Mijn jongste zoon kwam deze week met de mededeling dat er zo’n Occupy stalletje achter de Grote Kerk in Alkmaar stond en het  leek mij wel interessant om daar eens te gaan buurten, wie weet wat je daarvan opsteekt.

Dat moet dan wel op de zaterdag omdat ik doordeweeks moet werken dus vanmorgen toog ik erheen en ja hoor, een stalletje volgeplakt met kreten over hoe slecht het kapitalisme wel niet is en de bewoners van het stalletje waren kraakpandbewoners van het model PSP-er 1968 met uitkeringontvangende handen.

Daar stonden er 3 van, in  gesprek met een keurige middelbare mevrouw die heel politiekcorrect  ook wel vond dat kapitalisme slecht was.

Ik vraag wat er precies mis is met het kapitalisme. Het antwoord was een verontwaardigd “weet u wel dat er mensen zijn die miljoenen bezitten ?”.

“Dat is heel mooi voor ze, dat betekent dat ze het aanzienlijk beter hebben gedaan dan wij hier”.

Zij: “Ja maar dat gaat wel ten koste van anderen”.

Ik: “Kapitalisme is de vrijheid van een ieder om iets te koop aan te bieden tegen een door hem gewenste prijs terwijl het ieder ander vrij staat dit tegen die prijs te kopen of niet en dat allemaal zonder inmenging van ambtenaren en politici en dat hebben we hier niet. Wij zitten in een socialistische dwangsysteem dat zich met alles bemoeit, je mag als ondernemer niet zelf bepalen hoe je je bedrijf opzet, hoe je je administratie voert, wat en hoe je produceert, wie je aanneemt en wat je ze betaalt, wie je ontslaat etc etc etc: alles is vastgemetseld in regeltjes en als je dan nog een EURO aan je handel weet over te houden dan pikt de staat daar ook nog eens het grootste deel van. Je kunt jezelf niet eens als zelfstandige vestigen zonder een vergunning van de staat, de VAR.Er is hier dus helemaal geen kapitalisme en vrije markt, jullie protesteren tegen de uitwassen van het socialisme.”

Zij weer: “ja maar wij zijn tegen het kapitalisme van de banken”. Ik wees ze op de ABN-AMRO 100 meter achter hun stalletje, “dat is toch een staatsbank, hoezo kapitalisme ?”.

Zij: “de ING dan ?”.

Ik: “die is gered door de staat en de top van de RABO-bank wordt bewoond door figuren uit het partijbenoemingencircuit, de vorige grote baas was Herman Wijffels, prominent CDA-politicus, dus nog steeds socialisme en geen vrije markt”.

Zij: “wat had de staat anders kunnen doen dan de banken redden”.

Ik: : “gewoon failliet laten gaan, in een kapitalistische vrije markt gaan bedrijven die niet meekunnen keihard op de fles, dat is namelijk het mechanisme van innovatie waardoor nieuwe of betere en goedkopere producten op de markt verschijnen dus er is nog nergens kapitalisme of vrije markt te zien, waar jullie tegen protesteren zijn de uitwassen van het heersende socialisme”.

Daar hadden ze geen antwoord op en gingen verderop staan wat mij nogal tegenviel want als je ergens iets staat te verkondigen dan moet je dat ook kunnen verdedigen lijkt mij en niet na 2 minuten al weglopen als het even moeilijker wordt dan wat primitieve kretenslakerij.

De politiekcorrecte mevrouw probeerde nog met dat het toch allemaal slecht was voor de planeet, van kapitalisme kwam een hoop vervuiling en het bevordert egoïsme.

Ik weer: “kunt u mij zeggen wat er verkeerd is aan egoïsme en waar het vervuild is ?”

Zij: “in Nigeria, daar vervuilt de Shell massaal uit egoïsme”.

