De Griekse premier dreigt geroosterd te worden door de andere EU opperhoofden. Die zijn zich allemaal rot geschrokken omdat in het referendum het gevaar zit dat hun spelletje wordt gedwarsboomd.

Raar eigenlijk, want is het niet zo dat al die opperhoofden een goedkeuring in hun eigen land moeten krijgen?

Of kan Rutte in Brussel beslissen wat hij wil? Er moet toch minstens een akkoord uit het Parlement komen. Of zijn al die opperhoofden ervan overtuigd dat ze hun parlement wel om hun vinger draaien? Net als Mark Rutte.

 

Zie hier een mening van Maarten Verheijen:

Europa staat in rep en roer nadat Griekenland heeft aangekondigd een referendum te organiseren over het laatste reddingsplan. Papandreou wil de bevolking raadplegen vooraleer hij het plan uitvoert.

“Supergevaarlijk”, schreeuwen de andere landen.
Gevaarlijk? Eigenlijk wel. Noodzakelijk? Dat zeker.

Een ingrijpend besparingsplan zoals dit, moet gedragen worden door de bevolking. Dit kan je niet zomaar door hun strot rammen.
Dat zou pas gevaarlijk zijn gezien de situatie in het land.
Griekenland laat de democratie spelen. Daar kan ik alleen maar respect voor hebben. Al zal Papandreou ook wel zijn eigen agenda hebben.

Het is ook nog maar de vraag of het wel zover komt allemaal. De Griekse premier moet eerst nog een vertrouwensstemming overleven.
Gezien zijn krappe meerderheid (152 zetels op 300) geen sinecure.

Ik kan ergens wel begrijpen dat de Europese politici nerveus worden bij het horen van een referendum.
Stel je voor dat andere landen dit voorbeeld volgen? Dat Duitsland eens de mening van de bevolking vraagt over het toekennen van financiële steun aan andere landen.

Ja, dan wordt het plots interessant.
En zo komen we tot de kern van de discussie.

Europa is een project dat op poten werd gezet door politici maar nooit op veel sympathie kon rekenen bij de bevolking.
De bevolking heeft alleen maar gezien hoe de prijzen de pan uitswingen sinds de introductie van de euro.
Van de beloofde economische groei is ook al niks in huis gekomen. De afgelopen tien jaar is er amper groei waar te nemen.
Dus nee, de “burgers” zijn niet bepaald enthousiast over de euro.

Als je dan weet dat diezelfde burgers straks bepalen wie aan de macht komt in de individuele landen, dan kan je al vermoeden dat de euro geen al te grote toekomst heeft.
Dit project is op termijn ten dode opgeschreven. Zeker in deze vorm.

Maarten Verheyen

48 REACTIES

 1. Heel normaal dat daar de bevolking overgaat, dat fatsoen heeft de de tweede kamer hier in Nederland niet gehad, die beschouwt het volk als vee, die ze de mind control kunnen aanleggen, maar zij zullen nog wel een keer van de koude kermis thuis komen als het zover is en Griekenland is zover. De censuur wordt hier zwaar toegepast met die media en de televisie en de politiek een incestueus systeem!

  Zé [2] reageerde op deze reactie.

 2. Democratie en Kapitalisme, of andersom, zijn op z’n best twee maatschappelijke systemen, die elkaar uit noodzakelijkheid in een ‘ redelijk evenwicht ‘ houden. Nu echter, in deze tijd, zijn beide in een impasse geraakt (Westerse democratie en het Westerse Kapitalisme), het één door een steeds verdere uitholling van nationale en internationale democratische (rechts) principes en het ander door een op ‘ schulden-accumulatie ‘ (inclusief de accumulerende ecologische en millieu-schuldenbergen) gebaseerde schijn-economische-groei.

  Historisch gezien, zijn het ontstaan en de groei in het nu, van zowel de Westerse vormen van democratie, als het, tot zover, ontwikkelde Westerse kapitalisme, voortgekomen uit veelal catastrofale en onmenselijke geschiedenis(sen), die het uiteindelijk noodzakelijk maakten om in een overkoepelende (Wereld) consensus de internationale rechts-instituties zoals de V.N. en de verklaring van de Universele-Mensenrechten te implementeren en te handhaven, om er (toekomstig) groteske en misdadige, politieke en private, misstanden zoals oorlog, hongersnood en uitbuiting van mensen mee te voorkomen.

