Veel van de discussies van/over/door Occupy doen mij aan de Vrijspreker artikelen en zeker de discussies daarover  denken. Net als op de Vrijspreker vertolken veel Occupyers een grote onvrede met het ‘systeem’, de manier waarop dingen geregeld zijn. Er wordt door Occupy op heel veel aspecten ingegaan van foute banken/bonussen tot verschillen tussen arm en rijk. ———————————————————————

ONE HAS A MORAL RESPONSIBILITY TO DISOBEY UNJUST LAWS. (Tekst op Plaatje) Wake up!
(Amsterdam 29-10-2011)

 

Dat doet de Vrijspreker ook, zij het dat hier getracht wordt niet tegen het symptoom te strijden, maar tegen de oorzaak (meestal de overheidsinvloed).
Occupy is een losse organisatie met heel verscheidene uitingen per deelnemer en per plaats. Het is ook maar net waar de pers op inzoomt wat u te horen/zien krijgt. Ik zie de Occupy beweging als een uiting van ongenoegen, hier klopt iets niet en verlies van vertrouwen in de overheid die ons alles beloofde mbt de maakbare samenleving.  Veel Vrijsprekers en libertariers zijn ook zo begonnen; waarbij het Libertarisme tracht een consequente redenatie en maatschappij op te bouwen op basis van geen geweld. Je kunt mensen natuurlijk niet dwingen om vrij te zijn, of met nog meer regels, alles ‘beter’ te regelen.

We kunnen hier weer eindeloos ingaan op de verschillen tussen en binnen  libertarisme en de Occupyers, maar dat is ondoenlijk: de Occupyers ( en de Vrijsprekers)  hebben allemaal verschillende invalshoeken en discussiëren er lustig op los. Laat die Occupyers toch vooral lekker discussiëren en trachten een gezamenlijk (vrijheids) principe te vinden, goede kans dat als ze zuiver redeneren, ze bij het libertarisme uitkomen.

Wat ik het prettige van Vrijsprekers vindt is dat er steeds getracht wordt naar de basis terug te gaan en geprobeerd wordt met de maatstaf dat het niet-agressie-principe gehandhaafd blijft, een conclusie en oplossing te vinden. En niet op basis van de waan van de dag of de herverkiezing van volgende week.
Occupyers, ik wens jullie veel wijsheid.

58 REACTIES

 1. heel goed verwoord. Onvrede in het huidige systeem is altijd prima. Beter dan klakkeloos de ‘leiders’ volgen. Wat libertariers het beste kunnen doen is uitleggen wat de oorzaak is van de huidige problemen in de maatschappij, ik zie om mij heen dat hier heel veel misverstand over is.
  Met logisch redeneren kom je dan inderdaad vanzelf bij het libertarisme uit.

 2. “ONE HAS A MORAL RESPONSIBILITY TO DISOBEY UNJUST LAWS. Wake up!”. wetten worden gemaakt met een algemene morele bedoeling onderdrukten/zwakken te beschermen(neem ik voorals nog aan), als mijn moraal anders is wordt dat als crimineel beschouwd, wat met geweld kan worden beantwoord.
  je kan dus niet publiekelijk individueel strijden tegen oneerlijke wetten zonder risico’s.

 3. @Troy Ounce [3]:
  Helaas beseffen veel occupiers niet wat de achterliggende oorzaken zijn. En klinkt er een roep om de oorzaak van de problemen te gebruiken voor de oplossing. Een schone taak dus om dit te verduidelijken.

 4. @Troy Ounce [3]:
  De onvrede ben ik het mee eens, maar als ik dan idd zie waar er op ingezoemt wordt en de mensen op facebook lees die er bij betrokken zijn en o.a. hun marxistische woordvoerders. Dan heb ik er weinig vertrouwen in.

  ik zou graag meedoen aan occupy, maar niet als het een nieuwe rode revolutie is. Waar het wel op begint te lijken.

  Onvrede is prima.

  Het lijkt me ook geen slecht idee om een kraam met materiaal een voorlichting in amsterdam neer te zetten op het occupy plein. Met enkele vrijsprekers om daar o.a. het libertarisme duidelijk te maken.

