Per jaar gaan er 6 miljard euro weg aan subsidies waar niet verder naar gekeken wordt of het enige zin heeft. Je zou zeggen dat iets dergelijks na ontdekking onmiddellijk wordt gecorrigeerd. Maar hoe arrogant Jan-Kees de Jager ondertussen geworden is, blijkt uit zijn reactie op de Rekenkamer dat hij niet van plan is er iets tegen te doen. En iedere “Nederlander” kan blijven genieten van zijn 400 euro die jaarlijks door de overheid  in het water gegooid worden .
Dat rapport van de Rekenkamer waaraan Elsevier  terecht verontwaardigd een artikel besteedt.

En toch blijkt ook uit het artikel dat zelfs de Elsevier-auteur geen duidelijk inzicht heeft. Hij schrijft namelijk:

” Een regering die meer dan de helft van het inkomen van hardwerkende burgers afpakt, heeft extra veel uit te leggen. Het betalen van belasting is al geen pretje – het inleveren van 52 procent van het inkomen heeft in zekere zin iets immoreels. Een overheid zou nooit meer dan 49,9 procent mogen afpakken.

Dit houdt in dat 49,9 % niet immoreel zou zijn? Dat blijft net zo goed diefstal (of roof). Trouwens de uitdrukking “iets immoreels” getuigt niet van een duidelijk inzicht.

En dat is wel jammer. Als de mensen waarvan je verwacht dat ze de waanzin bestrijden zo zwak in hun schoenen staan, dan hoef je niet veel resultaat te verwachten.

Het volgende citaat heeft geen commentaar nodig:
Maar wat de overheid intussen gewoon moet doen, is rekenschap afleggen. De vraag beantwoorden of het belastinggeld doelmatig is besteed. Is dat niet zo – kan gebeuren – dan wordt een andere bestemming gezocht of – liever nog – het geld teruggegeven aan de burger.

Gisteren maakte de Algemene Rekenkamer bekend dat Nederland jaarlijks blindelings zes miljard euro aan subsidies uitkeert. Tussen 2005 en 2009 blijkt ruim 87 procent van de subsidieregelingen niet te zijn gecontroleerd op effectiviteit, terwijl dat wettelijk eens in de vijf jaar moet.

Van de subsidies die wél zijn geëvalueerd, gebeurde dat volgens de Rekenkamer ‘zelden deugdelijk’. Er is in die periode geen enkele subsidie stopgezet. En voor subsidies tot 125.000 euro (toch een flinke smak geld) hoeven ontvangers niet eens verantwoording van de besteding af te leggen. “

Maar naar aanleiding van het volgende citaat zou overwogen kunnen worden een motie tot ontslag van (minstens) Jan-Kees  in te dienen.
Hoe fel gaat welke partij daarop reageren?

Hallo! Zes miljard euro! Per jaar! Dat is 1 procent van het Nederlandse bbp, datgene wat alle bedrijven en burgers gezamenlijk in een jaar verdienen. En dat geld verdwijnt allemaal onverantwoord in een donker gat. 

Het kabinet-Rutte had juist als voornemen om alleen nog subsidies te geven als bewezen is dat ze effect hebben. Daarom verbijstert de nogal arrogante reactie van minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) op de kritiek van de Rekenkamer. De Jager wil geen kwaliteitsnormen vastleggen en voelt er niets voor om de geldkraan dicht te draaien als een subsidie niet werkt.

Subsidie uit gestolen geld is op zichzelf ook al immoreel. En als dan de verdeler het zo maar wegsmijt, dan is het nog extra irritant.

7 REACTIES

 1. das misschien wel 1500 euro per produktieve Nederlander. beroepsbevolking rond 7 miljoen, bestaande uit paar miljoen ambtenaren en semi ambtenaren. (bijv accountants)

 2. ***Bericht van de Moderator***
  Reacties met dit soort taalgebruik worden hier niet getolereerd. En ik heb het niet eens over al die taalfouten, maar over het gescheld. Er zijn andere manieren om uw ongenoegen te uiten. U heeft bij deze een eerste waarschuwing.
  ***Einde bericht van de Moderator***

  Arogante pokke klootzak.Grote bek met zijn 13 zetels in de peiling.Ik heb pvv gestemt van mij mgen ze de bewaking opheffen.
  Ratio [3] reageerde op deze reactie.

 3. Regering gooit jaarlijks 6 miljard euro weg ?
  Neen dat is VEEL meer .
  Het Konings huis alleen al , kost direct en indirect een slordige 1/2 MILJARD EURO PER JAAR
  Stuur minstens 50 % van de ambtenaren naar huis , ze storen echt en bespaart veel stress en vele vele miljarden !

 4. Je hebt de MAFIA die de wet ontduikt.
  En je hebt de MAFIA die de wet maakt.
  Beiden doen aan afpersing,bedriegen en verkwisten.

 5. @Ratio [3]: Die taalfouten komen natuurlijk door het barslechte staatsonderwijs 😉

  Overigens… toen ik de titel van het artikel las, dacht ik spontaan: goh wat een goed nieuws, betalen de Nederlanders dan maar 1% belasting? Ik had nl. ingeschat dat een titel als “Regering gooit jaarlijks ca. 300 mrd euro weg” dichter bij de waarheid had gezeten.

Comments are closed.