De overeenkomst die de EU-opperhoofden de vorige week in Brussel sloten had even rust gebracht op de markten en de koersen stegen. Of dit komt omdat “de markt” nu echt vertrouwen gekregen had, of doordat ze alleen maar van het tijdelijke uitstel hoopten gebruik te kunnen maken. Maar toen kondigde premier Papandreou een referendum aan.

Politici schrokken zich rot. Vertelden dat ze “woedend” waren.

De Duitse fractievoorzitter Brüderle van de FDP zei dat het lijkt alsof de premier zich aan de gemaakte afspraken probeert te ontworstelen.
De Franse premier Sarkozy heeft volgens de krant Le Monde geschokt gereageerd en het plan irrationeel genoemd.
De Belgische (waarnemend)premier, Yves Leterne, zegt: “De Grieken moeten beseffen dat het vorige week gesloten akkoord om de schuldencrisis in Europa aan te pakken, ,,geen louter interne Griekse aangelegenheid” is.

Natuurlijk zijn die politici zwaar gefrustreerd. Ze hadden de bal zo mooi voor zich uitgeschopt en met een overwinningsaura hun ondergeschikten voorgelicht. Dat wordt nu bedreigd. En dus keuren ze dit referendum af

De Grieken, politici en burgers, zijn in een moeilijke situatie gekomen. Met of zonder hun schuld. En de keuze JA of NEE zijn allebei niet prettig.

Maar als ze JA kiezen voor de bezuiniging en de euro en de EU, dan krijgen ze het niet beter. Ze blijven dan jarenlang onder de druk en nog ergere betutteling van Brussel.

Als ze NEE stemmen, zullen ze waarschijnlijk failliet gaan, uit de euro, (EU ?)  moeten en weer hun Drachme invoeren. Ook dat begint met armoede, maar geeft hen een kans om sneller weer tot bloei te komen. Een goedkopere drachme zal velen niet beletten om weer in Griekenland op vakantie te gaan!!

Er zijn overigens meer personen die positief denken over de NEE-stem:

 Geert Wilders De eurotop is ’n complete euroflop. Met referendum Griekenland kan het eurotop-accoord de prullenbak in. Mooi. Nu ook snel referendum in NL! 11 uur geleden
Met dat laatste is Harry van Bommel (SP) het eens. Harry van Bommel Grieks referendum over steunpakket is goede zaak. Het zijn immers de Grieken die pijn van de bezuinigingen voelen. Wanneer mogen wij? 2 uur geleden
Carla Joosten schrijft in Elsevier: Maar misschien is de stap zo slecht nog niet: de geplaagde Papandreou legt de verantwoordelijkheid voor het lot van zijn land bij de bevolking. De Grieken moeten kiezen of ze het crisispakket van vorige week aanvaarden. Dat wordt tevens een keuze om wel of niet in de eurozone te blijven.

 ZERO Hedge: Clearly, there are some conflicting feelings. Have no doubt that if Greece votes down the latest package it could be bad for Greece and the eurozone. It would leave Greece with almost no funding and no government – pushing the country very quickly towards a disorderly default and disorderly exit of the eurozone. That would be painful for both the eurozone and, especially Greece, have no doubt, the financial market turmoil and unknown knock-on effects would send the whole of Europe (including the UK) into a spiral of uncertainty.

This could be big turning point in this crisis. The EU should move quickly to come up with plans to mitigate the fallout of a no vote, specifically how to handle a rudderless and broke Greece, which would probably include plans for allowing it to exit the euro. A yes vote would be far from a solution, at best it would buy some time for the Greek government and the EU to enforce some necessary reforms thanks to a fresh mandate.

Het is goed om zelf na te denken en te trachten de feiten te onderkennen.
Sarkozy heeft ondertussen beloofd dat hij Angela wel eens zal bellen en dat zij het dan wel samen zullen oplossen!!

In ieder geval zou het mooi zijn als er in Nederland (en andere landen)  gebruik van gemaakt kan worden om uit de EU te treden.