Of dat waar is kan ik niet zo zeggen maar ik weet wel dat Nigeria een uiterst corrupt land is met een overheid die met ijzeren hand alles in de gaten houdt zodat k mij niet kan voorstellen dat daar veel vrije markt en kapitalisme  te vinden zal zijn.

Zij vond het toch prettig dat er iets van overheid is die ons in toom houdt, anders werd het een zooitje en zouden we elkaar kwaad doen.

Ik: “dus als er geen staat was dan zou u uw buurman aanvallen ? De enige reden dat u dat niet doet is omdat het niet mag van de staat ?”.

Zij: “nee, ik niet maar toch…”

Ik: “kent u iemand die dat zou doen?”.

Zij: ”nee, dat niet…”.

Ik weer: “u hebt geen moeite om bij de LIDL 60 cent voor een pak yoghurt neer te leggen omdat u dat product wilt hebben maar er is geen enkel ‘product’ van de staat te bedenken dat iemand vrijwillig zou afnemen, die zogenaamde ‘staatsproducten’ worden altijd onder dreiging van lichamelijk politiegeweld ‘verkocht’, ze zijn altijd totaal nutteloos zodat niemand ze wil hebben. Zou u vrijwillig een bouwvergunning kopen als het niet verplicht was ?”.

Zij: “dat niet maar anders zouden mensen allerlei bouwvallen neerzetten”.

Ik: “dus als u een huis zou neerzetten dan zou u uit uzelf een ruïne laten bouwen maar dankzij de bouwvergunning doet u dat niet?”.

Zij: “nee, maar het is toch wel prettig dat iemand daar naar kijkt”.

Ik: ”dan kunt u toch gewoon een bouwkundige inhuren, daar is geen staat voor nodig”.

Zij: “ja maar mensen zijn egoïstisch en dan zal zo’n figuur je van alles willen verkopen in je huis wat je niet wilt”.

Ik: “ dus een bouwkundige uit de vrije markt is per definitie oneerlijk maar op het moment dat hij een arbeidsovereenkomst met de staat tekent wordt hij opeens eerlijk”.

Hier eindigde het gesprek.

107 REACTIES

 1. haha, mooi en herkenbaar. Ik heb ook de nodige gesprekken met occupyers in Amsterdam en New York gehad. In NY lopen gelukkig nog wel wat lui rond met een goede filosofie. In Amsterdam waren het ook voornamelijk krakers, zwervers, hippies en SP’ers.

 2. Er is nog een lange weg te gaan…… De triestheid van ons land mooi onder woorden gebracht

 3. Tja we kunnen hier wel mooi weer over kapitalisme gaan spelen. Maar het is toch echt duidelijk dat hetgeen wat nu kapitalisme genoemd wordt staat voor: LEUGENS,OPLICHTINGEN,PROPAGANDA,OORLOGEN,VAN MENSEN: HERSENLOZE CONSUMERENDE VARKENS MAKEN. Mensen zijn de hele dag bezig om iemand anders zijn spullen te jatten. Want alleen dat is de juiste benaming: JATTEN! Via subprime hypotheken tot woekerpolissen tot valse paniekverhalen als MEXICAANSE GRIEP.

  Net als democratie is kapitalisme iets wat alleen op papier bestaat. In de realiteit geven ze allemaal een eigen draai aan deze 2 woorden.

  De huidige kapitalisme is inderdaad verwoestend voor 3 kwart van de wereld bevolking. Alleen al om het feit dat een Wall Street figuur de prijs van de voeding van een Afrikaan aan de andere kant van de wereld kan laten exploderen is te gek voor woorden. De wereld populatie streeft af op een enorme chaos omdat de Amerikanen hun dollar gaan inflateren. Omdat 300 miljoen AMerikanen geen andere optie hebben om de crisis op te lossen , moeten binnenkort misschien wel 3 miljard mensen gaan uithongeren.Want door de Amerikanen,die zich kapitalisten noemen, gaan de voedselprijzen exploderen de komende jaren.

  De huidige kapitalisme is door en door corrupt en dient steeds minder mensen.