  De onvrede en woede is terrecht, alleen ze willen de klok luiden maar weten niet waar de klepel hangt.

  msg [6] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [9] reageerde op deze reactie.
  vrijeradikaal [20] reageerde op deze reactie.

 5. “Het lijkt me ook geen slecht idee om een kraam met materiaal een voorlichting in amsterdam neer te zetten op het occupy plein. Met enkele vrijsprekers om daar o.a. het libertarisme duidelijk te maken.”

  Inderdaad Troy Ounce als dit een rode revolutie wordt ligt dat niet aan de mensen die er staan maar aan hen die er juist niet staan.

  En het cynische is dat zij die aan de zijlijn staan, zich later niet aan de verantwoordelijkheid kunnen onttrekken door te zeggen; “Wir haben es nicht gewusst” want daarvoor kunnen we ons tegenwoordig te goed informeren.

 6. @Hoc Voluerunt [5]:
  @msg [8]:

  msg, Hoc, DE (enige?) manier om dat te doen is één of twee libertariers die echt willen en zeggen: “WIJ gaan dit DOEN!”
  En dan DOEN.

  Daarna trachten het zo goed mogelijk voor te bereiden.
  Plan geen ruzie maken, maar harde feitelijke voorlichting

  En m.i. vooral concentreren op de oorzaken: Overheid, macht, Centrale Banken.
  Alleen praten over “de banken” richt zich automatisch op het particuliere bedrijfsleven dat meer overheidscontrole noodzakelijk maakt.

  Vanuit de Vrijspreker kan er publiciteit worden geleverd.

  Ratio [10] reageerde op deze reactie.
  Hoc Voluerunt [25] reageerde op deze reactie.

 7. @Hub Jongen [12]:

  Ik zeg niet dat je erbij moet horen. Ik zeg dat iedereen moet begrijpen dat wij de oorzaak zijn van deze ellende.

  Die mensen die deze rotzooi veroorzaakt hebben zijn verkozen op verkiezingen.
  Wij met zijn allen financieren hun baantjes, oorlogen,zakkenvullerij,bolides,excursies naar Cannes etc etc
  Alleen wij doen dat. Wij zijn dus de oorzaak.Pakweg 100.000 mensen dicteren 500.000.000 mensen hier in Europa. Wordt het niet eens tijd om de rollen om te draaien en weer de oorzaak te worden ipv het gevolg.

  Ik persoonlijk ben gestopt met consumeren. Alleen de primaire levensbehoeftes koop ik nog. En zelfs die heb ik gehalveerd.
  En ik geloof niet in het goedmaken van iets. Er zijn teveel mensen met teveel wensen.
  Als het goed mocht komen zou het toch maar voor korte tijd zijn.

  Ik ga het voor mezelf proberen goed te laten komen door te maken dat ik hier snel wegkom. En als het dan goed komt met mij zal ik mijn leven besteden aan minderbedeelden op deze wereld.

  Hub Jongen [17] reageerde op deze reactie.

 8. @Ratio [10]:

  Ratio, waarom noem je jou/jullie actie een tegen demonstratie?
  Waarom ik daar na vraag, je komt in heel veel discussies tegen ook hier op vrijspreker, is dat discussies door vaste schrijvers rationeel gevoerd worden.

  Maar soms zo scherp, dat het voor nieuwe schrijvers onmogelijk wordt om libertarische standpunten in te willen / kunnen zien, zonder “gezichtsverlies”.
  Daar overtuig je geen mensen mee. hoeveel gelijk, en hoe rationeel je ook discuseert.

  Occupy is tegen de gevestigde orde, libertarisme ook.
  Verkoop je libertarisme alszijnde tegen demonstratie, dan is de logische gedachten van occupybezoekers automatisch dat jou liberate Amsterdam dus dan wel voor de gevestide orde zal zijn.

  Daarvoor bezoeken zoveel mensen occupy niet, ze willen die tegengeluiden horen, ze staan wellicht open voor alternatieven, zoals libertarisme.

  Verkoop libertarisme aan die onbewuste mensen en breek niet hun hersenen zodat ze (wel moeten) afhaken, als ze uberhaubt al nieuwsgierig zijn waarom libertariers tegen occupy zijn.

