldencrisis en roept de Europese regeringsleiders op om bij de eurotop van komende zondag knopen door te hakken. “

  Waarom ben je daar verbaast over? Het bedrijfsleven in Noord-Europa is altijd een voorstander geweest van het Europese project, om begrijpelijke reden: grote uniforme afzetmarkten en dus schaalvoordelen. Als ik me niet vergis is die club van veertig dezelfde als die ronde-tafel conferentie van Europese grootindustrieelen, waar ‘onze’ Wisse Dekker van Philips ook in zat. Het (terechte) hoofdargument was en is: industrieen met kleine thuismarkten worden weggevaagd door Amerikanen en Japanners, en dus straks ook door Chinezen. Daarom moeten we een Europese thuismarkt maken met bijbehorende schaalvergroting, zodat we opgewassen zijn tegen de andere grootmachten op de wereldmarkt.

  Frankrijk en Engeland zijn in 1914 de eerste wereldoorlog begonnen om te verhinderen dat hun industrieen zouden worden weggevaagd door made in Germany. Duitsland had sinds de eenwording in 1871 een grote thuismarkt, die tot aan 1914 inderdaad de industrieen van F en GB langzaam maar zeker uit de globale markt duwde.

  De Europese industrie kan zich, dankzij de EU, nu zeer behoorlijk handhaven op de wereldmarkt.

  Hub Jongen [8] reageerde op deze reactie.

 8. @Ron Paul Fan [7]:

  “De Europese industrie kan zich, dankzij de EU, nu zeer behoorlijk handhaven op de wereldmarkt.”

  Dit is interessant. Ik hoor die opmerking dagelijks door politici.
  Maar is het waar?

  Kopen anderen (bvb amerikanen, meer Goudse kaas omdat Nederland in de EU zit?
  Kopen Nederlanders meer Volkswagens OMDAT ze met Duitsland in de EU zitten?

  Of koopt iemand iets omdat het beter/goedkoper/mooier/etc. is?

  Ik zou hier graag eens een cijfervoorbeeld van willen zien. Zonder dat blijf ik erbij dat het gewoon een politieke kreet is die politici gebruiken om meer macht te kriijgen/houden.

  Ron Paul Fan [9] reageerde op deze reactie.

 9. @Hub Jongen [8]: Ik zou hier graag eens een cijfervoorbeeld van willen zien.

  Dat is onmogelijk te geven, wat de EEG/EC/EU bestaat al decennia lang. Eigenlijk zou er nog een tweede identieke aarde om de zon moeten cirkelen, eentje gecloned van het origineel in 1950, waarbij de Europese nationale staten nog zouden bestaan, om hierop een echt antwoord op te kunnen geven.

  Ik vrees dat je de Europese politici op hun blauwe ogen zult moeten geloven. 🙂

  Een ding weet ik wel, ik (Malediven) heb het materieel gezien vele malen beter dan mijn ouders (Zeeland) en die hadden het weer veel beter dan mijn grootouders (rondje fietsen rondom de boerderij).
  Hub Jongen [10] reageerde op deze reactie.

 10. @Hub Jongen [10]: Het spijt me dat ik niet aan je verwachtingen kan voldoen.

  Ik heb alleen de argumenten van de top-industrieelen, zoals Wisse Dekker, herhaald (die neerkomen op ‘eendracht maakt macht’) en die vind ik plausibel.

  Maar hoe je nu in hemelsnaam aan cijfermateriaal moet komen die kunnen onderbouwen hoeveel Goudse kaas er verkocht zou zijn als er geen EEG/EC/EU zou zijn geweest, dan lijkt me a hell of a job, zelfs voor mensen die minder ‘wilde kreten in de ruimte slaken’ dan ondergetekende. 😉

  Pteranodon [13] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.