Ron Paul predikt the revolution. De pas onthulde belastingplannen van Ron Paul zijn revolutionair. Hef een vijftal ministeries op en beloof 1.000.000.000.000 $ minder uit te geven, in het eerste jaar van je presidentschap. En zorg ervoor dat het tekort in jaar 3 verdwenen is. Klinkt goed. Maar is het ook wel zo goed?

Duizend miljard minder uitgeven klinkt fantastisch. Maar als het ten opzichte van een verspiller als Obama is, dan geef je nog steeds veel uit. Dit zijn de uitgaven in het verleden (bedragen steeds in miljarden):

Vanaf 2013 zou Ron Paul dan zorgen voor de volgende trendbreuk:

Merk op dat de uitgaven in 2013 heel sterk dalen. Tot ongeveer het niveau van 2006, waarna ze echter niet verder dalen. Maar stijgen!

Hoe zit het met de ontvangsten? Hier het historische kader tot en met 2012:

En hier hoe het verdere verloop is onder Ron Paul tot 2016:

Aangezien de uitgaven een stijgende lijn vertonen in 2014 en de jaren daarna dienen de ontvangsten harder te stijgen wil Ron Paul zijn belofte van een in evenwicht zijnde budget waar te maken. Dit is ook wat we hierboven zien. Hoe verlopen de tekorten onder Ron Paul? Eerst als referentie hoe het tot 2012 verloopt:

En met Ron Paul aan het roer gaat het zo verder:

Is Amerika hiermee uit de brand? De boekhoudkundige regels in de VS zijn intussen zo geschreven dat een begroting die in evenwicht is niet hoeft te zorgen voor een gelijkblijvend tekort. Er zijn zaken die buiten de boekhouding worden gehouden waardoor de schuld in een dergelijke situatie toch nog kan stijgen. Is dit het geval? Zie onderstaande grafiek, merk op dat iedere grafiek van mij, anders dan de grafieken van Ron Paul in zijn document restoring America, bij het nulpunt beginnen.

Het lijkt een beperkte stijging, maar de schuld stijgt tot bijna 20 duizend miljard dollar. Kennelijk zijn er voldoende zaken buiten de begroting gehouden die toch tot uitgaven zorgen, anders kan dit niet zo stijgen. Een verder pijnpunt zit hem in de verplichte programma’s, Ron Paul weet deze niet te beteugelen, deze stijgen als volgt:

Dit is zeer ernstig, de schuld van de VS mag dan stijgen tot 20 duizend miljard onder een presidentschap van Ron Paul. De niet opgenomen schulden aan verplichte programma’s als medic aid zijn nog eens meer dan twee keer zo hoog, rond de 45 duizend miljard dollar. Als de autonome groei in de programma’s niet wordt omgebogen dan bestaat de hele begroting straks uit verplichte programma’s. Dit is niet houdbaar en de enige keuze die de VS hebben is zo snel mogelijk duidelijk maken dat deze programma’s worden geschrapt. Het is een keuze tussen onrecht aan eenieder die nu moet betalen voor de programma’s en een onrecht aan degenen die de overheid vertrouwd hebben en nu “recht” hebben op de productieve vruchten van mede burgers omdat de overheid dit ooit zo verordonneerd heeft.

Ik wil niet teveel een azijnpisser zijn maar Ron Paul zakt hier toch een beetje door het ijs. Niet om zijn begroting in 2013, die is prima. Maar om het feit dat hij daarna niet doorpakt, de belasting opbrengsten flink laat stijgen en kennelijk geen goede grip heeft op de verplichte overheidsprogramma’s.

bron

9 REACTIES

 1. Er lijkt wel een langere termijn visie te ontbreken. Daar mag hij dan wel eens duidelijk over zijn, want met wat hij nu zegt zie je in feite vooral dat deukje in de uitgaven als enige resultaat. Dat zo weer ingehaald is.

  Ratio [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Pteranodon [1]: De visie is wellicht dat door het schrappen van veel regelgeving een grote economische bloeiperiode tot stand komt die zorgt voor voldoende economische groei waardoor als percentage van het GDP er toch een afname kan plaatsvinden van schuld en belastingontvangsten

 3. Probeer als democratisch politicus maar eens uit leggen dat de het systeem op weg is om met 180 kmh tegen een betonnen muur aan te knallen. Dat er een Great Default zit aan te komen, dat spaargelden, uitkeringen en pensioenen tot nul gaan verdampen en dat huizenprijzen (in goud) minstens gaan halveren.

