WEE ONS als er niet gedaan wordt wat Zarkozy of Merkozy zegt! Zarkozy waarschuwt dat de eurotop dit weekend wel de crisis moet oplossen, want anders gebeuren er hele erge dingen.
De Europese eenheid is in gevaar als “de Europese leiders” dit weekend geen stoere acties nemen. Merkel is een beetje voorzichtig, maar Sarkozy zegt dat deze crisis ons nu moet dwingen radicale acties te nemen.

“Vernietiging van de euro betekent het risico van de vernietiging van Europa. En zij die die Europa vernietigen zullen de verantwoording dragen voor de heropleving van conflicten en scheuringen op ons continent”. Jeetje, je zou het bijna in je broek doen!

En de EU-commissie voegt er aan toe dat er inderdaad geen kleine stapjes geaccepteerd kunnen worden. Er moet nu tot een totaalplan besloten worden.

Olli Rehn verklaart dat Portugal zich niet aan zijn bezuinigingsplan zal kunnen houden, terwijl de Portugese President zegt dat de bezuinigingen veel te ver gaan.  Karel De Gucht zegt dat we 2 minuten voor twaalf staan en als het zondag niet bevredigend wordt opgelost, dat er dan onberekenbare economische en politieke kosten ontstaan.

Ondertussen waarschuwen kredietbeoordelaars (Moody)  dat Frankrijk gevaar loopt zijn triple-A rating verlaagd te krijgen. Tegelijkertijd werd de rating van Spanje en 24 Italiaanse banken verlaagd!

Het lijkt er op dat Frankrijk vooral eerst wil dat het noodfonds zwaar wordt opgevoerd. Van 440 miljoen euro naar 1 biljard of zelfs 2 biljard, maar Duitsland wil eerst Griekse schulden (gedeeltelijk, 50 of 60 %) afschrijven, een zgn “haircut”.

Het is ook nog een vraagpunt hoe de onderlinge sfeer op die eurotop zondag in Brussel zal zijn. Eerst is deze top al uitgesteld van 17 oktober naar de 23ste, maar ook zijn er niet-eurolanden gepikeerd omdat de top in twee delen plaats vindt: eerst alleen euroleden en daarna pas allemaal!

23 REACTIES

 1. Het schip is zinkende en gelukkig maar want we waren er allemaal niet erg blij mee.

 2. Pensioenenfondsen behaalden vorig jaar een rendement van 18% en willen nu mensen met 15% gaan korten vanaf volgend jaar.
  We worden schaamteloos geplukt.
  We zijn getuigen van de grootste goocheltruc van de eeuw, ons vermogen word namelijk ongezien doorgesluisd naar banken en de elite.
  Stop met het geloven dat we ouder worden en daarom langer moeten doorwerken. Deze heren leven in extreme luxe en krijgen salarissen die wij in 5 jaar tijd nog niet eens verdienen. En daar lopen er niet één van rond maar duizenden.
  18% rendemente op een totaal vermogen van 700 miljard!!!!!!!
  Gaat er nou niet bij niemand een lichtje branden?
  Ik heb eens een berekening gemaakt van de inleg van PENSIOEN EN AOW van iemand die 45 jaar werkt.
  Ik nam hierbij 8% rendement (en dus geen 18%!!) en kwam op een totaal bedrag van ruim 3 miljoen uit. Hier krijgt de gemiddelde NEderlander amper 4 ton (BRUTO) van terug omdat hij gemiddeld 79 jaar oud wordt.

  EN VOOR ALLE DUIDELIJKHEID:

  STEL DAT WIJ NU INDERDAAD 3 JAAR OUDER WORDEN DAN VROEGER, DAN BETEKEND DAT DAT WIJ IETS VAN 475.000 EURO ZULLEN ONTVANGEN TOT ONS 82STE JAAR. AOW+PENSIOEN

  Er gaan dus miljoenen op aan die heren en hun gebouwen en natuurlijk zogenaamd Griekenland. En als de staat een jaartje iets tekort komt smult het er ook van.

  Maar artikels als deze:

  http://rtl.nl/components/financien/rtlz/2011/weken_2011/15/0412_0905_kleine_pensioenfondsen_kosten.xml

  Ik citeer: pensioenuitkeringen zouden tot wel 30% hoger kunnen zijn als fondsen hun zaken beter op orde zouden kunnen hebben….

