Het was natuurlijk een beetje infantiel te denken dat de Slowaken daadwerkelijk de eUSSR tegen zouden houden: vieze politieke machtsspelletjes worden nu eenmaal overal gespeeld: Gun ons vervroegde verkiezingen, dan zeggen wij JA. Aldus geschiedde. Morgen of overmorgen wordt er opnieuw gestemd. Arm Europa…

16 REACTIES

 1. Slowakije akkoord??…Goh, wat een verrassing, dat had ik niet verwacht…..

 2. Tja , wij laten het toch gewoon gebeuren. Durf te wedden dat 90% van de bevolking druk bezig is met zijn playstation of nieuwe Ipad.Pas als de hypotheek of huur niet meer betaald kan worden zal men in opstand komen. Tot die tijd kunnen de elite gewoon Iran platbombarderen zonder dat daar iemand van wakker ligt.
  De propaganda machine over Iran draait sinds enkele maanden op volle toeren….
  Maar oh wat zien we weinig beelden van opstanden uit Spanje, Griekenland,VS. Pure censuur!

 3. Tja daar zijn de maffia`s maar kleintjes bij vergeleken met deze oplichters!

 4. Wat hebben zij een monster gebaard de EUSSR, niet te geloven dat de politieke leiders van de landen, dit kunnen accepteren,wat zal de wraak hard zijn als de bevolking wakker worden, dat zij belazerd zijn geworden door de ongekozen leiders!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Hub Jongen [10] reageerde op deze reactie.

 5. Zo,… en dan nu nog even het ESM-metje erdoor stemmen en cashen maar.

  kunnen we nu dan weer “the voice of holland” gaan kijken?

 6. @K.Lavrijsen [8]:

  Is dat zo? Of is dat terecht? Of hebben ze zich laten belazeren?

  Er is toch voorlichting en waarschuwing te over? Voor degene die zijn ogen en oren er niet voor sluit.

  —Een volk dat stemt tegen de EU grondwet en dat die dan toch door een paar politici laat invoeren??
  —Een volk dat voor 80 % tegen het uitsturen van militairen naar de andere kant van de wereld is, en dat die troepen gewoon laat uitsturen??
  —Een volk dat grotendeels tegen het wegsmijten van geld in de EU-put is, en dat dan bereid is 100 miljard euro beschikbaar te laten stellen door de politici?? (en ondertussen zelf krom ligt om 18 miljard te bezuinigen)

 7. Het is de europa game, taxpoet van uw pensioen en spaargeld naar speeltjes van de EU, daarom gaat het ook door.
  Amerikanen die gratis tanks leveren, tuurlijk, en de Grieken hebben geen schepen genoeg voor vervoer en dat kost duur, 170 F16, ha. dag ! toet toet beng beng peppi en jan kees
  http://www.nrc.nl/nieuws/2011/10/12/kamervraag-van-de-week-wat-moet-griekenland-met-400-tanks/
  Minister De Jager heeft inmiddels gereageerd op de vragen. Hij stelt dat Amerika de tanks gratis wilde leveren, maar dat de overdracht is afgelast omdat de Grieken de transportkosten niet konden dragen. Van het plan om F16-gevechtsvliegtuigen te kopen zou helemaal geen sprake zijn. Wel heeft het land er in de afgelopen 21 jaar honderdzeventig aangeschaft.

 8. Eigenlijk is het meest opvallende aan deze klucht dat de EU geen dissidente geluiden duldt. Als de Eurofielen (een soort pedofielen, maar dan erger) iets willen, dan moeten en zullen zij hun zin krijgen. En wel direct op de volgende dag. Wie er anders over denkt wordt als spelbederver, nationalist of gewoon gek uitgemaakt. Dit lijkt heel veel op het oude Oostblok van vroeger met dat verschil dat Brezjnev meer geduld had.

  De Slowaken hadden de Eurofielen moeten uitdagen om de (Griekse) tanks langs te sturen om het geld op te halen, net als in 1967.

