Essays over de economische toekomst.

Dit is de titel van een nieuw boek van Marc  G. Haagen. Marc heeft al vaker een artikel voor de Vrijspreker geleverd, vandaar dat we zijn boek graag aan u voorstellen.

Het handelt over de Amerikaanse economie en die van China, over goud en zilver, aardolie en de rol van de USD. In december zal het dan bij de internetboekhandels verkrijgbaar zijn.

Om een indruk te geven publiceren  we hieronder de inhoud en een willekeurig  hoofdstuk.

———————————————————————

Inhoud

INLEIDING …………………………………………………………………….. 1

DE GROOTSTE DEPRESSIE …………………………………………… 3

DE TENTAKELS VAN DE AMERIKAANSE DOLLAR …….. 16

GROEIMONSTER CHINA : VOOR HOELANG NOG ? ……. 19

GOUD : OP WEG NAAR EEN NIEUWE MANIE ………………. 22

ZILVER : KLEINE BROER WORDT GROOT …………………… 37

AARDOLIE EN HET JOJO-EFFEKT ……………………………….. 42

INTERVIEW MET DE AUTEUR ………………………………………. 50

ZO, U WILT OVERAL BUITEN BLIJVEN…? …………………….. 55

BRONNEN ………………………………………………………………………… 57

———————————————————————-

GROEIMONSTER CHINA : VOOR HOELANG NOG ?

Een van de redenen en misschien wel de belangrijkste van stijgende grondstoffenprijzen sinds het jaar 2000 is het schijnbaar nimmer aflatende groeiverhaal China.
Slokop van grondstoffen allerhande die het zelf niet of te weinig bezit, slokop tegen wil en dank om honderden miljoenen burgers enerzijds in het gareel te houden en anderzijds op te tillen naar meer welvaart.

Tot voor kort was er geen vuiltje aan de lucht. Sinds de Kredietcrisis van 2008 die aanving in de Verenigde Staten en nu nog meer dan tevoren, kijkt de wereld richting China om de boel recht te houden. Zolang het daar maar goed blijft gaan, zolang zullen we een gigantische afzetmarkt voor onze grondstoffen, machines en toeleveranties houden, plus een nimmer aflatende bron van goedkope eindprodukten.

Tot zich scheurtjes en scheuren vertoonden in wat een never ending story leek.

De massale staatssteun aan banken, industrie en plaatselijke overheden in het bijzonder heeft grote speculatie aangemoedigd, voor exorbitante leegstand gezorgd in de vastgoedsector en al heel vlug inflatie als gevolg opgeleverd. Zes en een halve procent, alstublieft, en dat is nog maar het officiële cijfer. Waar wij in het Westen al van overheidswege gesust of belogen worden met verdraaide cijfers, kunnen we ons heel goed voorstellen wat de ware situatie wel zal zijn in een strak centraal geleide planeconomie van een – officieel – nog steeds communistisch China.

Andere wanklanken zijn : de vele kleine en minder kleine bedrijfjes die de laatste tijd failliet zijn gegaan, ondanks de mooie (maar helaas verzonnen) groeicijfers die ze hun aandeelhouders hadden voorgelegd.

Ook China heeft trouwens geld bij gedrukt en…lots of it ! Zij hebben dit geld geleend aan staatsbedrijven en locale overheden om de economie te stimuleren. Bestemming : infrastructuurwerken en vastgoedontwikkeling. Door de crisis van 2008 dreigden tientallen miljoenen Chinezen zonder werk te zitten vanwege de verminderde uitvoer naar voornamelijk de VS, en de overheid kon zich een nieuw Tiananmen Square incident niet veroorloven (herinner u de beelden toentijds van de dappere man die zich voor een Chinese tank opstelde). Probleem : die leningen beginnen nu al “bad” te worden, niet meer terugbetaald te worden.

