Deze splitsing wordt nu al openlijk verkondigd door Sarkozy. Hij ziet dat er ook problemen op komst zijn voor Frankrijk. De A-status voor betrouwbaarheid is in groot gevaar! Daarom wil hij een aantal “sterke” landen bundelen, en “zwakke” laten vallen. Uiteraard vanwege de solidariteit!!!
Zefs de EU-observer verkondigt dit in een artikel: “Sarkozy pushes for ’two-speed’ Europe” 

De “kernlanden” kunnen de euro behouden en moeten dan “meer integreren”. Dat wil zeggen dat je het beetje soevereiniteit dat er in Nederland nog rest, vaarwel kunt kussen.

Het lijkt er op dat de NL-politici hun best doen om toch maar in deze elite-kern te mogen bijzitten en dat het gros van het volk niet weet wat hen overkomt. Over enkele jaren zullen ze het weten!

Natuurlijk zijn de EU-opperhoofden als Barroso daar niet gelukkig mee. Hij probeert het tegen te houden: “De Eu moet gebaseerd zijn op rechtvaardigheid, gelijkheid en legaliteit, en niet op macht”.
Toch mooi gezegd. Het ligt natuurlijk anders als hijzelf die macht zou kunnen krijgen.

Het ziet er naar uit dat we weer een spannend weekend tegemoet kunnen zien.

19 REACTIES

 1. Weidmann, de voorzitter van de Duitse Bundesbank, weigert ook mee te werken aan de bail-out eurozone. Hij vindt, dat overheden hun budgetten maar op orde moeten zien te krijgen, en dat Duitsland: “haar financiële positie solide moet houden en eventuele meevallers moet gebruiken om de eigen financiën verder te stabiliseren.”
  Dus een terecht “føck you” naar die zuidelijke apenlanden. Los het zelf maar op, trek een ander niet mee in jouw ellende.

 2. Toen ik dienst zat, dat was erg lange geleden, leerde je hoe om te gaan met gewonde medesoldaten. De belangrijkste regel was dat je in eerste instantie goed voor de eigen veiligheid moest waken en zorgen. Niet uit egoïsme, maar omdat dat de enige kans op redding bood aan de gewonde soldaat. Solidariteit betekent niet hulp geven met de eigen dood ten gevolge.

 3. Ik begrijp niet zo goed waarom er vaak gewezen wordt op het verlies van ‘soevereiniteit’. Het verlies van de macht van de nederlandse burger over zijn eigen overheid. (is dat juist?)
  Mijns inziens is het een illusie dat de nederlandse burger op een significante manier ooit controle heeft gehad over de moderne overheid. Voor het individu maakt het weinig uit of hij in een representatieve democratie leeft of onder een eurodictatuur.

  Het is niet: nederlandse overheid -goed-, EU-overheid -slecht-
  Het is in mijn mening: vrede en vrijheid -goed-, overheid gebaseerd op dwang -slecht-
  Dan maakt het principieel niet veel meer uit hoe groot die overheid is.

  Wat zijn jullie gedachtes hierover?

  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.
  Burnitall [6] reageerde op deze reactie.

 4. @GenStudent [3]:

  “……overheid gebaseerd op dwang -slecht-….

  Goed gezien. Dit is precies wat het libertarisme wil. En de Vrijspreker, zie missie:
  De Vrijspreker streeft naar een maatschappij waarin ieder mens soeverein is: ieder mens heeft het recht zijn leven te leiden zoals hij zelf wil, zolang hij datzelfde recht van ieder ander respecteert.

