De Griekse premier dreigt geroosterd te worden door de andere EU opperhoofden. Die zijn zich allemaal rot geschrokken omdat in het referendum het gevaar zit dat hun spelletje wordt gedwarsboomd.

Raar eigenlijk, want is het niet zo dat al die opperhoofden een goedkeuring in hun eigen land moeten krijgen?

Of kan Rutte in Brussel beslissen wat hij wil? Er moet toch minstens een akkoord uit het Parlement komen. Of zijn al die opperhoofden ervan overtuigd dat ze hun parlement wel om hun vinger draaien? Net als Mark Rutte.

 

Zie hier een mening van Maarten Verheijen:

Europa staat in rep en roer nadat Griekenland heeft aangekondigd een referendum te organiseren over het laatste reddingsplan. Papandreou wil de bevolking raadplegen vooraleer hij het plan uitvoert.

“Supergevaarlijk”, schreeuwen de andere landen.
Gevaarlijk? Eigenlijk wel. Noodzakelijk? Dat zeker.

Een ingrijpend besparingsplan zoals dit, moet gedragen worden door de bevolking. Dit kan je niet zomaar door hun strot rammen.
Dat zou pas gevaarlijk zijn gezien de situatie in het land.
Griekenland laat de democratie spelen. Daar kan ik alleen maar respect voor hebben. Al zal Papandreou ook wel zijn eigen agenda hebben.

Het is ook nog maar de vraag of het wel zover komt allemaal. De Griekse premier moet eerst nog een vertrouwensstemming overleven.
Gezien zijn krappe meerderheid (152 zetels op 300) geen sinecure.

Ik kan ergens wel begrijpen dat de Europese politici nerveus worden bij het horen van een referendum.
Stel je voor dat andere landen dit voorbeeld volgen? Dat Duitsland eens de mening van de bevolking vraagt over het toekennen van financiële steun aan andere landen.

Ja, dan wordt het plots interessant.
En zo komen we tot de kern van de discussie.

Europa is een project dat op poten werd gezet door politici maar nooit op veel sympathie kon rekenen bij de bevolking.
De bevolking heeft alleen maar gezien hoe de prijzen de pan uitswingen sinds de introductie van de euro.
Van de beloofde economische groei is ook al niks in huis gekomen. De afgelopen tien jaar is er amper groei waar te nemen.
Dus nee, de “burgers” zijn niet bepaald enthousiast over de euro.

Als je dan weet dat diezelfde burgers straks bepalen wie aan de macht komt in de individuele landen, dan kan je al vermoeden dat de euro geen al te grote toekomst heeft.
Dit project is op termijn ten dode opgeschreven. Zeker in deze vorm.

Maarten Verheyen

48 REACTIES

 1. @ 25, Nou mooi toch? Ezels zijn leuke dieren, vermenigvuldigen zich vanzelf, verbruiken weinig, vervuilen niets.
  Integendeel, ze produceren goede mest wat bijdraagt aan de vruchtbaarheid van de planeet.
  En gaan heel lang mee.
  Kunnen we van de auto niet zeggen…..
  Zé.

 2. @Zé [30]: Blubblub

  Ondertussen is zich heel ver ten westen van Rennes een tweede Griekenland aan het ontwikkelen:

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/10847483/__Occupy_legt_haven_Oakland_lam__.html?p=39,1

  Mochten de VS, UK en Israel inderdaad Iran aanvallen, dan zal China als vergelding ongetwijfeld de dollar dumpen. Voor de VS is er niets en niemand die voor dat geval hen zal bail-outten.

  En dat zal natuurlijk een aanleiding zijn voor de oplettende Vrijspreker-lezertjes om eens serieus te gaan overwegen of dat niet een opportuun moment zal zijn om UIT het geaccumuleerde goud te stappen (in euro of SFR uiteraard) of in dollar, maar dan moet je wel heeeeel snel schakelen, sneller dan het GWK.

  IIS [35] reageerde op deze reactie.

 3. @Rien [22]:

  Beste Rien,

  Inplaats van uw eerdere ‘ onzin-commentaar ‘, zou het m.i. aanmerkelijk interessanter zijn geweest als u uw mening had gegeven met daarin verweven datgene dat u nu onder uw naam verbergt.

  Het is zo-wie-zo al pover genoeg gesteld met de gemiddelde twitter-nominale bijdragen van een aantal ‘ twiet-kakelaars ‘ op dit forum.

  LOL.

  Rien [41] reageerde op deze reactie.

 4. @Ron Paul Fan [33]:

  Over Occupy gesproken, ik weet nog twee heeeeeul!!! leuke plekken om te protesteren, waarom daar geen protesten, zo simpel, waarom komt men daar niet op?…. Het Federal Reserve System heeft zijn hoofdkantoor in het Eccles-gebouw op Constitution Avenue in Washington D.C…..Und ECB Frankfurt am Main

  Vreemd, je zou er haast achterdochtig van worden….
  Ron Paul Fan [37] reageerde op deze reactie.

 5. Het is eigenlijk te gek voor woorden, maar men had nimmer zo’n ophef moeten maken over Griekenland, men had simpel en koel moeten reageren….”oh, u heeft de kluit belazerd, u heeft de boel niet op orde, dan is het exit!”…Zo simpel kan het zijn.

  Wat zullen die Grieken leeglopen als ze uit de EU zijn, dan pas krijgen we te horen wat er zoal speelt achter de coulissen bij het corrupte zooitje EU lijers, of ben ik nu weer te naïef?

 6. @Jacob. [34]: Ik had moeten weten weten dat sarcasme niet werkt in een reactie. Sorry.

  Wat ik echt denk? Ik denk dat een (representatieve) democratie niet werkt. Ook een referendum zal niet werken.
  Misschien waren die referendums nodig toen ze het geld verbrasten?

  Tegen de EZ stemmen is weliswaar populair op dit forum, maar elke stem die uitgebracht wordt is een versterking van het idee dat er een overheid nodig is. Zonder een overheid had het nooit zo ver kunnen komen. Maar ik denk niet dat ze daar een referendum over gaan houden.

  Ik ben de EZ ook liever kwijt dan rijk. Maar ik vind het wel hypocriet om achteraf te protesteren.

  Hub Jongen [42] reageerde op deze reactie.

 7. @Hub Jongen [42]: “Ja, maar dat is niet belangrijk. Er kunnen mensen later tot inzicht gekomen zijn. En dan is het positief om alsnog je afkeurende stem te kunnen lanceren”

  Hub, later tot een beter inzicht komen is ok. Weglopen voor je verantwoordelijkheid niet.
  Als je schade aanricht door onwetendheid dan blijf je verantwoordelijk. Het is een onding dat mensen het als een recht beschouwen om gecompenseerd te worden voor onwetendheid. Natuurlijk moet deze betaald worden door mensen die niet zo dom waren. Alleen mogelijk met ondersteuning van staatsgeweld natuurlijk.

  Hub Jongen [47] reageerde op deze reactie.

 8. Niet alleen in deze vorm. In iedere vorm is de Euro gedoemd te mislukken.

  [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

Comments are closed.