Men is nu al bezig met een soortgelijk programma als in de VS : to bail out banks, banken in moeilijkheden redden. Hoe ? Inderdaad, weer met bij verzonnen geld. De kost van dergelijke “oplossingen” ? Inflatie en die kennen ze nu volop in China. Het officiële cijfer is 6,5 % maar het werkelijke zal waarschijnlijk veel hoger liggen. Dit doet inderdaad aan de VS denken. Een recessie zal het waarschijnlijke gevolg worden door de groeivertraging – en in sommige landen zelfs een krimp – van de traditionele importlanden voor Chinese goederen zoals Australië en de Verenigde Staten. Ook de landen die traditioneel veel uitvoeren naar China zien hun export dalen, een veeg teken van minder vraag aldaar, een goed voorbeeld is Duitsland.

Daarbij komt dat we, meer nog dan in het Westen, àlle officiële cijfers die China vrijgeeft met argusogen moeten bekijken. Aan het lage electriciteitsverbruik kunnen we bijvoorbeeld wel zien dat er alvast 65 miljoen appartementen leeg staan. Ganse nieuwgebouwde steden zelfs onbewoond blijven. Vroeg of laat zal ook de Chinese vastgoedbubbel knappen.

Na de recessie van 2008 keek de wereld naar China om de mondiale economie recht te houden en de vraag is of dat zal blijven lukken, met minder export naar China en minder import uit China. Het zou al erg zijn moest de Chinese economie gewoon nog maar vertragen in groei (en daar zijn al bewijzen van), voor “onze” economieën, die er op zich al erg aan toe zijn, en met desastreuze gevolgen voor de Westerse beurzen. Nu ligt de focus nog op de problemen in Europa, straks zal die op de VS gericht worden maar vroeg of laat komt die op de Chinese schuldenbubbel te liggen.

De Chinese economie is de laatste stronghold van de wereldeconomie. Ook daar zal de bubbel barsten. U kunt daarvan profiteren door short de grote Chinese indexen te gaan.

  —————————————————————

Op volgende pagina kan het boek desgewenst besteld worden : www.haageninvest.com

26 REACTIES

 1. Ook China heeft trouwens geld bij gedrukt en…lots of it ! Zij hebben dit geld geleend aan staatsbedrijven en locale overheden om de economie te stimuleren. Bestemming : infrastructuurwerken en vastgoedontwikkeling.

  Juist!
  Door de officieuze dollar koppeling is de Yuan ook een wereld munt, kan daardoor niet stuk.
  Dollar koppeling = een vrijbrief voor ongebreideld vers geld.

 2. Nooit aan gedacht maar Syrie zou uit elkaar kunnen vallen. We hebben een Alawitische minderheid rondom Assad die de baas is over een Sunnitische meerderheid. Verder is er een christelijke goedbewapende minderheid die aan het regime gelieerd is. En dan is daar nog de moslimbroederschap die nog even moet nadenken aan welke kant ze staat. Er is een opstandelingenleger genaamd FSA. De situatie in Libanon is qua samenstelling te vergelijken met Syrie en die twee zullen zich gedragen als communicerende vaten. Libie is homogener en heeft kleinere bevolking, redenen waarom westerse interventie olv Killary Clinton bijna uitgesloten is. Niet ondenkbaar is dat Syrie afglijdt naar een Libanon scenario, een land dat tussen 1975 en 1990 in brand stond. En dan is er nog het Koerdenprobleem. Als de Amerikanen zich met kerstmis terugtrekken uit Irak dan zouden de Irakese Koerden wel eens van de gelegenheid gebruik kunnen maken om zich onafhankelijk te maken (ze zijn het de facto al). Dat zou als een olievlek over Iran, Syrie en vooral Turkije kunnen uitbreiden.

  http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,799009,00.html

  Zo nu bent U (en ik) weer helemaal bij.