  Dat al deze occupy-mensen dit niet fatsoenlijk uit kunnen leggen is trouwens normaal. Dit corrupte systeem van OLIE/WAPENS/OORLOGEN/E.U steekt zo in elkaar dat je het gewoon allemaal niet kan bevatten.

  Maar al deze mensen zien wel heel duidelijk de verwoestende effecten van ons systeem.Dat ze de juiste oorzaken niet kunnen noemen is voor mij van geen belang. Zolang er maar steeds meer mensen in gaan zien dat dit moet stoppen.

  peter [5] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [9] reageerde op deze reactie.

 4. @J.H [4]:

  u beschrijft corporatisme hetgeen nu inderdaad helaas door velen als kapitalisme wordt gezien. Wall street figuren zitten niet aan de geldpers (alhoewel banken indirect bij kunnen dragen aan verruiming van de geldhoeveelheid). inflatie wordt veroorzaakt door de centrale bank. een monster gecreëerd door de overheid. derhalve zou het occupy Washington dienen te heten.

  echt kapitalisme is de beste en bewezen manier om mensen armoede te laten ontstijgen, eeuwig zonde dat dat inzicht nu weer vertroebeld wordt.

  Ben Tels [8] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [9] reageerde op deze reactie.
  J.H [15] reageerde op deze reactie.

 5. gewoon failliet laten gaan, in een kapitalistische vrije markt gaan bedrijven die niet meekunnen keihard op de fles

  Waaraan je kunt zien dat, zoals bij elk dogmatisch geloof, er een punt komt dat de geloofscorrecte oplossing zo wereldvreemd zijn dat je niet kunt geloven dat iemand ze kan verkondigen zonder in lachen uit te barsten. Je kunt best geloven dat lava de heuvel op stroomt, maar om dan ook in het dal te blijven staan op het moment dat je de lava op je neer ziet komen….

  maar ik weet wel dat Nigeria een uiterst corrupt land is met een overheid die met ijzeren hand alles in de gaten houdt

  Oh ja? Weet jij dat? En het idee komt niet bij je op dat die corruptie inhoudt dat de overheid geld accepteert om bepaalde zaken NIET in de gaten te houden?

  Overigens, wat doet het ertoe? Het kapitalisme stelt dat de overheid bedrijven hun gang moet laten gaan. Dus, met corruptie of zonder, wat is het verschil? Die vervuiling komt er toch wel, want dat is de goedkoopste oplossing.

  dan kunt u toch gewoon een bouwkundige inhuren, daar is geen staat voor nodig

  En hoe weet je dat die bouwkundige zijn vak verstaat, als hij geen diploma kan tonen? Omdat mensen zijn diensten gebruiken? Dat weet je niet, want misschien liegt hij daar wel over.

  wladi [16] reageerde op deze reactie.

 6. @peter [5]:

  Kapitalisme leidt volgens mij automatisch tot corporatisme. Ik vermoed namelijk sterk dat kapitalisme een zelf-destabiliserend systeem is dat ervoor zorgt dat er altijd partijen onstaan die de marktwerking kunnen en zullen ontwrichten.

 7. @J.H [4]:

  “Dat ze de juiste oorzaken niet kunnen noemen is voor mij van geen belang. Zolang er maar steeds meer mensen in gaan zien dat dit moet stoppen.

  Hoe wil je dit laten stoppen zonder de dingen bij de juiste naam te noemen?
  Begin eens met definitie van het “KAPITALISME”. Lees het bovenstaande artikel, bekijk de “Woordenlijst op deze site en of de “Filosofie van de Vrijheid.
  Daarn leer wat “Corporatisme” is, te beginnen bij reactie 5: @peter [5]:

  J.H [12] reageerde op deze reactie.

