Ik kwam enige dagen geleden het gratis Slim Boodschappenblokje van het Voedingscentrum tegen. Nou ja, echt gratis was het natuurlijk niet want het Voedingscentrum is een subsidieparasiet zodat iedereen er verplicht aan heeft meebetaald.

Het werkje zelf is een soort bloknootje met bovenaan iedere pagina een voedselstichtelijke tekst ter lering ende vermaak van het gemene volk der proleten, altijd beginnend met “Dit boodschappenlijstje weet dat…”, bijvoorbeeld dat “eten is om op te eten, weggooien is zonde”. Kom daar maar eens zelf op, denk ik dan want ik gooi mijn boodschappen doorgaans meteen in de vuilnisbak als ik thuiskom maar door deze tekst zie ik mijn dwaling in en zal ze voortaan consumeren.

Het Slimme Boodschappenlijstje weet ook dat je eerst oude producten op moet maken, je alleen aanbiedingen moet kopen die je echt gebruikt, dat TGT-producten op de uiterlijke datum (moet dit niet uiterste datum zijn ?) opgemaakt moeten worden, tenzij ze nog goed ogen en goed ruiken natuurlijk.

Ook weet het Slimme Boodschappenblokje dat je aardappelen kunt afwegen en rijst en spaghetti kunt afmeten om niet te veel te koken. En kliekjes en vlees kun je nog twee dagen in de koelkast bewaren terwijl een maaltijd zonder vlees beter is voor jezelf en het milieu.

Een verzameling gesubsidieerde wijsheden van de kouwe grond dus, gebaseerd op de socialistische gedachtengang dat iedereen die niet voor de staat werkt een debiel is en daarom door de wijze staat (= ambtenaren en politici) met behulp van uitkeringen, regeltjes, boetes en adviezen door het leven moet worden geloodst.

Ik ben wat gaan neuzen op www.voedingscentrum.nl en daar werd de gebruikelijke verzameling voorspelbare obligate en politiekcorrecte waarheden geëtaleerd. Vlees eten is slecht voor alles, we moeten vooral duurzaam ondernemen, dierenwelzijn, eerlijke handel, het milieu ontzien vanwege de global warming, blablabla en wat er verder nog meer aan politiekcorrecte waanzin momenteel in staatskringen de mode is terwijl het Voedingscentrum beweert objectieve informatie over voeding te geven.

Het probleem met dit soort overheidsclubs dat ze beginnen als adviesorgaan maar in de loop van de tijd in hun jacht naar echte macht een zodanige positie binnen de staat weten op te bouwen dat hun adviezen wettelijk dwingend worden. Zo was de filmkeuring (censuur) ergens in de jaren 70 afgeschaft. Vervolgens is in de jaren 80 een (uiteraard gesubsidieerde) stichting opgericht die adviseerde voor welke leeftijdsgroepen films geschikt waren terwijl dit zich in de loop der jaren zo heeft ontwikkeld dat die adviezen nu dwingende wetten zijn  geworden en zelfs voor computerspelletjes gelden.

Voeding (en computerspelletjes) zijn geen overheidszaak, eigenlijk is helemaal niets een overheidszaak zodat al die clubs en wat dat betreft deze hele socialistische dwangstaat zo snel mogelijk moeten worden opgedoekt.

Weg ermee en hoe eerder hoe beter.

2 REACTIES

 1. “Kom daar maar eens zelf op, denk ik dan want ik gooi mijn boodschappen doorgaans meteen in de vuilnisbak als ik thuiskom maar door deze tekst zie ik mijn dwaling in en zal ze voortaan consumeren.”

  Tja, en dat terwijl de leraar economie vroeger zei, dat je het geconsumeerd had, wanneer je het gekocht had. Of je het opat of daarna weggooide, maakte niet uit.

  Meteen weg dat soort praat- en adviesclubs. Het scheelt geld en studenten hoeven ze niet van buiten te leren, wat overigens lastig gaat, omdat vaak onduidelijk is, wat ze nu precies doen.

  Ron Arends [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Vilseledd [1]:
  Binnen de ambtenarij zijn er honderden, misschien wel duizenden afdelingen die aan het eind van het jaar miljoenen verspillen, uit angst het jaar er op gekort te worden.
  Kan er niet een soort ambtenarenvoedingscentrum komen?

  @Wladimir:
  iedereen die niet voor de staat werkt is een debiel en moet daarom door de wijze staat met behulp van uitkeringen, regeltjes, boetes en adviezen door het leven worden geloodst.
  Mooi omschreven 😀

Comments are closed.