 5. @GenStudent [3]: een grote overheis moet je ten alle tijde voorkomen. Ambtenaren zijn per definitie indirecte werknemers. Zij kosten dus alleen maar geld. Als we meer zelf regelen en minder aan de overheid vragen om iets te regelen is dit altijd beter EN goedkoper. Waarom eerste belastingheffen om het daarna terug te storten naar bv eigenaren van een huis (hypotheekrenteaftrek) . Waarom niet de belastingen verlagen zodat het inkomen met zeg 300 euro steigt. Dan is de teruggaaf niet meer nodig. Kan de overheid arbeidskrachten afstaan zodat deze echt meegaan doen in het arbeidsproces. Neem je gelijkmee dat de huursubsidie afgeschaft kan worden. Immers de laagst betaalden krijgen er ook 300euro bij per maand….Snijd het mes aan twee kanten…

  Schiet maar als ik het mis heb…

  IIS [7] reageerde op deze reactie.

 6. @Burnitall [6]:

  Weet je waarom? Omdat veel ambtenaren veel stemmen opleveren en een grote stuurbare groep is.

  Het geld eerst roven om daarna deels terug te geven heeft, denk ik, heeft als reden dat men dan controle houdt over geld, macht over hun debiteuren die zo arm en dus ook weer stuurbaar gehouden kunnen worden.

  Alles wat de overheid in de afgelopen decennia heeft bedacht en ingevoerd is alleen maar gedaan om macht en controle te houden. Wat dacht je als een mens kan beschikken over zijn eigen geld en bezittingen, waar blijft dan de overheid?

  En wie controleert de overheid? Dat zijn degene die in Brussel en Washington de zweep hanteren. http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Federal_Reserve.jpg
  Dennis S [15] reageerde op deze reactie.

 7. Kan Barosso niet naar dat andere stuk?
  Ik vraag me trouwens af wat het in de praktijk betekent als Griekenland uit de euro moet. Krijgen ze een inval als ze toch met euros blijven handelen? Krijgen de banken geen leningen meer bij de ECB? In principe zijn alle banden toch al los, dus ze zouden gewoon door kunnen gaan. Nu krijgen ze geen leningen meer, om de tekorten recht te breien, maar die kregen ze toch al niet meer.

  Ron Paul Fan [10] reageerde op deze reactie.

 8. Volgens mij kan je het best niet in de A status landen zitten. De overheden daarvan kunnen namelijk nog grof lenen en hun repressieapparaat uitbreiden. De overheden van landen die hun kredietwaardigheid verloren hebben, kunnen niet meer lenen, geen kadootjes meer uitdelen en bunga bunga parties geven en zijn daarmee vleugellam, precies zoals je ze wilt hebben.

  Ron Paul Fan [11] reageerde op deze reactie.

 9. @pcrs [8]: Zoals ik al eerder zei: de euro wordt schaduw currency, net als de dollar en d-mark dat waren in de USSR. Hotels gaan in euro’s factureren. In landen als Zwitserland kun je zonder problemen in euro betalen. Engeland vaak ook. En daar kan geen ECB wat aan doen, maar waarom zou de ECB dat willen.

  De drachme wordt de currency voor de oude vrouwtjes met een pestpensioentje. In het internationale handelsverkeer zal ook de drachme niet geaccepteerd worden. Voor Griekenland geldt: the euro is here to stay. Alleen gaat de levenstandaard gierend omlaag omdat de drachme snel zal devalueren. De Grieken zijn overigens nooit rijk geweest, ze hebben zich alleen uit hybris laten verleiden tot het maken van schulden, die de politici gebruikte om electorale cadeautjes uit te delen.

  Bananenrepubliekje, meer niet.

 10. @pcrs [9]: Volgens mij kan je het best niet in de A status landen zitten. De overheden daarvan kunnen namelijk nog grof lenen en hun repressieapparaat uitbreiden.

  Vanuit het oogpunt van een uhh, ‘vrijheidsstrijders’ zoals jij, heb je wellicht gelijk. Maar voor realisten ipv gelovigen kun je toch maar beter AAA hebben. Duitsland kan nu vrijwel gratis lenen itt Italie dat 7% moet ophoesten.

  Pcrs kan bijna niet wachten totdat ook Nederland failliet gaat, waarna onvermijdelijk het grote amero-libertarische geluk gaat uitbreken. Kan niet anders. Echt waar. Pensioenen? Weg ermee, is collectivistisch en dus besmet!

  pcrs [12] reageerde op deze reactie.

