Ondanks een tekort van 11 miljard euro … een snel stijgende overheidsschuld die de 100% van het BNP nadert … en eindeloze bail-outs, zijn er nog altijd partijen die de noodzaak van forse besparingen niet willen erkennen.
door Maarten Verheyen


De rente is sinds begin oktober opgelopen van 3,6% naar 4,95%.
Dat is 1,35% erbij. Of 4,7 miljard extra rente rentelasten op onze schulden. Indien de rente op dit niveau blijft, betekent dit 16 miljard euro besparen in plaats van 11 miljard euro. Je zou denken dat de stijgende rente politici onder druk zet om snel met een geloofwaardig besparingsplan op de proppen te komen. Maar niets van dat.

Men geraakt niet verder dan wat rommelen in de marge waarbij er vooral wordt gekeken naar nieuwe belastingen. België is vandaag al één van de top drie landen als het gaat om belastingdruk en de ambitie is er om blijkbaar te gaan voor de nummer één positie.
De minuscule besparingen waarover gesproken wordt, zijn echter wel al voldoende om de vakbonden en socialisten te doen stijgeren. De vakvonden kondigen zelfs al een nationale stakingsdag aan “ongeacht de uitkomst van de onderhandelingen”. “Dit is nog maar het begin”, laten ze weten. Zelfs kleine aanpassingen aan de sociale zekerheid, zijn niet bespreekbaar.

België is het enige land in de wereld waar de lonen automatisch meestijgen met de consumptie-index en waar de  werkloosheidsuitkeringen onbeperkt in de tijd worden uitgekeerd. Zo hadden we een tijd geleden de unieke situatie waarbij een aantal mensen op pensioen gingen zonder ook maar één dag in hun leven gewerkt te hebben. Wie durft opperen om de werkloosheidsuitkeringen na bijvoorbeeld 3 jaar stop te zetten, is “associaal”. Het is blijkbaar “sociaal” en vooral gezellig om te leven op kap van de gemeenschap en anderen voor je te laten werken. Dit systeem in lijn brengen met de rest van de overheid is absoluut ONBESPREEKBAAR. Ook al is het min of meer een eis van Europa.
België heeft, als enige land in Europa, nog euro bespaard sinds het uitbreken van de crisis. Sterker nog, er is nog altijd plaats voor extraatjes zoals het redden van de aandeelhouders van politiekgekleurde organisaties zoals Arco. Ik lees net dat de faktuur alweer een miljard euro is opgelopen. Moet allemaal kunnnen. Politici hebben alle verantwoordelijkheidszin verloren. Ons land nadert de afgrond maar in plaats van te remmen, geven we gewoon gas bij.

“Maarten Verheyen publiceert een gratis nieuwsbrief waarin hij niet alleen zijn lezers waarschuwt voor de gigantische risico’s in de markt maar je ook laat zien hoe je zelfs in deze donkere tijden geld kan verdienen. Inschrijven via http://www.aandelen.com

17 REACTIES

 1. Ja, 1,35% rente erbij. Maar uitgaande van de oorspronkelijke 3,6% is dit een toename van 37,5% (1,35 / 3,6 x 100%). Dus er worden 37,5% meer rente-inkomsten gegenereerd. Dat is nogal wat, nietwaar? Er zijn niet veel private bedrijven, die zomaar eventjes 37,5% meer gaan verdienen door dezelfde producten/diensten simpelweg in één klap in prijs te verhogen.
  Blijkbaar werkt dat alleen bij overheden en banken.

  De rest van het artikel is helaas de waarheid. Helaas voor de werkende mensen in België.

  Zie ook:
  Do you want to know more about Belgium? (subtitled NL/FR) from Jérôme de Gerlache on Vimeo.

 2. Duidelijk verhaal:

  http://www.aandelen.com/blog/de-situatie-in-belgie-evolueert-van-kwaad-naar-erger/

  Hieruit blijkt dat parlementaire democratie een mooi weer-systeem is dat floreert als alles goed gaat, maar niet in staat is tot pijnlijke aanpassingen als dat nodig mocht zijn. Dan immers gaan allerlei belangengroepen moord en brand schreeuwen. Dus denkt de politicus: ‘het zal mijn tijd wel duren’ en verhoogt de staatsschuld op kosten van zijn kinderen. Aan het einde van de rit wacht dus de Great Default. En worden we pardoes noodgedwongen allemaal libertarier, dwz hongerig, geen inkomen, geen werk, geen overheids-projecten, maar ook geen inkomstenbelasting, dat dan weer wel. En dan zijn we allemaal weer rechts, want het is ieder voor zich en geld voor cadeautjes is er niet meer. Oh ja, en iedereen gaat waarschijnlijk weer naar de kerk als de staat als het grote vangnet is weggevallen.