 3. http://www.zerohedge.com/news/china-will-not-hesitate-protect-iran-even-third-world-war

  Signalen dat China en Rusland het waarschijnlijk niet zullen toestaan dat Israel/USA/UK Iran in elkaar gaan tremmen. WW3 in de maak, een oorlog die de Anglos alleen maar kunnen verliezen, gezien de abominabele trackrecord van de Amerikanen op het slagveld. Oorlogen tegen Vietnam, Korea, Irak, Afghanistan, ja zelfs Somalie werden verloren, c.q. konden niet gewonnen worden. En in WW2 kwamen de Anglos ook pas op het laatste moment aankakken toen de strijd al gestreden was.

  Wij in Europa moeten natuurlijk de rol spelen die Stalin speelde in 1939 door rustig Amerika en China/Rusland elkaar in de haren te laten vliegen en te kijken wie er wint (SCO dus) en dan de NATO eenzijdig te verlaten en het op een akkoordje gooien met Rusland. Precies het spelletje spelen wat we (dwz D, F, Rusland) ook al gespeeld hebben aan de vooravond van de Irakoorlog. Lekker Amerika laten blunderen. Amerika dood –> multikul dood –> Europa heeft weer een toekomst.

 4. http://lewrockwell.com/douglas/douglas44.1.html

  De Amerikaanse criminelen zijn bezig door mbv ‘militaire speldeprikken’ te proberen Iran te provoceren tot een tegenklap, een soort van Golf van Tonkin incident ten einde de al jaren gewenste (wereld)oorlog uit te lokken.

  Wij in Europa moeten met Russen en Chinezen rond de tafel gaan zitten en uit de NATO stappen om het tuig af te stoppen.

  Eurazie voor de Euraziers.
  America go home.

 5. Gisteren een artikel van de onvolprezen Pat Buchanan:

  http://www.wnd.com/index.php?pageId=375725

  …over de oorlog in Zuid-Ossetie en Abchazie van 2008.
  PB refereert naar de zoon van Ron Paul, Rand, die klaarblijkelijk niet ver van de stam is gevallen.

  PB maakt duidelijk dat de lijntjes tussen neocon Shakasvilli en de zionistische oorlogshitsers in Washington liep via zionist Randy Scheunemann:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Randy_Scheunemann

  Eigenlijk zegt PB dat je maar beter niet op een Republikein, anders dan Ron Paul kunt stemmen. En ik zie ook liever Obama dan die Gingrich of Romney in het Witte Huis. Niet dat het veel uitmaakt…

 6. Kijk dat is toch heel aardig. Ron Paul heeft zich (nog) niet geuit als een 9/11-truther, maar hij heeft wel een heel aardig inkijkje gegeven in de republikeinse keuken, direct na de aanslagen:

  http://911blogger.com/news/2011-12-09/ron-paul-911-prompted-glee-bush-administration

  Waren de republikeinen geschokt? Welnee ze waren ‘gleefull’, dwz ‘vol leedvermaak’.

  “Just think of what happened after 9/11. Immediately before there was any assessment there was glee in the administration because now we can invade Iraq,” the Texas Republican told a group of mostly young backers in Iowa. He went on to suggest officials are now setting the stage for an invasion of Iran

  Paul’s libertarian views – on the foreign policy front, he wants to dramatically reduce the U.S. military presence abroad and end all foreign aid – put him at odds with many Republican voters.

 7. Wel, wel, Iran heeft de straat van Hormuz afgesloten!
  ‘bij wijze van oefening’.
  Sure, Iran laat zien dat ze de Zioos bij de ballen hebben.
  De VS en/of Israel kunnen Iran zoveel bombarderen als maar willen, maar ze staan machteloos tegenover het vermogen van Iran om de oliestroom naar het westen vanuit de Golf volledig stil te leggen, zo lang als ze maar willen.

  Van mij mogen ze, kunnen we die master-slave relatie genaamd het Westen liquideren en ons op Rusland gaan concentreren. Dat wordt dan sowieso nog de enige oliebron die overblijft.

  Het anti-Amerikanisme en anti-Semitisme zal wel ongekende vormen aannemen als hier alles plat ligt.

Comments are closed.