  Worden zelden getoond en zijn niet het middelpunt van het gesprek. Het gaat altijd over de burger die gekort moet worden of nog meer moet betalen.

  Het is één grote snoeppot voor de elite!!!!!

  Aequitas [9] reageerde op deze reactie.
  Armin [15] reageerde op deze reactie.

 3. Ach, zolang de mens behoefte heeft aan bepaalde producten en diensten en zolang die producten en diensten geproduceerd worden, zal er een economie zijn. Nog nooit is bureaucratie de motor van een economie geweest.

 4. @J.H [6]:

  Helemaal mee eens ! Het is de (vermeende, zelf uitgeroepen)
  elite, die Europa kapot maakt door de lidstaten en hun respectievelijke bevolkingen uit te zuigen.

  New World Order bestaat uit elite en slaven.

 5. Misschien eerst eens een nieuwe klok kopen voordat het geld op is? Hij staat nu al jaren op 2 minuten voor twaalf….

 6. Er klinkt woede door je reactie. Dat is goed. Teveel mensen staan erbij en kijken ernaar. Zonder te beseffen waar ze naar kijken.

 7. @Marcel [1]:
  Griekenland nieuwe uitvalsbasis van Amerika ten koste van ons belastinggeld?
  Sinds de staatsgreep van Attaturk heet Turkije een Seculiere staat te zijn (scheiding tussen religie en staat). De huidige premier Recep Tayyip Erdogan is, voorwendend een vervent moslim te zijn, bezig om in sneltreinvaart deze scheiding weer ongedaan te maken. Volgens de Monotheïstische religie (Islam), bestaat deze scheiding niet. Het zal dan ook niet lang meer duren alvorens hij de Sjariah, net als in Iran weer volledig zal invoeren met alle vrijheidsbeperkingen van dien, met name voor vrouwen. Vermeende tegenstanders worden nu al onder valse voorwendsels stelselmatig gevangengenomen. Zijn streven naar nog meer macht is om hiermee uiteindelijk de belangrijkste leider van alle moslimstaten te worden. Het bondgenootschap met Israel heeft hij opgezegd en hij stuurt inmiddels aan op een koude oorlog. Als NAVO-partner heeft Turkije een belangrijke rol gespeeld als uitvalsbasis voor Amerikaanse troepen maar ook hier zou weleens door de heer Erdogan, als hij de tijd rijp acht een einde aan gemaakt kunnen worden.
  Opvallende berichten over aanschaf van wapens door Griekenland. 4 oorlogsschepen á 300 miljoen per stuk, 400 tanks, voor een land dat al 10 keer failliet is en toch als 4e op de ranglijst van de grootste wapenimporteurs staat. Amerika is zelfs genegen te leveren op afbetaling.
  Amerika is een van de belangrijkste aanstichters van de financiële crisis waar Europa mee te maken heeft. Met medewerking van Goldman Sachs oefende Amerika destijds grote pressie uit op onze politiekleiders met steun van Frankrijk om Griekenland, ondanks hun valse boekhouding, in de EU gelederen op te nemen.
  Nu zij compleet door de mand zijn gevallen, zijn het de Amerikaanse ratingbureaus Fitch, S&P en Moody’s die ervoor zorgen dat voor een aantal Europese landen/banken de rentelasten onbetaalbaar zijn geworden terwijl Amerika en haar banken, zelf met de grootste tekorten, O % betalen. Ten koste van de belastingbetaler in Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Finland wil Amerika dat Griekenland gered wordt van de ondergang en in de EU blijft. Dit zou weleens een nog diepere betekenis kunnen hebben.
  En opnieuw gehoorzamen onze politiekleiders gedwee en tegen de wens van hun eigen bevolking.

 8. @J.H [6]: Die berekening mag je me voorrekenen, want slaat nergens op. Nederlanders betaalden tot nu toe extreem weinig premie en verwachten waardevaste en hoge pensioenen. Dat is al langzaam tot realiteit gebracht via eindloon naar middenloon en daarna voorwaardelijke indexatie

  De werkelijke rekensom is dat de gemiddelde babyboomer zo’n4x terug krijgt dan wat die nominaal betaalde. De generaties daarna …

  Reken maar eens voor wat je aan premie inlegt en wat je daarvoro zou krijgen bij variabel redementen. Je zult schrikken hoeveel geld nodig is om nominaal al een goed pensioen te krijgen. Laat staan na compensatie van inflatie en welvaartstijging.

