Alle opgedrongen federaties met verschillende bevolkingen zullen vroeg of laat uit elkaar vallen omdat ze altijd kunstmatig zijn en door politici met grootheidswaanzin opgelegd aan bevolkingen die doorgaans weinig met elkaar gemeen hebben en vooral niet bij elkaar willen zijn in één “land”.

Dit soort federaties  kan alleen met veel politiek kunst- en vliegwerk bij elkaar worden gehouden en nog vaker met grof geweld omdat er onder  de onwillige bevolkingen doorlopend krachten actief zullen zijn die streven naar het uiteenvallen van zo’n opgedrongen federatie.

Die krachten wroeten en graven net zolang tot het centrale gezag verslapt en dan slaan ze toe en valt de boel uit elkaar in zijn natuurlijke bestandheden: de bevolkingen die zich onderling wel verbonden voelen in een eigen identiteit en vraag mij niet wat dat precies is maar het is er wel.

En we zien ze vallen, één voor één: de Sovjet Unie, Joegoslavië en Tsjecho-Slowakije waren zulke kunstmatige gedrochten en zijn gelukkig weg terwijl de overgebleven opgedrongen monstruositeiten op springen staan.

De EU en België hebben hun langste tijd wel gehad terwijl in Italië het noorden van het zuiden af wil.

Duitsland is een mooi voorbeeld van een federatie van volkeren die wel bij elkaar willen zijn.

Zo wilde de voormalige DDR bij de Bondsrepubliek en die wilde de voormalige DDR erbij hebben. Het lijkt logisch om Oostenrijkers als Duitsers te zien, ze zingen tenslotte Duits maar die ervaren dat toch anders willen niet bij Duitsland horen.

Zwitserland is weer een voorbeeld van drie aparte, toch wel verschillende bevolkingen (Duits, Frans, Italiaans) in een federatie die wel functioneert omdat die federatie kennelijk wel iets is dat de bevolkingen willen.

Kortom, federaties kunnen alleen overleven als en zolang ze door de betreffende bevolkingen worden gedragen, zonder die steun gaan ze onherroepelijk ten onder en daar kan geen broodpoliticus iets aan veranderen.

8 REACTIES

 1. Alle opgedrongen federaties met verschillende bevolkingen zullen vroeg of laat uit elkaar vallen omdat ze altijd kunstmatig zijn en door politici met grootheidswaanzin opgelegd aan bevolkingen die doorgaans weinig met elkaar gemeen hebben en vooral niet bij elkaar willen zijn in één “land”.

  De reeks EGKS, EEG, EG en EU zijn niet voortgekomen uit ‘politici met grootheidswaanzin’ maar eenduidig het gevolg van de convulsies die plaatsvonden in Europa tussen 1914 en 1945 en daarna door de Sovjet-dreiging van 1945.

  Tot pakweg 2000 was het begrip ‘Europa’, in ieder geval in Nederland, onomstreden en had positieve associaties bij een meerderheid van de bevolking. En ik beweer dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking nu nog steeds een voorstander zou zijn van een 6-leden EEG, zonder ‘constitutie’ en zonder euro.

  De euro-scepsis die sinds ca. 2000 sluipenderwijs inderdaad vat kreeg op de Nederlanders heeft te maken met:

  – Te weinig democratische controle op het Europese niveau
  – Geen idee of en waar het ‘integratieproces’ gaat eindigen (EUSSR?)
  – Lauwe reactie invoering euro
  – Dreiging van opname Turkije
  – Verlies Nederlandse identiteit door a) massa-immigratie en b) Europa

  De Nederlander (de toerist en handelaar pur sang), wil best een beetje Europa, maar niet te veel.

  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.

 2. De basis van de EU is subsidiariteit en solidariteit, echter megalomane politici hebben de basis van de EU verraden.
  Macht corrumpeert – absolute macht corrumpeert absoluut.

  Jhon

 3. @Ron Paul Fan [2]:

  “De Nederlander (de toerist en handelaar pur sang), wil best een beetje Europa, maar niet te veel.”

  Sorry RPF, “De Nederlander” bestaat niet.
  Maar als je bedoelt “veel mensen die in Nederland (grondstuk) wonen, willen best …….
  “een beetje Europa” , dan hangt dat af wat je er meer bedoelt ….
  “maar niet te veel” is ook afhankeleij van wat en van wie.

  Persoonlijk wil ik er heel graag heel veel van. Maar dan wel met 0,0 politici en 0,0 dwang.

  Ron Paul Fan [6] reageerde op deze reactie.
  reiny [7] reageerde op deze reactie.

 4. En we zien ze vallen, één voor één: de Sovjet Unie, Joegoslavië en Tsjecho-Slowakije waren zulke kunstmatige gedrochten en zijn gelukkig weg terwijl de overgebleven opgedrongen monstruositeiten op springen staan.

  Zoals bv de VS.

  Toen de VS nog een soort van EU avant la lettre waren, dwz een continentale entiteit twee eeuwen bevolkt door Europese christenen was er niets aan de hand. Echter in 1965 werden door president Johnson de grenzen wagenwijd opgezet voor massale derde wereldimmigratie en dat was het sein voor het begin van de aanstaande ondergang van de VS.

  http://en.wikipedia.org/wiki/1965_Immigration_Act

 5. @Hub Jongen [4]: Sorry RPF, “De Nederlander” bestaat niet.

  Da’s een altijd ware bewering.
  Ik bedoel natuurlijk ‘in meerderheid’.

 6. @Hub Jongen [4]: Ik wil alleen maar baas in eigen huis zijn, en zie eens hoe moeilijk mijn vrouw dat wil accepteren, en dus blijft mij niets anders over dan in mijn tuin te gaan wonen. Daar ben ik vrij in mijn doen en laten , mits de buren niet gaan zeuren. En zo is er altijd wel iemand die mijn vrijheid aantasten wil.

 7. “Zwitserland is weer een voorbeeld van drie aparte, toch wel verschillende bevolkingen (Duits, Frans, Italiaans) in een federatie die wel functioneert omdat die federatie kennelijk wel iets is dat de bevolkingen willen.”

  Neen, Zwitserland is een confederatie. Kort gezegd is het verschil tussen federatie en confederatie het verschil tussen top down en bottom up. De cruciale vraag is dan niet “wat mogen de deelstaten zelf besissen” maar “wat zullen we samen doen”?

  Je kan het vergelijken met “We, the people” maar dan op niveau van (lage) bestuurseenheden “we, the cantons”, i.t.t. een Federale staat die zijn provincies eens de les zal lezen en vooral erg in hun vrijheid zal inperken.

  Als Belgie of zelfs de EU een grote confederatie naar Zwitsers model was, was ik er voorstander van.
  (Nou goed, vertekkende van uit een minarchistische gedachte. Uiteraard is een wereldwijd anarcho-kapitalisme zonder een 1 staat en DUS zonder confederatie NOG beter, maar in elk geval zou een confderaal Belgie/Europa een ENORME verbetering zijn t.o.v. de huidige federale variant).

Comments are closed.