Rusland en China zijn twee voorbeelden van landen met een door de staat geleid economisch systeem.¬†Sommigen waarderen dit staatskapitalisme als ‘een dominerende partij die bedrijven in toom houdt en op komt voor de belangen van de burgers.’ Russische en Chinese ondernemers zijn minder gecharmeerd en stemmen met hun voeten. Berlijn alleen al herbergt een paar honderdduizend Russen die hopen op betere tijden.

Een recent onderzoek onder Chinese miljonairs toont dat de meerderheid het land wil verlaten of daar mee bezig is. Officieel vanwege de betere levensomstandigheden maar officieus vanwege het extreme risico bij het zaken doen in China.

Russische en Chinese ondernemers begrijpen beter dan welke buitenstaander ook de twee enorme nadelen van het leven onder staatskapitalisme:

1. De snelste weg naar rijkdom is via de staat en partijconnecties. De staat geeft vergunningen af en kan die weer afnemen. De vergunning van je bedrijf kan van de een op de andere dag naar iemand gaan die meer betaald. Je succes hangt altijd af van de wispelturigheid van ambtenaren en hun familieleden. In no time sta je met lege handen.

2. Als je succesvol bent door het verkopen van een superieur product of dienst dan wordt het nog gevaarlijker. Invloedrijke personen kunnen ieder moment je zaak overnemen. De staat ontdekt een probleem met een vergunning. Je bedrijf heeft een bepaalde milieuwet overtreden of de belastingdienst vindt opeens een hiaat in je aangifte. Je krijgt dan te horen dat al je problemen opgelost kunnen worden als je je bedrijf verkoopt aan een bepaalde persoon tegen de juiste prijs.

Zodra de Russische en Chinese zakelijke elite weg is, zullen hun zaken overgenomen worden door diegenen wiens enige talent is: omkopen, connecties gebruiken en corrumperen. Ze klitten samen in hechte bendes die andere groepen bevechten om de slinkende welvaart. In Rusland wordt dit proces gemaskeerd door hogere energieprijzen. In China door (nog) lage arbeidskosten en expanderende internationale handel.

Maar uiteindelijk komt het gevolg van staatskapitalisme boven water en is iedereen verbaast dat het Russische en Chinese staatskapitalisme een kaartenhuis is geweest.

3 REACTIES

  1. Gossie, eigenlijk net zoals hier in Nederland, dus, eigenlijk, toch? Wat sommigen hier dan zelfs nog “kapitalisme” durven noemen, omdat ze niet eens weten welk woord ze bezigen?

  2. Graag wil ik er de aandacht op vestigen, dat ook in Nederland het ondernemen bijzonder moeilijk wordt gemaakt.
    Of het een kleine of een grote ondernemer is, het is onmogelijk je aan alle regels en voorschriften te houden.
    Dat is vermoedelijk ook niet de bedoeling.
    In het bijzonder nieuwe en kleine ondernemers worden met een dergelijke plethora van regels geconfronteerd, dat men op vorhand honderden bepalingen moet overtreden om het vege lijf te redden.
    Hugo van Reijen

Comments are closed.