  Het is ‘ maar ‘ 66 jaar geleden, dat de mensheid wakkerschrok vanuit een tijd van catastrofale vernietiging en oorlogs-massamoorden, die de, zo’n 5 jaar daarvoor, heersensende Politieke en Kapitalistische Machts-Elites ontketenden (eigenlijk begon het al voor de 1e Wereldoorlog), om daarmee hun op waanzin en hebzucht (Colonialisme) gebaseerde ideologiën te bevestigen.

  Nu, per November 2011, met de Westerse (schijn)-democratiën intrinsiek (ik noem het incestuëus) verbonden en gebonden aan de financieële (schijn)-kapitalisten, zijn we, met medewerking van de meerderheid van haar (schijn)-burgerij – ofwel de Westerse consumenten, wederom in een crisis geraakt die weleens kan ontaarden in de ‘ crisis der crisissen, ware het niet vanwege de financiëel/economische/politieke en daarmee de sociale misstanden, danwel een crisis, die een meerderheid van de ‘ Westerse-onbewuste-consumenten ‘ (ofwel, de schijn-burgerij) het liefst negeert, namelijk een ecologische catastrofe met voedsel en drinkwater-tekorten en verdwijnende kustlijnen.

  Een referendum is het ultieme democratische middel om maatschappelijke veranderingen mee te bewerkstelligen, ” maar in het land der blinden blijft éénoog koning “.

 3. Ik zie het probleem niet, ze kunnen toch net zo lang referendums houden tot het gewenste antwoord er uit komt?
  -einde sarcasme-

 4. “Supergevaarlijk” Quote J.W. de Jager Nl leent tegen 1% rente en leent aan de Grieken tegen 4% ? Nl verdient miljarden VOC ????
  Met zulke vrinden heb je géén vijanden nodig !

  Jhon

 5. @Rien hierboven ziet ‘ het probleem ‘ niet! Maar uit zijn reactie blijkt voor mij, dat hij, en anderen zoals hij, ‘ onderdeel van het probleem zijn ‘.

  Weer zo’n Kop in’t zand, na mij de zondvloed (schijn) burger, lijkt mij.

  Ja Rien, laat de hele rotzooi maar lekker over aan je kinderen en kleinkinderen!

  ” Should Greece Reject The Bailout?” (by Robert Reich)

  http://www.salon.com/2011/11/01/greek_bailout_wall_street/singleton/

  Rien [22] reageerde op deze reactie.

 6. Waarschijnlijk krijg je nu dat de slaven democratie terugwillen. Zou het kunnen gebeuren dat ze ophouden met stemmen en de overheid gewoon gaan zien als een vervelend stel parasieten, waar je niet vanaf komt.

  Zé [9] reageerde op deze reactie.

 7. De euro is even hard als de gulden en de mark, daar zorgt de ECB voor. De dollar is een derde wereld munt: zo uit mijn hoofd is de hoeveelheid dollars in de afgelopen handvol jaren verdubbeld. De enige reden waarom de dollar-euro koers min of meer stabiel is, is omdat de VS hun inflatie ahw op wereldschaal hoofdelijk kunnen omslaan, omdat de dollar nog wereldmunt is. Maar de dollar is een wereldmunt op afroep. Irak en Libie hebben geprobeerd onder de dollar uit te komen en werden oa om die reden in elkaar getremd; de andere reden was om de olie weg te kapen vd Chinezen. Iran probeert het ook, de dollar weg te schuiven. De VS, UK en Israel staan nu klaar om Iran in elkaar te tremmen, om exact dezelde twee redenen en om aldus de hegemonie van Anglosphere te continueren. Maar het valt te bezien of met name China dit over zijn kant zal laten gaan. En China heeft nu een aantal opties om terug te slaan, militair en financieel. En het is vrijwel uitgesloten dat Duitsland de kant vd agressor gaat kiezen. Frankrijk is iets onduidelijker, maar ik denk ook niet.

