Simpel, omdat Merkozy, hen dreigde dat ze bij weigering alles zouden kwijtraken!  Een voorbeeld hoe in de EU moderne politiek wordt bedreven over u en zonder u.
Om een akkoord rond te krijgen om Griekenland en de euro te redden, ontbrak de EU-opperhoofden nog vele miljarden. Die zagen ze zitten bij banken (=beleggers en pensioenfondsen) en ze trachtten daarom de banken te dwingen om dat vrijwillig uit te voeren.

Spannende reconstructie door DE TIJD: (nuttig te lezen vóór Kamerdebat morgen)

http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_economie/Merkozy_nam_Europese_banken_in_tang.9121793-3149.art?ckc=1

Op opperhoofden top was dat om 12 uur ’s nachts nog niet rond. Deze vergadering werd daarom geschorst en Merkozy gingen afzonderlijk met de banken praten.
Het idee de banken met de rug tegen de muur te zetten, kwam van Sarkozy. Maar het was Merkel die de forcing voerde. ‘Als jullie niet akkoord gaan met een haircut van 50 procent, zorgen wij dat jullie alles kwijtraken, beet ze naar Dallara (Red: Onderhandelaar voor de banken)’. Daarmee dreigen de Europese leiders de banken in een systeemcrisis te storten. Dallara was verbijsterd en vroeg bedenktijd.

De zenuwen stonden strak gespannen, want Europa speelde gevaarlijk spel. Wat als de banken weigerden? Dan werd de hele eurotop een maat voor niks, want zonder een akkoord met de banken kon er geen deal zijn over het noodfonds. Twee uur later kwam het verlossende antwoord. Dallara bond in. De blufpoker van ‘Merkozy’ had gewerkt.

Enig idee hoe we uit die EU club kunnen komen?
Moeten we dan eerst van hun supporters in Den Haag af?

11 REACTIES

 1. Om uit de EU-club te komen zullen wij de ongeloofwaardigheid van het beleid van die club aan de kaak moeten stellen. Het Euroakkoord leent zich daar bij uitstek voor. Dit moet namelijk getypeerd worden als een doekje voor het bloeden, omdat de schuldencrisis maar één facet is van de alomvattende crisis die de wereld in vele gedaanten (als klimaat-, voedsel-, energie-, grondstoffen- en last but not least vertrouwenscrisis) dagelijks teistert. Om dat veelkoppige crisismonster het hoofd te bieden is geen EU-top, met een daarop gebouwd Europees monetair beleid, maar een VN-top, met een daarop gebouwd mondiaal humanitair beleid, vereist.
  Helaas lopen onze regeringsleiders achter dit gegeven aan, waardoor zij niet in staat tot de maatschappelijke vertaling daarvan. Tot die tijd zullen we het dan ook moeten stellen met een politiek van ‘dweilen met de kraan open’, waar het euroakkoord een sprekend voorbeeld van is. Verkiezingen zullen daar geen verandering in kunnen brengen. Logisch, omdat die nooit tot de broodnodige alomvattende VN-aanpak, ofwel een mondiaal eenheidsbeleid onder VN-vlag, zullen leiden. Integendeel!

  Rien [3] reageerde op deze reactie.
  Reteip [6] reageerde op deze reactie.

 2. @Wouter ter Heide. [1]: “Om uit de EU-club te komen zullen wij de ongeloofwaardigheid van het beleid van die club aan de kaak moeten stellen”

  Denk je echt dat dat zou werken?
  Niet alleen is “ongeloofwaardigheid” is een uiterst subjectief begrip, maar je kunt bij een verkiezing nooit voor 1 issue kiezen. Je kiest altijd een persoon/partij en daarmee voor een heel scala aan glijdende factoren. Er is geen enkel grip van de kiezer op een single-issue.

  Te verwachten dat het politieke proces kan worden gebruikt is voor mij uiterst ongeloofwaardig.

 3. Het is volkomen terecht dat de banken voor een flink gedeelte gaan bloeden. Zij zijn het immers geweest die die hele schuldenellende hebben veroorzaakt, door incompetentie, zonder enige dwang, voor zover ik weet. Ze mogen blij zijn dat ze niet voor 100% het schip ingaan. Van die Griekse kinderen kun je niets anders verwachten, maar die noordelijke banken hadden beter moeten weten.

 4. Wat schrijven die banken precies af? Die digitale getalletjes op hun computers?
  Bij het volk ziet de afschrijving er iets anders uit:
  -tot 67 jaar werken
  -hoge aankomende werkeloosheid
  -hoge inflatie
  -instortende huizenmarkt
  -en vast nog een aantal hele vervelende zaken

  En dat terwijl Argentinie nog geen 10 jaar geleden heeft laten zien hoe je dit soort crisis oplost.Binnen een paar jaar hadden ze weer economische groei en van 2002 tot heden zelfs 94% groei.Nog beter dan Brazilie.
  EN DIT ALLES ZONDER ZICH IN TE LATEN MET MAFIA-INSTELLING IMF.
  Volgens hen de reden dat ze er zo snel bovenop zijn gekomen.

  http://www.express.be/business/nl/economy/zou-griekenland-beter-de-argentijnse-weg-zijn-ingeslagen/155317.htm

  Die bewijst maar weer eens hoe sterk de band tussen bankiers en politici zijn en hoe politici het volk zien. Zij kiezen voor de ondergang van 500 miljoen Europeanen door alles te doen voor banken.Ze gokken erop dat ze onopgemerkt de grote wisseltruuc weer kunnen uithalen. Onopgemerkt het vermogen van het volk overhevelen naar banken. Waarin pensioenen, spaargeld,onroerend goed vermogen en nog veel meer eraan zullen moeten geloven.

  En natuurlijk doen ze dit weer op een geniale manier. Iedereen krijgt de schuld behalve degene waar het werkelijk om draait.

  En natuurlijk is één Angolees jongetje veel belangrijker dan het lot van 500 miljoen mensen. Ik begrijp dat wel…..Het past namelijk precies in de logica van dit Westers systeem.

 5. @Wouter ter Heide. [1]: maar een VN-top, met een daarop gebouwd mondiaal humanitair beleid, vereist.

  Alsjeblieft niet zeg, daar werken ze nu juist naar toe: een NWO. We moeten zoals 300 jaar geleden de guillotine gaan gebruiken en al die verraders over de kling jagen. De vraag is hoe je genoeg gehersenspoelde lui het weer aan het verstand kan krijgen dat ze voor zichzelf op moeten komen.

 6. Geloof jij nog in de regering ik niet, want ik geloof ook niet in sinterklaas of jij wel soms?

 7. De banken zullen voor het gederfde kapitaal voor de keuze staan om te herkapitaliseren. Hiervoor kan een bank o.a. aandelen uitgeven. Daar is het de markt die heil zou moeten zien in zo’n aandeel wil het een succes zijn. Maar waarom zou de markt nu opeens wel bereid zijn te investeren in Griekenland? Dat is de onzekere factor. Ik verwacht dat mensen die aandelen van die banken alleen kopen als die banken met andere activiteiten per saldo wel winst weten te behalen maar je neemt Griekenland dan als een verliespost op de koop toe. Voor de burger is er dan ook een veel indirectere steun aan Griekenland, mensen merken er dan misschien minder van dat ze via die aandelen het overheidsbeleid t.a.v. Griekenland belonen en in stand houden.

Comments are closed.