  Je schrijft verder:

  Pensioenenfondsen behaalden vorig jaar een rendement van 18% en willen nu mensen met 15% gaan korten vanaf volgend jaar.

  En daarvoor crashde de beurs en daalde de koersen met gelijke %. Die stijgingen waren correcties. O.a. trouwens stijgingen van hun obligatiewaarden ivm de rentedalingen. Individuele jaren eruit halen is of dom of kwaadaardig misleidend.

  Het eerste probleem is dat een jaarlijks risicoloos rendement van 8% vrijwel onhaalbaar is. Dat was het, en wordt het helemaal. In west-Europa was er een demografische meewind en hoge economsiche groei die een frisse meewend gaven aan alle beleggingen. Beide factoren zijn al geruime tijd aan het dalen.

  Natuurlijk kun je best 8% gemiddeld halen, maar dan heb je ook flinke pieken en dalen.

  Dat was op zich geen probleem geweest als we in de jaren 90 niet ons pensioenbeleid aangepast hadden. Daarvoor waren pensioenfondsen vooral saaie beleggingfondsen in stabiele beleggingen. Vanaf de jaren 90 kregen ze meer ruimte en konden dus hogere rendementen halen.

  Uiteraard gaat dat samen met extra risico’s. Men nam echter aan dat die zich over de vele jaren wel zouden uitstrijken. Dat bleek de eerste misvatting, want nominaal hebben veel beleggingen de afgelopen 10 jaar 0% rendement gehaald. Dividend etc geeft veel lucht, maar je hebt ook kosten.

  De tweede misvatting is dit risico niet af te dekken. In principe heb je gelijk dat op zeer lange termijn risico en rendement neutraal zijn, maar dan moet je het geld dat je in goede tijden extra hebt wel bewaren en niet uitgeven. Dat is de hoofdreden waarom het fout gaat.

  Het is namelijk lekker makkelijk om directeuren en instellingen de schuld te geven, maar wij hebben allemaal vrolijk mee gedaan. Toen in de tweede helft van de jaren 90 de pensioenfondsen bulkten van het geld hebben we:

  – extra forse indexaties gegeven
  – forse premiekortingen aan werknemers gegeven
  – forse premiekortingen aan werkgevers gegeven
  – sommige werknemers zelf geen premie laten betalen
  – sommige werkgevers zelfs geld terug gegeven.

  Vakbonden en overheden waren het roerend eens met dit beleid. Nu zitten we in een dip, maar is het geld van de piek op en hebben we bovendien riante pensioenbeloften (via indexatie) gegeven die we eigenlijk niet waar kunnen maken.

  We kletsen wel over de rente, maar dat is een bliksemafleider. Enerzijds omdat veel beleggingen bij rentedalingen juist meer waard worden. Oude staatsobligaties gingen door het dak bijvoorbeeld. Zou je bij wijze van spreken 100% in die obligaties gezeten hebben zou je dekkingsgraad helemaal niet zo gedaald zijn. Maar ja, dan had je 10 jaar geleden tot nu meer premie moeten vragen aan de werknemers.

  Er zijn pensioenfondsen die wél een afdekking van de renterisico’s gemaakt hebben. Grote pensioenfondsen die nu in problemen zijn hebben bijna allemal forse beleggingsfouten gemaakt. En combinee dat men het niet hebben van buffers en je hebt de oorzaak van de problemen.

  Aanvullend heeft men express totaal geen rekening gehouden met de leeftijdsgrenzen. Men bleeft express met de oude normen rekenen totdat het verplicht werd de nieuwe te gebruiken. Bij PME gaf dat een daling van ruim 4% in dekkingsgraad. In realiteit was dus al langer in problemen.

  En zomaar aannemen dat het rendement wel weer 6, 7 of 8% per jaar zal zijn is gokken met de pensioenen van de mensen die nu werken. Immers Japan heeft al 20 jaar een lage groei en lage rente. Vele eocnomen voorspellen dat de EU dit ook gaat overkomen. En Bil Gross – baas van grootste beleggingsfondsen ter wereld – voorspelt dit voor de gehele wereld als “new normal” waarin hij ook meent dat de komende jaren we én een lage rente zullen zien én een ruwweg % lagere groei dan we gewend zijn. Zeg maar Japan-light. Durf jij te garanderen dat dit niet zo is? Je gokt dan met de pensioenen van miljoenen …

  Statistieken zoals ik eerder al aangaf bevestigen dat de gemiddelde groei van de euro-zone inderdaad al 40 jaar gestaag daalt bijvoorbeeld.