 8. Nogmaals, er is geen probleem met de europese D-mark aka euro. Het probleem is dat Griekenland zijn schulden niet kan betalen omdat het aloude middel voor de Grieken om belasting te innen via inflatie, nu is weggevallen. Jammer voor de Grieken. Oplossing: via een harde lijdensweg Noordeuropese mores toe te eigenen of oprotten. De Grieken hebben overduidelijk te kennen gegeven de euro te willen. Ze willen niet terugvallen op die sjofele drachme, ze willen alleen niet zoveel zweepslagen tegelijk. Of misdchien houden ze het toch vol?

 9. Voor degenen die fantaseren dat de euro gaat bezwijken… Forget it. We kunnen altijd nog afzakken naar dat sjofele niveau van de Amerikanen en geld gaan drukken, exact wat pvda-er Flip van der Kam vorige week voorstelde in Buitenhof. De regels vd ECB verhinderen dat nog. Herinnering aan Weimar enzo.

  Wat er ook gebeurt, de dollar en de VS gaan als eerste door het afvoerputje.

 10. Griekenland staat te schudden op zijn grondvesten en de beurs stijgt? De beurs heeft dus de boel al verdisconteerd? Als dat klopt en de beurzen houden hun winsten vast dan zie ik dat als het signaal dat de Grieken eruit liggen, het moet dan alleen nog even officieel worden.

  IIS [17] reageerde op deze reactie.

 11. @IIS [16]:

  Ach, het was een losse flodder en de beurzen geven weer eens hun overreactie weer. Papa biedt zijn ontslag aan, leuk gespeeld, het zal hem wel geen windeieren hebben gelegd. Maar het volk krijgt niet zijn referendum? Pikken ze dat?

  De beurzen zullen de komende weken nog wel stijgen, meestal is er een adempauze of een duidelijk stijging te zien in de maanden november en december, de echte klap moet volgend jaar komen, als iedereen weer door dezelfde deur naar buiten wil

  …Het zou heel bijzonder zijn als de beurzen nu hard onderuit gaan, uitzonderlijk zou dat bijna zijn. Maar goed, wonderen zijn de wereld nog niet uit.

  Mocht je nog een gok willen wagen op de beurs, ga dan kort long met bijv. een turbo.

 12. Rente verlaagd. De nieuwe ECB-president Mario Draghi geeft later op de middag een toelichting op het rentebesluit.

  Mario Draghi/Goldman Sachs laat er geen gras over groeien, dit Amerikaanse verlengstuk gaan we nog veel van horen….De beurzen hebben ook hier dus positief op gereageerd….Het goede neiuws kan niet op, we gaan de geldpersen aanzetten we gaan Amerika tot ver voorbij de afgrond volgen…

  IIS [24] reageerde op deze reactie.

 13. Goud schiet omhoog naar 1280 euro.

  Bill Gates arriveert op G20. 🙂

  Echt waar!

  Gokje: Gates heeft 10,000 CD-roms bij zich met Windows 8 erop, gratis uit te delen aan de Griekse overheid.

 14. BBC live: 70% Grieken wil euro.

  BBC live: China wil best financieel ondersteunen maar dan moet Europa politiek meer een eenheid worden.

  Volgens geruchten hebben de Chinezen exemplaren van het Rode Boekje uitgedeeld aan Merkel en Sarkozy en andere Europese politici.

  OK, dat laatste is een grapje.
  Hub Jongen [28] reageerde op deze reactie.

 15. Er komt nu waarschijnlijk een zakenkabinet en GEEN referendum…

 16. @IIS [18]:

  Op naar een nul-rentebeleid à la USA….Het Europese onderkruipsel moet net zo ziek en zwak worden als zijn grote broeder.

 17. 15.45 Draghi wilde op zijn eerste persconferentie als ECB-president niets weten van een uit elkaar vallen van de eurozone. Hij stelde dat in het Europees Verdrag niet wordt voorzien in zo’n stap. Verder stelde hij er alles aan te willen doen om de Grieken binnenboord te houden. Bron; telegraf

  Dat klinkt niet goed en meer als een dreigement….En als Draak er alles aan wil doen, dan houd er maar rekening mee dat ‘alles’ ook alles betekent…Het kon wel eens een heel koude winter worden, want het is te warm voor het tijd van het jaar.

Comments are closed.