 8. @Bertus [6]:

  EN daarom zal nooit iemand zich echt ontwikkelen in het kapitalisme. Je hele leven je geluk zoeken in materialistische zaken. Geld vragen aan familie of vrienden als je werk voor ze verricht heb etc Kapitalisme ontwikkeld je hebzucht, je manipulatie vermogen, je leugens, je ego.Je medemens staat niet meer centraal maar het geld.
  Geen enkele kapitalist wilt de goede eigenschappen van de mens ontwikkelen omdat dat simpelweg niks oplevert.
  Eerlijkheid en ethiek zijn de vijanden van de markt, daar valt weinig mee te verdienen.

  En dit is precies wat ze in de huidige universiteiten studeren: Je hebzucht over-ontwikkelen en je geweten uitschakelen.
  Kijk nu maar eens naar de wereld en probeer dit maar eens tegen te spreken!

  Naarmate ik ouder word kom ik er steeds meer achter dat dit je ziel verwaarloosd. Help eens een ander mens GRATIS en voel dan eens wat voor een voldoening en vreugde je meemaakt.En dat is dan ook nog blijvende vreugde, dus niet zoals bij een nieuwe auto 3 weekjes vreugde.

  Kapitalisme haalt het slechtst bij de mens naar boven. Maar als kapitalisten opeens voor de camera staan hoor je opeens een hele preek over normen en waarden. Het zijn een stel schijnheiligen viespeuken. Moet je het volk nou mensen als Steve Jobs en Amy Winehouse zien aanbidden. Alsof ze God zijn en tot het hoogste niveau zijn gekomen wat haalbaar is op deze wereld. Maar de waarheid is gewoon Steve Jobs was een verrekte arrogante zak en Amy een coke- verslaafde. Dit zijn de soort mensen die men in het kapitalisme aanbid.Dit zijn voorbeeldfuncties! Mensen die zo asociaal zijn als maar kan en de hele dag hun neus volduwen, noemt men op deze wereld : geslaagde mensen.

  Dat ze in Nigeria overigens corrupt zijn is normaal, ik denk dat bijna iedereen corrupt wordt als je jaarlijks een zak geld krijgt met tig miljarden om de andere kant op te kijken.

  Het Westen maakt deze landen al meer dan 60 jaar bewust corrupt. Zodat het ongetsoord alle rijkdommen kan inpikken.
  Daarom waren mannen als Ghadaffi levensgevaarlijk, een moderne Afrikaanse Unie is veel te bedreigend voor de Westers olie regime.

  Alleen daarom bestaan er nu nog 3e wereld landen.

  wladi [16] reageerde op deze reactie.
  Hoc Voluerunt [37] reageerde op deze reactie.

 9. @Wladimir je schrijft: “Dat moet dan wel op de zaterdag omdat ik doordeweeks moet werken dus vanmorgen toog ik erheen en ja hoor, een stalletje volgeplakt met kreten over hoe slecht het kapitalisme wel niet is en de bewoners van het stalletje waren kraakpandbewoners van het model PSP-er 1968 met uitkeringontvangende hande”
  “Door de week werken”… braaf zo Wladimir , kan je ook pootjes geven ?
  Het is weer een verhaaltje in de Vrijsprekers trand…. klagen klagen klagen over belastingdruk, over illegale oorlogen over verrijking.
  En wat is de oplossing van de Vrijsprekers goeh gemeente …..
  Wel braaf werken zodat ze braaf 1/3 van hun inkomsten in bonussen van banken kunnen steken, braaf met hun belastinggelden oorlogen gaan financieren, braaf torenhoge salarissen voor ministers en bankdirecteuren kunnen gaan betalen.
  Je kunt zeggen van het werkschuw tuig wat je wilt, maar zij betalen GEEN belastingen die oorlogen financiert ! Zij betalen geen belastingen die naar bankdirecteuren gaat.
  En waarom niet ? omdat ze het systeem uitkotsen.
  En wat doet de brave burgerman Wladimir, die gaat door de week braaf werken om al die oorlogen en bank-bonussen te kunnen financieren en wat is de oplossing van Wladimir …. vanuit zijn warme thuis voor zijn computer zitten met een bakje thee en op Vrijspreker huilie huilie doen.
  Respect voor dat werkschuw tuig ! Ze laten zich niet omkopen met luxe om dan toch maar geld te verzamelen voor weer een vuile-olie-oorlog in het Midden-Oosten.
  Zij gaan niet door de week werken ! zij leven in armoede, echter hebben een grotere schat ontdekt dan leven in luxe en dat is achter je principes staan !
  Werkschuw tuig….mijn helden !
  Naschrift
  Dit is absoluut geen tirade tegen Wladimir. Wladimir staat denk ik voor 99,99 % van de Nederlandse bevolking die braaf elke dag uitdraagt wat het kapitalistische-school-onderwijs hen ingeprent heeft. Die braaf na-blaat wat de TV en krant hen voorschrijft. Maar weinig mensen kunnen klaarblijkelijk de eigen indoctrinatie inzien en als zelfstandige wezens nadenken en leven.

