(tijd) – De opheffing van het Belgische bankgeheim, waardoor de fiscus veel gemakkelijker bankrekeningen kan inkijken, staat op de helling. Het Grondwettelijk Hof dreigt de wet van april dit jaar te vernietigen. Dat is slecht nieuws voor de begrotingsopmaak. Want de opheffing moet de schatkist volgend jaar minstens 250 miljoen euro extra opleveren.

Twee vzw’s, waarachter fiscaal topadvocaat Thierry Afschrift schuilgaat, hebben bij het Hof een beroep tot vernietiging van de opheffing van het bankgeheim ingediend. ‘Het is een overdreven schending van onze privacy als belastingplichtige’, stelt Afschrift over de versoepeling van het bankgeheim.

Die opheffing kwam er begin dit jaar na jarenlang touwtrekken tussen de partijen van de regering-Leterme. Vooral de MR van minister van Financiƫn Didier Reynders blokkeerde de wetswijziging al die tijd.

Toen het parlement de wet in april goedkeurde, maakte staatssecretaris voor de Coƶrdinatie van de Fraudebestrijding Carl Devlies (CD&V) bekend dat de nieuwe wet de fiscus zou toelaten elk jaar zo’n 10.000 bankrekeningen van belastingplichtigen in te kijken. Dat moet de Belgische schatkist nog dit jaar 50 miljoen euro extra inkomsten opleveren, berekende de staatssecretaris. Het afschrikkingseffect moest nog zo’n 200 miljoen euro opleveren aan spontane regularisaties van zwart geld.

we houden u verder op de hoogte, maar voor Belgie zou er dan misschien nog even respijt zijn

3 REACTIES

  1. Vandaag (RTLZ) adviseert JK de Jager mensen die (spaar)geld hebben om het toch vooral uit te geven. Maar werden we niet juist vorige week opgeroepen om prive te gaan sparen om de aanstaande pensioentekorten aan te kunnen vullen?

    Flip flap fluitketel!

  2. Koop gewoon goud of zilver, weet je zeker dat niemand dat controleren kan.

Comments are closed.