  Kaap occupy, join them, than beat them.
  Ratio [15] reageerde op deze reactie.
  lonelymind [43] reageerde op deze reactie.

 9. @Libertariër [14]: Dank voor deze terugkoppeling, Libertariër. We moeten inderdaad geen mensen gaan afschrikken door te scherp te reageren. Dan schieten we ons doel voorbij. Blijf svp dit soort gevoelens terugkoppelen als je denkt dat we met artikelen of commentaar contraproductief bezig lijken te zijn. We proberen dit blog zo goed mogelijk te vullen maar zijn zelf geen broodschrijvers, dus het blijft een uitdaging. Terugkoppeling op artikelen helpt ons tot het schrijven van betere artikelen.

  Ik weet eerlijk gezegd niet waarom de persoon die ik dinsdag bij de Libertarische partij bijeenkomst ontmoette het een tegendemonstratie noemde. Ik probeer hem te bereiken. Zelf vind ik liberate mooier, bezetten staat voor dwang en vanuit die invalshoek kan je mogelijk mooi een libertarische invalshoek laten zien. Als je de naam weet om te vormen heb je ook de beweging gekaapt!

  Ik heb de occupy mensen nog niet zelf gesproken, media brengen vooral de gekkies in beeld, dus moet dat gewoon zelf een keer zien als ik daar een mening over wil hebben. Vertrouw de media niet. Je moet zelf zien en zelf oordelen of het mensen zijn die openstaan voor verandering. Of die dermate geprogrammeerd zijn dat het weinig uithaalt.

 10. Zelf vind ik liberate mooier, bezetten staat voor dwang en vanuit die invalshoek kan je mogelijk mooi een libertarische invalshoek laten zien

  Ja, eens!
  De Occupyorganisatie kan het zich niet permiteren om duidelijke stantpunten te bieden, dan zouden ze nl nooit zoveel mensen op de been krijgen.

  Libertarisme heeft wel duidelijke stantpunten, maak gebruik van om die onvrede (waarvoor mensen occupy uiteindelijk bezoeken) in te vullen met libertarische alternatieven.

  Een naamsweiziging, van occupy naar liberate, is voor veel bezoekers vrees ik een te grote stap, waardoor er kansen blijven liggen.

  Staatsindoctrinatie zit helaas nog erg diep in de samenleving, gelijk hebben is makkelijker dan gelijk krijgen.

 11. @J.H [13]:

  “Ik zeg niet dat je erbij moet horen. Ik zeg dat iedereen moet begrijpen dat wij de oorzaak zijn van deze ellende.”

  Nogmaals: IK NIET.
  Wie bedoel jij met “wij”?

  “Die mensen die deze rotzooi veroorzaakt hebben zijn verkozen op verkiezingen.”
  Ik ben niet verkozen en ik heb niet gekozen!. Ik (en veel libertariers) distantieer me van jouw schuldgevoel.

  Wij met zijn allen financieren hun baantjes, oorlogen,zakkenvullerij,bolides,excursies naar Cannes etc etc
  Alleen wij doen dat. Wij zijn dus de oorzaak.

  Het deel financiering dat van mij komt, is mij onder dreiging van geweld afgenomen.

  Er zijn teveel mensen met teveel wensen.
  Laat iedereen toch alsjeblief wensen wat hij/zij wil.

  J.H [18] reageerde op deze reactie.

 12. @Hub Jongen [17]:

  “Nogmaals: IK NIET.
  Wie bedoel jij met “wij”?”

  Wij het volk, iedereen draagt zijn steentje bij aan zijn eigen onderdrukking. Als je in je auto zit, als je bij de media markt staat of in de supermarkt,of met je vrouw belt. Die mensen die gaan stemmen, iedereen!

  Ik doe het persoonlijk gewoon zo minimaal mogelijk.Ik kom niet onder de dwang uit maar maak vrijwillig ook bijna geen cent teveel meer over naar de onderdrukkers. Dan maar geen nieuw spullen meer!

  “Ik ben niet verkozen en ik heb niet gekozen!. Ik (en veel libertariers) distantieer me van jouw schuldgevoel”

  Ik heb ook nog nooit gekozen, maar hoe groot is het percentage waar wij toe behoren?Ruim 70% van de bevolking gaat wel stemmen.