  J.H [13] reageerde op deze reactie.
  Ratio [14] reageerde op deze reactie.
  wladi [16] reageerde op deze reactie.

 10. @<@Hub Jongen [9]:

  Ja Hub, de definitie van KAPITALISME lezen?

  Die van de democratie klinkt ook leuk op papier.

  Maar in de echte wereld kunnen deze 2 woorden in één woord genoemd worden:DICTATUUR

 11. @Charles [11]: Een kleine nuancering is hier toch op zijn plaats. Het grootste deel van de belastingopbrengsten van dit land gaat nog altijd naar het werkschuwe tuig, de zorg en het onderwijs.

  Wladimir verwijten maken is in deze dus niet terecht want het werkschuwe tuig heeft geen last van principes als ze door overheidsdiefstal afgedwongen gelden ontvangen in de vorm van uitkeringen of zorg. Mensen als Wladimir hier inconsistent gedrag verwijten is toch wel de omgekeerde wereld. De overheid verketteren maar wel je handje ophouden voor een uitkering en een huis en zorg en bijzondere bijstand en schoolboeken en theatersubsidies en van alles en nog wat is geen enkel bezwaar voor deze totaal principe loze mensen. Die zich met deze levensstijl op de een of andere manier nog als moreel superieur wezen durven te betitelen!

  Je hand ophouden en van anderen leven is een keuze. En die is moreel inferieur, hoe mooi je het ook probeert in te kleden.

  J.H [22] reageerde op deze reactie.

 12. @peter [5]:

  “echt kapitalisme is de beste en bewezen manier om mensen armoede te laten ontstijgen, eeuwig zonde dat dat inzicht nu weer vertroebeld wordt”

  Bewezen? Waar hebben ze die onderzoeken gedaan dan? Niet op onze aarde in ieder geval……

 13. @Charles [11]: jouw helden zullen om te overleven toch moeten eten en zullen ook wel een broek aan hun idealistische kont willen. Iemand moet ’s morgens op om dat graan te zaaien, verzorgen en zo en dan moet iemand dat spul malen en is er verder een bakker ergens die er brood van bakt. Allemaal mensen die productief werk verrichten maar daar niets voor terug krijgen in de vorm van enige inspanning waar zij ook iets aan hebben omdat deze zelfstandige geesten via hun uitkering dat allemaal gratis krijgen.
  Dat heet parasiteren.
  @J.H [10]: ik wil best een serieuze discussie met je aan maar ik zie alleen maar wat hoogdravende loze kreten bij jou. Het kapitalisme deugt niet omdat Amy Winehouse snoof en Steve Jobs arrogant was ? Wat moet ik daar nou mee ? Feit is dat Amy miljoenen platen verkocht en Job een wereldbedrijf van de grond wist te krijgen, beiden verkochten spullen waar echte vraag naar is en veel mensen die niet over zulke talenten beschikken productief werk hebben verschaft.
  Wat ik betoog is dat er nergens kapitalisme/vrije markt in deze regionen te vinden is omdat ieder handelen zwaar en verstorend door overheden wordt gereguleerd en belast en dan is het onzinnig om dit niet-bestaande kapitalisme van alles en nog wat de schuld te geven.
  @Ben Tels [7]: bedrijven die slecht gaan gaan over de kop is dusdanige onzin in uw ogen dat u er hard om moet lachen, begrijp ik uit u reactie maar dan vraag ik mij af wat er dan met ze gebeurt, hoe blijven ze dan bestaan als er geen vraag is naar hun producten, leg eens uit.