  Let wel, mijn eigen pensioen zit bij een van de fondsen die moet korten, dus ik ga de pijn zelf voelen, maar problemen ontkennen is gewoonweg dom. En ze verzwijgen in de hoop dat jij je geld wel krijgt ten koste van een ander kwaadaardig. En dat is nu niet korten of met andere rentepercentages rekenen namelijk.

  J.H [16] reageerde op deze reactie.

 9. @Armin [15]:

  Weet je, ik kan me zo kwaad maken om mensen zoals jou. leer zelf maar eens rekenen. Kijk zelf maar op je loonstrook.
  Ik durf te wedden dat je niet eens weet hoeveel pensioen je in totaal per maand in die rioolput stopt.

  En laat me raden: jij gaat zeker het tekort aanvullen met een extra pensioen? JE krijgt van iedere euro die je erin stopt nog geen 10 cent terug en sommige mensen gaan er vrijwillig nog meer in stoppen?????

  Dus ipv die snotneuzen van de MSM te verdedigen zou ik maar heel snel gaan leren rekenen.

  Ik zou zelfstandig wel 5 miljoen van mijn inleg kunnen maken in 45 jaar tijd. Met een 6% rente zou ik al tegen de 2 miljoen aanzitten.
  EN tel eens wat je terug krijgt.Ik krijg dan vanaf nmijn 67ste 17.000 bruto per jaar uitgekeerd.(zeggen ze nu in 2011)
  67 jaar dood =0 euro retour
  70 jaar dood= 51.000 bruto retour
  80 jaar dood=221.000 retour

  En dit terwijl die gasten ruim 3 miljoen hebben kunnen maken van jou inleg. En dan heb ik het nog niet over de AOW premie , die maandelijks uit 18% van je loon bestaat

  EN VERGEET HET ARTIKELTJE VAN RTLZ NIET TE LEZEN! DAn begrijp je hopelijk beter waarom jij gekort gaat worden…..

  Armin [18] reageerde op deze reactie.

 10. Met “Wee ons!” wordt net zo goed gedreigd door Nigel Farrage van UKIP in het Europarlement, als de Europese bureaucraten juist wél hun zin zouden weten door te drijven. Ik vind alleen Farage’s argumenten steekhoudender dan wat de Eurocraten ons willen laten geloven. Hij is daar zo’n beetje de enige met verstand van geld.

 11. @J.H [16]: Je bent wel boos, maar volgens mij snap je mijn reatcie niet.

  Ik vroeg allereerst om de cijfers. Die geef je niet. Ik weet zelf heel goed hoeveel ik inleg, vandaar dat ik weet dat wij allemaal veel te weinig ingelegd hebben.

  Wij hebben onszelf voor de gek gehouden dat we met lage inleg hoge pensioenen konden krijgen. Dat kunnen we niet.

  Jij stelt bijvoorbeeld at je makkelijk 2 miljoen kunt krijgen. Dan ga je allereerst voorbij aan inflatie en koopkrachtbehoud. Verder neem je dan geen nabestaandenpensioen, en neem je aan dat je niet arbeidsongeschikt wordt. Verder neem je aan dat de mensen in het pensioenfonds allemaal gratis werken. En dat er geen slechte tijd is precies na 45 jaar sparen. Immers die zaken zitten ook in jouw pensioen.

  Maar goed, als je 6% per jaar neemt moet je nog steeds 750 per maand inleggen om 2 miljoen te krijgen. En met 20 jaar oud worden krijg je dan een ton per jaar bruto pensioen exclusief AOW. Let wel, zonder inflatiecorrectie, dus die ton is waarschijnlijk zo veel niet eens.

  Besef dat de meeste mensen maar zo’n 200 per maand inleggen en je kunt wel inschatten dat er maar een karig pensioen in zou moeten zitten. dat dat lange tijd gelukkig wel meeviel geeft dus aan dat het goed fout zat.

  Ik woon zelf in de VS en moet dus 100% zelf sparen. Ipv die lullige 2 a 4% per jaar die mensen in NL inleggen, leg ik dus bijna 15% van mijn inkomen in als pensioen. Dat is nu niet leuk, maar itt loze belofen (zoals 6% [er jaar halen en dat 4% genoeg is etc) krijg ik straks echt pensioen. Ongetwijfeld komen dan de jaloersen wel weer om de hoek kijken (zie verhaal van de mier en de krekel) maar dat zien we dan wel.