  “Het deel financiering dat van mij komt, is mij onder dreiging van geweld afgenomen”
  Bij mij ook, maar er is ook een enorm groot deel dat je ze niet meer hoeft te geven.
  En ik ben daar heel extreem in geworden omdat zij ook steeds extremer worden in landen als Libie Irak etc.
  Voorbeelden: Ik stook 50% minder.
  Ik rijd nog maar 90km/u op snelweg
  Bel niet meer, doe alles met skype
  Eet 50% minder
  Verbruik 50% minder electriciteit/water
  Dat zijn jaarlijks toch echt duizenden euros minder belasting.
  Niet dat het allemaal even prettig is maar ik gun deze moordenaars geen cent extra belasting. En zo ben ik van plan het vol te houden totdat ik hier weg ben.

  Snap je nu wat ik bedoel?

  Libertariër [19] reageerde op deze reactie.

 13. @Hoc Voluerunt [5]:

  Ik zou graag meedoen aan occupy, maar niet als het een nieuwe rode revolutie is. Waar het wel op begint te lijken.

  Mijn idee.

  Genoeg matriaal gepost waaruit blijkt dat dit een geval is van ” controlled opposition ” , maar ze zijn gewoon hardleers bij vrijspreker , en sommige blijven het onderwerp maar opnieuw aansnijden.

  Blijf met je tengels van deze club af , en trek je eigen plan.

  Libertariër [21] reageerde op deze reactie.

 14. @vrijeradikaal [20]:

  Genoeg matriaal gepost waaruit blijkt dat dit een geval is van ” controlled opposition ”

  Dus een vreedzame ” uncontroled opposition ” , gewoon, door met mensen te praten over echte vrijheid is daarom geen goed idee?

 15. ik wil helemaal niet mee doen met deze occupy trend. net zoals ik ook niet mee wou doen met al deze arabische lenterevoluties. het is mijn strijd niet, het verandert ook niets en volgens mij hebben ze oorzaak en gevolg ook niet door.
  werk aan je eigen vrijheid zoals hub jongen ook aangeeft, je kunt alleen jezelf veranderen en zorgen dat je minder te maken hebt met de overheid in zijn huidige vorm.
  politiek partijtje vormen en dromen dat de belastingen kunt afschaffen via een zetel ofzo lijkt me wel erg romantisch.
  gaan protesteren op straat of in een tent gaan zitten en denken dat daardoor iets verandert werkt ook niet. de arabische landen zullen van de ene dictatuur in de andere belanden zolang de meerderheid van de mensen in god en geschriften gelooft. het enige wat een verstandige arabier kan doen is emigreren.
  blijt over actie nemen op jezelf.

 16. ONE HAS A MORAL RESPONSIBILITY TO DISOBEY UNJUST LAWS.

  Mee eens. MAAR: dan moet je daar wel consequent in zijn. En dat gaat nogal eens mis hier.

  V.w.b. de ‘Occupy’ modetrend: deze communisten krijgen veel te veel aandacht, en zelfs Vrijspreker aapt ze na met hun kretologie: Occupy libertarisme.

  Wie vrijheid voorstaat moet zich ver houden van deze lieden, hun ‘entitlement’ mentaliteit en hun kretologie. Met ze praten? Je zult ze het verschil tussen rechten en privileges niet eens bij kunnen brengen. Dan blijft er namelijk weinig over van hun ‘protest’.