 3. Net op het journaal, nog steeds geen regering in Belgie en er is geen doorbraak in zicht. Het moment dat Belgie zich alleen nog maar kan opsplitsen om uit de impasse te komen, komt steeds dichterbij. En dan komt natuurlijk het gevecht over de opdeling van de Belgische staatsschuld. Zou zo maar kunnen dat de eerste domino Belgie zal zijn.

 4. En toch zal iedereen er aan moeten geloven dat dit wél het enige land is dat zijn burgers beschermd en hoog in het vaandel heeft getuige de voorgaande tekst. We mochten god op onze knieën danken als er in ons Nederland ook maar één ploiticus dezelfde ruggegraat zou tonen maar nee, in ons land wordt het complete sociale vangnet afgebroken ten gunste van de liberalen, ons zorgsysteem wordt volledig gedegradeerd tot een geld genererende draak die de kapitalisten (lees liberalen) de kas spekt en onze ouderen kunnen intussen rekenen op niet één maar zéven pyjama dagen per week omdat door alle omvormingen (lees bezuinigingen) er geen cent (lees eurogedrocht) overblijft om ook maar één meedenkend personeelslid te willen betalen.

  België, ga zo door, laat u niet inpakken door de liberalen en bevrijdt u van het juk van de onderdrukking, in Nederland zijn we er in gestonken, laat het u in ieder geval duidelijk zijn dat geld en liberalisme de wereld alleen verder in het slob helpt.

  Ron Paul Fan [6] reageerde op deze reactie.
  Ron Arends [7] reageerde op deze reactie.

 5. @j snijder [5]: Dat ‘sociale Belgie’ is vooral ‘sociaal’ gebleken op kosten van de Belgische kinderen.

  De staatsschuld in Belgie is nu twee keer zo hoog en gelijk aan die van Italie. Het duurt niet lang meer of de keuze is of snijden of failliet gaan.

  Over 7 pyamadagen… er is ooit een tijd geweest dat een japanse zoon met zijn oude moeder de bergen introk zodat ze daar kon sterven.

  De afgelopen 60 jaar is het in een rechte lijn omhoog gegaan vanwege a) de jonge bevolkingsopbouw en b) goedkope energie- en grondstoffen. Dat feest is nu afgelopen. We zijn oude, grijze, decadente, egocentrische en afgeleefde consumenten voor wie de tijd is afgelopen.

  Ron Paul Fan [8] reageerde op deze reactie.
  leo [10] reageerde op deze reactie.

 6. @Ron Paul Fan [6]:
  Dat ‘sociale Belgie’ is vooral ‘sociaal’ gebleken op kosten van de Belgische kinderen. Klopt dit wel, wat u beweert ? “Vergrijzing” is bepaald in tijd. Niet vergeten dat ouders en grootouders kapitaalkrachtig zijn en behoorlijke reserves aan roerende en onroerende kapitaalgoederen aan hun kinderen doorgeven. “Belgen” aanduiden met cliché’s en op een Nederlandse leest geschoeid,
  is enigzinds te nuanceren. Di Rupo (socialist) en zijn voorstel om vermogensbelasting boven 1.25 miljoen euro te belasten is een eerste proefballonnetje in een lange reeks die op een “middlefinger salute” zal worden ontvangen door een koppig “anarchistisch” vlaams volkje.

  Ron Paul Fan [11] reageerde op deze reactie.

 7. @leo [10]: Staatsschuld van B 120% versus NL 63% is geen cliche maar een feit.

  Hoe het met de prive-vermogens in B zit weet ik niet, wel dat een gem. NL huishouden 200k bezit.

  Overigens hoop ik dat Vlaanderen zich zal weten te onttrekken aan de knoflookbelt en een fatsoenlijk en krachtig Noord-europees land wordt.

 8. @leo [12]: Erg interessante grafiek Leo, dank je wel.
  Ik heb me al vaak afgevraagd hoe de verdeelsleutels zitten etc.
  De krant De Tijd heeft ook ergens een tellertje op hun pagina’s gehad maar zie’m niet meer staan. Ik vind nog wel een ander artikel met eveneens: andere cijfers.
  http://www.tijd.be/nieuws/geld_beleggen_algemeen/Hoe_wordt_de_overheidsschuld_berekend.9001519-3467.art
  – De overheidsschuld volgens de jongste officiële cijfers: 357,4 miljard euro op 30 juni 2011
  – De verwachte overheidsschuld op 31 december 2011: 359,3 miljard euro

  Op de site van De Morgen meldt men 341miljard.
  .. het lijkt erop dat niemand de juiste cijfers weet.
  leo [15] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.