[rekenen]Een nieuwe opstand tegen de gesloten (?)  pensioenovereenkomst. Nu niet (alleen)  van de vakbonden, maar van de politieke jongerenorganisaties.

De jongerenorganisaties van de VVD, PvdA, D66, GroenLinks en SGP gaan samen actievoeren tegen het pensioenakkoord: “De pensioenpot wordt leeggegeten.”

 

Een zijdelingse eerste opmerking is dat bij deze groep niet de jongeren CDA genoemd worden. Is daar een oorzaak of reden voor? Of een foutje?

De eerste (?) actie van de groep is het lanceren van een PETITIE met omschrijving van hun bezwaar..

De jongeren zijn teleurgesteld dat een meerderheid van de Tweede Kamer, waaronder de eigen partijen als VVD, groen licht hebben gegeven aan uitwerking van het pensioenakkoord.

In hun ogen moet de politiek meer de regie nemen om risico’s bij pensioensparen eerlijker tussen jong en oud te verdelen.

Logisch dat de jongeren ontevreden zijn.
Maar is de weg die ze zoeken om de zaak op te lossen ook logisch?

Daarover kunnen we heel grote twijfels hebben.
De jongeren (politieke jongeren) zoeken de oplossing nog via de politiek. Maar de politiek / overheid is net de oorzaak van deze ellende en dit bedrog.

Hoe kunnen ze dat nu zo snel mogelijk leren begrijpen?

Maar ook, hoe kunnen we ze steunen om actief te blijven vechten voor rechtvaardigheid, en ondertussen het contact bewaren en trachten de juiste (vrijheids)weg te vinden?
Ik denk dat zij toch snel door kunnen hebben dat regelingen gebaseerd op geweld, onethisch zijn en op den duur geen stand kunnen houden

Wij nodigen alle jongeren uit om de Vrijspreker (meer)  te bezoeken. Om de feiten te leren  van een ethische, geweldloze, samenleving waarin ieder mens recht heeft op zijn eigen leven.

En om dan van daaruit nieuwe acties te gaan ontplooien.
Dat is waarschijnlijk de enige weg voor blijvend succes!
Al zal dit een moeilijke weg zijn die niet voor alle jongeren even gemakkelijk zal zijn.
Al hun actie, hun hele club wordt immers gefinancierd uit geld dat de belastingbetaler moet betalen.

Het nieuwe manifest kunt u vinden, en de petitie ondertekenen, via  http://pensioen-opstand.nl/manifest/

 P.S. U kunt alle jongene en jongerenorganisaties helpen d0or dit bericht aan hen door te sturen.
(en daarmee uzelf helpen)

12 REACTIES

 1. Jawel beste democratische jongeren: wat denk je dat de uitslag is bij een democratisch besluit over de pensioenen?
  50% zijn al de ouderen en 30 % zijn de gepensioneerderden, en de jongeren stemmen voor 20%
  ( of in zo’n verhouding) en dan moet je toch wel erg veel vertrouwen hebben in de overheid dat die eerlijk is?
  Neem dan het libertarisme: ook de jongeren hebben daar individuele rechten!

 2. Precies: de enige eerlijke oplossing is het verindividualiseren (mooi scrabblewoord) van pensioenen. In gewoon Nederlands: iedereen beheert zijn eigen pensioenspaarpot. Kan niemand anders hem leegvreten. En je weet exact waar je aan toe bent.

  Ratio [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Ron Arends [2]: Tsja, bijna goed. Als de staat weet dat je een potje geld hebt, denk je dan echt dat de staat daarvan af kan blijven? De staat zal het leegvreten zoals ze alles leegvreet waar ze vanaf weet. De pensioenfondsen en de staat zijn thans 1 potje nat.

 4. @Ron Arends [4]:
  “…..dat grondwettelijk moet worden vastgelegd dat de overheid (en elke andere buitenstaander) met z’n poten van de pensioenen af moet blijven.”

  Heel belangrijk, en het kan helpen.
  Samen met dit werken aan een echte grondwet. Die van US is stukken beter dan het waardeloze NL-stuk. Maar zelfs daar blijkt de politiek ze te kunnen ontmannen.

  En dat “Niet bemoeien” ook uitbreiden op veel andere terreinen.

 5. @Ratio [5]:

  Neen, dat is te somber, zelfs al gaat het nog steeds die kant op.
  ” Maar uiteindelijk overwint het fascisme, het socialisme. En is alle eigendom slechts fictie.”

  Uiteindelijk zal het libertarisme winnen. Daar zijn de feiten en de moraliteit!.

  Het is niet mogelijk om alle mensen voor altijd te bedriegen.

  Ratio [8] reageerde op deze reactie.

 6. @Hub Jongen [7]: Terechte opmerking. Ik had moeten toevoegen: “zolang er een staat zal zijn”. Ik denk ook dat men uiteindelijk inziet dat staatsbemoeienis fout is. Ik denk ook dat we zullen zegevieren, echter zou ik mijn oude dag spaarpot er niet om willen verwedden. Het is dus aan te raden je oudedagsvoorziening in ieder geval deels buiten het bereik van de overheidstentakels te houden.

  Hub Jongen [9] reageerde op deze reactie.

 7. Jongeren van links en rechts verzetten zich gezamenlijk tegen pensioenakkoord…

  Heeft niets met politieke idealen te maken, het is puur uit zelfbelang. Jongeren willen meer geld, net als dat ouderen meer geld willen hebben. Er zal wel weer een compromis uit rollen om beide partijen stil te houden.

  Ik heb overigens via via gehoord dat er onlangs een libertarische jongerenorganisatie is opgericht in Amsterdam. Ik vraag me af of zij zich wel aan hun idealen vast zullen houden, of dat bij hen ook uiteindelijk het eigenbelang voor zal gaan.

  Scrutinizer [12] reageerde op deze reactie.

 8. @Hub Jongen [9]: Klopt. Derhalve moet je ervoor zorgen van zelf niet onder hun jurisdictie te vallen (ergo te emigreren naar een vooralsnog minder onacceptabele staat).

 9. @Bas [10]: “Heeft niets met politieke idealen te maken, het is puur uit zelfbelang.”

  Zelfbelang IS een politiek ideaal. Immers het is het jezelf verweren tegen opgedrongen solidariteit die het voorwendsel is om je van je eigendom te beroven. Geloven dat je zelf recht hebt op je eigen bezit en daarvoor strijden IS een ideaal.

Comments are closed.