 17. Demonstraties werken wel degelijk.
  Zo hebben we de opstanden uit de de jaren 60- we kennen nog de Flowerpower-die nog steeds grote invloed heeft op ons (politieke) gebeuren, omdat men dit als norm is gaan zien.
  Vanuit het politieke spectrum gezien is Occupy een linkse beweging (lijkt me) maar niet ALLES aan links is per definitie ook fout.GELD is de factor waar het om draait.
  Dat is in het communistische systeem niet ‘eerlijk’ gegaan maar ook in het huidige kapitalistische speelt het een erg ‘dictatoriale’ rol.
  Beide systemen zijn niet perfect.
  Aan jullie om ‘De Oplossing’ aan te geven.
  Dat hoef je niet te doen door discussie (heeft weinig zin) en beslist niet door tegendemonstraties, maar dat kan je inderdaad doen door een kraampje met folders en uit te leggen wat msg in haar/zijn reactie (1) al zei :
  ‘Wat libertariers het beste kunnen doen is uitleggen wat de oorzaak is van de huidige problemen in de maatschappij, ik zie om mij heen dat hier heel veel misverstand over is.
  Het volk heeft er recht op om ook jullie/onze visie te kennen en waar kan je dit beter aan de man brengen dan op dit wereldwijde festijn.
  Geen pressie, gewoon uitleggen.
  Niet geschoten is altijd mis.

 18. @Hub Jongen [9]:
  ik wil wel.. heb alleen geen rooie cent.
  Trein reis naar A’ Dam is al niet te betalen voor mij dus ja, dan kan ik niet.
  Tenzij er een donateur komt kan ik niets doen maar wil wel.
  Zelfde geval met de JOVD najaarscongres om daat de discussie te voeren en libertarisme aan te halen en uit te dragen.

  Of zijn er Libertariers in eindhoven of in de buurt waar ik mee kan rijden mochten we dit daadwerkelijk op gaan zetten.

 19. Ik denk niet dat “niet stemmen” de oplossing is.
  Je bent nu eenmaal deel van het geheel.
  Door niet te gaan stemmen geef je juist de verkeerde partijen meer macht.
  Ik zou zeker voorlopig nog m’n stem uitbrengen op partijen die zo dicht mogelijk jouw visie benaderen.
  Op die manier geef je meer tegendruk dan dat je met onthouding bereikt is mijn idee.
  Ook met emigreren ontloop je de problemen niet.
  Wat ik inderdaad wel doe is extreem bezuinigen.
  Niet alleen voor de belastingen maar ook om bedrijven hun monopoliepositie te ontnemen en zo prijzen kunnen opduwen tot ongekende hoogten.
  Alleenheerschappij = de vijand van de vrije markt.

  lonelymind [27] reageerde op deze reactie.
  Ugh [28] reageerde op deze reactie.

 20. @Zonnedauw [26]: Denk nog even na.

  Velen stemden PVV de afgelopen verkeizingen, als zijnde de ‘minst linkse’ partij, die de 3i’s zou aanpakken en die voor een kleinere staat en lagere belastingen was.

  Weet je nog?

  Intussen maken ze op de 3i’s niets klaar, stellen voor om belasting te gaan heffen op een illegaal product en laten de staat alleen maar verder groeien. NL heeft het meest linkse kabinet sinds Den Uyl, en dat wil wat zeggen.

  Stemmen is aardig, als er censuskiesrecht wordt toegepast. Algemeen kiesrecht is het walhalla voor socialisten.

  Als stemmen iets uitmaakte was het allang verboden geweest; de toestanden rond het Grieks referendum laten zien hoe dol men op ‘democratie’ is: eens in de 4 jaar mag de burger een blanco volmacht geven aan een immoreel type, en verder moet-ie zijn bek houden.

  Als je geschoren wordt moet je stil zitten…

  Stem niet; de enige morele positie. Wie het spel meespeelt accepteert de spelregels en verspeelt zijn recht op kritiek. Wie niet stemt kan naar eer en geweten zeggen dit circus niet gesanctioneerd te hebben.

 21. @Zonnedauw [26]:

  Ik denk niet dat “niet stemmen” de oplossing is.

  De enige oplossing is dat het systeem valt. Met stemmen bereik je helemaal niets. Misschien dat je bent vergeten dat we met stemmen ook gewoon in de huidige situatie terecht zijn gekomen.

  Door niet te gaan stemmen geef je juist de verkeerde partijen meer macht.

  Wat betekent het woord “verkeerd” als het woord “juist” totaal niet van toepassing is? ALLE partijen zijn verkeerd.
  Als ik al zou stemmen (wat ik niet doe) zou ik extreem links stemmen. Des te sneller valt het systeem.
  Soms moet je amputeren, in plaats van een pleister op de stinkende wond te plakken.