 9. http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_europa/Noodfonds_maal_vijf_tot_2_500_miljard_euro.9114836-3140.art?ckc=1

  José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft voorgesteld om de slagkracht van het noodfonds (EFSF) op te krikken. Volgens hem is het ‘noodzakelijk’ om de vuurkracht van het fonds’ te ‘maximaliseren’. In de wandelgangen circuleert een cijfer van 2.500 miljard euro. Barroso pleitte ook voor een ‘gecoördineerde aanpak’ om de Europese banken te versterken.
  José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, wil de slagkracht van het noodfonds
  In het Europese parlement stelde Barroso zijn ‘stappenplan uit de economische crisis’ voor. Daarin suggereerde Barroso onder meer om een ‘hefboomeffect’ voor het noodfons te gebruiken. Volgens Europese bronnen van het persagentschap AFP is één van de opties het fonds te vervijfvoudigen van 440 tot 2.500 miljard euro.

  Door het hefboomeffect is geen extra bijdrage van de eurolanden vereist. Dat ligt in veel eurosceptische landen gevoelig. Het Slowaakse parlement kantte zich gisteren nog tegen de uitbreiding van het EFSF tot 440 miljard euro, zoals op 21 juli afgesproken was…
  ————————————————————————-
  Als wankele banken geen private investeerders vinden, moeten de overheden bijspringen, zei de commissievoorzitter. En als dat niet lukt, kunnen ze altijd steun krijgen van het tijdelijk noodfonds EFSF !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ————————————————————————-
  Barroso,
  Schijnheilige, u pleit voor een eeuwige Europese schuldnatie! U preekt de passie voor uw vrienden privaat investeerders à la Soros en ander harteloos gespuis.

  Indien het volk de straat zou opkomen met een reuzengroot spandoek waarop de tekst staat om de huidige goudprijs met tien miljoen te multipliceren is “ons” probleem ook opgelost.
  Mogen wij u eens dit hefboomeffect suggereren ?
  Wie gelooft die mensen nog ?

 10. Tja het EU sprookje gaat maar door en door. Hoelang nog zal het duren dat de massa gaan beseffen dat ze bestolen zijn en worden. 1 geluk, het wordt steeds openlijker en duidelijker waar het monster EU genaamd mee bezig is.Zal er nog een omslag plaats kunnen vinden of in het voor ons al een verloren zaak ??

 11. Lees dit eens:

  http://www.sp.nl/opinies/En_eurozone_is_niet_langer_vol_te_houden.html

  Eén eurozone is niet langer vol te houden

  Europese regeringen laten zich al maanden de wet voorschrijven door de financiële markten.
  Dennis de Jong is europarlementariër voor de SP

  Steeds meer mensen klagen erover dat de eurocrisis extra hard toeslaat door het ontbreken van politiek leiderschap. Daar is zeker wat voor te zeggen, maar wat met name ontbreekt, is democratie: regeringsleiders laten zich nu al maanden door de financiële markten dicteren wat ze moeten doen. De burger die geen federaal en neoliberaal Europa wil, wordt gezien als hinderlijk. De SP pleit voor leiderschap dat de speculanten juist aanpakt en hun invloed terugdringt, en voor meer betrokkenheid van de gewone mensen, eventueel via een nieuw referendum, bij de komende besluiten over de euro.

  Het is de afgelopen tijd steeds hetzelfde liedje: de financiële markten piepen en landen als Nederland kunnen weer de beurs trekken. Zodra de speculanten hun pijlen richtten op Italië en Spanje en de rente van de staatsleningen van die landen omhoog schoten, gingen regeringsleiders bellen. De gekozen oplossing: de Europese Centrale Bank gaat leningen van die landen opkopen, en de rust keert even terug. Voor hoelang, dat weet niemand, maar ondertussen loopt de Nederlandse belastingbetaler indirect wel weer meer risico: als de leningen van Italië en Spanje minder waard worden, lijdt de ECB verlies en daar betalen wij uiteindelijk aan mee. Een belangrijke beslissing dus, maar geen burger die om haar of zijn mening wordt gevraagd.