  Het is geen schande, want de meeste mensen hebben geen flauw benul van deze cijfers en pensioenfondsen hebben ook ons dom gehouden.

  Dat sommige van onze onze pensioenfondsen wanbeheer hebben gepleegd is waar. Dat schreef ik ook: zij hebben beleggingsfouten gemaakt.

  Maar dat neemt niet weg dat het geld daadwerkelijk op is. En de winsten van de jaren 90 zijn weggegeven aan iedereen inclusief deelnemers en werknemers.

  Boods worden op de schuldigen (al zijn we dat dus zelf ook) is terrecht, maar nog steeds is het geld weg.

  En dan maar roepen dat jij gewoon de 100% wilt blijven krijgen is zeggen dat iemand anders in dat pensioenfonds dan maar extra gekort moet worden. Vind jij dat sociaal?

  J.H [19] reageerde op deze reactie.

 12. @Armin [18]:
  Nou ben je eigenwijs aan het doen:
  http://rtl.nl/components/financien/rtlz/2011/weken_2011/15/0412_0905_kleine_pensioenfondsen_kosten.xml
  DIt hierboven is de reden dat pensioenen verdampen! En artikels als deze staan niet op zichzelf.
  Dat jij het niet wilt lezen en de MSM gewoon blijft napraten , had ik wel verwacht. Dat doet immers iedereen hier.
  En jij neemt aan dat je de 67 gaat halen???? Misschien is het morgen wel voorbij….Of misschien is het over 10 jaar wel 70, wie weet….
  Ik betaal per maand 210,- euro verplichte premie aan pensioen.
  DIT IS 1/3 DEEL VAN HET GEHELE BEDRAG!!!!!!
  Mijn werkgever betaald de andere 2/3 deel: nog eens 420 euro per maand dus!!!!
  Samen 630 euro per maand dus!!!
  630 euro p/m maal 45 jaar a 6%= 1.736.275 euro
  630 euro p/m maal 45 jaar a 8%= 3.322.960 euro
  en
  630 euro p/m maal 45 jaar a 18%= 130 miljoen
  Verder betaal ik maandelijks een krappe 20% van mijn salaris aan AOW. Wil je daar de berekening van zien?
  Dat bedrag van 630 was 10 jaar geleden natuurlijk een stuk minder maar dat zal over 10 jaar ook een stuk meer zijn, dus het lijkt mij een mooie gemiddelde.
  Ik daag jou uit om te achterhalen hoeveel rendementen pensioenen hebben behaald de laatste 15 jaar. Op 2008/2009 na durf ik te wedden dat het percentage over de hele linie boven de 10% heeft gezeten. Met hele hoge uitschieters ertussen. ZE BELEGGEN NAMELIJK NIET VOOR NIKS IN WAPENS
  Mijn stelling dat je voor iedere euro inleg nog geen 10 cent terug krijgt klopt dus! En ik zou het vijfvoudige kunnen maken van het bedrag die ik werkelijk terug ga krijgen(als ik tenminste de 80 jaar haal)
  Met de mafia kun je nog betere zaken doen dan met een pensioenfonds. Pure oplichterij dus!!!!En nog erger, het is mafia! Mensen die geld maken door wapenhandel waar kinderen mee afgeslacht worden zijn voor mij nog lager dan mafia. Zelfs de mafia zal een kind nooit iets aan doen.
  Maar ja, zolang de schaapjes maar alles blijven napraten wat ze op tv horen……

  Armin [20] reageerde op deze reactie.

 13. @J.H [19]: Ik betaal per maand 210,- euro verplichte premie aan pensioen.
  DIT IS 1/3 DEEL VAN HET GEHELE BEDRAG!!!!!!
  Mijn werkgever betaald de andere 2/3 deel: nog eens 420 euro per maand dus!!!!
  Samen 630 euro per maand dus!!!
  630 euro p/m maal 45 jaar a 6%= 1.736.275 euro
  630 euro p/m maal 45 jaar a 8%= 3.322.960 euro

  Bedankt voor de cijfers, maar deze zijn dus een bevestiging van wat ik schreef.

  Allereerst vergeet je te rekenen met maandelijks rendement. Dus kom je 3 ton te hoog uit. Je krijgt geen jaarrendement op het geld van december. Maar goed, dat schuiven we even terzijde.