  Ik zou zeker voorlopig nog m’n stem uitbrengen op partijen die zo dicht mogelijk jouw visie benaderen.

  Voorlopig? Voorlopig… Voorlopig voor wat? Altijd weer voorlopig. Voorlopig tot aan het einde. Nog even legitimiteit blijven geven aan het systeem, jongens. Er is altijd wel een crisis waardoor je kunt stellen dat je “voorlopig” beter nog even je stem kunt uitbrengen op een partij die je visie zo dicht mogelijk benadert.
  Over vier jaar is er weer een ander soort crisis.

  Het verschil tussen ons en de dichtsbijzijnde partij 100x is groter, dan het verschil tussen die partij en alle andere partijen.

  Stemmen is nutteloos. Er is geen partij die ook maar in de buurt komt van het libertarisme. De meest rechtse partij in Nederland staat dichterbij de meest linkse partij in Nederland, dan dat ze in de buurt staan bij het libertarisme.

  Op die manier geef je meer tegendruk dan dat je met onthouding bereikt is mijn idee.

  Je hebt nog nooit gehoord van liegende en corrupte politici die hun verkiezingsbeloften niet nakomen?
  Van compromissen?

  Ik begrijp dat je er 1 bent van vrolijk doorgaan op de oude voet, hopende dat het nu opeens anders loopt?
  Veel succes dan.
  Laat ons weten hoe het verloopt.

 22. Wat jullie al die jaren niet is gelukt “je doelstelling verwezenlijken” geef je wilders van de vier maar één jaar om zijn doel te realiseren.
  Wat verwacht je van hem, hij zit niet in de coalitie en heeft niet zijn handtekening onder het regeerakkoord gezet,maar heeft wel voor elkaar gekregen om een gedoogakkoord op te stellen.
  Ik heb hem(het gedoogakkoord) nog eens bekeken en moet zeggen dat er in één jaar-met nog drie te gaan- al heel wat punten verwezenlijkt zijn.
  Wat hij kan doen is druk op de ketel zetten om ze ook uitgevoerd te krijgen, maar ook niet meer dan dat, want uitstappen is geen optie omdat bij het wegvallen van de PVV er GEEN NIEUWE VERKIEZINGEN KOMEN maar een ander (linkse partij) voor hen in de plaats komt.
  Daarom dat de linkse partijen ook steeds maar willen dat hij het bijltje er bij neer gooit.
  Wat jullie doen- nagelaten diegene die zich wél actief met politiek bemoeit- is hopen dat jullie tijd misschien.. ooit.. nog.. eens…een …keertje.. komt.. en ondertussen werk je er aan mee dat ons land verkwanselt wordt.
  Heb je nu weer gezien wat men de burger stiekem in de maag wil splitsen.
  Terwijl ze vóór de camera een eind in de rondte l*llen, doen ze buiten de camera ondertussen heel andere dingen en werken ze aan hun dubbele agenda.
  Lees: “ESM-alarm: een staatsgreep in 17 EU-landen? http://www.boublog.nl/06/11/2011/esm-alarm-een-staatsgreep-in-17-eu-landen/
  En hier de petitie die je kan ondertekenen. http://petities.nl/petitie/het-esm-verdrag
  We zijn hard op weg naar een nieuwe wereldorde, een orde waar jullie idealen beslist niet aan de bak zullen komen.
  Omdat deze orde niet uit is op de individuele vrijheid van elke burger maar juist integendeel hem steeds meer in wil perken.
  Dus kan je maar beter roeien met de riemen die je op dit moment nog hebt en een politieke partij zoeken die het dichtst je doelen benaderd.
  Voor mij is dat de PVV inderdaad!

  J.H [30] reageerde op deze reactie.
  Ugh [31] reageerde op deze reactie.

 23. @Zonnedauw [29]:

  “Voor mij is dat de PVV inderdaad!”

  Één pot nat allemaal!

  Wie stemt er nou op een regime die vervolgens in naam van het volk gaat moorden in landen die duizenden kilometers verderop liggen?

  Stem dus niet meer op moordenaars! Iedereen die op deze regimes stemt is medeplichtig en heeft bloed aan zijn handen.

Comments are closed.