  Zo ging het en zo gaat het. Bij Knevel & Van den Brink van 8 augustus gaf Willem Vermeend toe dat er bij de invoering van de euro wel degelijk plannen waren voor niet één maar twee eurozones. Italië is daar echter voor gaan liggen en daardoor kregen we één eurozone met heel Zuid-Europa erbij. Geen Nederlander heeft daar ooit over mogen meebeslissen: dit is er gewoon doorgedrukt. Ongelijke economieën werden samengevoegd, en daar betalen we nu de prijs voor.

  Op 9 augustus pleitte Ruud Lubbers in Nieuwsuur voor een verdere stap op weg naar een Europese federatie: het uitgeven van staatsobligaties door de Europese Centrale Bank. Daarmee klink je de economieën nog verder aan elkaar vast en gaan wij in Nederland een hogere rente betalen voor onze leningen, want bij de rente op de Brusselse leningen wordt de stand van alle Europese economieën bepalend, dus betalen we indirect mee aan de Zuid-Europese landen.

  We staan op een tweesprong: volgen we Lubbers op weg naar een federaal Europa? Of accepteren we dat we landen als Italië en Spanje binnen de eurozone niet kunnen redden en dat een scheuring van de eurozone in een sterker en zwakker deel dichterbij komt? De SP kiest voor het laatste: wat ons betreft, gaan we zelf over ons economisch beleid, natuurlijk in nauwe afstemming met andere Europese lidstaten, maar zonder dictaten uit Brussel of Frankfurt. Tegelijkertijd willen we strenge maatregelen om de invloed van de financiële markten terug te dringen. Politieke beslissingen moeten genomen worden met respect voor de burger en niet als reactie op hongerige speculanten.

  Het is dan ook de hoogste tijd voor een Europees actieplan tegen speculatie. Een paar voorbeelden van mogelijke acties: dwing de grote bedrijven om de winsten die de afgelopen tijd weer flink zijn toegenomen te gebruiken voor investeringen in de reële economie. Die blijven namelijk steeds verder achter, terwijl het geld er wel voor is. Maar grote bedrijven gebruiken dat geld liever voor speculatieve beleggingen, omdat ze denken dat de opbrengsten daarvan hoger zijn. Hetzelfde geldt overigens voor managers die hun bonussen voor een groot deel omzetten in speculatieve beleggingen. Als je de kraan voor speculatiegeld dichtdraait, bijvoorbeeld door extra winstbelasting op dat deel van de winst dat niet voor reële investeringen wordt gebruikt en door een verbod op bonussen, pak je het probleem bij de bron aan.

  Beperk verder de snelheid van financiële transacties: die gaan tegenwoordig vaak per fractie van een seconde, waardoor de effecten van stemmingswisselingen steeds verder worden uitvergroot. Je zou kunnen overwegen de handel in staatsobligaties te temporiseren: denk aan een verbod op verkoop binnen een bepaalde termijn. Ook een belasting op financiële transacties zou kunnen helpen tegen de invloed van dergelijk flitskapitaal.

  Het splitsen van bankactiviteiten hoort eveneens in dit rijtje thuis: de banken chanteren ons voortdurend, omdat zij weten dat we niet zonder hen kunnen. Dat geldt echter alleen voor de traditionele bankactiviteiten: sparen en lenen. De andere activiteiten kunnen we missen als kiespijn. In elk geval moet de burger niet steeds voor de verliezen opdraaien die van die speculatieve activiteiten uitgaan.

  Politiek leiderschap is nodig, maar wel leiderschap dat zich richt naar wat de burger wil en niet aan de leiband loopt van de speculanten. Als de regeringsleiders toch verdere stappen zetten in de richting van een federaal Europa, zouden ze hiervoor de burgers uitdrukkelijk moeten raadplegen, bijvoorbeeld via referenda. Het gaat hier om historische beslissingen, en die moeten nu eens niet buiten de burger om genomen worden.

  De auteur is lid van het Europees Parlement voor de SP. Naar zijn oordeel vallen landen als Spanje en Italië niet te redden binnen de eurozone. Verder moeten de financiële markten aan banden worden gelegd.

  Dit artikel stond op 15 augustus 2011 in de Volkskrant

Comments are closed.