  Verder, weet je zeer dat jouw werkgever die andere 2/3 ook daadwerkelijk en geheel inlegt? Bij veel fondsen is dat helmaal niet zo! Zeker in de jaren 90 – zoals ik al 2 keer schreef – hebben zij zelfs geld uit het fonds gehaald. Let wel dat je rechten opbouwst alsof die 2/3 ook ingeledg zijn geloof ik graag. Dat is echter dus nu net het probleem.

  Verder is 6% rendement per jaar mooi gerekend, maar haal je vaak niet. O.a. vanwege de kosten. Nu haal je zelf al aan dat kleine fondsen vaak veel kwijt zijn aan kosten omdat ze mensen moeten inhuren en het niet zelf kunnen doen. Let wel, dat pensioenfondsen vaak aan slecht beheer doen is iets wat ik enkel beaam. Als dat je punt is, en jij lever zelf had gespaard, kunnen we handen schudden want daar ben ik het volmondig mee eens! Maar dat neemt niet weg dat het geld nu echt op is…

  Maar terug naar de opmerkingen:

  Ook neem je zoals ik schreef nabestaandenpensioen niet mee.

  Plus koopkrachtcorrectie. Die 1.736.275 klinkt mooi, maar is dan aanzienlijk minder waard dan nu. Met 2% inflatie per jaar, heb jij namelijke effectief maar 4% per jaar gehaald. Exclusief kosten heb je nog slechts zo’n 7 ton over …

  Maar je vergeet ook nabestaandenpensioen? Of ben je alleenstaand? Kost al snel 20% van je pensioeninleg en daarmee zakt het bedrag tot slechts 5,5 ton per jaar na inflatie.

  En die 45 jaar is ook mooi, maar vrijwel niemand begon op zijn 20 a 22e. Jij wel? Dan ben jij de uitzondering die een compliment verdient. Maar vrijwel niemand werkte strak van 20 tot 65 en legde mooi dat geld in. Uberhaupt neemt men aan dat je pas op je 25e begint bij veel fondsen. Ach wat maakt 5 jaar nu uit? Welnu, mooi weer een ton, want het gaat hard die laatste paar jaar …

  Met 35 tot 65 sparen, met 2% inflatie en met nabestaandenpensioen is er opeens nog niet eens 450.000 reeel over van jouw 630 bruto inleg …

  Arbeidsongeschiktheid? Uiteraard kun je kiezen dat niet te verzekeren, maar de pensioenfondsen verzekerden dat dus wel. Als je het dus wordt krijg je toch geld ondanks dat je niets meer spaart. In jouw spaar-berekening neem je aan dat je niets spaart.

  En risico is nog eens eens meegenomen. Immers met 6% gemiddeld per jaar is dat leuk, maar als je net ine en dot-com dip of huizenbubble zit zoals nu, als je met pensioen wilde gaan, moet je verkopen op het diepst van de markt. Er is niets dat jij kunt doen om dat te voorspellen.

  Goed je kunt al langzaam beginnen uit te stappen naarmate je bij de 65 komt. Helaas zakt je rendement dan ook fors naar beneden die laatste jaren. En die laatste jaren zijn het meest belangrijk voor je totaalsom, zoals je kon zien door het schrappen van die eerste 5 jaar van werken/opbouwen.

  Dan komen we bij jouw rendement aan. Jij denkt dus dat pensioenfondsen makkelijk 6% per jaar halen over hun hele fortefeuie. Shcijnbaar denk jij dat zij superbeleggers die die 40 jaar lang de totale markt eruit presteerden én dat ook nog eens met laag risico? Tot halverwege jaren 90 zat men vootal in oersaaie staatsobligaties.

  En nog steeds is dat het merendeel van hun beleggingen. En het feit dat jij mij vraagt om de rendementen op te vragen geeft al mooi aan dat je het zelf ook niet weet. geen schande, want de fondsen houden dat strak geheim. Voior PME (het groostte pensioenfonds dat n gaat korten) was het van 2000-2009 maar liefst een wopping 1% totaalrendement per jaar zoals in hun eigen pensioenblaadje stond. Ja van top tot diepst van de markt, maar het geeft even aan hoe groot dippen kunnen zijn.