58 REACTIES

 1. En nu eens even luisteren wat onze referendum kwijlertjes der Democratische 66(6) partij zullen blaffen .

  Maar nu is het stil aan het Pechtkut front ( zou die zwanger zijn ?).

  En je weet wat ze met ONS referendum hebben gedaan he ?.

  Hub het is nog geen gelopen race.

 2. Antwoord van D’66? Geen referendum hierover! Ben je gek? Daar is het volk veel te dom voor. Eerst meer geld naar onderwijs opdat ze een beetje bijgespijkerd worden, bijv. door http://www.youtube.com/watch?v=wcZMj-BvKtk

  Daarna mag het volk misschien* beslissen. Maar een referendum is in eerste instantie bedoeld voor gevallen waar het volk geen schade aan kan richten, bijv. kiezen uit 2 PvdA burgemeesters, wel of geen Zaanbrug, moeten er windmolens in de gemeente komen, etc.

  * alleen indien we zeker weten dat ze VOOR meer EU zullen stemmen.

 3. europa is toch democratisch? en als er meer dan x honderdduizend stemmen zijn die roepen om iets, dan wordt daar toch gehoor aan gegeven?
  Prima zet van Griekenland. En dan lees je andere koppen: een grieks referendum ja, maar niet over de ruggen van de beleggers… Jongens wakker worden!!!! beleggen is gokken… je wint niet altijd

  IIS [5] reageerde op deze reactie.

 4. @edwin [3]:

  Totaal met je eens.

  Angst verkoopt, want wat hebben wij met de beurzen te maken. laat maar klappen. En trouwens een beurs die sterk fluctueert daar wordt altijd wel weer iemand beter van. Laat maar gebeuren dacht ik zo, dan kan er eindelijk eens een frisse wind gaan waaien, wind en lucht door de beurzen zuivert en reinigt de gehele wereld.

 5. Over beurzen gesproken, kwam deze tip tegen, misschien iets voor later?

  Alternatief, risicovol klein opstartend bedrijfje in de suikervervanger voor de toekomst, beter voor mens en milieu: STEVIA. Het aandeel STEVIA: klein, nieuw, zeer risicovol maar het product Stevia is kansrijk. Koersindicatie $ 0,87. Stevia is 100% natuurlijk, 200 maal zoeter dan suiker, biedt voordelen voor gezondheid waar suiker en chemische zoetstoffen nadelen kennen. Gezond, lekker zoet en NIET DIKMAKEND. De vraag is, of het dit bedrijf lukt om de kansen om te zetten in rendement op het aandeel..?

  De Europese voedselautoriteit EFSA heeft een positief wetenschappelijk advies gegeven over het gebruik van stevioglycosiden, het zoete deel van de steviaplant. Dat betekent dat EFSA stevia-onderdelen veilig acht voor het gebruik in voeding en dranken.

  http://finance.yahoo.com/echarts?s=STEV.OB+Interactive#symbol=STEV.OB;range=1d

 6. Dat word schrikken als de gulden weer terugkomt. Ik denk dat de meeste mensen spontaan zullen flauwvallen als ze zien dat ze voor ruim een half miljoen gulden aan hypotheek hebben. Of als ze bij de pomp f3,70 gulden de liter moeten betalen. Of nog leuker: bijna 300 gulden ziektekostenverzekering per maand per persoon moeten betalen.

  Maar de grote vraag is: wat moet men nu doen met onze euro’s? Inruilen tegen ander valuta? Goud? Hypotheek aflossen?

  Ron Paul Fan [8] reageerde op deze reactie.

 7. @J.H [7]: Frankrijk zal nooit toestaan dat de euro verdwijnt. Frankrijk en GB zijn 2 wereldoorlogen begonnen tegen Duitsland om een economische hegemonie van Duitsland over Europa te verhinderen. Eventueel zullen ze genoegen nemen met een rollback van de euro/EU tot de kernstaten.