  J.H [18] reageerde op deze reactie.
  Ben Tels [25] reageerde op deze reactie.
  Charles [34] reageerde op deze reactie.

 14. @j.h. vrijhandelen zonder geweld, waarom leidt dat tot dictatuur? Dus als er een volslagen onbekende zich ermee bemoeit en onder geweld een deel opeist is dat een betere manier van samenwerken???? Geweld is goed?

 15. @wladi [16]:

  “ik wil best een serieuze discussie met je aan maar ik zie alleen maar wat hoogdravende loze kreten bij jou. Het kapitalisme deugt niet omdat Amy Winehouse snoof en Steve Jobs arrogant was ?”

  Is goed, ga jij dan eerst leren lezen, dan wil ik misschien ook wel verder praten.

  wladi [21] reageerde op deze reactie.

 16. @wlad
  Het enige dat u hebt kunnen vaststellen is volgens mij dat in 2 minuten bevestigd kan worden dat uw hersenfilters hun werk doen. Jammer dat dit nog niet tot het bewustzijn is doorgedrongen.

  Corporatisme, kapitalisme, liberalisme, neo-liberalisme, socialisme en ga zo maar door. Het enige dat verklaart wat er momenteel aan het gebeuren is in de wereld is eens stukje bewustwording van het bedrog. De een denkt in patronen en ziet het eerder, de ander kijkt wat absoluter en ziet het wat later.

  Niet meer lang, en u zult zien dat ook u getroffen wordt door het bedrog. Dus blijf vooral de andere kant op kijken.

  Copernicus heeft ook lang moeten wachten vooraleer De Revolutionibus en het geschetste patroon begrepen werd.

  Bedrog?’;
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=qKpxPo-lInk

  wladi [23] reageerde op deze reactie.

 17. @ bill , leg eerst eens uit wat je nu precies bedoelt en kapitalisme op een hoop gooien met socialisme? waarom niet ook gelijk het woord mechanisme er bij halen? dat eindigt ook op -isme en heeft net zo veel ermee te maken.

  bill [26] reageerde op deze reactie.

 18. @J.H [18]: je hebt niet 1 argument over wat dan ook, je slaat aan de lopende bank loze en tamelijk pretentieuze kreten, je springt van de hak op de tak, haalt Khadaffi er ook nog bij.
  Ik kan er niks mee.
  Het lijkt mij dat ik volgende aanleiding geef in mijn stukje om een discussie te beginnen.
  Ik stel nogmaals dat er hier in de buurt geen kapitalisme te vinden is omdat overheden iedere ademtocht van iedereen en ieder bedrijf volledig hebben geregeerd met gebodjes, verbodjes regeltjes, wetjes en belastingen.
  Vrije markt is dat het een ieder vrij staat om economisch te handelen zonder enige overheidsbemoeienis en dat is nergens.
  Daar ben jij het niet mee eens begrijp ik dus leg eens uit hoe al die staatsbemoeienis de vrije del niet belemmert.

  J.H [24] reageerde op deze reactie.

 19. @Ratio [14]:

  Wie neemt wie iets af? Volgens mij heeft ieder individu hier op aarde gewoon recht op een stukje aarde. Zonder dat je daarvoor een ander iets verschuldigt bent.(kapitalisten willen natuurlijk niet een stukje, ze willen complete landen)

  Die mensen die nu zogenaamd een uitkering geven maken duidelijk dat vrijheid iets is wat je moet kopen.

