Ofwel, Free to Choose. Een geweldige serie gemaakt door Milton Friedman waar de werking van een vrije markt en wat vrijheid voor ons kan betekenen nauwkeurig en op een makkelijke manier worden uitgelegd.

Ik heb het wel eens onder een hyperlink geplaatst in een artikel, maar ik wil het nogmaals onder de aandacht brengen.

Natuurlijk gaat het over Amerika, maar vergeet niet dat wij, wat socialisme betreft, een stapje voorop lopen tegenover de USA. Zijn ideeën en wat hij zegt zijn een basis om te beginnen, richting een volledig vrije wereld, zoals het Anarcho-kapitalisme/socialisme ( met de nadruk op anarchie).

Ik raad iedereen aan deze serie te bekijken om een goed beeld te krijgen van  de beste minarchistische ideeën, die de redding kunnen zijn van onze maatschappij, die op instorten staat door de schreeuw naar meer overheid, wanneer de overheid duidelijk faalt in werkelijk alles.

Een echte aanrader is de laatste aflevering van de 1980 serie, ” How to stay free”.

Klik HIER om naar de site te gaan.

10 REACTIES

 1. Eens, Free to Choose is een uitstekende documentaire waarbij Milton in veel gevallen de spijker op de kop slaat. Wat de serie voor mij een aanrader maakt, zijn de discussies in de 2e helft van elke aflevering. Milton maakt niet enkel een bewering. Hij onderbouwt het en verdedigd het in een discussie met socialisten uit elke hoek.

 2. Meeste wat ik leerde begon met die serie. Mooie aan milton is dat hij zoals vele van onze kant, denkt in principes en het zo uitdraagt.. daarom krijg je er zowel bij het groter of kleiner maken geen velletje papier tussen..
  Zo sterk zijn zijn argumenten dat ze niet te weerleggen zijn. Zelfde bij Bastiat.. Ja oke, behalve vanuit emotie, maa dat zijn geen tegen argumenten

 3. De catastrofale economische geschiedenissen, maatschappelijke armoede, bloedvergieten ect., van o.a. Chili en Argentinië tijdens een aantal decades in de 20e eeuw;

  ” Veroorzaakt door o.a. de Chicago School of Economics, Milton Friedman, Ayn Rand…en de generaties gehersenspoelde economie-studenten “, die de sociophatische en gewetenloze economische doctrines van bovenstaand RAPALJE, in puur Nederlands; ‘ SCHOFTEN-TUIG ‘,(v.Kooten en de Bie!) een warm, maar ijskoud-hart toedragen,”

  En uitgevoerd via het Amerikaanse buitenlandse CIA-beleid (zie/google The Economic Hitman!!) o.a. van ‘ oorlogsmisdadiger en misdadiger tegen de menselijkheid H. Kissinger ‘, Behoren tot de meest moorddadig-bestiale en mensonterende episodes in de geschiedenis van Latijns en Zuid-Amerika.

  Duh-uh!

  Hoc Voluerunt [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Hoc Voluerunt [4]:
  Blijkbaar te dom of te lui om ‘ geschiedenis ‘ te leren lezen of begrijpen!
  Heel Milton Friedman’s ‘ theorie ‘ is gebaseerd op een ziekelijk en abject sociaal-darwinisme, de man was in feite meer misdadiger dan econoom.
  En om de economische feiten even op een rij te zetten, zowel Chili als Argentinië zijn in feite rijke landen (grondstoffen e.d.) maar het Amerikaanse Plunder-Tuig zorgde er mede volgens de ‘ theorie van Friedman ‘ voor, dat in beide landen notoire, corrupte en moorddadig-misdadige dictators het voor het zeggen kregen!
  Duh-uh!

  Hoc Voluerunt [7] reageerde op deze reactie.

 5. @Duh-uh! [5]:
  Zucht… Ja tuurlijk.. mensen die economische vrijheid voorstellen zijn misdadig.. daar heeft geweld vanuit een staat en bemoeienissen in het buitenland echt niets mee te maken… iets wat Milton Friedman altijd verafschuwde.

  ik schenk verder geen aandacht aan je… tenzij je inhoudelijk en feitelijk wil worden.. Niet dingen insinueren die volslagen kolder zijn of die je voor waarheid aanneemt omdat iemand anders het ooit gezegd hebt die je bij voorbaat zijn gelijk geeft zonder het argument te testen of op feiten na te gaan

 6. @Eize [6]:
  Ze zijn goed he..
  ik kon er geen speld tussen krijgen.. Eerste wat ik met een argument doe is hem proberen kapot te maken, dat lukt me bij iedere filosofie, behalve die van hem en andere libertariers en klassiek liberalen..

  Wel krijg ik hem tussen de consistentie van staat en belasting. Hij zweert geweld af alleen niet geheel omdat hij nog een klein beetje belasting nodig heeft.. Maar dan wel met een vastgesteld budget van de overheid door de burger… en geen cent meer.

 7. Deze serie heeft destijds mijn interesse gewekt in economie en het vrijheids-thema.
  Uit nostalgie ga ik hem weer bekijken.Inmiddels realiseer ik dat hij uiteindelijk een ‘utilitarist’ was voor wat betreft de rechtvaardiging van vrijheid. Goed, dat kan dus beter (qua morele basis van een vrij systeem vind ik het objectivisme heel wat waardevoller).
  Maar hij slaat de spijker op de kop voor wat betreft de uitwerking van vrijheid in het economisch leven.
  And for that…. we thank him. (vrij naar Tosh.O)

 8. @HOC. Gebruik je hersens en volg niet je doctrine. Je lijkt wel je eigen overheid.

Comments are closed.