  J.H [10] reageerde op deze reactie.

 8. http://nos.nl/artikel/309172-pvda-grieks-referendum-moet-van-tafel.html
  Plasterk :grieks referendum moet van tafel
  het is de onderdanen niet helemaal duidelijk dat ze onderdanen zijn.
  “Het kan niet zo zijn dat als we met 17 landen praten over een pakket om de Griekse economie te redden, we in januari met trillende handen onze e-mail moeten openen om te horen of Griekenland dat wel op prijs stelt”, zegt Plasterk.

  Hier staat ‘Griekenland’ voor de onderdanen en niet voor de heersers, zoals meestal het geval is

 9. @Ron Paul Fan [8]:

  Ja dat begrijp ik, we zien nu dat ze er alles aan proberen te doen om de euro te redden. Maar de krachten van de markt kunnen ze op een gegeven moment niet meer tegenhouden lijkt mij.
  De vlucht uit de euro moet al onvoorstelbaar groot zijn op dit moment. Dit zijn dingen die ze niet tegen kunnen houden.
  Maar ik ben wel benieuwd naar de gevolgen van dit alles. Ik heb geen idee hoe dit er voor de euro munt uit gaat zien en maak me daar wel druk om.En aan de reacties van grote bedrijven als Shell te zien is het volgens mij wel verstandig om iets anders aan te houden dan euro’s

 10. Mogelijk dat die Papado* zijn hand heeft overspeeld:

  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Europese-Unie/321048/Juncker-Griekenland-bankroet-bij-nee-tegen-noodlening.htm

  Ik denk dat de EU-leiders het verdommen om nog eens te gaan onderhandelen na een eventueel nee van de Griekse bevolking. Het zou me niets verwonderen als de geldkraan nu al wordt dichtgedraaid, ‘in afwachting van het referendum volgend jaar’ en dat Griekenland een faillisement in wordt geduwd.

  Gaat het Grieks de Arabische voertaal in Amsterdam verdringen?

 11. De Griekse premier kan de druk niet meer aan. Hij staat tussen twee vuren: de Europese regeringsleiders aan de ene kant en de Griekse bevolking aan de andere kant.

  Papandreou weet dat hij geen gevaar loopt gelynched te worden door de regeringsleiders; van zijn eigen bevolking weet hij het zo net nog niet –> referendum.

 12. Goede zaak. De Grieken kunnen nu aangeven wat ze willen. Hervormen en een harde landing, or niet hervormen en keihard crashen.

  Dan weten wij ook waar we aan toe zijn. Als de Grieken geen zin hebben in hervormen, dan kunnen wij ons beter schrap zetten en de verliezen en mogelijke domino-effecten doorstaan.

  Persoonlijk betwijfel ik of de kosten die wij nu gemaakt hebben/maken niet al hoger zijn, dan de potentiele schade bij een Griekse crash, maar zo niet dan is het toch wel afgelopen indien de Grieken zelf niet willen.

  En het idee dat de Grieken zelf niet mogen stemmen over hun eigen lot, is gewoonweg arogant en ondemocratisch. Maar goed, dat mag je verwachten van een on-democratishe instituut als de EU.

  pcrs [16] reageerde op deze reactie.
  Ron Paul Fan [17] reageerde op deze reactie.

 13. @Armin [15]: democratie is de illusie dat je controle hebt over je heerser, door steeds voor meer onderdrukking te stemmen.

 14. @Armin [15]: En het idee dat de Grieken zelf niet mogen stemmen over hun eigen lot, is gewoonweg arogant en ondemocratisch.

  Daar heb je een punt. Maar waarom moet er maar liefst drie maanden gewacht worden op dat referendum in een hektische situatie, die elk moment kan veranderen?

 15. Begrijpt iedereen in Nederland wel dat de politiek en de banken ons maatschappelijk kapitaal aan het vergokken zijn, en de inwoners het straks moeten bezuren ??? Waar zijn ze aan begonnen.!!