  De boodschap is: je bent hier geboren en je bent ons iets verschuldigd.

  Vertel me eens of er een andere optie is? In het Bos een huis bouwen misschien? Mag niet!
  Verplichte ziekte verzekering
  Verplichte jaagvergunning
  Verplichte visvergunning
  Verplichte belasting over je woonplaast, identiteitskaart etc etc etc etc

  Wie neemt wie nou iets af?????????????? En dan geeft degene die jou alles afneemt je een uitkering om aan al die geeiste wetten te voldoen en dan zou je je ook nog schuldig moeten voelen?Dus ze pakken je hele bestaansrecht af en geven je vervolgens geld om aan HUN opgelegde verplichtingen te voldoen en daar moet je je schuldig over voelen?

  Volgens mij dienen die uitkeringen alleen maar om aan die opgelegde slavernij te voldoen. Je krijgt dus helemaal niks!

  Maar 1 ding is zeker, de staat weet het altijd zo te draaien dat de gedupeerde de dader wordt!

  Ratio [27] reageerde op deze reactie.

 20. @wladi [21]:

  Ik heb mijn reactie opnieuw gelezen en vind mijn argumenten uitstekend en duidelijk.
  Maar ik zie nu dat je Bill ook al niet begrijpt…..

 21. @wladi [16]:

  bedrijven die […] begrijp ik uit u reactie

  Nee, die heb je niet goed begrepen. Het idee dat de overheid systeembanken als de ABN en ING om zou moeten laten vallen is in mijn ogen dusdanige onzin. En de reden daarvoor is het zo klakkeloos doen alsof een systeembank een op zichzelf staande entiteit is, die om kan vallen zonder dat dat enige gevolgen heeft voor de rest van de economie. In het geval van een systeembank betekent het omvallen van die bank dat de bank in zijn val verschrikkelijke aantallen bedrijven meesleurt, met massale werkeloosheid en schade aan de gehele economie als gevolg. Het idee dat een overheid dat zondermeer zou moeten accepteren, dat is in mijn ogen dusdanige onzin dat het lachwekkend is. Dat is een dusdanige tegenspraak met de verantwoordelijkheid van een overheid richting haar bevolking en los daarvan ook nog eens dusdanig onethisch (iets dat libertarisme ook centraal stelt) dat ik het moet beschouwen als een situatie waarin het consequent toepassen van libertarische theorie op een sociologisch vraagstuk leidt tot conclusies die maken dat het libertarische standpunt volledig wereldvreemd is.

  wladi [33] reageerde op deze reactie.
  Dijk [44] reageerde op deze reactie.

 22. @msg [20]:
  Exact, die ~ismes hebben er dus geen bal mee te maken, dat is wat ik bedoel.
  Kijk naar het patroon, en het bedrog wordt u duidelijk.
  Het is niet de overheid, het is niet FRB, het is niet het kapitalisme, het is niet het libertarisme, het is niet het socialisme – het is het geheel dat in elkaar aan het klappen is, het systeem waar u en ik onderdeel van uitmaken en het voor een deel zelfs vormen. De output verandert niet wanneer we alleen hier wat schrijven. Occupy ziet het bedrog ook, en heeft er last van, wij nog niet, maar dat is een kwestie van tijd. Tunesië, Egypte, Libië, Griekenland, Amerika allemaal plekken waar mensen wakker worden.

  Er wordt schuld op schuld naar elkaar geschoven. Griekenland kan nauwelijks het hoofd boven water houden en Frankrijk ‘verkoopt’ voor ongeveer 3 miljard aan wapentuig….aan een bedelaar! De schuld die ontstaat wordt nu over de hoofden van de Grieken uitgesmeerd. Als ik Grieks was, zou ik dat ook niet accepteren. U waarschijnlijk ook niet.