 11. @Ron Paul Fan [11]: Ik heb gelijk of geen gelijk, maar het is niet zo dat je vanuit 1 gezichtspunt gelijk hebt en vanuit een ander niet.
  Ik weet ook wel dat de Duitse overheid gratis kan lenen en de Italiaanse niet. Ik beweer dat het een feit van de realiteit is dat de overheden die gratis geld kunnen lenen, dat ook zullen doen en een nog zwaardere verzorgingsstaat in het leven zullen roepen, met nog meer hulpbehoevende, afhankelijke, niets producerende bijstandsslaven. Daar wordt niemand iets wijzer van. De afhankelijken niet en degenen die nog wel op eigen benen staan niet. Het geld dat uit de centrale banken rolt is vaak vergeleken met heroine. Het voelt wel goed, maar een overvloed aan het spul helpt je niet echt af te kicken. Als ik even kijk naar de verhouding China/VS, dan zie ik 1 overheid die bijna oneindig kon lenen en een andere die het leende. DIt heeft geresulteerd in 1 land waar bijna niets meer geproduceerd wordt en iedereen op de pof leeft en 1 land die alles produceren.
  Met amero-libertarisch geluk heeft dat niets te maken. Geen idee wat dat is trouwens. Pensioenen zijn we allemaal eigenlijk al kwijt, het is alleen nog niet op onze jaaroverzichten aangegeven. Hier maakt het dus ook niets voor uit.
  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden en dat geloof in too big too fail en de eindeloze kredieten die daar achteraankomen, is precies de reden waarom projecten als EU, USSR en USA zo ontzettend gigantisch uit de hand lopen.

  The Red Pill [13] reageerde op deze reactie.

 12. @pcrs [12]:

  hear, hear.

  vanuit individueel oogpunt heb je liever een goede credit rating, als een overheid dat heeft leidt dat idd alleen maar tot nog meer lenen en de rekening bij de volgende generatie neerleggen.

  beetje ziek systeem eigenlijk, als ik een staatsobligatie koop dan gok ik er op dat de desbetreffende staat nog decennialang haar inwoners kan afpersen.

 13. http://www.stand.nl

  “Nederland moet serieus overwegen om de gulden opnieuw in te voeren”: 52% eens/48% oneens

  “Het is hoog tijd om de eurozone te verkleinen”: 83% eens/17% oneens

  Kern-Europa + euro lijkt toch een blijvertje te zijn, te meer daar de industrieele smart money het project nog steeds in grote meerderheid steunt. Mijn moeder van in de tachtig daarentegen wil de gulden terug. Da’s vertrouwd. Een hoop libertariers schijnen er net zo over te denken en willen terug naar de romantiek van het in de rij staan bij het GWK. Of ze zijn tegen vrijhandel. Of ze identificeren de EU met dat handjevol NL-miljarden dat naar de ‘apenlanden’ gaat, in ruil voor vrije toegang voor NL tot die markten, resulterend in tientallen miljarden euro’s export-overschot. Want de ‘apenlanden’ mogen hun eigen markten niet beschermen tegen NL.

  In werkelijkheid biedt de huidige constellatie 150 euro per maand en per hoofd voor de Nederlander netto voordeel.

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2011/11/de-euro-en-de-eu-zijn-een-vergissing/
  Postje 4

  Peter [15] reageerde op deze reactie.

 14. @IIS [7]:

  Het geld eerst roven om daarna deels terug te geven heeft, denk ik, heeft als reden dat men dan controle houdt over geld, macht over hun debiteuren die zo arm en dus ook weer stuurbaar gehouden kunnen worden.