 16. De griekse president is een held !

  Hij wil niet de geschiedenis in gaan als de man die de grieken een lastenjuk van 20 jaar op de schouders legde.
  Ik snap hem wel. Zo’n belangrijke beslissing ligt bij het volk. Als het volk opnieuw moet buigen en betalen krijgen we een griekse staatsgreep. Nu kunnen de grieken zeggen: we kappen ermee, de banken en andere graaiers hebben genoeg verdiend!

  pcrs [23] reageerde op deze reactie.

 17. @Ron Paul Fan [14]:

  Vrijeradikaal heeft net als iedereen politiek correct geschiedenisles ‘genoten’, zoals geheel ‘belangeloos’ opgedist door de overwinnaars van WW1 en WW2.

  Goh…dan ken je mij toch slecht….lees eens maar wat oude postings van mij door ?

  Ein unvermeidlicher Krieg Gerd Schultze Rohndorf Teil1/3

  http://www.youtube.com/watch?v=Wdcdq_j6lus

  Den Krieg nach Deutschland tragen Teil 1

  http://www.youtube.com/watch?v=clHO5LLfaHM

  The SKULL & BONES, BOHEMIAN GROVE, NAZI, TREASONOUS BUSH FAMILY

  http://www.youtube.com/watch?v=JOf_LuirMNc

  vrijeradikaal [22] reageerde op deze reactie.

 18. Als de euro verder gaat met alleen de sterke landen, wat is dan het probleem als er nu alvast een paar zwakke schakels verdwijnen? Laat de landen die niet belangrijk zijn voor de euro maar lekker knallen. Of is Griekenland zo belangrijk omdat het met de kont tegen de Turken aan ligt te schurken?

  Griekenland is een corrupt dood paard waar men aan trekt, WINKE WINKE UND AUF NIMMER WIEDERSEHEN SAGEN!!

  Maar ik denk wel te weten wat het probleem is, als de Grieken gaan dan moet men nog meer slechte landen eruit donderen en is men verplicht alle corrupte elementen te verwijderen tot aan Brussel aan toe zal men in alle bescheidenheid verder moeten en die pijn wil men niet voelen.

 19. Haha paniek !! Leuk om te zien hoe het EU sprookje in elkaar klapt. Iets wat op leugens is gebaseerd houd toch geen stand.

 20. Is het nu heel erg toevallig, dat een van de anagrammen die van het woordje “Griekenland” te maken valt is: “er kan geld in”?
  Dat kan toch geen toeval zijn?

 21. Gerd Schultze Rohndorf

  Wow, I am impressed! Dus jij bent die enige andere Nederlander die kennis heeft genomen van Rohnhof.

  Youtube: Gerd Schultze-Rhonhof – Vortrag zum Zweiten Weltkrieg – Die Krise mit Polen – Teil1.flv

  http://www.youtube.com/watch?v=G0ePTKIidL0

  Als je nu ook nog Stefan Scheil, Walter Post, Viktor Suvorov, Patrick Buchanan, Dmitrij Chmelnizki en Henrik Lunde hebt gelezen, dan behoor je tot de selected few, de avant garde, die weet wat de rest over 10 jaar weet, nmlk wie de echte daders en slachtoffers waren in WW1 en WW2.

  Terug naar …gaap… Griekenland.

 22. @pcrs [29]: Niemand heeft iets tegen een Grieks referendum, maar dan hadden ze dat wel moeten zeggen op de de afgelopen top. Nu gaan de Grieken maar liefst drie maanden Europa in gijzeling nemen. Waarom kan dat referendum niet aanstaande zondag plaatsvinden? Ik begrijp heel goed waarom europese politici woedend zijn. Grieken zijn net kinderen en de vrijheid niet waardig. Laat de colonels of de communisten het zootje overnemen. Adieu Griekenland, we gaan geen traan om jullie laten.

  JanC71 [32] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.