  Nu ik politicus de waarheid heb gezegd, wil er iemand op mij stemmen? Wat, nee!?

  Ongeveer het stomste wat je op dit moment kunt doen is een carrière als politicus ambiëren, tenzij je het spannend vind om door rioolbuizen te kruipen onder de A2 met een woedende menigte achter je aan.

  We hebben allemaal gedacht dat het Westen de Koude Oorlog had gewonnen, terwijl de realiteit is dat de welfare/warfare state een zootje beloftes out of thin air heeft opgebouwd, die op geen enkele manier waar zijn te maken. Geen enkel kind vindt het leuk om te horen dat Sinterklaas niet bestaat, dus de moderne kiezer (volwassen kind) ook niet.

  Mocht je politicus willen worden is het verstandiger ‘in te stappen’ na de crash en de tijd tot dat crash-moment te gebruiken om na te denken en je eigen ‘Das Kapital’/’Mein Kampf’/’Rode Boekje’/’Het Groot Libertarisch Handboek’/whatever te gaan schrijven. Participatie op fora als dit is natuurlijk een uitstekende voorbereiding om battle hardened te worden mbt tot het verdedigen van je eigen intellectuele systeempje.

  Het ergste wat Ron Paul kan overkomen is gekozen president te worden (gaat niet gebeuren) om de failliete boedel in de handen gedrukt te krijgen. Het beste wat hem kan gebeuren is dat hij als een soortement van Jeltzin 2.0 op een tank klimt voor het Capitool, omringt met bewapende OWS-ers en TP-ers, terwijl op de achtergrond Hillary, media moguls, denktenk-bevolkers, AIPAC lobbyisten, ‘geboeid’ toe kijken, ‘geboeid’ als in ‘geketend’.

  En dat terwijl er ondertussen een internationaal opsporingsbevel is uitgegaan om Rothschildt op te pakken, iets waar Russische, Iraanse, Duitse en Chinese geheime diensten maar al te graag aan mee zullen werken.

  Resultaat: alle Amerikaanse troepen worden teruggehaald, 12 vliegdekschepen worden of tot zinken gebracht of worden een museum, London wordt ontmanteld als globaal financieel centrum en alle Amerikanen staan een paar jaar te schoffelen in hun volkstuin, net als de Russen deden tussen 1991 en 2000 na hun systeem crash.

  Oh ja, en het nieuwe systeem is libertarisch, niet omdat het zo leuk is, maar omdat het niet anders kan. Zeg nou zelf, je kunt beter 70% belasting betalen over een inkomen van 100k dan 0% belasting betalen over 10k inkomen, zoals in Rusland en de Oekraine, die moderne voorbeelden van geslaagde libertarische systemen (wel reserve as meenemen in je auto want de wegen zijn gemodelleerd naar het voorbeeld van WW1 loopgraven).

  Merrekie [4] reageerde op deze reactie.

 4. Het enige dat ze rest is de geldprinter en de complete instorting van het Westers systeem. De debt ceiling crisis van enkele maanden geleden in gedachten is het onmogelijk dat een Ron Paul zo’n plannen kan doorvoeren, laat staan wat er echt nodig zou zijn.

 5. Dit “regeringsprogramma” lijkt me toch een heel goede eerste stap. Mogelijk kan door discussies nog verbetering aangebracht worden.

  Maar in de huidige fase lijkt het ook een heel belangrijk voorbeeld om duidelijk te maken welke richting libertariërs op willen.
  Ik denk niet niet dat het nu mogelijk is om vanuit de huidige corporatistisch-fascistische situatie in één klap over te gaan op een volledig anarcho-kapitalisme.

 6. Een actieve promotor van het vrijemarktkapitalisme aan het roer lijkt me verschrikkelijk, omdat de boel valt en het naming-and-blaming van kapitalisme dan wel heel makkelijk wordt. Ik heb wat dat betreft meer vertrouwen in het promoten van een solidaire, communale wijze van “stateloos” overleven.

 7. Het Ron-Paul plan is een eerste stap, en een publiciteitsstunt voor media-aandacht. Vervolgens gaat hij zich richten op beteugelen of afschaffen van de FED, en het beteugelen/afschaffen van Obamacare etc.

  Mocht hij überhaubt verkozen worden. De media doen er alles aan om hem te marginaliseren.

Comments are closed.