  Bruto-rendementen zatten doorgaans tussen 6 a 7% per jaar tot aan de jaren 90. Daarna is het fout gegaan vanwege de overstap in aandelen, met de dramatische afroming en kortingen gevolgd door de 10 jaar durende crashen. Die crashen had men aangekund zonder die eerder kortingen.

  Ik heb je vorogerekend dat met 630 per jaar het vies tegenvalt als je alles meeneemt en 0% kosten rekent. De werkelijke kosten zijn vaak een 0.5 tot 1%. Dan blijft zelfs met jouw 630 inleg maar een modaal bruto loon over per jaar.

  Let wel, als jij daadwerkelijk 630 euro inlegd bij jij een van de betere. Het overweldigende merendeel van NL haalde en haalt dat niet. Toch verwachten die dikke pensioenen.

  Maar, de uiteindelijke feitelijkheid blijft nog steeds: het geld is op bij de fondsen. Jij wilt nu dan maa toch ‘jouw’ geld hebben ten koste van het pensioen van een ander?

  J.H [21] reageerde op deze reactie.

 14. @Armin [20]:

  Iedereen die voor een baas werkt, legt zoveel in. Wat op je loonstrook staat is maar 1/3. Van die 2/3 van je werkgever krijg je helemaal niks te zien. Dat gaat volledig automatisch.Weinig mensen weten dit, vraag een bekende maar om contact op te nemen met zijn pensioenfonds om het na te vragen. Je zult zien dat ik geen flauwekul vertel.

  En JA!!!!!! Ik wil mijn geld nu direct hebben. Maar niet ten kosten van de mensen die jij denkt. Maar ten kosten van die wapenbeleggers!!!!!!!!Ten kosten van die leugenaars!!!!! Ten kosten van die zakkenvullers!!!!

  Ik zou meteen het volledige bedrag naar arme kinderen in Peru storten.Daar zou ik tenminste een goed gevoel aan over houden.

  Kennelijk moeten jouw ogen nog open gaan op deze wereld. Pensioenen dienen: 1 de wapenindustrie 2 die figuren die er werken(en externe instanties) 3 om tekorten aan te vullen(nationaal/internationaal) en 4 de kruimels die overblijven krijgt het volk.

  Nogmaals: Neem diep adem, concentreer je, en lees dat artikel van RTLZ rustig en serieus door. En stop vervolgens met die flauwekul van de MSM na te praten.

  Voor iedere euro die je inlegt krijg je nog geen 10 cent terug.
  Ik kan me geen slechtere belegging voorstellen. Sterker nog, het zou me niet eens lukken om zoveel geld expres op de beurs te verliezen.

  Pensioenen zijn vergelijkbaar met woekerpolissen, maar zolang niemand dit op TV aan het schaapjesvolk komt vertellen zal niemand zich daar bewust van worden.
  Precies zoals bij die woekerpolissen dus! Als niemand dat was komen vertellen op TV zouden nu nog steeds 5 miljoen mensen vol trots over hun polis vertellen…..

  Armin [22] reageerde op deze reactie.

 15. @J.H [21]: Iedereen die voor een baas werkt, legt zoveel in. Wat op je loonstrook staat is maar 1/3. Van die 2/3 van je werkgever krijg je helemaal niks te zien. Dat gaat volledig automatisch.Weinig mensen weten dit, vraag een bekende maar om contact op te nemen met zijn pensioenfonds om het na te vragen. Je zult zien dat ik geen flauwekul vertel.

  Lees nu eens man … 🙂

  Probleem is nu net dat bij veel bedrijven men helemaal niet 1/3 inlegt. (En hoeveel is afhankelijk van je loon. 630 totaal inleggen per maand is iets wat zeer weinig werknemers halen in Nederland …) Uberhaupt is dat per CAO anders, maar punt is dat heel veel bedrijven talloze kortingen bedongen zijn. Bij sommige bedrijven betaal je zelfs 0,0% pensioenpremie als werknemer.

  Dus dan legt de werkgever de volle 100% in?

  NEE!

  Ook die hebben kortingen bedongen. In de jaren 90, kregen ze soms zelfs geld uit het fonds.

  Wie betaalde dan!? Juist ja …

  Begin je nu het probleem te snappen? Beleggingswinsten zijn gebruikt om kortingen te geven.

  Dom natuurlijk, want toen de vette jaren eindigden en de magere jaren begonnen had men dat geld nodig.

  Dat zijn de feiten. Heeft niets mer ‘MSM’ te maken, maar met harde feiten.

  J.H [22] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.