  Ik denk eerder dat het een psychologische reden heeft. Als ik jou eerst voor 100 euro laat bestelen (laat bestelen, want ik haal het bij jouw werkgever op en niet bij jou), en daarna geef ik jou 10 euro terug, dan vind je mij aardig, want ik heb je 10 euro gegeven. Zou ik jou voor 90 euro laten bestelen, en daarna niets teruggeven, dan is mijn winst even groot maar mijn reputatie slechter.

 15. @Ron Paul Fan [14]:

  “Een hoop libertariers schijnen er net zo over te denken en willen terug naar de romantiek van het in de rij staan bij het GWK. Of ze zijn tegen vrijhandel.

  Why on earth zou iemand in de rij gaan staan bij zoiets obsoleets als een geldwisselkantoor? En kun je mij dan misschien tevens uitleggen wat de voorkeur/keuze voor een eigen (nationale) valuta te maken met het al dan niet mogelijk zijn van vrijhandel? Bij voorbaat dank.

  Ron Paul Fan [17] reageerde op deze reactie.

 16. @Peter [16]: Als de euro verdwijnt en de nationale munten weer terugkeren, dan moet je dus weer naar het grenswisselkantoor als je over de grens op vakantie wilt of zaken doen. En aangezien het grootste deel vd Nederlandse productie over de grens verdwijnt naar een ander Europees land, moet er dus weer heel veel in de rij bij het GWK gestaan worden. Da’s niet zo moeilijk te begrijpen. Geen wonder dat echte Nederlandse ondernemers liever een euro hebben.

  NL derde exportland in Europa:
  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/internationale-handel/publicaties/artikelen/archief/2008/2008-2457-wm.htm

  Met de kanttekening dat 40% vd export ‘ordinair’ dozenschuiven is, met als enige toegevoegde waarde transport:
  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/internationale-handel/publicaties/artikelen/archief/2006/2006-2016-wm.htm

  Met een nationale munt is vrijhandel niet onmogelijk, maar er wordt wel een belemmering opgeworpen. Het is gewoon extra frictie. Vergelijking op micro-niveau: je wilt toch ook niet dat je in je geldbuidel 3 verschillende geldsoorten moet hebben voor de bakker, de slager en de groenteman? Nou dan. Waarom zou je 27 munten willen hebben op een van economische activiteit gonzend territorium ter grootte van Algerije?

  Peter [17] reageerde op deze reactie.

 17. @Ron Paul Fan [17]:

  Hoezo? Wisselen bij een wisselkantoor? Er zijn overal ATM’s (wisselmachines) tot in de verste uithoeken van de wereld waar je tegen een luttel bedrag de lokale valuta uit trekt, precies zoals je dat thuis ook doet. Verder doen we zaken met en reizen we naar de hele wereld, niet alleen maar EURO landen. Alleen grotere bedragen gaan meestal bancair zoals dat overigens nu ook al het geval is.

  Dit gezegd hebbende, ik heb helemaal niks tegen een gezamelijke munt. Van mij mag er zelfs een wereldmunt komen, met andere woorden, de goudstandaard. Feitelijk waren alle valuta’s tijdens de goudstandaard niets anders dan culturele uitingen en slechts vertegenwoordingen van een gewicht in goud, het werkelijke geld. Een gezamelijke munt is dus eigenlijk iets heel normaals en ouderwets. Het natuurlijk ontstane monetair systeem der mensheid is sinds het loslaten van de gouddekking veranderd in een totaal geperverteerd en krankzinnig iets in handen van een klein groepje kwaadaardige mondiale financieele elites. Het fraaie resultaat zien wij nu.

 18. EEN PLAN B (NEURO) IS NOODZAKELIJK OM SERIEUZE MET ZUIDEUROPA VERDER TE ONDERHANDELEN. LET WEL DE VAL KOST 30 – 50 % . NEURO KAN EEN STIJGING VAN 40 – 70 % LEVEREN. MISSCHIEN TREED ZELFS NOORWEGEN / UK TOE. ONZE BUREN ROND DE NOORDZEE. KLINKT LOGISCHER DAN 3000 KM VERDEROP GRIEKENLAND ?

Comments are closed.