  Er wordt een oorlog begonnen omdat 3000 mensen op een duistere manier zijn omgekomen. De begroting voor de oorlog wordt overschreden, en niet met een miljoentje of zo, nee, met miljarden. Wapens worden in grote getale naar het gebied verscheept. Corporaties maken woekerwinsten, mensen worden gemarteld. Corporaties voeren oorlog. Balkenende zijn broertje krijgt een mooie opdracht om in Irak te pijpen, guess why? Als ik Irakees was, zou ik ook denken dat Amerikanen en Europeanen afgemaakt moeten worden, zij hebben hetzelfde gevoel als onze grootouders over de moffen. U waarschijnlijk ook als u in Irak zou leven.

  Het bedrog is dat een overheid besluiten neemt in het voordeel van corporaties, die vervolgens veel geld verdienen aan dat besluit, geld dat van mensen als u en ik afgenomen moet worden zodat de regering de schulden aan de corporaties kan betalen. Als ik kon zou ik me persoonlijk failliet verklaren. U waarschijnlijk ook.

  De publieke schuld per NL-er is ongeveer 30kEuro, wanneer u een gezinnetje hebt van 4 personen is uw publieke schuld 120kEuro. Hopelijk werken in het gezin beiden en gaan de kinderen krantjes rondbrengen – anders betwijfel ik of die schuld ooit in deze generatie weggewerkt wordt. Huisje op-eten waarschijnlijk, omdat straks het geld voor de ouderen er niet meer is om zorg te bekostigen. Wel leuk belasting en zorgverzekering betaald uw hele werkzame leven, leuk dat dat wegvalt door onkunde van enkelen. Ik zou veel liever mijn eigen broek en die van mijn naasten omhoog houden, zonder toedoen van de bedriegers.

  Snappiem?

 23. @J.H [22]:

  JH, volgens mij zie je in dat belasting heffing immoreel is. Je betaalt gedwongen mee aan zaken waar je zelf tegen bent.

  Je ziet ook de immoraliteit in van wetgeving die bijvoorbeeld eigendom beperkt, als je een stukje grond met een vijver hebt is het aan jou om te doen wat je wil, vissen, zwemmen, droogleggen of een huis bouwen. De overheid heeft hier niets te zeggen, eigendom dient niet te worden ingeperkt.

  Wie hier dingen afneemt is de staat gedekt door het sprookje van de democratie. Een oplossing is dan om te zorgen dat je redelijk onafhankelijk van de staat wordt. Ik zou niet voor mijn geld afhankelijk van de staat willen zijn. Je bent tegen de staat maar bent daar intussen wel afhankelijk van.

  J.H [31] reageerde op deze reactie.

 24. Oh ja,even een toelichting over de rijkdom en welvaart die uit dit soort kapitalisme is ontstaan.

  punt 1 De complete rijkdom van de VS is ontstaan uit een drukpers die groene waardeloze papiertjes drukte. Papiertjes die ze over de hele wereld konden ruilen tegen echte grondstoffen.Al hun oorlogen dienden o.a om dit geld wit te wassen.

  Punt 2 Europa haar rijkdom bestaat ook volledig uit roof. Al ruim 400 jaar is dat zo en nu is dat nog steeds zo.(Voorbeeldje: Libie is nu van ons en CHINA,RUSLAND,BRAZILIE mogen lekker niks van die olie hebben.) Goh , hebben we dat niet al eerder gezien?

  Dus mensen: Op dit moment is dit wat men noemt KAPITALISME:ROVEN. Dat het niet de kapitalisme is zoals die bedoeld was komt overeen met het woord democratie.

  HUIDIGE KAPITALISME=ROVEN

  En daarom is 3/4 van de wereldbevolking kwaad op het westen. Daar gaat geen dag voorbij zonder dat het woord imperialisme niet genoemd wordt. Hier komt dat woord 2 keer per jaar tevoorschijn.

  Hoc Voluerunt [37] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.