Eenvoudig omdat ze allemaal boter op hun hoofd hebben! Immers de oorzaak van de crisis ligt in de grote schulden die zij maken. En alle EU landen, ook Nederland, hebben een grote staatsschuld die alleen maar groter wordt.

 

Elk jaar weer maken ze een feest van het presenteren van opbrengsten en uitgaven voor het volgend jaar.

Met Gouden Koets en nog veel meer tierelantijntjes. Maar het eind van het liedje is altijd dat het plan is om ook het komend jaar MEER uit te geven dan wordt ontvangen.

Dit jaar, 2011, leent de overheid in Nederland ELKE DAG 70 miljoen euro. Dat is 810 euro per seconde. Tegen de tijd dat u dit stukje gelezen hebt, (2 minuten?) worden dus 95.000 euro erbij geleend.
En dat komt op de top van de bestaande tekorten die neerkomen op:
€ 23.044 schuld per inwoner
€ 43.573 schuld per werkzame inwoner

De site Staatsschuld geeft: (vet toegevoegd):
“Door de crisis zijn de overheidsfinanciën de afgelopen jaren sterk verslechterd. In 2008 – voor de crisis – was er nog een klein overschot op de begroting, maar in de jaren daarna sloeg dat volledig om.
Nederland leeft nu in feite op de pof, en dat is geen gezonde situatie.
 

We geven dag in, dag uit meer uit dan er binnenkomt. In 2009 was dat 87 miljoen euro per dag, in 2010 ongeveer 82 miljoen en dit jaar geven we iedere dag 70 miljoen te veel uit. Het tekort daalt, maar ook in 2012 staan we in de min; naar verwachting zo’n 50 miljoen euro per dag.  Door de tekorten is de staatsschuld flink opgelopen. In 2012 komt de schuld boven de 400 miljard euro.

Dat is bijna 25 duizend euro per Nederlander.
En hoe hoger de schuld, hoe meer geld we uitgeven aan rente.

Ten opzichte van andere landen kan Nederland relatief goedkoop lenen, maar toch betalen we in 2012 dik 10 miljard euro aan rente. (Bron: Jan Kees de Jager)

En dat betreft nog maar alleen Nederland, een land dat relatief financieel gezond genoemd wordt met een AAA-status. Tel daarbij al die andere EU landen die de politici nog steeds meer voor elkaar verantwoordelijk willen maken, dan kun je toch op je 5 vingers uitrekenen dat je daarmee de volgende crisis zit op te bouwen.

De enige oplossing is zorgen voor een eerlijk beleid. Niet meer uitgeven dan er binnenkomt. Ieder land moet zorgen voor een evenwichtige begroting. Dan is er kans om in een beschaafde samenleving te komen.

8 REACTIES

 1. De reden is omdat het systeem ten einde is.
  We hebben te hoge verwachtingen vd toekomst gehad (Newconomy ed) en nu zitten we in de schuldenval. Meer lenen brengt de great default alleen maar dichterbij terwijl versneld afbetalen de economie afwurgt. Er is maar een zgn oplossing en dat is precies die great default. Dwz alle schulden en tegoeden tegen elkaar wegstrepen en helemaal vanaf nul opnieuw beginnen. Dwz gaarkeukens, volkstuinen, moratorium op gedwongen huisuitzettingen, enz.

  Maar dat kan natuurlijk geen politicus hardop zeggen.

  Dus, als je nog spaartegoeden hebt, uitgeven aan survival materiaal: langdurig houdbaar voedsel en wapens om je familie te beschermen.

 2. Hilter wist daar een andere oplossing voor.
  Oorlog en het vergassen van 6 miljoen mensen, tesamen verantwoordelijk voor 60 miljoen mensen, die das Dritte Reich dus niet langer te eten hoefde te geven.

  Los van de inbezit names van hun rijkdommen.

  Drie keer raden wat er gaat gebeuren nu de amerikaanse economie kapot is en de europese economie kapot aan het gaan is.

 3. Ik hoor ze in alles snijden. Ik hoor de zieligste verhalen. Maar ik hoor echter niemand over al die miljarden kostende oorlogen in Irak,Afghanistan en Libie.Helicopters, straaljagers,marinefregatten,munities ect etc.

  Deze heren spelen een potje risk en wij zijn hun financierders(slaven) Men zou hier ook per direct ambtenaren 30% minder loon kunnen geven. En 40% minder aan politici.
  Met dat geld dat zij in 2 jaar verdienen kan ik de rest van mijn leven rondkomen!!!!En ik overdrijf niet!
  Ik las van de week weer het oude bekende verhaal, bovenop hun exorbitante salarissen verdienen ze vaak nog eens een paar ton door nevenfuncties. Salarissen die oplopen tot 4 ton per jaar dus.Pak die etentjes, de taxi’s, vliegtuig en andere onkosten van zo’n figuur en je zit makkelijk op 1 miljoen per jaar. 1 man! In Europa lopen er honderdduizenden rond!!!!!!
  Het zullen wel solidariteitfuncties zijn….

  G&R Eigenweis [7] reageerde op deze reactie.

 4. Waarom kunnen politici de crisis niet oplossen?

  Dat veronderstelt dat politici de crisis *willen* oplossen.

  Hoe simpel wil je het hebben?
  Geen crisis = geen noodzaak tot ingrijpen.
  Geen noodzaak tot ingrijpen = geen noodzaak voor politiek (en dus voor politici).

  Het enige waar een oplossing mag worden verwacht, is daar waar concurrentie mogelijk is.
  Waarom zouden monopolisten in godsnaam de noodzaak voor hun eigen bestaan opheffen, als ze een monopolie hebben?

Comments are closed.